Galicija (Španija)

Galicija (španski Galicia, galješki Galiza ili Galicia) je španska autonomna zajednica smještena na krajnjem sjeverozapadu Pirenejskog poluostrva. Nalazi se na obali Atlantskog okeana, graniči na jugu s Portugalom, na istoku s Asturijom i Kastiljom i Leónom (provincije Zamora i León).

Galiciji, također, pripadaju arhipelag Cíes (kojeg čine ostrva Faro, Monteagudo i San Martiño), arhipelag Ons (kojeg čine ostrva Ons i Onza), i arhipelag Sálvora (kojeg čine ostrva Sálvora, Vionta y Sagres), kao i druga ostrva kao Cortegada, Arousa, Sisargas, i Malveiras; većina ih pripada Nacionalnom parku Islas Atlánticas (Atlantska ostrva).

Službeni jezik u Galiciji, pored španskog, je i galješki jezik (špan. gallego, gal. galego). Jezik se smatra srodnim portugalskom jeziku, a prema nekim podjelama on je portugalski dijalekt.

Glavni grad je Santiago de Compostela. Galicija je priznata kao historijska nacija u svom Statutu o autonomiji iz 1981. godine.

Galicija
Galicia
Flag of Galicia Escudo de Galicia
Zastava Grb
Locator map of Galicia

Geografski položaj Galicije u Španiji
Glavni grad Santiago de Compostela
Površina

- ukupno

7. po veličini

- 29.574 km²

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

6. po veličini

- 2.767.524 (2006)
- 93,78/km²

Politički status autonomna zajednica
Statut usvojen 28. april 1981.
ISO 3166-2 GA
Broj predstavnika u
Las Cortes Generales
 Kongres
 Senat
25
19
Predsjednik Alberto Núñez Feijoo
Službena web-stranica

Provincije

Galicija se dijeli na četiri provincije:

  • A Coruña (gal. A Coruña)
  • Lugo,
  • Orense (gal. Ourense) i
  • Pontevedra.

Također pogledajte

Deportivo de La Coruña

Real Club Deportivo de La Coruña, S. A. D. poznat kao Deportivo de La Coruña je nogometni klub sa sjedištem u gradu A Coruñi (Galicija, Španija).

U svojoj dosadašnjoj historiji Deportivo je osvojio titulu prvaka jednom i to u sezoni 1999/2000. te pet puta je završio kao drugoplasirani. Također, klub je osvojio i Kup kralja u dva navrata (1995 i 2002) kao i superkup koji je osvojio tri puta (1995, 2000 i 2002).

Deportivo je u vrijeme svoje blistave historije čak dvadesetak puta završio u pozicijama pri vrhu La Lige te kao rezultat toga je igrao i u Evropskim natjecanjima igrajući u Ligi prvaka čak pet sezona u nizu i dostizanje čak do polufinala 2004. godine.

Svoje domaće utakmice Deportivo igra na stadionu Riazor kapaciteta 34.600 mjesta. Stadion je izgrađen 1944. godine. Tradicionalne boje kluba su plava i bijela.

Najveći rival Deportivo La Coruñe je Celta de Vigo te su njihovi međusobni susreti poznati kao Galicijski derbiji.

Galicija

Galicija se može odnositi na:

Galicija (historijska pokrajina) (polj. Galicja ili Halicz, ukr. Галичина), historijska zemlja (pokrajina) u istočnoj Evropi danas podijeljena između Poljske i Ukrajine i nekadašnja krunska zemlja Austro-UgarskeSlovenija:

Galicija (Žalec), naselje u općini Žalec, regija SavinjskaŠpanija:

Galicija (Španija) (šp. Galicia), pokrajina i autonomna zajednica na krajnjem sjeverozapadu zemlje

Spisak gradova u Španiji

U Španiji postoji 8.119 općina (grad), podijeljenih u pedeset provincija, uključujući i dva autonomna grada: Ceutu i Melillu. Provincija Burgos se sastoji od najviše gradova u Španiji, njih 371, dok provincija Las Palmas broji najmanje, tek 34.

Autonomne zajednice
Autonomni gradovi

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.