Francuska Gvajana

Francuska Gvajana je prekomorski departman i jedna od 18 administrativnih regija u Francuskoj. S površinom od 86.504 km2 to je najveći francuski departman. To je jedini francuski, a ujedno i jedina teritorija Evropske Unije u Južnoj Americi. Službeno ime Francuske Gvajane (u francuskim i evropskim krugovima) je samo Gvajana (Guyane). Pridjev "francuska" se dodaje još iz kolonijalnih vremena, kad su postojale tri Gvajane: "Britanska Gvajana" (današnja Republika Gvajana), "Holandska Gvajana" (današnji Surinam) i Francuska Gvajana.

Francuska Gvajana
Guyane française
Zastava Francuske Gvajane
Zastava
Grb Francuske Gvajane
Grb
Francuska Gvajana u državi.
Država Francuska
Upravni oblik Regija
Službeni jezik Francuski
Glavni grad Cayenne
Predsjednikreg. vijeća Antoine Karam
Površina 83.534 km2
Stanovništvo 206.000
Gustoća 2 stanovnika na km2
Pozivni broj +594
Veb-sajt www.cr-guyane.fr

Također pogledajte

Vanjski linkovi

.gf

.gf je najviši internet domen za Francusku Gvajanu. Kompanija Net Plus je zadužena za ovu domenu, koja je predstavljena 1986. Osim toga, domena je malo u upotrebi.

1643.

Godina 1643. (MDCXLIII) bila je redovna godina koja počinje u četvrtak po gregorijanskom kalendaru odnosno redovna godina koja počinje u nedjelju po deset dana sporijem julijanskom kalendaru.

Amazonija

Amazonija je veliko šumsko prostranstvo na sjeveru Južne Amerike. Ime je dobilo po rijeci Amazon. Amazonija zauzima oko 5 500 000 km2.

Amazoníja je najveća svjetska prašuma. Zauzima oko jedne trećine Južne Amerike na dijelu oko rijeke Amazon. To je ujedno i područje sa najvećom svjetskom bioraznolikošću, sa procijenjenom vrijednošću od oko 390 milijardi stabala podijeljenih u 16.000 biljnih vrsta.

Područje prašume proteže se kroz 9 država, najveći dio, oko 60%, je smješteno u Brazilu. Ostale države koje dijele ovo šumsko bogatstvo su Kolumbija, Peru, Venecuela, Ekvador, Bolivija, Gvajana, Surinam i Francuska Gvajana.

Ekonomski razlozi su doveli do nekontrolisane sječe šumskih sortimenata, a što je dalje izazvalo probleme kao što su erozija, poplave i klimatske promjene, a ujedno se na taj način uništavaju staništa mnogih biljaka i životinja.

U prašumi također žive mnoga domorodačka indijanska plemena.

CONCACAF

Nogometna konfederacija Sjeverne, Centralne Amerike i Kariba poznat kao CONCACAF (engleski: Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football) je kontinentalno i najviše upravno tijelo udruženja nogometnih saveza u Sjevernoj, Centralnoj Americi i Karibima i jedan je od šest FIFA-inih konfederacija. Sjedište konfederacije se nalazi u Miamiju, Sjedinjene Američke Države. CONCACAF je odgovoran za organizaciju i upravljanje međunarodnih nogometnih turnira Sjeverna, Centralne Amerike i Kariba. Tri nogometne asocijacije iz Južne Amerike: Gvajana, Francuska Gvajana i Surinam su također članovi CONCACAF-a.CONCACAF je osnovan u sadašnjem obliku 18. septembra 1961. godine u Meksiku, sa spajanjem nogometne konfederacije Sjeverne Amerike (The North American Football Confederation) i nogometnom konfederacijom Sjeverne Amerike i Kariba (Confederacion Centroamericana y del Caribe de Futbol), čime je postao jedan od tada pet tadašnjih konfederacija FIFA-e. Osnovne administrativne funkcije saveza su bile organiziracije natjecanja za nacionalne timove i klubove, kao i organizacija kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

CONCACAF je treća najuspješnija FIFA-ina konfederacija od ukupnih šest uprkos tome što je treći na rangu u smislu zemalja članica. U CONCACAF konfederaciji Meksiko je najviše dominirao u muškoj konkurenciji ranih godina, međutim, od 2000. godine Sjedinjene Američke Države su postigle najviše uspjeha. Sjedinjene Američke Države su jedina ekipa izvan Evrope i Južne Amerike kaja je osvojila medalju na Svjetskom prvenstvu, osvojivši treće mjesto 1930. godine. Sjedinjene Američke Države su također igrali i u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2002. kao i u finalu Kupu konfederacija 2009. godine. Meksiko je završio šesti na Svjetskim prvenstvima 1970. i 1986. te osvojio Kup konfederacija 1999. godine. Obje nacije su osvojile sve u takmičenjima CONCACAF Gold kupa. U posljednjih nekoliko godina Kostarika je također pokazala moć u regiji, 2014. je postala četvrta ekipa iz CONCACAF konfederacije koja je igrala u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Sjedinjene Američke Države, u ženskom nogometu, su vrlo uspješne gdje su uspjele osvojiti bilo koji od tri glavna turnira: Svjetsko prvenstvo (2 puta), Olimpijske igre (4 puta), i Algarve kup (9 puta).

CONMEBOL

CONMEBOL (španski Confederación Sudamericana de Fútbol, portugalski Confederação Sul-Americana de Futebol) je kontinentalno upravno tijelo udruženja nogometnih saveza u Južnoj Americi i jedan je od šest FIFA-inih konfederacija. Sjedište najstarije kontinentalne konfederacije u svijetu se nalazi u Luqueu, Paragvaj. CONMEBOL je odgovoran za organizaciju i upravljanje međunarodnih nogometnih turnira Južne Amerike. Sa 10 članica nogometnih saveza, ima najmanje članova od svih ostalih konfederacija FIFA-e.

Nacionalni timovi CONMEBOL konfederacije su osvojili devet FIFA-inih svjetskih prvenstava (Brazil pet, Argentina i Urugvaj po dva trofeja), i CONMEBOL klubovi su osvojili 22 Interkontinentalna kupa i četiri svjetska klupska prvenstva. Argentina i Urugvaj su također osvojili po dvije zlatne olimpijske medalje te se CONMEBOL smatra jednom od najjačih FIFA-inih konfederacija.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Americi spadaju u najteže kvalifikacije u svijetu, pimjenjen je Bergerov sistem gdje u kvalifikacijama učestvuju jedne od najboljih reprezentacija a tu spadaju i ostali faktori; klimatski i geografski uvjeti, prelijepi stadioni i strastveni navijači. Trenutno, konfederacija planira kreirati prve ženske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo zamijenivši dosadašnji sistem da se preko kontinentalnog takmičenja Copa América Femenina ekipe kvalificiraju na Svjetsko prvenstvo.

Juan Ángel Napout je privremeni predsjednik CONMEBOL-a.

Cayenne

Cayenne je glavni grad francuske prekomorske regije i departmana Francuske Gvajane, smještene u Južnoj Americi.

Grad se nalazi na ušću istoimene rijeke Cayenne u Atlantski okean.

Nedaleko od Cayenne nalazi se Đavolje ostrvo, koje je od 1852. do 1946. služilo kao zatvorenička kolonija. Zbog vrele klime i tropskih bolesti, tvrdi se da samo 3% zatvorenika preživljavalko boravak u ovoj koloniji.

Evropska svemirska agencija

Evropska svemirska agencija (francuski: Agence spatiale européenne - ESA) je internacionalna organizacija za istraživanje svemira osnovana u 1975. godini. Sjedište ove organizacije se nalazi u Parizu. Trenutno okuplja 22 države članice. Zapošljava više od 2.000 osoba sa godišnjim budžetom od 4,28 milijardi € / 5.51 milijardi $ (2013). ESA-in program svemirskih letova uključuje i one s ljudskom posadom, većinom kroz učešće u programu ISS, istraživačke misije bez ljudske posade na Mjesec i druge planete, posmatranje Zemlje, telekomunikaciona i druga naučna istraživanja, kao i održavanje svemirske luke Gvajana. Mjesto odakle ESA lansira brodove je Center Spatial Guyanais (Svemirski centar Gvajana) u Kourou, Francuska Gvajana. Mjesto je izabrano zbog blizine Ekvatora, odakle su lansiranja brodova u orbitu komercijalno povoljnija. Tokom 1990-tih ESA se profilisala kao lider na tržištu komercijalnih Svemirskih letova, a zadnjih godina je preuzela bitnu ulogu i u istraživanju Svemira.

Grb Francuske Gvajane

Grb Francuske Gvajane se sastoji od štita kojeg pridržavaju dvije kune. Na štitu se nalaze ljiljani i natpis godine "1643", godine kad je Francuska Gvajana pripala Francuskoj, kao i posuda sa zlatom i tri cvijeta. Iznad štita je traka s natpisom "Fert Aurum Industria" (Rad stvara obilje).

Osim ovog grba Francuska Gvajana zvanično koristi i svoj logo sa natpisom GUYANE, LA RÉGION, kao i grb Francuske, jer je Francuska Gvajana prekomorska teritorija Francuske.

Gvajana (regija)

Gvajanski štit (ili Gvajansko visočje) obuhvata sjeveroistočni dio Južne Amerike između Venezuele i Brazila. Gvajanski štit je prekambrijumska geološka formacija stara 2 milijarde godina, vjerovatno najstarija na planeti. Ovdje se nalaze impresivne i zagonetne planine nalik stolu koje se nazivaju tepuis. Gvajanska pobrđa čine izvor nekih od najspektaktularnijih vodopada na svijetu poput slapova Angel, Kaieteur i Kuquenan.

Na Gvajanskom se štitu nalaze Gvajana (ranije: Britanska Gvajana), Surinam (ranije: Holandska Gvajana) i Francuska Gvajana - francuski prekomorski departmani i prekomorske regije, te dijelom Kolumbija, Venezuela i Brazil. Pobrđa su uglavnom smještena u jugoistočnoj Venezueli, a dijelom su zaštićena kao Nacionalni park Canaima (VE) i Nacionalni park Kaieteur (GY). Najviši tepui je Mount Roraima sa 2,180 m visine.

Štit je prekriven najvećim prostranstvom netaknutih tropskih kišnih šuma na svijetu. Gvajanska kišna šuma slične je naravi kao amazonska kišna šuma, a poznata zaštićena područja uključuju već spomenute nacionalne parkove Canaima i Kaieteur, te šumu Iwokrama u srednjoj i Nacionalni park Kanuku u južnoj Gvajani.

Naziv Gvajana često se koristi kao kolektivni naziv za samostalnu državu Gvajanu, Surinam i Francusku Gijanu (Guyane française).

Južna Amerika

Južna Amerika je jedan od 7 zemljinih kontinenata. Nalazi se na zapadnoj hemisferi i skoro cijelim dijelom pripada južnoj zemljinoj polulopti. Ponekad se smatra kao podkontinent Amerike, termin koji koriste nacije španskog govornog područja i u glavnom se koristi u Južnoj Americi.

Okružena je Tihim okeanom na zapadu, Atlantskim okeanom na istoku, Sjevernom Amerikom i Karipskim morem na sjeverozapadu. Sastoji se od 12 suverene države: Argentina, Bolivija, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Paragvaj, Peru, Surinam, Urugvaj i Venecuela i dva nesuverena područja – Francuska Gvajana (francuska prekomorska teritorija) i Folklandska ostrva, britanska prekomorska teritorija sa kojom je Ujedinjeno Kraljevstvo u sporu sa Argentinom. Osim toga, holandska ABC ostrva Trinidad i Tobago se također mogu smatrati dijelom ovog kontinenta.

Zauzima površinu od 17.840.000 km2 i po tome kriteriju četvrti je kontinent. Prema procjeni iz 2005. godine, u Južnoj Americi je živjelo 371.090.000 stanovnika i peti je najmnogoljudniji kontinent poslije Azije, Afrike, Evrope i Sjeverne Amerike. Brazil je najveća država a ujedno i najmnogoljudnija sa više od polovine ukupnog stanovništva kontinenta. Nakon Brazil najviše stanovnika naseljava Kolumbiju, Argentinu, Venecuelu i Peru.Većina stanovništva živi u blizini zapadne ili istočne obale kontinenta dok su unutrašnjost i krajnji jug rijetko naseljeni. Geografijom zapadnog dijela kontinenta dominiraju Andi, planinski lanac mlađe geološke starosti. Nasuprot tome, istočni dio se sastoji od brdsko planinskih područja i velikih nizina ispresjecanih rijekama Amazon, Orinoco i Paraná.

Veći dio kontinenta leži u tropskom području.

Latinska Amerika

Latinska Amerika (španski: América Latina) kao prostorni pojam, obuhvata dio Sjeverne (prostor južno od rijeke Rio Grande), Srednju i Južnu Ameriku. U geografskom smislu taj prostorni pojam odnosi se na dio sjevernog umjerenog pojasa, cijeli tropski pojas i južni umjereni pojas američkog kontinenta. Površina Latinske Amerika iznosi 19.197.000 kvadratnih kilometara, a broj stanovnika prelazi 580 miliona.

Kao kulturno-civilizacijski pojam, Latinska Amerika određena je prastarim naslijeđem starosijedilaca Indijanaca i historijskim tekovinama doseljenika sa Iberijskog poluostrva, odgojenih na staroj latinskoj civilizacijskoj osnovi prema kojoj je tim narodima dato ime latinski narodi.

Ova regija je bogata prirodnim resursima ali zbog nedovoljnog kapitala kao i zbog historijskih faktora spada u najnerazvijenije dijelove svijeta. Od prirodnih resursa koje posjeduje izdvajaju se željezo, ugalj i nafta. Industrija zemalja Latinske Amerike je slabo razvijena (prisutna je prehrambena, hemijska i tekstilna). Na hacijendama i latifundijama je zastupljena poljoprivreda. Trgovina se odvija najviše sa SAD-om, a potom sa Evropom.

Regije Francuske

Regije Francuske predstavljaju prvi nivo administrativne podjele. Od 1. januara 2016. takvih administrativnih jedinica je 18. 13 je metropolitanskih i 5 prekomorskih regija. Metropolitanske regije čini 12 kontinentalnih regija i ostrvo Korzika a sastoje se od najmanje 2 a najviše od 13 departmana. Francuske prekomorske regije sastoje se samo od jednog departmana pa se nazivaju i prekomorski departmani. Sadašnji pravni koncept regiona usvojen je 1982. godine a od 2016. godine njihov broj je smanjen sa nekadašnjih 27 na trenutnih 18.

Sjeverna hemisfera

Sjevernom hemisferom ili sjevernom polutkom naziva se onaj dio zemljine kugle koji se nalazi sjeverno od ekvatora (riječ hemisphere doslovno znači "polovina lopte").

Astronomsko ljeto ovdje traje od juna do augusta, a zima od decembra do februara.

Oko 60,7% ukupne površine hemisfere otpada na vodene površine, poređenja radi na južnoj polutki taj iznos je 80,9%. Osim toga, na sjevernoj hemisferi se nalaze dvije trećine zemljinog kopna (67,3%) što je duplo više u odnosu na južnu hemisferu pa se zbog toga ova hemisfera naziva još i kopnena hemisfera.

Spisak nacionalnih parkova u Francuskoj

Francuski nacionalni parkovi su sistem od 10 nacionalnih parkova u Francuskoj i njenim prekomorskim departmanima, kojima koordinira vladina agencija Nacionalni parkovi Francuske (francuski: Parcs Nationaux de France). Ovi parkovi ukupno imaju površinu od 3710 km2 (misli se na jezgra parkova) odnosno 9162 km2 (tampon-zone), što znači da je nešto više od 2% površine Francuske pod nekom razinom zaštite. Francuske nacionalne parkove godišnje posjeti preko 7 miliona ljudi.

Vremenska zona

Jedna vremenska zona pokriva područja, Zemlje, koja su izabrala isto lokalno vrijeme.

Nekada su ljudi koristili Sunčevo vrijeme, pa se doba dana razlikovalo od grada do grada. S napretkom telekomunikacija i širenjem željeznice, rasla je potreba za univerzalnim rješenjem. Vremenske su zone djelomično riješile problem jer su zbog njih svi satovi u određenoj regiji podešeni na isto srednje Sunčevo vrijeme.

Granice vremenskih zona u pravilu leže na meridijanima geografske dužine koji su višekratnici 15º, pa razlika između susjednih vremenskih zona iznosi jedan sat. Ipak, ponegdje je razlika i drukčija. Osim toga, vremenske zone mogu imati prilično nepravilne oblike jer obično prate granice država ili drugih administrativnih područja.

Sve se vremenske zone definiraju u odnosu na Koordinirano svjetsko vrijeme (Coordinated Universal Time - UTC). Referentna tačka za vremenske zone je nulti meridijan (geografska dužina 000), koji prolazi kroz Kraljevski opservatorij na Greenwichu u Londonu ([1]). Zato se i danas često koristi pojam "srednje vrijeme po Greenwichu" (Greenwich Mean Time - GMT) - naprimjer, koristi ga BBC - kao "osnovno vrijeme" na koje se odnose sva druga vremena. Ipak, UTC je službeni izraz, koji predstavlja kompromis između "atomskog" i "astronomskog" pristupa.

(Inače, čak i Greenwich ima "osnovno vrijeme" samo između 01:00 UTC zadnje nedjelje u oktobru i 01:00 UTC zadnje nedjelje u martu. Ostatak godine Greenwich ima lokalno vrijeme UTC+1, što je britansko ljetno vrijeme.)

Vrijeme svake lokacije daje se u odnosu na UTC. Naprimjer:

Sarajevo: UTC+1 (npr. ako je 12:00 UTC, onda je 13:00 u Sarajevu)

Mumbai: UTC+5.5 (npr. ako je 13:00 UTC, onda je 18:30 u Mumbaju)

Tokio: UTC+9 (npr. ako je 11:00 UTC, onda je 20:00 u Tokiju)

Los Angeles: UTC-8 (npr. ako je 12:00 UTC, onda je 04:00 u Los Angelesu)

New York: UTC-5 (npr. ako je 11:00 UTC, onda je 06:00 u New Yorku)Datum u vremenskoj zoni također ovisi o UTC. Naprimjer:

Sarajevo: UTC+1 (npr. ako je 23:30 UTC, ponedjeljak, 15. marta, onda je u Sarajevu 00:30, utorak, 16. marta)

Auckland: UTC+12 (npr. ako je 21:00 UTC, srijeda, 31. juli, onda je u Aucklandu 09:00, četvrtak, 1. augusta)

New York: UTC-5 (npr. ako je 02:00 UTC, utorak, onda je u New Yorku 21:00, ponedjeljak)

Buenos Aires: UTC-4 (npr. ako je 03:00 UTC, subota, 23. augusta, onda je u Buenos Airesu 23:00, petak, 22. augusta)

Honolulu: UTC-10 (npr. ako je 06:00 UTC, ponedjeljak, 1. maja, onda je u Honolulu 20:00, nedjelja, 30. aprila)Napomena: Izračun sati ovisi i o tome koristi li određena zona ljetno vrijeme.

npr. Novi Zeland, koji je inače UTC+12, pomiče vrijeme za jedan sat zbog ljetnog vremena tokom ljeta na južnoj hemisferi, pa onda ima lokalno vrijeme od UTC+13!Vremenske je zone prvi predložio (kasnije praktično primijenjene) Sanford Fleming (mada ne i izmislio) zbog potrebe željezničkih kompanija da imaju isto lokalno vrijeme između željezničkih stanica.

Vremenske su zone prvi put uvedene 18. decembra 1883. godine, kad su željeznice SAD-a i Kanade prve uspostavile vremenske zone (četiri standardne kontinentalne vremenske zone Sjeverne Amerike.

Tako više nije bilo zbrke, jer su nekad imali hiljade lokalnih vremena. Svjetsko uvođenje vremenskih zona nastupilo je sljedeće godine.

Zastava Francuske Gvajane

Zastava Francuske Gvajane službeno je zastava Francuske, jer je Francuska Gvajana prekomorska teritorija Francuske, kao i zastava sa logom na kojem piše "GUYANE, LA RÉGION" (Regija Gvajana). Također postoji i neslužbena zastava zemlje, odnosno zastava pokreta za nezavisnost koja je žuto-zelene boje sa crvenom zvijezdom u sredini.

Đavolje ostrvo

Đavolje ostrvo (fr. Île du Diable) jedno je od niza manjih ostrva pred obalom Francuske Gvajane. Veličine je 0,14 kvadratnih kilometara, a najveće dužine oko 40 metara.

Na njemu se nalazila kažnjenička kolonija u koju su tokom 18., 19. i 20. vijeka francuske vlasti deportovale zatvorenike i političke protivnike (npr. Alfred Dreyfus).

Najbolji opis događanja u kažnjeničkim kolonijama Francuske Gvajane među kojima je bila i kolonija na Đavoljem ostrvu dali su francuski pisac Rene Belbenoit u romanu Suha Giljotina, te američki filmski režiser Franklin J. Schaffner u filmu Papillon (Leptir).

Departmani u Francuskoj
Departmani u Francuskoj
Prekomorski departmani
Suverene
države
Zavisne
teritorije
Karibi
Veliki Antili
Zavjetrinski Antili
Ostrva zavjetrine
Ostrva privjetrine
Ostala ostrva
Kontinentalna obala
Prekomorske/vanjske teritorije evropskih država
Danska
Francuska
Holandija
Italija
Norveška
Portugal
Španija
Ujedinjeno
Kraljevstvo
2016.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.