FIFA

FIFA ili Fédération Internationale de Football Association je svjetska nogometna organizacija. Osnovana je 21. maja 1904. u Parizu. Prvo svjetsko prvenstvo u nogometu, organizovano od strane ove organizacije, je održano 1930. godine u Montevideu, glavnom gradu Urugvaja. Nogometni savez Bosne i Hercegovine je član ove asocijacije od 1996. godine.[3]

Sa sjedištem u švicarskom gradu Zürichu, u svom okrilju okuplja 209 nacionalnih nogometnih saveza.

FIFA je organizator sljedećih takmičenja:

World Map FIFA2
Kontinentalne federacije - članice FIFA-e
Fédération Internationale de Football Association
FIFA logo without slogan
World Map FIFA
Mapa članica FIFA-e po konfederacijama
Skraćenica FIFA[1]
Uzrečica Za igru. Za svijet
(For the Game. For the World.)
Datum osnivanja 21. maj 1904.
Vrsta Federacija nacionalnih saveza
Glavno sjedište Zürich, Švicarska
47°22′53″N 8°34′28″E / 47.38139°N 8.57444°EKoordinate: 47°22′53″N 8°34′28″E / 47.38139°N 8.57444°E
Područje utjecaja Cijeli svijet
Članstvo 211 nacionalnih saveza
Jezik Engleski
Francuski
Njermački
Španski
Predsjednik Gianni Infantino
Viši potpredsjednik Upražnjeno
Potredsjednici David Chung
Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa
Aleksander Čeferin
David Gill
Alejandro Domínguez
Ahmad Ahmad
Victor Montagliani [2]
Generalni sekretar Fatma Samoura
Br. zaposlenih 103
Veb-sajt www.fifa.com

Predsjednici FIFA-e

Reference

  1. ^ "Fédération Internationale de Football Association". Filmcircle.com. 11. 6. 2014. Arhivirano s originala, 8. 10. 2014. Pristupljeno 11. 6. 2014. Nepoznat parametar |df= ignorisan (pomoć)
  2. ^ FIFA.com. "FIFA Committees - FIFA Council - FIFA.com". Pristupljeno 19. 12. 2016.
  3. ^ Općenito o Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine na uefa.org Pristupljeno 12.5.2016.

Vanjski linkovi

Manchester United FC

Manchester United je profesionalni nogometni klub iz Manchestera, Engleska. Trenutno nastupa u Premijer ligi, prvom rangu engleskog nogometa. Jedan je od najtrofejnijih i najpoznatijih engleskih i evropskih nogometnih klubova.

Klub je osnovan 1878. godine kao Newton Heath. Prvobitno je nastupao u Football Alliance. Član Football League postaje 1892. godine. Sadašnje ime usvaja 1902. godine. Manchester United je prvi engleski klub koji je osvojio Evropski kup. Prvu diviziju je osvajao 20 puta, FA kup 12 puta, te Liga kup 4 puta. Najuspješniji period u historiji kluba je bio pod vodstvom Alexa Fergusona. Domaće utakmice igra na Old Traffordu od 1910. godine.

Nogomet

Nogomet ili fudbal je ekipni sport sa loptom u kojem dvije ekipe od po 11 igrača nastoje postići gol, tj. ubaciti loptu u protivničku mrežu. Svaki tim ima jednog golmana i 10 igrača. Danas je nogomet najrasprostranjeniji i najpopularniji sport na svijetu.

Igra se na travnatom terenu pravougaonog oblika loptom koju igrači mogu udarati nogama, glavom ili torzom. Igračima je zabranjeno dodirivanje lopte rukama u toku igre. Golman je jedini koji smije loptu uhvatiti rukama.

Nogometna reprezentacija Argentine

Nogometna reprezentacija Argentine (Selección de fútbol de Argentina) predstavlja Argentinu na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Argentine (Asociación del Fútbol Argentino (AFA)).

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine predstavlja Bosnu i Hercegovinu na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. Reprezentacija je nastala nakon proglašavanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine i otcjepljenja od Jugoslavije. Od 1996. godine nastupa u takmičenjima koja organiziraju FIFA i UEFA.

Nogometna reprezentacija Brazila

Nogometna reprezentacija Brazila predstavlja Brazil na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je Nogometnog saveza Brazila.

Nogometna reprezentacija Danske

Nogometna reprezentacija Danske (danski: Danmarks fodboldlandshold) predstavlja Dansku na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Danske (Dansk Boldspil-Union). Svoj najveći uspjeh Danska je ostvarila na Evropskom prvenstvo 1992. igranog u Švedskoj osvajanjem šampionkse titule. Tri godine poslije u Saudijskoj Arabiji Danska je također osvojila zlatnu medalju na kupu kralja Fahda. Na Olimpijskim igrama Danska je osvojila tri srebrne medalje: 1908, 1912 i 1960. Na Svjetskim prvenstvima Danska je učestvovala četiti puta a najbolji uspjeh je postigla 1998. u Francuskoj igranjem u četvrtfinalu.

Nogometna reprezentacija Francuske

Nogometna reprezentacija Francuske predstavlja Francusku na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Francuske (francuski: Fédération Française de Football – FFF).

Nogometna reprezentacija Italije

Nogometna reprezentacija Italije (italijanski: Nazionale italiana di calcio) predstavlja Italiju na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je Nogometnog saveza Italije (italijanski: Federazione Italiana Giuoco Calcio – FIGC).

Nogometna reprezentacija Japana

Nogometna reprezentacija Japana predstavlja Japan na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod upravom je nogometnog saveza Japana.

Nogometna reprezentacija Kameruna

Nogometna reprezentacija Kameruna predstavlja Kamerun na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Kameruna (Fédération Camerounaise de Football). Reprezentacija ima nadimak Les Lions Indomptables (bosanski: Nesavladivi Lavovi).

Reprezentacija Kameruna je šesnaest puta učestvovala na Afričkom kupu nacija. Titulu prvaka je osvajala u četiri navrata (1984. 1988, 2000, 2002). Do sada je upisala sedam nastupa na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Službeni stadion reprezentacije je Ahmadou Ahidjo.

Nogometna reprezentacija Meksika

Nogometna reprezentacija Meksika predstavlja Meksiko na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je Nogometnog saveza Meksika.

Nogometna reprezentacija Njemačke

Nogometna reprezentacija Njemačke predstavlja Njemačku na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Njemačke (Deutscher Fußball-Bund – DFB).

Nogometna reprezentacija Urugvaja

Nogometna reprezentacija Urugvaja predstavlja Urugvaj na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je Nogometnog saveza Urugvaja.

Nogometna reprezentacija Švicarske

Nogometna reprezentacija Švicarske predstavlja Švicarsku na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Švicarske (njemački: Schweizerischer Fussballverband, italijanski: Associazione Svizzera di Football, francuski: Association Suisse de Football).

Svjetsko prvenstvo u nogometu

Svjetsko prvenstvo u nogometu (FIFA World Cup) je takmičenje koje se održava svake četvrte godine. Prema važećem sistemu takmičenja, na SP 2014 u Brazilu učestvuje 32 nacionalna tima, od kojih su najbrojnije ekipe sa Evropskog kontinenta (13), zatim iz Afrike (5), Azije (4,5), Južne Amerike (4,5 + domaćin), sjeverne/centralne Amerike sa Karibima (3,5) i iz Australije i Okeanije (0,5). Definitivan broj učesnika sa nekih od ovih kontinenta se dobija kroz razigravanje, tzv. baraž.

Prvo Svjetsko prvenstvo održano je 1930. godine u Urugvaju, a pobjedila je domaća ekipa porazivši u finalnoj utakmici Argentinu sa 4:2. Osoba koja je najzaslužnija za pokretanje SP u nogometu je francuz Jules Rimet (Žil Rime). Po njemu je 1950. godine nazvana titula koja se tada dodijeljivala pobjedniku; Jules Rimet Cup - zlatni pehar težine 1.8 kilograma, izrađen u čistom zlatu. Godine 1970 Brazil je kao trostruki osvajač dobio taj trofej u trajno vlasništvo ali su ga imali samo do 1983. godine kada je ukraden, i do danas nije pronađen.

Godine 1971, predstavljen je novi i spektakularniji pehar, nazvan FIFA World Cup. Napravljen od 18 karatnog zlata, ovaj pehar visine 36 cm i težine od 5kg, djelo italijanskog dizajnera Silvia Gazzaninija, procijenjen je na preko 10 miliona dolara vrijednosti. Pobjednik svakog SP dobija u trajno vlasništvo identičnu, pozlaćenu, repliku, čija izrada košta oko 50.000 dolara.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2006.

Svjetsko prvenstvo u nogometu - Njemačka 2006., službenog naziva 2006 FIFA World Cup Germany™, održano je od 9. juna do 9. jula 2006. godine u dvanaest njemačkih gradova. Organizator prvenstva bila je svjetska nogometna federacija FIFA, a ono je bila ukupno 18. završnica Svjetskog prvenstva u nogometu.

U kvalifikacijama za prvenstvo učestvovalo je ukupno 197 reprezentacija , a na samoj završnici prvenstva 32 reprezentacije koje su izborile mjesto u kvalifikacionim grupama. Od svih reprezentacija koje su se kvalificirale na završnicu prvenstva, samo se reprezentacija Njemačke izravno kvalificirala kao reprezentacija zemlje domaćina, a ovo prvenstvo razlikuje se od prijašnjih, po tome što se na njega prvak prethodnog prvenstva, reprezentacija Brazila, nije izravno kvalificirala na završnicu prvenstva već je morala igrati kvalifikacijske utakmice kao i sve ostale reprezentacije. U Njemačkoj su svoj prvi nastup na završnici Svjetskog prvenstva u nogometu ostvarile reprezentacije Angole, Gane, Obale Slonovače, Toga, Trinidada i Tobaga te Ukrajine.

Izvlačenje grupa održano je 9. decembra 2005. u Leipzigu, a prvu utakmicu prvenstva odigrale su reprezentacije Njemačke i Kostarike 9. juna u Münchenu dok se finale odigralo tačno mjesec dana kasnije u Berlinu.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. jeste nogometni turnir u organizaciji FIFA-e, koji se odigrao od 12. juna do 13. jula 2014. u Brazilu. Prvak svijeta je postala reprezentacija Njemačke, pobijedivši Argentinu rezultatom 1-0. Ovo je prvi naslov Njemačkoj nakon ujedinjenja 1990. godine.

Ovo je bilo drugi put da ta zemlja bude domaćin takmičenja, jer je to prvi put bila 1950. Brazil je postao peta država sa dvostrukim domaćinstvom prvenstva nakon Meksika, Italije, Francuske i Njemačke.

To je bilo prvo svjetsko prvenstvo u Južnoj Americi nakon onog iz 1978. u Argentini i drugo uzastopno prvenstvo održano na južnoj hemisferi.

17 gradova iskazalo je interes da budu izabrani kao domaćini prvenstva: São Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Porto Alegre, Brasília, Belém, Campo Grande, Cuiabá, Curitiba, Florianópolis, Fortaleza, Goiânia, Manaus, Natal, Recife/Olinda (jedan stadion će koristiti oba grada), Rio Branco i Salvador. Maceió je odustao.

U skladu s FIFA-inom praksom, samo jedan grad može koristiti 2 stadiona, a broj gradova domaćina ograničen je na između 8 i 10. Brazilska konfederacija tražila je odobrenje da najbolje nogometaše svijeta ugosti u 12 gradova. 26. decembra 2008. FIFA je dala zeleno svjetlo za plan za 12 gradova domaćina.

Gradovi su odabrani 31. maja 2009. Odbijeni su Belém, Campo Grande, Florianópolis, Goiânia i Rio Branco.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. bilo je 21. po redu Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je održano u Rusiji od 14. juna do 15. jula 2018. godine. Šampionsku titulu osvojila je Francuska pobijedivši u finalnoj utakmici Hrvatsku. Bronzana medalja pripala je Belgiji. Na takmičenju su učestvovale 32 reprezentacije, te odigrano 64 utakmice gdje je postignuto 169 golova što je prosječno iznosilo 2.64 postignuta gola po utakmici. Najbolji strijelac turnira bio je reprezentativac Engleske Harry Kane sa šest postignutih golova.

UEFA

Union of European Football Associations (UEFA; Unija evropskih fudbalskih asocijacija) je rukovodeći organ fudbalskog sporta u Evropi. Ona predstavlja državne fudbalske saveze Evrope, održava evropska takmičenja klubova i državnih reprezentacija, kontrolira novčane nagrade, pravila i medijska prava tih takmičenja.

UEFA je jedna od šest nogometnih udruženja članica FIFA-e. Od 32 mjesta na svjetskom prvenstvu 2006. godine, 14 je dodijeljeno savezima UEFA-e.

UEFA je osnovana 15. juna 1954. u Baselu, Švicarska, nakon diskusija između fudbalskih saveza Francuske, Italije i Belgije. Sjedište se nalazilo do 1959. u Parizu, prije nego što je organizacija preselila u Bern. Henri Delaunay je bio prvi generalni sekretar, Ebbe Schwartz predsjednik. Rukovodeći centar je od 1995. u Nyonu, Švicarska. Početkom je sadržavala 25 državnih saveza. Nakon 3. maja 2016. i prijema Nogometnog saveza Kosova u svoje punopravno članstvo, UEFA danas broji 55 punopravnih članica, uključujući i neevropske nogometne saveze kao Tursku, Kipar, Izrael, Gruziju, Armeniju, Azerbejdžan i Kazahstan.

UEFA, kao predstavnica državnih saveza, ima nekoliko sporova sa Evropskom komisijom. U 1990-im su se teme kao televizijska prava i posebno međunarodni prelasci igrača (Bosman-pravilo) morali promjeniti, da bi ostali u skladu sa evropskim pravom.

UEFA je 1. aprila ukinula N/FSBiH sa svoje karte. Nogometni Savez Bosne i Hercegovine nije usvojio Statut, koji su FIFA i UEFA tražile. Tek će se možda do kraja maja ove godine formirati novi NSBiH, koji bi formirala UEFA i FIFA.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je član ove asocijacije od 1998. godine.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.