El Salvador

El Salvador (špan. El Salvador = spasitelj) je država u Srednjoj Americi. Graniči sa Gvatemalom na zapadu i Hondurasom na sjeveru i istoku. Na jugu izlazi na Tihi okean.

Rebublika El Salvador
República de El Salvador
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Himno Nacional de El Salvador"

Položaj Salvadora na karti
Položaj Salvadora
Službeni jezik španski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Mauricio Funes
Nezavisnost 15. septembar 1821 
Površina
 -  Ukupno 21.040 km2 (152.)
 -  Vode (%) 1,4
Stanovništvo
 -  Ukupno 6.600.000 (97.)
 -  Gustoća stanovništva 318,7/km2 
Valuta američki dolar
Vremenska zona UTC -6
Internetska domena .sv
Pozivni broj +503

Historija

Prije španskog osvajanja, prostor današnjeg Salvadora naseljavali su Indijanci organizirani u dvije veće države i nekoliko manjih. Domoroci su pripadali plemenu Pipil, dijelu nomadskog naroda Nahua, jednom od rijekih srednjoameričkih plemena koja su rano prekinula obredno prinošenje ljudskih žrtava. U drugim detaljima je njihova kultura bila slična susjedima: Astecima i Majama.

Prvi pokušaj Španaca pod vodstvom Pedra de Alvarada da osvoje ovo područje završio je 1524. neuspjehom. 1525. se vraćaju i uspijevaju nametnuti svoju vlast koja traje sve do 1821. Alvarado daje području ime Salvador ("spasitelj"). Do 1842. Salvador je dio Ujedinjenih pokrajina Srednje Amerike, a nakon toga stiče potpunu samostalnost.

1980. počinje dvanaestogodišnji građanski rat koji odnosi 75 000 života. Rat završava 1992. kada vlada i ljevičarski pobunjenici potpisuju sporazum o političkim reformama.

Vlada

Glavne političke partije su hrišćansko-demokratska stranka i široki nacionalni front.

Političke podjele

Na 14 oblast (departmana)

Geografija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Privreda

Zbog unutrašnjih nemira, dugotrajnog građanskog rata, ali i prirodnih nepogoda, ekonomija Salvadora je slaba i polahko se oporavlja. Zahvaljujući vanjskoj pomoći i pomoći iseljenika koji su za vrijeme rata napustili državu, stanje se popravlja, izvoz je u porastu, a inflacija u zadnjih nekoliko godina smanjena.

Privreda

Veliki uticaj ima SAD-ov kapital, kao i kanadski i japanski. Bilježi se smanjivanje udijela poljuprivrede. Najviše zaposleno u poljuprivredi ali vremenom opada. Zbog sadnja kafe opao udiodrugih biljaka te je postala monukulturna poljuprivredu. Sve se više bazira na drugim kulturama.

Poljoprivreda:

  • kafa,
  • banane
  • kukuruz,
  • proso
  • sogrum,
  • maniok,
  • krompir ali uznatno manjoj mjeri od kafe.

Rude: zlato, srebro, živa, olovo, cink. Industrija; prehrambena, kožna, drvna, crna metalurgija, hemijska đubriva,tekstilna,,-

Stanovništvo

Veliku većinu stanovništva, oko 90%, čine miješani potomci američkih Indijanaca i Španaca. Vrlo malo Indijanaca je zadržalo običaje i tradiciju. Prema vjeroispovijesti, većinu čine katolici, a broj protestanata je u porastu.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

.sv

.sv je najviši Internet domen za Salvador. Kompanija SVNET je zadužena za ovu domenu.

15. septembar

15. septembar / rujan (15. 9) jest je 258. dan godine po gregorijanskom kalendaru (259. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 107 dana.

CONCACAF Gold kup

CONCACAF Gold kup (španski: Copa de Oro de la CONCACAF) je međunarodno nogometno takmičenje nacionalnih nogometnih ekipa članica CONCACAF-a za određivanje kontinentalnog prvaka Kariba, Sjeverne i Centralne Amerike.

CONCACAF Gold kup se uglavnom održava svake druge godine. Izuzetak su bili turnir 1996. koji se održao nakon treće godine i turnir 2003. godine koji se održao nakon godinu dana. Pobjednici dva CONCACAF Gold kupa igraju baraž za odlazak na Kup konfederacija. U slučaju da jedna ekipa osvoji dva uzastopna prvenstva pravo odlaska na Kup konfederacija stiče bez igranja baraža.

CONCACAF Gold kup 2015.

CONCACAF Gold kup 2015. bilo je 13. po redu nogometno takmičenje CONCACAF Gold kupa odnosno 23. po redu CONCACAF regionalno prvenstvo koje se održalo u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama od 7. do 26. jula 2015. godine. Meksiko je u finalnoj utakmici bio uspješniji od Jamajke rezultatom 3–1 te sedmi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu CONCACAF Gold kupa odnosno 10. ubrajajući cjelokupno CONCACAF prvenstvo. Treće mjesto osvojila je Panama pobijedivši u utakmici za treće mjesto domaćina Sjedinjene Američke Države.

CONCACAF Gold kup 2015 - grupa B

CONCACAF Gold kup 2015 - grupa B bila je jedna od tri grupe grupne faze nogometnog takmičenja u sklopu igranja CONCACAF Gold kupa 2015. Takmičenje u grupi održano je od 8. do 14. jula 2015. Grupu su sačinjavale četiri reprezentacije: Jamajka kao prvoplasirana i Kostarika kao drugoplasirana ekipa kvalificirali su se u četvrtfinale, dok su El Salvador i Kanada završili takmičenje u grupnoj fazi. Utakmice grupe B igrale su se u tri grada: Carsonu, Houstonu i Torontu.

El Salvador na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

El Salvador na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljao je jedan atletičar.

Grb El Salvadora

Grb El Salvadora je u upotrebi od 15. septembra 1912. U sredini se nalazi trokut u kojem se nalazi pet vulkana koji izlaze iz mora koji predstavljaju pet ujedinjenih zemalja Centralne Amerike. Iznad vulkana je frigijanska kapa, a iznad nje duga. Iza grba se nalazi pet zastava Federalne Republike Centralne Amerike. Ispod grba se nalazi natpis "Dios, Unión, Libertad" (Bog, Jedinstvo, Sloboda). Oko grba je natpis REPÚBLICA DE EL SALVADOR EN LA AMÉRICA CENTRAL.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 2. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 2. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane 7. i 16. juna 2015. godine.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 3. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 3. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane 4. i 8. septembra 2015. godine.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 4. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 4. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija odigrale su se od 7. novembra 2015. do 6. septembra 2016. godine.

Nogometna reprezentacija Zajednice nezavisnih država

Nogometna reprezentacija Zajednice nezavisnih država je predstavljala Zajednicu nezavisnih država na međunarodnim nogometnim takmičenjima. Reprezentacija je nastala u smislu regionalne konfederacije koju je stvorilo 12 od 15 novonastalih nezavisnih država koje us nastale raspadom Sovjetskog saveza u prvoj polovini 1992. godine. Pošto se Sovjetski savez kvalificirao 1991. na Evropsko prvenstvo koje je trebalo da se održi u Švedskoj jedini legitimni način za učestvovanje na turniru je bio da učesvuju kao ujedinjeni tim te je na taj način i nastala nogometna reprezentacija Zajednice nezavisnih država.

Pošto je Sovjetski savez prestao da postoji 1. januara 1992. godine kao i nogometni savez Sovjetskog saveza 11. januara 1992. godine osnovan je savez Zajednice nezavisnih država koji je priznat i od FIFA-e dva dana kasnije.

Estonija, Latvija i Litvanija nikada nisu bili članovi Zajednice nezavisnih država te igrači iz ovih država nisu mogli igrati u novoosnovanoj reprezentaciji. Gruzija je postala član ZND-a 1993.

Na Evropskom prvenstvu u Švedskoj 1992. tim ZND-a je vodio Anatoly Byshovets. Tim ZND-a je takmičenje na Euru završio u grupnoj fazi doživjevši poraz i dva neriješena rezultata. U posljednjoj utakmici grupne faze ZND je izgubio od Škotske 0-3 te se ispostavilo da je to ujedno bio i posljednji meč novonastale reprezentacije.

Pipili

Pipil predstavljaju labavu konfederaciju domorodačkih naroda (Izalco, Nonualco, Mazuaha i Cuzcatleco) koji govore Nawat (astečki jezik) te koji su poznati po prahistorijskim migracijama. Danas žive uglavnom u El Salvadoru, u distriktu Sonsonate. Imena mjesta povezana s Pipilima se također mogu pronaći u Nawatu. Mitologija naroda Pipil, iako ima veze s Toltecima/Astecima, daleko je bliskija mitologiji susjednog naroda Maja.

Pipili su na području današnjeg Salvadora stvorili vlastitu civilizaciju, odnosno gradove koji i dan-danas postoje pod nazivima Sonsonate i Ahauchapan. Pružali su žestoki otpor španskim konkvistadorima i pokoreni su tek 1528. godine.

Danas većina stanovnika El Salvadora vuče porijeklo od Pipila, ali punokrvnih pripadnika plemena ima vrlo malo te žive na visoravnima blizu granice s Gvatemalom. Slično kao i drugi salvadorski Indijanci, teško su stradali za vrijeme La Matanze. Danas ih ima preko 200,000, ali jezik im je gotovo izumro.

San Salvador

San Salvador (šp. San Salvador, Sveti spasitelj) je glavni grad Salvadora.

S površinom od oko 601 km2 i 2,2 miliona stanovnika, San Salvador je drugi po veličini grad u Srednjoj Americi.

Grad leži u podnožju istoimenog vulkana i stoga je često izložen zemljotresima.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1970.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1970. bilo je deveto po redu Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je održano u Meksiku od 31. maja do 21. juna 1970. godine. Šampionsku titulu osvojio je Brazil pobijedivši u finalnoj utakmici Italiju. Bronzana medalja pripala je Zapadnoj Njemačkoj. Na takmičenju je učestvovalo 16 reprezentacija, te odigrane 32 utakmice gdje je postignuto 95 golova što je prosječno iznosilo 2.97 postignutih golova po utakmici. Najbolji strijelac turnira bio je reprezentativac Zapadne Njemačke Gerd Müller sa 10 postignutih golova.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1970 - grupa 1

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1970 – grupa 1 bila je jedna od četiri grupe grupne faze takmičenja na Svjetskom prvenstvu 1970. koje se odigralo u Meksiku. Takmičenje u grupi 1 igralo se od 31. maja do 11. juna 1970. godine. U grupi 1 nalazile su se četiri reprezentacije: Sovjetski savez, Meksiko, Belgija i El Salvador. Sovjetski savez kao pobjednik grupe, te Meksiko kao drugoplasirana ekipa kvalificirali su se u nokaut fazu Svjetskog prvenstva 1970.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1982.

Svjetsko prvenstvo u nogometu - Španija 1982 je dvanaesto po redu svjetsko prvenstvo. Održano je u Španiji od 13. juna do 11. jula 1982. godine. Titulu šampiona je osvojila reprezentacija Italije, koja je u finalu pobijedila Zapadnu Njemačku rezultatom 3:1.

Zastava El Salvadora

Zastava El Salvadora usvojena je 27. septembra 1972. Dvije plave pruge predstavljaju okeane: Pacifik i Atlantski okean. Bijela pruga predstavlja mir.

Postoje još dvije alternativne verzije zastave. Na jednoj se nalazi grb a na drugoj riječi: "DIOS UNIO LIBERTAD" (Bog, unija, sloboda). Zastavu sa grbom koriste vlada i vladine organizacije, a druga verzija se koristi u civilne svrhe.

U periodu od 1865 do 1912 je korištena druga zastava slična zastavi SAD-a. Međutim sadašnja zastava je ponovo usvojena 1912 godine.

Zastava Hondurasa

Zastava Hondurasa je usvojena 9. januara 1866. Bazirana je na zastavi Sjedinjenih Država Centralne Amerike Zastava se sastoji od tri jednaka horizontalna polja; dva plava koja predstavljaju Pacifik i Karipsko more. Pet plavih zvijezda petokraka predstavljaju pet država bivših Sjedinjenih Država Centralne Amerike, i nadu da ove države mogu ponovo da oforme uniju. Države članice su bile El Salvador, Kosta Rika, Nikaragva, Honduras i Gvatemala.

Na mornarskoj zastavi pet zvijezda je praspoređeno u luk iznad kojeg se nalazo brodovi Hondurasove mornarice kao grb.

Španski jezik

Španski (kastiljski) je Iberijski romanski jezik, i treći jezik po broju onih koji ga upotrebljavaju u svijetu. Španski je materni jezik za 352 miliona ljudi, a zajedno sa ljudima kojim je dodatni strani jezik, španski govore otprilike 417 miliona ljudi (prema procjenama iz 1999. godine). Većina ljudi koji govore španski su iz Centralne i Južne Amerike. Prema posljednjim istraživanjima, ovaj jezik ima najveću stopu rasta broja onih koji ga koriste i smatra se da će u dogledno vrijeme prestići i engleski jezik.

Suverene
države
Zavisne
teritorije
Članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.