Duhan

Duhan (Nicotiana spp., L.) je opći naziv za rod biljaka iz porodice Solanaceae. Danas je poznato 65 Nicotiana vrsta. Zajednička osobina im je alkaloid nikotin, koji biljka duhana proizvodi u korijenu, a odlaže ga u listovima. Time je duhan jedna relativno snažna droga.

Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Duhan
Nicotiana tabacum
Nicotiana tabacum
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Magnoliophyta
Razred Magnoliopsida
Red Solanales
Porodica Solanaceae
Rod Nicotiana
L.
Vrste

N. acuminata
N. alata
N. attenuata
N. clevelandii
N. excelsior
N. forgetiana
N. glauca
N. glutinosa
N. langsdorffii
N. longiflora
N. obtusifolia
N. paniculata
N. plumbagifolia
N. quadrivalvis
N. repanda
N. rustica
N. suaveolens
N. sylvestris
N. tabacum

N. tomentosa

Opis

Duhan je zeljasta biljka čiji se osušeni listovi prerađuju u cigarete, cigare, za lule kao i duhan za žvakanje.

Ekologija duhana

Iako se u biljkama duhana nalaze razni repelenti (poput gemakrena i anabazina) i otrovni piperidinski alkaloidi, koji zajedno čine biljke nejestivim, postoje biljojedi koji se mogu bez opasnosti hraniti njim. Među njima su gusjenice pojedinih noćnih leptira, buhači Epitrix cucumeris i Epitrix pubescens, kao i pojedini valjkasti crvi.

Najčešći paraziti duhana su virusi i gljive. Najpoznatiji je virus mozaične bolesti duhana (TMV), jer je ujedno i prvi opisani virus.

Proizvodnja

Svjetska proizvodnja cigareta se procjenjuje na godišnje preko 7 miliona tona. Više od polovine ove količine proizvodi se u Kini i Indiji dok svjetskim tržištem duhana vladaju gigantske američke korporacije.

Također pogledajte

Vanjski linkovi


P biology.svg Nedovršeni članak Duhan koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

15. novembar

15. novembar / studeni (15. 11) jest 319. dan godine po gregorijanskom kalendaru (320. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 46 dana.

Arkansas

Arkansas (fonol.:Arkanzas, AR) je američka savezna država na jugu SAD-a. Površina joj iznosi od oko 137 539 km2 a broj stanovnika je preko 3 miliona (18% crnci). Državom preovlađuje plodna nizija u dolini rijeke Mississippi. Glavni grad je Little Rock. Klima je veoma topla sa puno padavina. Poljoprivredna proizvodnja uključuje soja, riža, pamuk, duhan i sl. Stočarstvo uključuje uzgoj goveda i ovaca. Rudno blago države je boksit, nafta, prirodni plin, ugalj. Razvijena industrijske grane su aluminijska, elektronska, hemijska itd. Arkansas je savezna država od 1836. godine.

Bangui

Bangui (b'angi) je glavni grad Srednjoafričke Republike. Ima oko 623 000 stanovnika (2006). Grad je osnovan 1889. u tadašnjoj Francuskoj koloniji Gornji Ubangi. Leži na desnoj obali rijeke Ubangi u blizini serije brzaka. Rijeka je granica između Srednjoafričke republike i Demokratske Republike Kongo, sa suprotne strane se nalazi grad Zongo. Centar grada se nalazi u blizini rijeke i u njemu se nalazi trijumfalna kapija posvećena Bokasi, predsednička palata i centralna pijaca. Privreda se zasniva na proizvodnji tekstila, piva sapun i duhan. Razvijena je trgovina pamuka i kafe. Grad ima i aerodrom.

Bangui je glavni i ujedno najveći grad u državi. Većina stanovništva živi na zapadu zemlje, blizu Bangui-ja.

Burundi

Republika Burundi je kontinentalna država u istočnoj Africi. Smješten je u regiji afričkih velikih jezera, Burundi graniči s Ruandom na sjeveru, Tanzanijom na istoku i jugu i Demokratskom Republikom Kongom na zapadu.

Površina 27.834 km2, približno osam miliona stanovnika. Glavni grad je Gitega. Reljef je uglavnom planinski. Klima je ekvatorijalna, ali na planinama je umjerena. Gustina naseljenosti iznosi približno 163 st/km2. Jezici: glavni su francuski, kikindu, bantu. Slabo razvijena država s ostastkom kolonizacije. Najviše je zaposleno u poljoprivredi. Poljoprivreda; kukuruz, kikiriki, kafa, čaj, krompir, duhan. Industrija; obuća, prehrambena, farmaceutska. Rude: nikl, zlato, kalaj. Teritorijalna podjela: osam okruga, vrijeme UTC+2.

Cigara

Cigara je čvrsto zarolani suhi i fermentirani duhan koji se koristi za pušenje. Riječ cigara dolazi od španske riječi cigarro što je izvedenica od majanske riječi za duhan (siyar). Duhan za cigare se pretežno proizvodi u državama kao što su Brazil, Kamerun, Kuba, Dominikanska Republika, Honduras, Indonezija, Meksiko, Nikaragva, Filipini, SAD.

Cigareta

Cigareta (fr. cigarette - mala cigara) je proizvod koji se pravi od prethodno prerađenih (prečišćenih) i konačno isječenih listova duhana, koji su čvrsto umotani u papirni valjak (obično manji od 120 mm u dužini i 10 mm u prečniku). Cigarete su u upotrbi za pušenje, obično hroničnu naviku uživatelja duhana, tj. pušača. Osim što stvara veoma jaku ovisnost sličnu drugim oblicima toksikomanije kao što su, npr. alkoholizam ili narkomanija, pušenje je također i veoma štetno po zdravlje. Zbog toga su u mnogim zemljama svijeta danas uvedeni i pooštreni zakoni protiv pušenja na javnim mjestima i u zatvorenim službenim prostorijama, kao i propisi protiv mnogih vidova reklamiranja cigareta. Također, proizvođači cigareta podliježu zakonskoj obavezi su da na svojim proizvodima vidno istaknu upozorenje o štetnosti pušenja po zdravlje.

Cigarete se razlikuju od cigara po tome što su manje, i prave se od prerađenih listova duhana i omota od bijelog papira. Često se za cigaretu koristi pogrešan termin cigara.

Duhan (proizvod)

Duhan je biljni proizvod, koji se dobija iz listova biljaka iz roda Nicotiana. Od oko 75 vrsta iz tog roda, samo dvije vrste imaju veći značaj za proizvodnju duhana: virdžinijski duhan (Nicotiana tabacum) i divlji duhan (Nicotiana rustica). Vrste roda Nicotiana su porijeklom uglavnom iz Južne Amerike, a neke i iz Australije i Sjeverne Amerike. Među najvažnije sastojke duhana ubrajaju se nikotin, bezbojni, tečni alkaloid, kao i amonijak, celuloza i bjelančevine. U manjim količinama u njemu se mogu naći i prirodne smole, biljni vosak, škrob, šećeri, tanini, jabučna kiselina, limunska kiselina, dušična i oksalna kiselina, kalijeve soli, soda, kalk, magnezija, željezo i hlor. Ni danas nisu poznate sve supstance koje se mogu naći u duhanu, a procjenjuje se da je naprimjer u jednoj cigareti i njenom dimu sadržano od 6.000 do 12.000 različitih hemijskih supstanci. Iako je pušenje duhana proglašeno štetnim za zdravlje, a u mnogim zemljama svijeta reklamiranje duhanskih proizvoda gotovo potpuno zabranjeno ili ograničeno, duhanska industrija je i dalje značajan poslodavac, a porez i akcize na duhan značajan izvor prihoda u brojnim zemljama.

Ed-Duhan

Sura Ed-Duhan (arapski: الدّخان; bosanski: Dim) jest 44. sura Kur'ana. Sadrži 59 ajeta i ubraja se u mekanske sure, sure objavljene u Meki.

El-Ahkaf

Sura El-Ahkaf (arapski: سورة الأحقاف; bos.:Pješčana brda) je 46. sura svete islamske knjige Kur'ana.

Sadrži 35. ajeta i spada u takozvane mekanske sure (sure koje su objavljene u Meki).

Jedna je od 29 sura koje počinju sa karakterističnim početkom, odnosno odvojenim harfovima. Sedma je i posljednja od sura (u rasponu od 40. do 46. sure) koje počinju sa karakterističnim znakom Ha-mim (ostale sure su: El-Mu’min, Fussilet, Eš-Šura, Ez-Zuhruf, Ed-Duhan i El-Džasije).U suri se spominju poslanici Musa direktno (u 12. ajetu) i Hud indirektno kada se u 21. ajetu sure spominje narod Ad.

El-Džasije

Sura El-Džasije (arapski: الجاثية; bosanski: Oni koji kleče) jest 45. sura Kur'ana. Sadrži 37 ajeta i ubraja se u mekanske sure, sure objavljene u Meki.

Ez-Zuhruf

Sura Ez-Zuhruf (arapski: سورة الزخرف; bos.:Ukras) je 43. sura svete islamske knjige Kur'ana.

Sadrži 89 ajeta i spada u mekanske sure, sure objavljene u Meki.

Jordan

Hašemitska Kraljevina Jordan (arapski: أردنّ, al-Urdun) je arapska država na Bliskom Istoku. Na sjeveru graniči sa Sirijom, sa Irakom na sjevero-istoku, Saudijskom Arabijom na jugu i na istoku, sa Izraelom i palestinskim teritorijama na zapadu. Mrtvo more se nalazi na granici Jordana i Izraela i dijeli Akabski zaliv zajedno sa Izraelom, Saudijskom Arabijom i Egiptom.

Južna Koreja

Južna Koreja, službeno Republika Koreja je suverena država u Istočnoj Aziji, smještena na južnoj polovini Korejskog poluostrva.

Sa sjeverne strane graniči sa Sjevernom Korejom s kojom je činila jedinstvenu državu do 1948. godine. Zauzima površinu od 100.363 km2 na kojoj živi oko 51,4 miliona stanovnika. Glavni i najveći grad je Seoul sa populacijom od oko 10 miliona stanovnika.

Južna Koreja je visokorazvijena država s vrlo visokim indeksom ljudskog razvoja (22. na svijetu). Smatra se regionalnom silom, a po vrijednošću nominalnog BDP-a 11. je ekonomija svijeta. Globalni je lider u oblasti industrije i tehnološkog sektora pri čemu je 5. najveći izvoznik i 8. najveći uvoznik na svijetu. Južnokoreanska izvozno orjentirana ekonomija je fokusirana na elektroničku, automobilsku, mašinsku, petrohemijsku industriju kao i na brodogradnju i proizvodnju robota. Članica je ASEAN-a, Ujedinjenih nacija, G20, WTO-a, OECD-a i mnogih drugim međunarodnih organizacija.

Krompir

Krompir (lat. Solanum tuberosum) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Solanaceae, u koju spadaju također i paradajz, paprika i duhan.

Kyushu

Kjušu je najjužniji od četiri glavna japanska ostrva. Od Honšua je odvojen Kamopnskim moreuzom, a od Šikokua Bungo moreuzom.

Kjušu je nepravilno oblikovano, planinsko ostrvo. Glavni usjevi su riža, čaj, duhan i limun. Oko polovine uglja iskopanog u Japanu dolazi sa nalazišta na sjeveru ostrva, ali proizvodnja opada. Najveći grad je Fukuoka, a Kitakjušu je glavni industrijski centar ostrva i Sasebo u kome se nalazi pomorska baza. Na Kjušuu su Kagošima i Tanegašima svemirski centri, lansirna mjesta Nacionalne Svemirske Razvojne Agencije Japana, kao i Željeznički Tehnički Istraživački Institut. Površina 36.554 kilometra kvadratna, a broj stanovnika (1990. procjena) iznosi 13.269.000.

Mississippi

Za istoimenu rijeku, pogledajte članak Mississippi (rijeka)

Mississippi (fonol.:Misisipi) je država u SAD na obali Meksičkog zaliva u kojoj preovladava plodna nizija. Mississipi je industrijska i poljoprivredna država površina oko 125.000 km2, sa oko 3,2 miliona stanovnika od kojih je 40% crnaca. Klima je suptropska.

Rudno blago Misisipija je nafta, nemetali, prirodni gas i dr. Glavni privredni proizvodi su soja, pamuk, kukuruz, duhan i šećerna trska. Od stočarstva uzgajaju se svinje i ovce. Nalazi se u jugoistočnom dijelu SAD-a i savezna je država od 1817.

Paradajz

Paradajz (Solanum lycopersicum) ili rajčica je zeljasta biljka iz porodice Solanaceae, a najbliži srodnici su mu duhan, krompir i paprika.

Poljoprivreda

Poljoprivreda je postupak proizvodnje hrane, hrane za stoku, vlakana kao i ostalih potrebnih proizvoda putem uzgoja određenih biljaka i domaćih životinja (stoke). Poljoprivreda je također poznata kao zemljoradnja.

Broj ljudi u svijetu uključenih u poljoprivredu kao osnovnu ekonomsku aktivnost, veći je nego za bilo koju drugu granu privrede.

Virginia

Virginia je savezna država koja se nalazi na istoku SAD-a. Reljef je uz primorje nizijski a na zapadu brdski i planinski. Glavni grad je Richmond, a najveći gradovi su Alexandria, Lynchburg, Norfolk. Poljoprivredne kulture koje su najviše razvijene su: duhan, kikiriki, voće itd. Rudna bogatstva su: mrki ugalj, opljemenjivač čelika itd. Industrijske grane su: kože, tekstili, nuklearne elektrane, drvo, papir, brodogradnja.

Nedovršeni članak Virginia koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.