Droga

Droga je prirodna ili sintetička hemijska supstanca koja utiče na promjene u fiziološkim i psihičkim (intelektualnim, emocionalnim i motivacionim) funkcijama, bitno mijenja ponašanje.

Višekratna upotreba dovodi do navikavanja ili stvaranja (psihičke i/ili fizičke) ovisnosti. Uzimanje nekih droga (heroin, krek, kokain) dovodi brzo do stvaranja ovisnosti, a kada se naglo prestane s njihovim uzimanjem dolazi do apstinencijalnog sindroma.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji droga je "svaka supstanca, koja je u stanju da, kada se nađe u živom organizmu, modificira njegovu jednu ili više funkcija i da nakon ponovne upotrebe dovede do psihičke ili fizičke ovisnosti".

A small cup of coffee
Kofein u kafi je najrasprostranjenija psihoaktivna supstanca na svijetu

Također pogledajte

Aminokiselina

Aminokiseline su biološki važna organska jedinjenja koja sadrže amino (-NH2) i karboksilne kiseline (-COOH) funkcionalne grupe, zajedno sa zamjenskim lancima koji su specifični za svaku od njih. Ključni elementi aminokiselina su ugljik, vodik, kisik i dušik, iako se ostali elementi nađu na bočnim pozicijama pojedinih aminokiselina. Poznato je oko 500 aminokiselina, a mogu se svrstati na mnogo načina. Svrstavaju se prema ključnoj funkcionalnoj grupi, kao alfa (α-), beta (β-), gamma- (γ-) ili delta (δ-) ugljične aminokiseline. Druge kategorije se odnose na hemijsku polarizaciju, pH vrijednost i tip grupa bočnih lanaca (alifatski, aciklični, aromatski, sadrže hidroksilne ili sumpor, itd). U strukturi proteina, po količini, aminokiseline čine drugu komponentu (voda je najveća) ljudskih mišića, ćelija i tkiva.

Izvan proteina, aminokiselina obavljaju ključne uloge u procesima kao što su neurotransmiterski transport i biosinteza.

Amsterdam

Amsterdam ( poslušaj ) je službeni glavni grad Holandije i njen najveći grad po broju stanovnika. Grad, kojeg njegovi stanovnici ponekad zovu i Mokum (što potječe iz herbrejskog), nalazi se u provinciji Sjeverna Holandija na ušću rijeke Amstel u zaliv IJ.

Amsterdam svoje ime duguje jednoj brani na rijeci Amstel iz 13. vijeka. Proglašen je gradom 1342. godine te nakon toga vremenom je dostigao svoje zlatno doba postavši jedna od najvažnijih luka i trgovačkih gradova svijeta. Utjecaj stranaca, ponajviše iz Njemačke i skandinavskih zemalja doveo je do enormnog porasta stanovništva u 16. vijeku, uključujući i izgradnju sistema kanala u svrhu utvrđenja i odbrane grada, koji je kasnije postao poznat kao prsten kanala. Prstenasti sistem amsterdamskih kanala uvršten je na UNESCOv spisak svjetske baštine 2010. godine. Zbog brojnih kanala, Amsterdam ponekad nazivaju i Venecijom sjevera.

Neke od znamenitosti Amsterdama su muzej Van Gogha, Rijksmuseum i Pomorski muzej, zatim kuća Anne Frank, koncertna dvorana Concertgebouw, koncertna sala Muziekgebouw aan 't IJ, kino i filmski institut EYE, zoološki vrt Artis, distrikt de Wallen (poznat po bordelima) te brojni poznati kafići. Amsterdam ima dva univerziteta i veliki broj viših škola.

Prema podacima iz novembra 2013. godine, općina Amsterdam imala je 810.084 stanovnika, među kojima su zastupljeni pripadnici gotovo svih naroda svijeta.Grad je podijeljen u sedam upravnih okruga. Grad ima brojna naselja, uključujući i međunarodno poznati Jordaan.

Benzodiazepini

Benzodiazepini su grupa psihoaktivnih lijekova koji služe kao depresanti CNS-a. Pripadaju grupi anksiolitika. Često se koriste kako bi pomogli pacijentima da prevladaju bol i anksioznost i omogućava im lakši san. Parenteralni oblici se koriste u terapiji statusa epileptikusa. Najpoznatiji predstavnici su diazepam (apaurin, bensedin), lorazepam, bromazepam (leksaurin, leksilijum), i alprazolam (ksanaks, ksalol). Korisnici droga zloupotrebljavaju ove supstance u nemedicinske svrhe kako bi proizveli stanje slično alkoholnoj intoksikaciji.

Bon Jovi

Bon Jovi je američka rock grupa iz New Jerseyja. Frontmen ove grupe John Francis Bongiovi Jr., se 1983. godine proslavio sa pjesmom Runaway, koja je postala lokalni hit. Ponuđeno mu je da se okuša u svijetu muzike, na što naravno pristaje. Odlučuje da osnuje svoju grupu, pozove starog prijatenja- David Bryan, da bude pianista u njegovom bendu, na što on i pristaje, zatim David poziva svog poznanika Tico Torres-a koji pristaje biti bubnjar, ali rekao je da to nije definitivno jer je osjećao nelagodu jer je 9 godina stariji od frontmena, ali ipak se zadržao u bendu sve do danas, David je također pozvao svog prijatelja, gitaristu, Alec-a John-a. To je početni sastav grupe. John je odlučio promijeniti svoje ime u Jon Bon Jovi i po svom novom prezimenu nazvati grupu. kada su prvi put nastupili, Jon-u je prišao Richie Sambora koji ga je pitao da li i on može biti u sastavu benda, Jon mu je dao određeno vrijeme i mjesto gdje će se naći, da mu on pokaže šta zna. Jon se jako iznanadio kada jeuvidjeo da je Richie super gitarist i da je nsučio odsvirati sav njihov dotadašnji materijal, tako da je primljen u bend. Bend je sa albumima Spippery when wett i New Jersey dsoživjeo veliku popularnos, i zlatne tiraže. Nakon albuma Keep the faith(1992) alec je napusti bend iz neutvrđenih razloga, navodi su da je u pitanju biula droga, dok drugi tvrde da mu je jednostavno bilo dosta, ali jedno se zna, Jon je rekao da će on uvijek biti dobrodošao u njihov bend.Bon Jovi je nedugo poslje albuma keep the faith izdao album These days a zatim best of bon jovi pod nazivom Cross the road u znak 20 godina postojanja grupe. Ubrzo se vraćaju na scenu, sa svima poznatim hitom It's my life, zatim obajljuju album Crash(200) a 2002 objavljuju album Bounce, zatim 2005 Have a nice day, A 2007 godine izdaju album Lost highway koji je više u country stilu, tako da kod većine fanova nije baš priznat, jer to više nije wild Bon Jovi kao u 80 -tim godinama.

Depresanti

Depresanti su grupa droga koja izaziva stanje duboke relaksacije, apatije, letargije i depresije inhibirajući odgovore na akcije centralnog nervnog sistema. Najpoznatiji su barbiturati i trankvilajzeri. Češći ulični naziv je „dauneri“ (engleski: Downeri).

Dauner (engleski: Downer) je termin u slengu koji se odnosi na legalne i ilegalne droge koje dovode do „spuštanja” ili „downa”, odnosno izazivaju stanje duboke relaksacije. Usprkos poželjnim efektima većina ovih supstanci dovodi do ovisnosti, a najčešće se zloupotrebljavaju barbiturati, trankvilajzeri i drugi depresori centralnog nervnog sistema. U slengu „dauner” može biti i osoba u stanju „dauna” (neprirodno ili prirodno opuštena) ili osoba koja donosi smirenje.

Duhan

Duhan (Nicotiana spp., L.) je opći naziv za rod biljaka iz porodice Solanaceae. Danas je poznato 65 Nicotiana vrsta. Zajednička osobina im je alkaloid nikotin, koji biljka duhana proizvodi u korijenu, a odlaže ga u listovima. Time je duhan jedna relativno snažna droga.

Elvis Presley

Elvis Aron Presley bio je američki pjevač i glumac, jedan od napopularnijih pjevača u historiji uopće.Još za života legenda i neokrunjeni kralj rock 'n' rolla. U javnosti je počeo pjevati s 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu. S 18 godina napustio je školu i poželio raditi kao portir u kinu i kao vozač kamiona. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci. Prvu ploču snimio je 1954. Njegov uzlet započinje sredinom 50-ih godina hitovima "That's All Right Mama" i "Heartbreak Hotel" , a najuspješniji mu je period od 1960. do 1975. godine, u kojem je izdao 52 albuma i još za života prodaje oko 600 miliona primjeraka.

Filmsku karijeru započeo je 1956. filmom "Voli me nježno". Većinom je igrao u muzičkim filmovima srednje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovito postajale hit. U periodu od 1957. do 1966. Presley se nalazio na listi 10 najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. nastupaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga, o kojoj je "The King" postao ovisan. U aprilu 1977. doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života. 16. augusta 1977. Presley pada u duboku komu zbog prevelike količine droge. Liječnici mu pokušavaju spasiti život, ali ne uspijevaju. Elvisova smrt potresla je milione obožavatelja koji su se odmah sjatili u Graceland da velikanu odaju posljednju počast.

Elvis je još za života postao legenda potukavši sve rekorde: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top-lista proveo je čak 996 sedmica.

Etanol

Etanol (poznat još i kao etilni alkohol, etil-alkohol, špirit ili u narodu jednostavno alkohol) je bezbojna, zapaljiva tekućina koja se u medicini koristi kao sredstvo za sterilizaciju (u koncentracijama od 70-80%), kao komponenta u alkoholnim pićima (obično manje koncentracije) i kao pogonsko gorivo (obično veće koncentracije tj preko 80%).

Smatra se da je etanol droga jer izaziva ovisnost, iako je njegova konzumacija dozvoljena u gotovo svim zemljama svijeta. Međutim, upravljanje prevoznim sredstvima (automobil, avion ili brod) pod uticajem alkohola uglavnom je zakonski zabranjeno.

HIV

HIV (virus humane imunodeficijencije) je virus iz grupe retrovirusa, poznat kao izazivač bolesti zvane Sida. HIV je skraćenica od engleskog human immunodeficiency virus, što bi okarakterisalo ovaj virus kao uzročnika opadanja sposobnosti imunološkog sistema organizma. HIV za najčešću metu napada ima veoma bitne dijelove imunološkog sistema - CD4+ T ćelije. Ovaj virus vodi direktno i indirektno do pada u proizvodnji CD4+ T ćelija i do njihovog krajnjeg uništenja. CD4+ T ćelije su važna karika odbrambrenog sistema i kada je proizvodnja ovih ćelija ravna nuli, imunološki sistem skoro da i ne funkcioniše. HIV također napada direktno organe kao što su bubrezi, srce i mozak, što dovodi do prekida rada bubrega, kardiomipatije i encefalopatije. Mnogi problemi sa kojim se oboljeli od ovog virusa suočavaju su obične oportunističke bolesti, tipa prehlade, od kojih bi u normalnim uslovima imuni sistem mogao da odbrani.

HIV se prenosi putem tjelesnih tečnosti, na primer tokom analnog, vaginalnog i oralnog seksa, putem transfuzije krvi, nesavjesnim korištenjem igala ovisnika od intravenske upotrebe droga, i preko placente (između majke i fetusa).

HIV je porijeklom iz oblasti južno od Sahare, u Africi. Trenutno ova bolest je globalna epidemija. Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) je potvrdila da je u 2004, oboljelo 3 miliona ljudi više nego u prethodnoj godiini, i da broj oboljelih ljudi u 2004 iznosi 40 miliona.

Heroin

Heroin (grč. ἡρωίνη – heros, junak) hemijski spoj diacetilmorfin ili diamorfin (DAM), je polusintetički, veoma snažni opioid sintetiziran iz morfina. On je 3,6-diacetil ester morfina (di (dva)-acetil-morfin). Ima izuzetno veliki potencijal za stvaranje ovisnosti kod osoba koje ga unose u organizam.

Bijela kristalna forma je najčešće hidrohloridna so diacetilmorfin hidrohlorid, mada je često izmijenjena zbog raznih dodataka, tako da nema uvijek izgled i dosljednost bijelog mat praha, kako obično heroin izgleda u obliku slobodne baze. Smatra se da je 90% heroina proizvedeno u Afganistanu. Kao i kod drugih opioida, heroin se koristi i kao analgetik i kao rekreacijska droga. Često i redovno korištenje je povezano sa tolerancijom i fizičkim ovisnostima, a koja se mogu razviti u hemijsku ovisnost.

Krijumčarenje

Krijumčaranje je ilegalni prijevoz robe ili ljudi preko granice države. Roba koja se krijumčari je često zabranjena ili je visoko oporezovana unutar zemlje u koju se krijumčari. Roba kao oružje, žestoka pića, cigarete kao i droga su najčešće primjer robe koja se krijumčari. Krijumčaranje robe je u većini zemalja povezano sa visokom kaznama i smatram se težim prijestupom.

Njemačka tuđica šverc se ponekad pogrešno koristi kao sinonim za krijumčaranje. Za krijumčaranje ljudi se ponekad koristi engeska tuđica trafficking.

Majčina dušica

Majčina dušica (lat. Thymus serpyllum), je trajna 20 – 30 cm visoka, grmasta biljka. Ima uske elipsaste sivo - zelene listiće sa kratkim peteljkama. Roza do lila cvjetovi stvaraju na vrhovima stabljike okrugle cvjetove, jakog i ugodnog mirisa.

Biljke je bila poznata još u starom Egiptu, odakle najvjerovatnije dolazi i ime "Tham". Tham je oznaka za egipatsku biljku koja je slična majčinoj dušici i timijanu, sa veoma prijatnim mirisom i jakim antiseptičkim dejstvom. Predpostavlja se da je služila kao jedna od komponenti za balzamovanje, ali za ovo nema naučnih dokaza. Kako su se Grci bolje upoznali sa egipatskm medicinom, riječ Tham prešla je u grčku riječ – tymon, da bi na kraju dobila sadašnje latinsko ime Thymus.Drugi nazivi: bakina dušica, popovac, divlji bosiljak, materinka.

Metamfetamin

Metamfetamin (N-metil-alfa-metilpenetilamin) je sintetička droga iz skupine spojeva feniletilamina i amfetaminkse klase, koja brzo izaziva ovisnost. On je stimulans centralnog nervnog sistema (CNS). Stimulativne osobine su slične adrenalinu. Koristi se kao rekreaciona droga, rijetko za liječenje poremećaja hiperaktivnosti, deficita pažnje (ADHD) i pretilosti. Metamfetamin postoji u vidu dva enantiomera, dekstro- i levo-formi (dekstrorotarna i levorotarna forma). Dekstro forma metamfetamina je jača u vidu stimuliranja CNS-a od levo-enantiomera, međutim, obje su neurotoksini, stvaraju ovisnost i stvaraju iste toksične efekte kada se uzimaju u velikim dozama. Iako se rijetko prepisuju zbog potencijalnih rizika, metamfetamin hidrohlorid je dozvoljen od strane Američke administracije za hranu i lijekove (United States Food and Drug Administration (USFDA)), pod imenom "Desoxyn". Kada se koristi u slobodnoj prodaji, koristi se za povećanje seksualne želje, podizanja raspoloženja i energije, omogućavajući nekim korisnicima da imaju seksualne aktivnosti više dana u kontinuitetu.

Efekti ove droge su teži nego kod kokaina i drugih droga i nekada uključuju akutnu depresiju, psihotične epizode i oštećenja mozga. Prodaje se ilegalno u raznim oblicima (pilule, prašak, kapsule). Jeftinija je od drugih ilegalnih droga i od legalno dostupnih supstanci. Metamfetamin se u ilegalnoj prodaju može naći kao čisti desno orjentirani enantiomer (dekstro forma) ili kao smjesa desno i lijevo orjentiranog enantiomera u omjeru 1:1. Nalazi se na listi II Konvencije Ujedinjenih Naroda o psihotropnim supstancama (United Nation Convention on Psychotropic Substances), a u SAD i drugim zemljama, proizvodnja, distribucija, prodaja i posjedovanje metamfetamina je ograničena ili ilegalna.

U manjim količinama, metamfetamin može izazvati povećano raspoloženje i opreznost, koncentraciju, energiju kod mirnih pojedinaca. U većim količinama, može izazvati psihoze, rabdomiolizu i cerebralno krvarenje. Poznat je kao droga koja stvara ovisnost i koja se veoma često zloupotrebljava. Teški korisnici imaju psihoze i prolaze kroz težak period nakon prestanka uzimanja, sindrom odvikavanja može da bude i nekoliko mjeseci duži od uobičajenog. Za razliku od amfetamina, metamfetamin je neurotoksin za ljude, oštećuje dopaminske i serotoninske neurone u CNS-u. Suprotno od amfetamina za metamfetamin postoje dokazi da oštećuje mozak, za dugoročne korisnike. Oštećenja uključuju štetne promjene u moždanoj strukturi i funkciji, kao što je redukcija sive materije u nekoliko regija mozga i štetne promjene u markerima metaboličkog integriteta.

Portugal

Portugal, zvanično Republika Portugal (portugalski: República Portuguesa), evropska je država i članica Evropske unije, koja se nalazi na Pirinejskom poluostrvu, u jugozapadnom dijelu Evrope i najzapadnija je tačka evropskog kopna. Jedina država s kojom graniči je Španija. Glavni grad Portugala je Lisabon. Portugal također ima suverenitet nad Atlantskim arhipelagom, Azorska ostrva i Madeira. Obje skupine ostrva su zasebne autonomne regije sa sopstvenom lokalnom upravom.

Područje Portugala je kontinuirano bilo naseljeno još od prehistorijskog vremena. Kelte i Romane su naslijedili Vizigoti i Svevi, koji su kasnije napadnuti od strane Maura. Ovaj muslimanski narod je protjeran za vrijeme Rekonkviste na Iberijskom poluostrvu. Potugal je 1139. uspostavio kraljevstvo, nezavisno od Leonske kraljevine. U 15. i 16. vijeku kao rezultat velikih geografskih otkrića, Portugal je proširio svoj uticaj na Zapad i uspostavio prvo veliko Portugalsko carstvo, koje je u tom periodu imalo jedno od svjetski najvećih ekonomskih, političkih i vojnih utjecaja,

Portugal je izgubio mnogo svog bogatstva i statusa sa razaranjem Lisabona zemljotresom iz 1755. kao i okupacijom tokom Napoleonskih ratova i nezavisnošću Brazila, kao najbogatije portugalske kolonije 1822. Nakon revolucije iz 1910. monarhiju je zamijenila demokratska vlasti uspostavljena je Prva portugalska republika. Demokratija je narušena poslije Portugalskog kolonijalnog rata i Karanfilske revolucije iz 1974. Ubrzo nakon nezavisnosti gotovo svih kolonija, s izuzetkom Makaua, kojim je rukovala Kina od 1999. Ovim je označen kraj dugopostojeće evropske kolonijalne sile, koja je ostavila veliki kulturni i arhitektonski utjecaj širom svijeta i oko 250 miliona govornika portugalskog jezika danas.

Portugal je unitarna predsjednička republika i razvijena država s unapređenom ekonomijom i velikim životnim standardnom, koji ima 18. najviši društveni rast u svijetu, čak ispred nekih zapadnoevropskih država, kao što su Francuska, Španija i Italija. Portugal je članica mnogobrojnih međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Eurozonu, OECD, NATO i Zajednica država portugalskog govornog područja. Portugal je također poznat kao prva država u svijetu koja je u potpunosti legalizovala upotrebu svih droga 2001. godine.

Rezervni točak

Rezervni točak je muzička grupa iz Doboja. Grupa je osnovana 1982. godine a članovi grupe su bili:

Asim Kapetanović - vokal

Vukić Raspopović Vule - bubnjevi

Slavko Rebić Reba - bas

Antonio Kuffner Toni - gitara

Senad Lokić - gitara.

Samir Šestan Droga - klavijature.

Samoubistvo

Samoubistvo ili suicid, od latinskog sui caedere što znači ubiti se, predstavlja čin svjesnog i namjernog oduzimanja života samom sebi.

Litvanija je na prvom mjestu po broju samoubistava muškaraca (nakon nje su Rusija, Letonija, Estonija i Bjelorusija), a što se tiče žena na prvom mjestu je Šri Lanka (zatim Mađarska, Estonija, Letonija i Litvanija). Najnižu stopu samoubistava (na 100.000 osoba) u svijetu imaju Grčka (6), Italija (10), Malta (7).

Najviše se samoubistava učini na proljeće, a najkritičniji su april, maj i juni.

U svijetu se svakih 40 sekundi dogodi samoubistvo, godišnje u prosjeku milion ljudi i to najčešće muškarci u šezdesetim godinama iako je zabilježen i porast samoubistava među mlađim muškarcima u dobi od 15 do 29 godina.

The Beatles

The Beatles su bili britanska rock grupa aktivna tokom 1960-ih. Smatra se da su najpoznatiji muzičari 20. stoljeća i najpopularnija grupa popularne muzike svih vremena. Članovi su bili John Lennon (vokal, ritam gitara i tekstopisac), Paul McCartney (bas, vokal i tekstopisac), George Harrison (gitara i vokal) i Ringo Starr (bubnjar). Godine 1970. Beatlesi su izjavili da više neće raditi zajedno, zavšavajući sjajnu karijeru, tokom koje su ukupno prodali milijardu ploča i kaseta širom svijeta.

Titanic (1997)

Romantična priča o bogatoj djevojci Rose DeWitt Bukater i siromašnom momku Jack Dawsonu koji se susreću i zaljubljuju na "nepotopljivom brodu", dok posada broda žuri da obori dotadašnji rekord u putovanju preko Atlantika (na putu im stoji samo santa leda).

Titanic je treći film u historiji Američke filmske akademije koji je osvojio 11 Oscara. Također, to je najprofitabilniji film u historiji i prvi film koji je u cijelom svijetu zaradio više od 1 milijarde dolara.

Vijeće Evrope

Vijeće Evrope (engleski: Council of Europe, francuski: Conseil de l'Europe, njemački: Europarat) jest međunarodna organizacija država članica šire evropske regije koja promovira saradnju u oblasti pravnih standarda, ljudskih prava, demokratskog razvoja, vladavine prava i kulturne saradnje. Osnovano je 1949, ima 47 zemalja članica s oko 800 miliona stanovnika i potpuno odvojena tijela od Evropske unije (EU), koja ima 28 država članica. Glavni zadaci i obaveze Vijeća Evrope su:

Ono je zakonodavno tijelo Unije; za širok domen pitanja, prakticira tu zakonodavnu moć zajedno sa Evropskim parlamentom

Koordinira ekonomskim smijerovima zemalja članica

Zaključuje, u ime EU, međunarodne dogovore sa jednom ili više država ili međunarodnih organizacija

Zajedno s Parlamentom rukovodi budžetom

Donosi odluke potrebne za utvrđivanje i implementiranje zajedničke međunarodne i sigurnosne politike, na osnovu općih regulacija koje je donijelo Vijeće Evrope

Koordinira aktivnostima zemalja članica i usvaja mjerila u policijskoj i pravosudnoj saradnji u pitanjima kriminala.Ipak, najvažniji zadaci su jačanje demokratije, zaštite ljudskih prava i pravne države na evropskom kontinentu. Najveći doseg Vijeća Evrope ogleda se u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, potpisanoj 1950, i koja služi kao osnovni pravni dokument Evropskom sudu za ljudska prava.

Sjedište Vijeća Evrope je u Strasbourgu na francusko-njemačkoj granici. Prvobitno sjedište je bilo u palati strasburškog univeziteta, dok se sad nalazi u Palais de l'Europe (Palata Evrope). Članstvo u Vijeću Evrope otvoreno je svim evropskim demokratskim državama koje su prihvatile načelo vladavine prava i koje garantiraju osnovna ljudska prava i slobode svojim građanima.

Vijeće Evrope ne treba miješati s Vijećem Evropske unije ili Evropskim vijećem, koji su tijela Evropske unije. Vijeće Evrope je samostalna međunarodna organizacija odvojena od Evropske unije.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.