Dr. Watson

Dr. John Hamish Watson fiktivni je lik iz serije kriminalističkih romana škotskog pisca Arthura Conana Doylea. U romanima je bio pomoćnik Sherlocka Holmesa.

U knjizi Studija u grimizu (1887) Watson, kao pripovjedač, opisuje svoj susret sa Holmesom i to kako su dijelili sobu na adresi Ulica Baker 221B, kako je istraživao Holmesovo zanimanje te kako je pridobio Holmesovo povjerenje i pridružio mu se u njihovom prvom slučaju. Watson opisuje Holmesove postupke detaljno, no preromantično za Holmesov ukus.

U Znaku četverice Watson upoznaje Mary Morstan, koja mu kasnije postaje supruga.

Watson je medicinski službenik. Služio je u Afganistanu (Drugi englesko-afganistanski rat, 1878–1880), no nakon ranjavanja povukao se iz službe.

Dr. John H. Watson
Paget holmes
Prvo pojavljivanje Studija u grimizu
Posljednje pojavljivanje Njegov posljednji naklon
Kreator lika sir Arthur Conan Doyle
Informacije
Zanimanje ljekar
Titula doktor
Suprug(a) Mary Morstan
Nacionalnost Englez
Rođenje 7. august 1852.

Kreiranje lika

U Doyleovim ranim nacrtima radnji Holmesov pomoćnik zvao se "Ormond Sacker"[1][2] prije nego što je Doyle konačno odabrao ime "John Watson". Riječima Williama L. DeAndree,

"Watson također ima važnu funkciju katalizatora Holmesovih mentalnih procesa...S piščeve tačke gledišta, Doyle je znao koliko je važno imati nekoga kome detektiv može uputiti zagonetne opaske, svijest koja ima znanje o činjenicama u slučaju, a da ne zna ništa o zaključcima izvučenim iz njih sve do odgovarajućeg trenutka. Bilo koji lik koji ima ove funkcije u pričama o misterijama postao je poznat kao 'Watson'."

Biografija

Watsonovo ime spomenuto je samo 3 puta. Prvi dio prve pripovijesti o Holmesu, Studije u grimizu, nosi podnaslov Reprint iz "Prisjećanja dr. Johna H. Watsona", bivšeg vojnog ljekara. U "Problemu mosta Thor" Watson kaže da mu na poštanskom sandučetu piše Dr. John H. Watson. Njegova supruga zove ga "James" u priči "Čovjek s iskrivljenom usnom". Dorothy L. Sayers špekulira da Mary možda aludira na njegovo srednje ime "Hamish" (što znači "James" na škotskom gaelskom jeziku), iako Doyle lično nikad ovo ne spominje mimo navođenja inicijala.[3] U svim drugim primjerima zovu ga ili Doktore ili Watsone ili objema tim riječima i njegovo ime više nikad nije upotrijebljeno.

Watson kao Holmesov biograf

Lične karakteristike

Vještine i osobnost

Adaptacije

Proza i radio

Reference

  1. ^ Allen Eyles (1986). Sherlock Holmes: A Centenary Celebration. Harper & Row. str. 11–12. ISBN 0-06-015620-1.
  2. ^ Alan Barnes (2002). Sherlock Holmes on Screen. Reynolds & Hearn Ltd. str. 10. ISBN 1-903111-04-8.
  3. ^ Dorothy L. Sayers, "Dr. Watson's Christian Name" u: Unpopular Opinions, Victor Gollancz, London, 1946, str. 148–151.

Vanjski linkovi

Avanture Sherlocka Holmesa (1939)

Avanture Sherlocka Holmesa (u Ujedinjenom Kraljevstvu prikazivan kao Sherlock Holmes) jest američki film misterije i avanture iz 1939. To je pastiš u kojem se pojavljuju likovi iz djelâ o Sherlocku Holmesu Arthura Conana Doylea. Ovaj je film adaptacija drame Sherlock Holmes Williama Gillettea iz 1899. iako u njihovim radnjama nema skoro nikakve sličnosti.

Također je drugi u serijalu od 14 filmova o Holmesu s Rathboneom i Bruceom u glavnim ulogama, snimanom od 1939. do 1946. Rathboneu i Bruceu bio je posljednji film koji su snimili za 20th Century Fox i posljednji u ovom serijalu čija je radnja smještena u viktorijanski London. Radnja njihovih ostalih 12 filmova, koje je snimio Universal Pictures, dešava se u periodu snimanja serijala, tj. 1940-ima.

Avanture Sherlocka Holmesa ili Zarobljen radi ucjene

Avanture Sherlocka Holmesa ili Zarobljen radi ucjene jest američki nijemi film iz 1905. koji je režirao J. Stuart Blackton za Vitagraph Studios. To je bio drugi film zasnovan na pripovijetkama sir Arthura Conana Doylea o Sherlocku Holmesu, nakon Mutoscopeovog Zbunjenog Sherlocka Holmesa iz 1900. i obično se smatra prvim pokušajem "ozbiljnije" filmske adaptacije Holmesa. Scenario je napisao Theodore Liebler Jr. na osnovu Doyleovog romana Znak četvorice.Pušten je u promet 7. oktobra 1905. Glavne uloge tumačili su Maurice Costello (Holmes), H. Kyrle Bellew (dr. Watson) i J. Barney Sherry (neimenovana uloga). To je bilo Costellovo prvo pojavljivanje na ekranu, a njega će kasnije smatrati jednim od prvih tzv. "idola matineje". Robert Pohle primijetio je da je, "lišen svoga glasa u onim ranim nijemim filmovima, Holmes također transformiran iz intelektualnog detektiva zavaljenog u fotelju u dinamičniji akcijski lik - gotovo u vrstu kauboja s kapom za lov na jelene".Iako ponekad smatran izgubljenim filmom, fragmenti još postoje u zbirci papirnih ispisa u Kongresnoj biblioteci. Film je snimljen na 35-milimetarskom crno-bijelom filmu u jednoj rolni dužine 221 m.

Baskervilski pas (1914)

Baskervilski pas (njem. Der Hund von Baskerville) jeste njemački nijemi film iz 1914. godine. To je prva filmska adaptacija istoimenog romana škotskog pisca, Arthura Conana Doylea.

Baskervilski pas (1921)

Baskervilski pas je britanski film misterije iz 1921. Režirao ga je Maurice Elvey, a glavne su uloge tumačili Eille Norwood, Catina Campbell i Rex McDougall. Zasnovan je na istoimenom romanu sir Arthura Conana Doylea.

Baskervilski pas (1929)

Baskervilski pas (njem. Der Hund von Baskerville) jeste njemački nijemi film iz 1929. godine. To je posljednja bezvučna filmska adaptacija istoimenog romana škotskog pisca, Arthura Conana Doylea.

Baskervilski pas (1939)

Baskervilski pas jest američki film misterije iz 1939. zasnovan na istoimenom romanu Arthura Conana Doylea. Režirao ga je Sidney Lanfield, a snimljen je u produkciji 20th Century Foxa.

Ovo je najpoznatija od brojnih ekranizacija ove knjige i često se smatra jednom od najboljih filmskih verzija. U glavnim ulogama nastupili su Basil Rathbone kao Sherlock Holmes, Nigel Bruce kao dr. Watson i Richard Greene kao Henry Baskerville. Zbog toga što studio očito nije imao pojma da će ovaj film biti toliki hit i da će Rathbone i Bruce snimiti još mnogo filmova o Holmesu i zauvijek ostati povezani s njim i Watsonom, Greeneovo ime potpisano je prvo budući da je on imao glavnu romantičnu ulogu. Rathbone je potpisan drugi. Wendy Barrie, koja je glumila Beryl Stapleton, ženu u koju se zaljubi Greeneov lik, potpisana je treća, a Bruce četvrti. U svim ostalim njihovim filmovima o Holmesu Rathbone i Bruce potpisani su prvi i drugi.

Baskervilski pas prvi je od 14 filmova o Holmesu s Rathboneom i Bruceom. Ovo je i prvi film o Holmesu smješten u viktorijansko doba (originalni period u Doyleovim djelima); u svim prethodnim filmskim adaptacijama do britanskog serijala filmova s Arthurom Wontnerom iz 1930-ih, uključujući i njega, radnja se dešava u vrijeme koje odgovara vremenu snimanja filma.

Dolina straha (1916)

Dolina straha je britanski nijemi pustolovni film o Sherlocku Holmesu iz 1916. Režirao ga je Alexander Butler, a glavne uloge tumače Harry Arthur Saintsbury, Daisy Burrell i Booth Conway. Film je adaptacija istoimenog romana sir Arthura Conana Doylea iz 1915. godine.

Mary Morstan

Mary Watson, rođ. Morstan, fiktivni je lik iz romana i pripovijetki o Sherlocku Holmesu, čiji je autor Arthur Conan Doyle. Premijerno se pojavila u romanu Znak četverice (1890), a kasnije je spomenuta u još nizu priča mada se više nije lično pojavljivala.

Mary je kći Arthura Morstana, višeg oficira na službi u Indiji, čiji će iznenadni nestanak 1878. dovesti do slučaja izloženog u spomenutom romanu. U njemu je ona Sherlockova klijentica, a dr. Watson ju je prilikom prvog susreta opisao na sljedeći način:

Tokom radnje romana između Watsona i gospođice Morstan pojave se osjećaji, što Holmes brzo uoči, često ironično komentirajući taj odnos. Ipak, budući da je Mary trebala naslijediti veliku svotu novca, Watson je svoje osjećaje držao za sebe smatrajući da bi u tim okolnostima bilo nemoralno da joj se udvara. Ipak, kad se blago konačno izgubi, međusobno priznaju osjećaje i naknadno se vjenčaju. Nakon vjenčanja Watson napušta Ulicu Baker 221B i ostavlja Holmesa samog, iako ga često posjećuje.

Watsonov brak bio je prilično dinamičan. Prvo ljeto nakon vjenčanja, u priči "Grbavac", Watson odlazi sa Holmesom kako bi riješio misteriju zatvorene sobe. S druge strane, u priči "Misterija Boskompske doline" saznajemo kako se Mary brine za Watsonovo zdravlje te ga svojevoljno šalje na selo jer bi mu to godilo.

Mary Morstan preminula je u neodređenom trenutku između radnje priča "Posljednji problem" i "Prazna kuća", odnosno negdje između 1891. i 1894, što je vidljivo iz kasnijih komentara. Nakon njene smrti Watson se ponovo vraća u Ulicu Baker i živi sa Holmesom, što saznajemo u priči "Norvudski graditelj".

Watson se nije osvrtao na gubitak supruge, koju je, ako je vjerovati romanu, izrazito volio, što je dovelo do brojnih pitanja o tome koliko su Mary i on zapravo bili bliski. William S. Baring-Gould također sugerira kako se Watson kasnije ponovo oženio, što je dodatno pobudilo sumnje u dubinu odnosa Mary Morstan i dr. Watsona iako je moguće da je Watson jednostavno stoički podnosio svoj gubitak, u skladu s viktorijanskim moralom.

Nestali Rembrandt

Nestali Rembrandt (eng. The Missing Rembrandt) jeste britanski kriminalistički film iz 1932. u režiji Leslieja S. Hiscotta. Glavne uloge tumače Arthur Wontner, Jane Welsh, Miles Mander i Francis L. Sullivan. Film prati Holmesovu potragu za Rembrandtovom slikom koju je ukrao umjetnik ovisan o drogi. Ovaj film smatra se izgubljenim.

Ruke ubice

Ruke ubice jest britanski TV-film iz 1990. u režiji Stuarta Ormea. U glavnim ulogama nastupaju Edward Woodward kao Sherlock Holmes i John Hillerman kao dr. John Watson.

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes privatni je detektiv koji se pojavljuje kao glavni lik u nizu književnih djela škotskog pisca i ljekara sir Arthura Conana Doylea. Holmes je čuven po rješavanju slučajeva pažljivim posmatranjem i logičkim zaključivanjem, te se često bavi problemima koji su za druge istražitelje preteški, koristeći se pritom forenzičkim naukama. Čuven je i kao majstor prerušavanja i često koristi tu sposobnost u rješavanju slučajeva.

Holmes se pojavljuje u 4 romana i 56 pripovijetki, a prvi se put pojavio 1887. u romanu Studija u grimizu. Godine 1890. objavljen je drugi roman, Znak četverice. Holmes je stekao ogromnu popularnost nakon prve serije pripovijetki objavljivanih u magazinu Strand, počevši sa "Skandalom u Češkoj" (1891). Do 1927. Doyle je objavio još jednu seriju pripovijetki i 2 romana. Pripovijetke obuhvataju period od oko 1880. do 1914.

U svim pripovijetkama, osim u četirima, pripovjedač je Holmesov prijatelj, kolega i biograf dr. John Watson; od te 4, u dvjema je pripovjedač sam Holmes ("Blijedi vojnik" i "Lavlja griva"), a 2 su napisane u 3. licu ("Mazarinov dijamant" i "Njegov posljednji naklon"). U dvjema pripovijetkama Holmes pripovijeda Watsonu glavnu priču iz svojih memoara, a Watson postaje pripovjedač uokvirene priče ("Musgraveov ritual" i "Brod Gloria Scott"). U 1. i 4. romanu (Studija u grimizu i Dolina straha) nalaze se duži odlomci koje pripovijeda tzv. sveznajući pripovjedač, a koji govore o događajima nepoznatim i Holmesu i Watsonu.

Holmesov najveći protivnik je prof. Moriarty, Napoleon zločina, koji se pojavljuje u dvjema pripovijetkama. U borbi s njim Holmes pada niz liticu vodopada Reichenbach u Švicarskoj i umalo gine.

Sherlock Holmes (1916)

Sherlock Holmes je nijemi film iz 1916, snimljen u produkciji Essanay Studiosa i jedna od najranijih američkih filmskih adaptacija Doyleovog detektiva. Glavnu ulogu tumačio je William Gillette, čija je drama iz 1899. poslužila kao predložak za ovaj film. Sama drama nije zasnovana na jednom slučaju, već uzima inspiraciju iz Skandala u Češkoj, Posljednjeg problema, Bakrenih bukvi i Studije u grimizu. Danas ne postoji nijedna kopija ovog filma, tek nekoliko fotografija kadrova.

U filmu, čovjek koji je povezan s kraljevskom porodicom traži od Holmesa da pronađe pisma koja je pisao sestri Alice Faulkner. Alice ga namjerava ucijeniti tim pismima, ali i nju otme par koji radi za prof. Moriartyja.

Spisak glumaca koji su glumili Sherlocka Holmesa

Ovo je spisak glumaca koji su glumili Sherlocka Holmesa na filmu, televiziji, u pozorištu ili na radiju.

Srebrni Trak (1937)

Srebrni Trak (engleski: Silver Blaze; u SAD-u od 1941. distribuiran kao Murder at the Baskervilles – Ubistvo kod Baskervilleovih od strane Astor Picturesa) britanski je crno-bijeli kriminalistički film iz 1937, inspiriran istoimenom pričom Arthura Conana Doylea. To je ujedno i posljednji film iz serijala o slavnom detektivu Sherlocku Holmesu s Arthurom Wontnerom u glavnoj ulozi. Film je režirao Thomas Bentley, a u glavnim ulogama pojavili su se još Ian Fleming i Ronald Shiner.

Studija u grimizu

Studija u grimizu (engleski: A Study in Scarlet) prvi je roman Arthura Conana Doylea o pustolovinama Sherlocka Holmesa i njegovog saradnika, dr. Watsona.

Trijumf Sherlocka Holmesa

Trijumf Sherlocka Holmesa (eng. The Triumph of Sherlock Holmes) jeste britanski kriminalistički film iz 1935. u režiji Leslieja S. Hiscotta. Glavne uloge tumače Arthur Wontner, Ian Fleming i Lyn Harding. Zasnovan je na romanu Dolina straha škotskog pisca Arthura Conana Doylea.

Usnuli kardinal

Usnuli kardinal (eng. The Sleeping Cardinal) jeste britanski kriminalistički film iz 1931. u režiji Leslieja S. Hiscotta. Glavne uloge tumače Arthur Wontner i Ian Fleming. Film je adaptacija priča Arthura Conana Doylea o Sherlocku Holmesu. Iako nije direktno zasnovan ni na jednoj pojedinačnoj priči, inspiriran je elementima iz Prazne kuće i Posljednjeg problema. Nije povezan sa serijalom filmova o Holmesu sa Basilom Rathboneom u naslovnoj ulozi, koji je započeo 1939.

U SAD-u je ovaj film poznat i pod nazivom Kobni čas Sherlocka Holmesa (Sherlock Holmes' Fatal Hour).

Znak četverice (1923)

Znak četverice je britanski nijemi film misterije iz 1923. Režirao ga je Maurice Elvey, a glavne uloge tumače Eille Norwood, Isobel Elsom i Fred Raynham. Zasnovan je na istoimenom romanu sir Arthura Conana Doylea. To je bio jedan iz serije filmova o Sherlocku Holmesu u kojima je Norwood bio u glavnoj ulozi. Holmes i dr. Watson pozvani su da istraže čudno ubistvo u južnom Londonu, za koje se ispostavlja da vuče korijene iz nekih događaja u Indiji nekoliko godina ranije.

Znak četverice (1932)

Znak četverice (eng. The Sign of Four) jeste britanski kriminalistički film iz 1932. u režiji Grahama Cuttsa. Glavne uloge tumače Arthur Wontner, Ian Hunter i Graham Soutten. Film je zasnovan na istoimenom romanu Arthura Conana Doylea i snimljen je u produkciji Ealing Studiosa. Poznat je i pod nazivom Znak četverice: Najveći slučaj Sherlocka Holmesa (The Sign of Four: Sherlock Holmes' Greatest Case).

Romani
Zbirke
priča
Likovi
Priče
van zbirki
Spiskovi
Univerzum
Povezane
teme

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.