Curaçao

Curaçao, (na papijamento jeziku Kòrsou) je ostrvo u južnom dijelu Karipskog mora blizu sjeverne obale Venecuele. Curaçao je jedna od samoupravnih teritorija Kraljevine Holandije, pored Arube, Holandije i Ostrva Sveti Martin. Glavni grad ostrva Curaçao je Willemstad.

CuracaoCIAmap
Mapa ostrva Curaçao

Površina ostrva je 444 km2. Prema popisu iz 2001. na ostrvu živi 130.627 ljudi, što daje gustinu stanovništva od 294 stanovnika po kvadratnom kilometru. Curaçao se nalazi izvan pojasa uragana, koji ipak rijetko pogode ovo ostrvo.

Zvanična valuta je bila gulden holandskih antila a od 2012. je promijenjena u karipski gulden.

Curaçao
Flag of Curaçao
Zastava
Položaj Curacao Location.png
Površina 444 km2
Stanovništvo 142.180
Pozivni broj 599-9

Historija

Willemstad harbor
Holandska kolonijalna arhitektura u luci Vilemstada

Prvi stanovnici Curaçaoa su bili Aravak indijanci. Prvi evropljani su stigli do ostrva u španskoj ekspediciji Alfonsa de Ojede 1499. Bolesti koje su španci donijeli su uništile lokalno stanovništvo. Ostrvo su zauzeli Holanđani 1634. Holandska zapadnoindijska kompanija je osnovala naselje Vilemstad koje je postalo trgovačka luka. Vilemstad je bio centar za trgovinu robovima. Bogatstvo stečeno trgovinom robljem obogatilo je stanovnike ostrva, i doprinijelo izgradnji impresivnih arhitektonskih ostvarenja.

Početkom 19. vijeka ostrvo je menjalo gospodare (Velika Britanija, Francuska, Holandija), da bi se od 1815. vratilo pod Holandsku vlast. Trgovina robljem je ukinuta 1863. Kraj trgovine robljem stvorio je ekonomske probleme ostrvljanima i uticao na odliv stanovništva. Pronalazak izvora nafte 1914. dramatično je izmijenio ekonomske prilike. Na ostrvu je izgrađena rafinerija nafte koja je postala veliki poslodavac.

Vijeće ostrva Curaçao je 1984. promovisalo Nacionalnu zastavu i himnu ostrva.

Krajem 2010. Curaçao je postao autonomni konstitutivni član Kraljevine Holandije, u skladu sa rezultatima referenduma iz 2005.

Porijeklo imena

Porijeklo imena ostrva još nije sasvim jasno. Jedno objašnjenje je da ono potiče od portugalske riječi za srce „korasao“ (coração), što bi se odnosilo na trgovački značaj Curaçaoa. Drugo objašnjenje je da su prvobitni stanovnici sebe nazivali ovim imenom.

Geografija

Klima na Curaçaou je polu-pustinjska (klima savane). Biljni svijet ostrva se uglavnom sastoji od kaktusa, bodljikavog žbunja i četinara. Najviša tačka ostrva je na 375 metara nadmorske visine. Na Curaçaou postoje slane močvare gdje se odmaraju i hrane jata flamingosa. Jugoistočno od Curaçaoa nalazi se malo nenaseljeno ostrvo Mali Curaçao.

Ostrvo je okruženo koralnim sprudovima i poznato je kao odlično mjesto za ronjenje.

Stanovništvo

Narod na ostrvu je mješavina afričkog (većina), holandskog, istočnoazijskog i portugalskog stanovništva. U novije vrijeme na ostrvo se doseljavaju imigranti iz Dominikanske Republike, Haitija, Kariba i Kolumbije.

Glavni jezici ostrva Curaçao su papijamento i engleski, dok se koriste i holandski i španski. Neki stanovnici ostrva govore sva 4 jezika.

Privreda Curaçaoa se zasniva na rafinisanju nafte, turizmu i finansijskim uslugama.

Vanjski linkovi

1634.

Godina 1634. (MDCXXXIV) bila je redovna godina koja počinje u nedjelju po gregorijanskom kalendaru odnosno redovna godina koja počinje u srijedu po deset dana sporijem julijanskom kalendaru.

Aruba

Aruba je ostrvo koje se nalazi na krajnjem jugu Karipskog mora. Udaljeno je oko 29 km sjeverno od obale Venecuele. Aruba je duga oko 32 km u pravcu sjeverozapad-jugoistok. Ona je pored Holandije i Holandskih Antila jedno od tri ravnopravna dijela. Stanovnici Arube kao i stanovnici drugih dijelova Holandskih Antila imaju jednu nacionalnost, holandsku. Kao i druga dva dijela Holandije, Aruba ima vlastiti ustav i svoju vladu, te uživa potpunu unutrašnju autonomiju. Glavni i najveći grad je Oranjestad.

CONCACAF

Nogometna konfederacija Sjeverne, Centralne Amerike i Kariba poznat kao CONCACAF (engleski: Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football) je kontinentalno i najviše upravno tijelo udruženja nogometnih saveza u Sjevernoj, Centralnoj Americi i Karibima i jedan je od šest FIFA-inih konfederacija. Sjedište konfederacije se nalazi u Miamiju, Sjedinjene Američke Države. CONCACAF je odgovoran za organizaciju i upravljanje međunarodnih nogometnih turnira Sjeverna, Centralne Amerike i Kariba. Tri nogometne asocijacije iz Južne Amerike: Gvajana, Francuska Gvajana i Surinam su također članovi CONCACAF-a.CONCACAF je osnovan u sadašnjem obliku 18. septembra 1961. godine u Meksiku, sa spajanjem nogometne konfederacije Sjeverne Amerike (The North American Football Confederation) i nogometnom konfederacijom Sjeverne Amerike i Kariba (Confederacion Centroamericana y del Caribe de Futbol), čime je postao jedan od tada pet tadašnjih konfederacija FIFA-e. Osnovne administrativne funkcije saveza su bile organiziracije natjecanja za nacionalne timove i klubove, kao i organizacija kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

CONCACAF je treća najuspješnija FIFA-ina konfederacija od ukupnih šest uprkos tome što je treći na rangu u smislu zemalja članica. U CONCACAF konfederaciji Meksiko je najviše dominirao u muškoj konkurenciji ranih godina, međutim, od 2000. godine Sjedinjene Američke Države su postigle najviše uspjeha. Sjedinjene Američke Države su jedina ekipa izvan Evrope i Južne Amerike kaja je osvojila medalju na Svjetskom prvenstvu, osvojivši treće mjesto 1930. godine. Sjedinjene Američke Države su također igrali i u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2002. kao i u finalu Kupu konfederacija 2009. godine. Meksiko je završio šesti na Svjetskim prvenstvima 1970. i 1986. te osvojio Kup konfederacija 1999. godine. Obje nacije su osvojile sve u takmičenjima CONCACAF Gold kupa. U posljednjih nekoliko godina Kostarika je također pokazala moć u regiji, 2014. je postala četvrta ekipa iz CONCACAF konfederacije koja je igrala u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Sjedinjene Američke Države, u ženskom nogometu, su vrlo uspješne gdje su uspjele osvojiti bilo koji od tri glavna turnira: Svjetsko prvenstvo (2 puta), Olimpijske igre (4 puta), i Algarve kup (9 puta).

CONCACAF Liga prvaka

CONCACAF Liga prvaka je nogometno klupsko takmičenje u kome učestvuju najbolji klubovi iz Sjeverne Amerike, Centralne Amerike i Kariba. Takmičenje se igra pod organizacijom CONCACAF-a. Ovo je najvažnije klupsko nogometno takmičenje na kontinentu. Zbog sponzorskog ugovora puni naziv takmičenja je Scotiabank CONCACAF Liga prvaka.

Holandija

Holandija (holandski: Nederland) je mala gusto naseljena država koja se nalazi u zapadnoj Evropi i kojoj pripadaju i tri ostrva na Karibima. Holandija graniči s Njemačkom na istoku i Belgijom na jugu, a na sjeverozapadu izlazi na Sjeverno more. Najveći i najvažniji gradovi Holandije su Amsterdam, Den Haag i Rotterdam. Glavni grad Holandije je Amsterdam, dok je sjedište vlade i parlamenta u Haagu. Roterdamska luka je najveća luka u Evropi.

Holandija ima 17.016.967 stanovnika na površini od 41.526 km2 što je čini jednom od najgušće naseljenijih država (401 stanovnik po km2). Samo Bangladeš, Južna Koreja i Tajvan imaju veću populaciju i veću gustoću stanovništva. To je dijelom zbog plodnog tla i blage klime. Oko 18% površine čini voda, a veliki dio zemlje se nalazi ispod nivoa mora. Zemlja je zaštićena od vode pomoću sistema nasipa te raznih odvoda. Melioracijom tla stvaraju se polderi. Upravno je zemlja podijeljena u dvanaest provincija. Holandija je drugi najveći izvoznik prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, nakon SAD-a.

Holandija je bila treća zemlja u svijetu koja je imala izabran parlament, a od 1848. godine regulirana je kao unitarna država sa parlamentarnom demokratijom i ustavnom monarhijom. Holandija ima dugu historiju društvene tolerancije i generalno se smatra liberalnom zemljom. Abortus, prostitucija i eutanazija su legalizirani, dok prema upotrebi određenih vrsta narkotika vodi progresivnu politiku. Ona je 2001. godine postala prva zemlja na svijetu koja je legalizirala istospolne brakove.

Holandija je jedan od osnivača EU, Eurozone, G-10, NATO-a, OECD-a i Svjetske trgovinske organizacije. Zajedno s Belgijom i Luksemburgom sačinjava Beneluks. Ova država je sjedište Organizacije za zabranu hemijskog oružja i pet međunarodnih sudova: Stalnog arbitražnog suda, Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog krivičnog suda i Specijalnog suda za Liban. Prva četiri se nalaze u Haagu, kao i sjedište Europola i agencije za saradnju u pravosuđu Eurojust. Zbog toga se Haag smatra pravnom prijestolnicom svijeta. Holandija je također dio šengenske zone.

Holandski Antili

Holandski Antili su bili holandski prekomorski posjed u Karipskom moru. Obuhvataju pet naseljenih ostrva u dvije grupe s ukupno oko 960 km2 i oko 200.000 stanovnika od kojih su 85 posto afričkog porijekla.

Pored turizma, glavni prihod ostrva potiče od niza banaka koje ovdje imaju svoje sjedište. Rasformirani su 10. oktobra 2010. godine. Po novom političkom poretku, Curaçao i Sveti Martin su autonomne zemlje unutar Kraljevine Holandije, zajedno sa Arubom. Ostrva Bonaire, Saba i St. Eustahije su "posebne općine" Holandije koje ne pripadaju niti jednoj provinciji.

Holandskim Antilima pripadaju sljedeća ostrva:

Ostrva privjetrine :Curaçao

BonaireOstrva zavjetrine :Saba

Sveti Eustahije (ili, kako ga zove domaće stanovništvo, Statia)

Sveti Martin (Samo južni dio. Sjeverni dio pripada francuskom prekomorskom teritoriju GvadalupeHolandski antili su 1954. dobili punu samostalnost u unutrašnjim pitanjima. Za pitanja vanjske politike kao i za odbranu, i dalje je nadležna Holandija.

Do 1986. je i ostrvo Aruba bilo dio područja holandskih antila, kada je postao treći ravnopravno sastavni dio Holandije uz Holandiju i holandeske antile. Zbog toga se još i danas ponekad koristi pojam ABC-ostrva.

Na ostrvima je 1993. godine bio održan referendum na kojem se značajna većina stanovništva s pravom glasa izjasnila za ostanak u Kraljevini Holandiji. Na Curaçau je 74% glasalo za ostanak, a i na drugim ostrvima rezultati su bili slični.

Naročito je vrijedan spomena međunarodni aerodrom princeze Julijane na Svetom Martinu. Njegov neobičan položaj privlači i oduševljava niz gledalaca; prilaz aviona, do pred samo slijetanje, odvija se iznad vode. Neposredno prije same sletne staze nalazi se plaža na koju rado dolaze znatiželjnici i promatraju slijetanje usprkos strašnoj buci i jakim zračnim strujanjima koje uzrokuju avioni.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 1. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 1. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane 22. i 31. marta 2015. godine.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 2. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 2. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane 7. i 16. juna 2015. godine.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 3. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 3. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane 4. i 8. septembra 2015. godine.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 - CONCACAF

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 - CONCACAF je nogometno takmičenje koje se igra u sklopu kvalifikacija nogometnih reprezentacija CONCACAF konfederacije u kojima se 35 reprezentacija takmiči za 3 ili 4 mjesta za nastup na Svjetskom prvenstvu 2018.

Mai Tai

Mai Tai je poznati alkoholni koktel prvi put napravljen u restoranu Trader Vic u Oaklandu 1944. godine.

Naziv koktela dolazi od tahićanske riječi Maita'i što znači dobro. Naziv je nastao tako kad je vlasnik restorana Victor J. Bergeron napravio koktel za svoje prijatelje sa Tahitija nakon čega je jedan od tih prijaetlja, Carrie Guild, nakon što ga je probao rekao "Maita'i roa ae!" što znači veoma dobro.Postoji više varijacija ovog koktela, ali svi sadrže rum kao alkoholnu osnovu, uz dodatak orgeat sirupa, curaçao likera, i sokova (limeta, ananas, naranča).

Mali Antili

Mali Antili su lanac djelimično vulkanskih ostrva u Karipskom moru. Površina im je 13012 km2, sa 3,7 miliona stanovnika.

Prema geografskom položaju Mali antili se dijele na sljedeće grupe ostrva (smjer od sjevera prema istoku i zapadu):

Ostrva zavjetrineizmeđu ostalih Djevičanska ostrva, Angvila, Sveti Martin, Sint Maarten, Sveti Kristofor i Nevis, Antigva i Barbuda, Saba, Sveti Bartolomej, MontserratOstrva privjetrineizmeđu ostalih Dominika, Martinique, Sveta Lucija, Barbados, Grenadini, Grenada, TobagoZavjetrinski Antiliizmeđu ostalih Aruba, Bonaire, Curaçao, Savezne teritorije Venecuele

San Juan (Portoriko)

San Juan je glavni grad, najveća luka i najstariji grad Portorika. Prema popisu iz 2000. godine usko područje grada ima 433,733 stanovnika. Zajedno sa okolnim općinama (Bayamón, Guaynabo, Cataño, Canóvanas, Caguas, Toa Alta, Toa Baja, Carolina i Trujillo Alto) grad ima oko 2,000,000 stanovnika.

Spisak pozivnih brojeva država

Pozivni brojevi država su telefonski prefiksi država članica Međunarodne telekomunikacijske unije (poznata pod skraćenicom ITU). Definiraju se prema odjeljku ITU-T pomenute unije prema standardima E.123 i E.164. Prefiksi omogućavaju izravno međunarodno pozivanje drugih država (poznato pod skraćenicom IDD), umjesto da to radi operater.

Pozivni brojevi država sastavni su dio međunarodnog pozivnog broja te se koriste jedino kad se poziva pretplatnik čiji je telefonski broj u drugoj državi. Ovaj broj prethodi lokalnom pozivnom broju države. Uobičajeno je da pozivni broj počinje s plusom (+) nakon koga slijedi pozivni broj države, te lokalni pozivni broj unutar te države. Naprimjer, ako iz inostranstva želimo pozvati sljedeći broj iz Brčko Distrikta: 049-123-456, dodali bismo plus (+), pozivni broj države (u ovom slučaju 387), dvocifreni lokalni pozivni broj (u ovom slučaju 49), te ostatak broja kako bismo na kraju dobili +387-49-123-456.

Svjetsko prvenstvo u plivanju 2015 – 1500 m slobodno (žene)

Takmičenja u disciplini 1500 m slobodno za žene na Svjetskom prvenstvu u plivanju 2015. održana su 3. i 4. augusta 2015.

Svjetsko prvenstvo u plivanju 2015 – 50 m prsno (žene)

Takmičenja u disciplini 50 m prsno za žene na Svjetskom prvenstvu u plivanju 2015. održana su 8. i 9. augusta 2015.

Willemstad

Willemstad je glavni grad Holandskih Antila. Lociran je na 12°7′S (sjever) 68°56′Z (zapad) / 12.117°S 68.933°Z / 12.117; -68.933, na ostrvu Curaçao, sa proračunatom populacijom od 125.000 stanovnika. Historijski centar grada se sastoji od dvije četvrti: Punda i Otrobanda. Oni su razdvojeni zalivom St. Anna, uvalom koja vodi u veliku prirodnu luku koja se zove 'Schottegat'.

Punda je osnovana 1634., kada su holanđani zauzeli ostrvo, preotevši ga od španaca. Originalno ime mjesta Punda je, na holandskom bilo "de punt". Otrobanda, koji je osnovan 1707., je noviji dio grada i smatra se kulturnim centrom Willemstad-a. Njegovo ime potiče od izraza na Papiamentu "otro banda", što znači "druga strana." Punda i Otrobanda su povezane preko mosta Queen Emma Bridge, dugačkog Mosta brodova. Gradski centar Willemstad-a se ponosi nizom kolonijalnih arhitektonskih djela koja su građena pod uticajem holandskog stila. Gradski centar, sa svojom osebujnom, posebnom, arhitekturom i prekrasnim ulazom u luku, je UNESCO proglasio mjestom svjetskog kulturnog naslijeđa.

Zahvaljujući tome što je blizu venecuelanskih naftnih polja, svojoj političkoj stabilnosti prirodnoj luci dubokog gaza, Willemstad je postao veoma važna luka i rafinerija nafte. Luka u Willemstad-u je jedna od najvećih za utovar nafte, u Karibima. Rafinerija, originalno građena i u vlasništvu kompanije Royal Dutch Shell 1915., je bila prodata vladi Curaçao-a za simboličnu sumu od jednog guilder-a, 1985. i sada je iznajmljena državnoj kompaniji Venecuele, PDVSA.

Grad je također i turistička destinacija.

Willemstad u vazdušnom saobraćaju opslužuje međunarodni aerodrom Hato, na kojem imaju sjedište dvije kompanije: Dutch Antilles Express i Insel Air, aviokompanija Curaçao-a.

Zastava Holandskih Antila

Zastava Holandskih Antila je bijela sa horizontalnom plavom trakom na sredini i vertikalnom crvenom trakom iste širine. U sredini se nalazi pet zvijezdica koje predstavljaju pet ostrva Holandskih Antila: Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius i Sint Maarten.

Suverene
države
Zavisne
teritorije
Karibi
Veliki Antili
Zavjetrinski Antili
Ostrva zavjetrine
Ostrva privjetrine
Ostala ostrva
Kontinentalna obala
Prekomorske/vanjske teritorije evropskih država
Danska
Francuska
Holandija
Italija
Norveška
Portugal
Španija
Ujedinjeno
Kraljevstvo

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.