Crvena

Crvena je boja iz vidljivog dijela spektra svjetlosti. Talasna dužina boje u spektru je od otprilike 620 do 740 nm.[2] Sa plavom i žutom bojom čini tri glavne boje, mješanjem kojih dobijamo ostale boje.

Crvena
 
StrawberriesCardinal
Cardinal Théodore Adrien Sarr 2Magdalena Frackowiak
Chinese honor guard in column 070322-F-0193C-014.JPEG
Spektralne koordinate
Talasna dužina ~620–740[1][2] nm
Frekvencija ~480–400 THz
Koordinate boje
Heks. zapis #FF0000
sRGBB  (r, gb) (255, 0, 0)
Izvor X11
B: Normalizirano na [0–255] (bajtova)

Simbolizam

  • Crvena je boja vatre i krvi. U ova dva elementa sadržana je sva njena pozitivna i negativna simbolika - na jednoj strani je mržnja, rat, bol, agresivnost, pakao, na drugoj ljubav, snaga, sreća, strast.
  • Često označava neke stvari koje su pogrešne, važne ili opasne.
  • Crvena boja donosi sreću i štiti od zla - iz tog razloga su sve do 19. vijeka vjenčanice bile crvene.
  • Crvena boja je boja zabrane i opasnosti - prisutna je na semaforima i saobraćajnim znakovima, predsjednik SAD ima "crveni telefon", za isključenje u sportu daje se "crveni karton"...
  • Crvena boja ima i simbolično značenje, ona se poistovječuje sa revolucijom, radničkim pokretom, komunizmom itd.
  • Crvena boja podiže raspoloženje, daje osjećaj topline; ona također izaziva osjećaj destruktivnosti i agresivnosti.
  • Crvena boja se često koristi u reklamama.

Reference

  1. ^ Thomas J. Bruno, Paris D. N. Svoronos. CRC Handbook of Fundamental Spectroscopic Correlation Charts. CRC Press, 2005.
  2. ^ a b Craig F. Bohren (2006). Fundamentals of Atmospheric Radiation: An Introduction with 400 Problems. Wiley-VCH. str. 214. ISBN 3-527-40503-8.
AC Milan

Associazione Calcio Milan italijanski je nogometni klub iz Milana. Od osnivanja boje kluba su crvena i crna, tako da je širom Italije i Evrope poznat pod nadimkom rossoneri ("crveno-crni"). Nakon Real Madrida najuspješniji je tim na evropskoj sceni sa sedam osvojenih titula Lige prvaka iz deset finala. Također, u Italiji je drugi klub po broju osvojenih titula prvaka (scudetto), ukupno 18, uz pet osvojenih kupova Italije i sedam superkupova. Milan je član organizacije G-14.

Allura crvena AC

Allura crvena AC (po IUPACu dinatrij 6-hidroksi-5-((2-metoksi-5-metil-4-sulfofenil)azo)-2-naftalenesulfonat) je crvena azo boja. Koristi se kao boja za bojenje hrane i ima E broj E129. Prvi put se pojavila u SAD kao prehrambeni aditiv u zamjeni za amarant.

Njegova upotreba je zabranjena u Danskoj, Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj, a bila je zabranjena i u Švedskoj do 1994. godine.

Boja

Boja je čulni doživljaj svjetlosnog odraza od čestice/objekta.

U vidnom spektru, odnosno skupu boja, koje ljudsko oko može raspoznati, dolaze redom crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, ljubičasta. Učestalost (frekvenciju) svjetlosnog vala ispod učestalosti za crvenu boju nazivamo infracrvenim valom. Učestalost svjetlosnog vala iznad učestalosti za ljubičastu boju nazivamo ultraljubičastom bojom. Ljudsko je oko ne zapaža (tada vidimo drugu boju koja je u pozadini), ali je vidni organi nekih životinja zapažaju, poput pčelinjeg oka. Spektar boja se može vidjeti ako snop bijele svjetlosti usmjerimo na prizmu, i tada dolazi do njena rasapa. Infracrveni val se može opaziti na drugi način: nađe li mu se na putu u rasutom spektru toplomjer, temperatura biva povišena - ljudski ga organizam doživljava kao toplinu.

Prva podjela boja je na osnovne i složene. Tri osnovne boje su: crvena, žuta i plava. One se zovu i primarne boje. Tri složene boje dobijaju se miješanjem osnovnih boja: crvena+žuta=narandžasta, plava+žuta=zelena i plava+crvena=ljubičasta. Te boje se nazivaju i sekundarne. Tercijarne boje dobijaju se miješanjem primarnih i sekundarnih (npr. plavozelena, žutozelena i dr.).

Druga podjela boja je na tople (crvena, žuta, narandžasta) i hladne (plava, ljubičasta, zelena). Tako su podijeljene zato što se u prirodi mogu zamijetiti uz određena toplinska stanja (crveno – vatra, plavo – more). U neutralne boje spadaju smeđa, kafena i sl..

Komplementarne boje su dvije boje od koje jedne nema ni malo u drugoj boji. One se nalaze na suprotnim stranama Ostwaldovog kruga boja. To su: narandžasta i plava (zato što narandžasta nastaje miješanjem crvene i žute, tj. u sebi nema nimalo plave boje), ljubičasta i žuta, crvena i zelena.

Dugine boje obuhvaćaju spektar sedam boja (primarne i sekundarne) koje možemo vidjeti propuštanjem zrake svjetlosti kroz trostranu kristalnu prizmu.

Nauka koja se bavi proučavanjem boja zove se optika.

Citrus crvena 2

Citrus crvena 2, Citrus crvena No. 2, C.I. Solvent crvena 80, ili C.I. 12156 je umjetna boja. Kao boja za hranu, dopuštena je u SAD od strane Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) od 1956. godine u svrhu bojenja kore narandže. Citrus crvena 2 je navedena u spisku Međunarodne agencije za istraživanja raka (IARC) u grupi 2B kancerogenih supstanci kao supstanca potencijalno kancerogena za ljude.

Cochineal crvena A

Cochineal crvena A (također poznata i kao Ponceau 4R, C.I. 16255 i C.I. kisela crvena 18) je sintetička boja koja se može koristiti za bojenje hrane. Označena je E-brojem E124. Njeno hemijsko ime je trinatrijeva so 1-(4-sulfo-1-naftilazo)- 2-nafol- 6,8-disulfonička kiseline. Ponceau je generičko ime za porodicu azo boja.

Cochineal crvena A je crvena azo boja koja se može koristiti za bojenje raznih prehrambenih proizvoda, a uglavnom se sintetizira od aromatskih ugljikovodika iz nafte.

Crvena armija

Crvena armija je bila vojska Sovjetskog Saveza (1918-1991.).

Eritrociti

Eritrociti (drugi naziv: crvene krvne ćelije) jesu krvne ćelije koje nastaju u koštanoj srži i slezeni kod kičmenjaka i primarno služe za transport kisika od pluća ili škrga do tkiva.

FK Crvena zvezda

FK Crvena Zvezda je profesionalni nogometni klub iz Beograda, Srbija. Takmiči se u Superliga, prvom rangu srbijanskog nogometa.

Jadar (Drinjača)

Jadar je rijeka u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Nastaje od Zelenog i Studenog Jadra, koji se sastaju u Milićima. Studeni Jadar izvire u naselju Zalukovik kod Vlasenice, a Zeleni ispod Kuka (1100 m). Protječe i kroz kanjon s vertikalnim stranama.

Ulijeva se u Drinjaču kod Kušlata. Porječje Jadra dijeli područja Birača i Ludmera.Ovo je prirodno mrestilište mladice, a sad u tragovima ima lipljena i pastrmke. Lokalno stanovništvo nemilice ih izlovljava. Rijeku zagađuje rudnik boksita iz Milića, koji ispušta otpadne vode. U toku godine ova voda potpuno je crvena od rude. Do Milića, oba Jadra su čiste i bistre rijeke, bez naselja i djelovanja čovjeka.

Na ušću u Drinjaču, sa druge strane Jadra, uzdiže se neobično strma stijena, na čijem je vrhu sagrađena džamija. Bosanskohercegovački nobelovac, književnik Ivo Andrić, zapisao je, prolazeći pored Kušlata, često citiranu misao:

"Kakav ste vi Bosanac kad ne znate za Kušlat? To vam je na onom delu starog puta koji od Zvornika vodi prema središnjoj Bosni, a poznat je i po tome što je tu sagrađena prva džamija u Bosni."

Konvertibilna marka

Konvertibilna marka (KM) je nacionalna valuta u Bosni i Hercegovini od 1998. godine. Međunarodna skraćenica za konvertibilnu marku je BAM. Konvertibilna marka je uvedena na cjelokupnom području Bosne i Hercegovine i zamijenila je bosanskohercegovački dinar (BAD) po tečaju 1 KM = 100 BAD. Stoti dio konvertibilne marke je konvertibilni fening.

Oman

Oman, službeno Sultanat Oman je suverena država u jugozapadnoj Aziji, na jugoistočnoj obali Аrapskog poluostrva. Na istoku i jugu izlazi na Arapsko more, a na sjeveroistoku na Omanski zaliv. Graniči na jugozapadu s Jemenom, na zapadu sa Saudijskom Arabijom, te na sjeverozapadu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Svjetlost

Svjetlost je elektromagnetno zračenje koje je vidljivo ljudskom oku.

Zastava Andore

Državna zastava Andore prihvaćena je 1866. godine. Zastava se sastoji od tri jednako široke okomite pruge plave, žute, i crvene boje. Grb Andore smješten je u sredini, na žutoj prugi.

Zastava Andore je zasnovana na zastavama Francuske i Španije, dvije države koje su garant nezavisnosti ove državice na vrhu Pirineja. Dizajn zastave sa tri vertikalne pruge je uzet sa francuske trobojke, kao i plava i crvena boja. Sa zastave Španije je uzeta crvena i žuta boja. Moto na grbu koji se nalazi na sredini zastave je na latinskom: Virtus Unita Fortior što znači U jedinstvu je snaga.

Zastava Armenije

Zastava Armenije sastoji se od tri vodoravna polja crvene, plave i narandžaste boje. Postoje mnoga objašnjenja značenja boja, ali je šire prihvaćeno da crvena simbolizira krv koju su Armenci prolili u odbrani svoje zemlje, narandžasta predstavlja plodno tlo, a plava nebo. Ovo je bila službena zastava Armenije tokom kratkog perioda nezavisnosti nakon Prvog svjetskog rata, a vraćena je nakon što se zemlja odvojila od Sovjetskog Saveza.

Zastava Azerbejdžana

Zastava Azerbejdžana sastoji se od tri jednaka vodoravna polja plave, crvene i zelene boje. Bijeli polumjesec i osmokraka zvijezda nalaze se na sredini crvenog polja. Osam krakova predstavljaju osam grana turskog naroda. Plavo polje je boja Turaka, zelena predstavlja islam, a crvena progres.

Zastava Indonezije

Zastava Indonezije postoji još od 13. vijeka, a kao zvanična zastava zemlje je usvojena 17. augusta 1945 i od tada nije bila mijenjana. Zastava se sastoji od dvije horizontalne prugr, gronje crvene i donje bijele. Boje su tradicionalne indonežanske boje i koristila ih je jedna kraljevska dinastije u 13. vijeku.

Iako je simbolika zastave eksplicitno objašnjena, postoji i tradicionalno tumačenje ovih boja. Prema zvaničnom objašnjenju crvena predstavlja krv palih za nezavisnost, a bijela čistoću, ali je crvena i fizički život čovjeka a bijela spiritualni, tako da zajedno čine potpuno jedinstvo osobe. Tradicionalno gledano ove dvije boje su svete boje Indonezije, te svakodnevne boje njihove kuhinje, tako da je crvena boja šećera (od šećerne palme), a bijela boja riže.

Zastava Indonezije je slična zastavi Monaka, koja koristi iste boje u drugačijim razmjerama, te zastavama Poljske i Singapura.

Zastava Istočnog Timora

Zastava Istočnog Timora je usvojena 2002. Žuti trokut na zastavi predstavlja tragove kolonijalizma u historiji Istočnog Timora. Crni trokut predstavlja prepreke koje treba preći. Crvena pozadina zastave predstavlja borbu za slobodu, a bijela zvijezda "svijetlo što vodi".

Zastava Jemena

Zastava Jemena usvojena je 22. maja 1990, istog dana kada su se ujedinili Sjeverni i Južni Jemen. Crveno, bijelo i crno polje predstavljaju Panarapske boje, kao i na zastavama Egipta, Sirije, Iraka i drugih država.

Prema službenoj obavjesti, crvena predstavlja krvoproliće nad mučenicima i jedinstvo, bijela svijetlu budućnost, a crna mračnu prošlost.

Zastava Južne Osetije

Zastava Južne Osetije je trobojka (bijela, crvena i žuta). Zastava je propisana ustavom iz 1990, a potvrđena regulacijom o zastavi 1992. Boje simbolizuju hrabrost u borbi (crvena), moralnu čistoću (bijela) i bogatstvo i prosperitet (žuta).

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.