Capoeira

Capoeira je brazilski borbeni ples, razvijen od afričkih robova koji su odvedeni u Brazil da rade na portugalskim plantažama.

Bostoncapoeira
Capoeira

Historija Capoeire

Iako ne postoje pisani zapisi vjeruje se da je Capoeira nastala u XVI vijeku,poznata po kompleksnim potezima Capoeira se u početku koristila za samoodbranu. Kako su robovi bili seljeni iz Afrike u Brazil, Capoeira je mješala afričku kulturu, ples, borilačke vještine i sportove. Capoeiru su vježbali za vrijeme pauza i bila je u obliku plesa kako bi prikrili njen borilački dio jer je robovima bilo zabranjeno trenirati borilačke vještine vjerujući da bi ih to znanje moglo dovesti do pobune ili revolucije protiv robovlasnika.

Capoeira u modernoj kulturi

Capoeira postaje poznata filmom "Only The Strong" (Samo najjači) poslije koga se rapidno razvija. Danas je prisutna u mnogim filmovima kao "The Protector" (Čuvar), Undisputed III: Redemption, i Tekken u kojima briljira holivudska zvijezda Lateef Crowder. Capoeira je također prisutna i u igrama kao Tekken (Edy Gord i Christie Monteiro), Street Fighter III (Elena) i mnoge druge.

Vanjski linkovi

Brazil

Brazil je najveća i najmnogoljudnija država u Južnoj Americi i površinom zauzima polovinu ovog kontinenta. Ukupna površina iznosi 8.514.877 km2. Po veličini površine peta je u svijetu, iza Rusije, Kanade, Kine i SAD.

Proteže se na velikom području, obuhvatajući središte kontinenta i istočnu obalu Atlantskog okeana. Graniči sa Urugvajem, Argentinom i Paragvajem na jugu, Bolivijom i Peruom na zapadu, te Kolumbijom, Venecuelom, Gvajanom, Surinamom i Francuskom Gvajanom. Velik dio Brazila pripada slivu rijeke Amazon i prekriven je kišnim šumama. Brazil je federacija koja se sastoji od 26 država i Saveznog okruga glavnog grada Brazilije.

Većina stanovnika ove nacije su koncentrisani duž istočne obale. Iako se njen glavni grad Brazílija nalazi daleko u unutrašnjosti, sve veći broj migranata se također kreće ka unutrašnjosti. Razvijeni gradovi ove nacije, ogromne hidroelektrane i industrijski kompleksi, rudnici i plodno obradivo zemljište čine je jednom od glavnih svjetskih ekonomija.

Međutim, Brazil se također bori sa izuzetno velikim socijalnim nejednakostima, zagađenjem prirodne okoline, povremenim finansijskim krizama, a ponekad i zastojem političkog sistema.

Brazil je jedinstven u južnoameričkom kontinentu, jer se nakon nezavisnosti od Portugala nije podijelio u odvojene zemlje kao britanske i španske kolonije u regiji. Umjesto toga, zadržao je svoj ​​identitet kroz vijekove i razne oblike vlasti.

Zbog te hegemonije, portugalski jezik je glavni govorni jezik osim među brazilskim Indijancima, posebno onima u udaljenijim prostranstvima amazonskog sliva.

Na prijelazu u 21. vijek Brazilci su obilježili 500. godišnjicu od dolaska Portugalaca sa mješavinom javne proslave i neodobravanja.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.