Bubnjevi

Bubnjevi su, uglavnom, kolekcija doboša, činele i ostalih udaraljki, koje svira bubnjar, najčešće za džez, rock ili drugu vrstu muzike.

Bubnjar koristi palice za bubnjeve kako bi udarao po membrani doboša ili činelama. Ti udarci stvaraju vibracije, a time i određeni ton. Palice za bubnjeve dolaze u različitim težinama i veličinama, te se prave od različitih vrsta drveta. Također postoje i karbonske palice.

Bubanj
Drum kit illustration edit

1 Bas bubanj | 2 Indianer | 3 Doboš |

4 Timpani | 5 Fus | 6 Crash činela i Ride činela

Ostale komponente

Kineska činela | Cowbell | Sizzle činela |
Splash činela | Švicarska činela |
Tamburina | Drveni blok

Historija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte


Eighth notes and rest.svg Nedovršeni članak Bubnjevi koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Black Sabbath

Šablon:Greška

Black Sabbath je engleski heavy metal bend smatra se jednim od osnivača heavy metala. Osnovan je 1969. u Birminghamu.

Od 2006. godine se zovu Heaven & Hell jer je Ozzy Osbourne napustio bend i uzeo sva autorska prava.

Bombaj štampa

Bombaj štampa je bosanskohercegovačka pop-rock grupa, osnovana 1982. godine u Sarajevu kao proizvod pokreta Novi primitivizam.

Bubanj

Bubanj je muzički instrument iz porodice perkusionističkih instrumenata, stručno klasifikovan kao membranofon. Bubnjevi se sastoje od barem jedne membrane, koja se naziva membrana ili glava bubnja, koja je razvučena preko školjke i dovoljno zategnuta da proizvede zvuk usljed udara palicom ili dlanom ruke. Bubnjevi spadaju u najstarije i najrasprostranjenije instrumente, a dizajn im se u osnovi nije promjenio stotinama godina.

Divlje jagode

Divlje Jagode su bosanskohercegovačka hard rock i heavy metal muzička grupa osnovana 1977. godine u Bihacu.

Doboš

Doboš je jedna od osnovnih komponenata bubnja. Doboš se sastoji od dvije membrane s gornje i donje strane, demfera, mrežice i sklopke za spuštanje mrežice. Ton doboša ključan je u sviranju bubnja jer se dobošem naglašavaju udarci u nekom ritmu. Visina tona zavisi i od zategnutosti membrana, a dužina od opuštenosti mrežice i od namještenosti demfera. Ton zavisi od same izrade, tj. dubine, materijala, debljine oklopa itd.

Postoje dvije vrste doboša: metalni i drveni.

Nedovršeni članak Doboš koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Fleetwood Mac

Fleetwood Mac je englesko/američka grupa osnovana 1967. u Londonu. Od sastanka, bend je imao redovnu smjenu postave i poćetne postave samo su trajale po dvije godine. Bend su sastavili bivši članovi grupe John Mayall and the Bluesbreakers koji su bili Peter Green (solo gitara/vokal), Jeremey Spencer (ritam gitara), i bubnjar Mick Fleetwood. Bend je planirao bas-gitaristu John McVie ali on nije bio zaintersovan u muzici u ta doba. Tako je bend odlučio da ukoliko se John McVie predomisli Bob Brunnings bio bi istjeran iz benda.

FM nastavljao je otad s drugačijim postavama. Najbolji uspjeh desio se od 1974. do 1988, kad su grupu činili Mick Fleetwood, John McVie, Lindsey Buckingham (gitare), Stevie Nicks (vokal) i Christine McVie (klavijature). McVie nije više svirala s grupom od 1998, ali se pojavljivala redovno kao gost i pravila je omote albuma.

Grb Ugande

Grb Ugande se sastoji od štita i koplja koji predstavljaju narod Ugande u borbi za svoju zemlju. Na štitu se nalaze valovi, simbol jezera Viktorija, sunce i bubnjevi. Štit pridržavaju kob (vrsta antilope) i ždral. Ispod štita je traka sa natpisom "For God and My Country" (Za Boga i Moju Zemlju).

Hammer to Fall

"Hammer to Fall" je pjesma britanske rock grupe Queen. Napisao ju je gitarist Brian May i našla se kao 8. pjesma na njihovom albumu The Works iz 1984. godine.Bio je to četvrti i ujedno i posljednji singl s navedenog albuma a singl verzija pjesme je editovana i skoro za minutu je kraća od verzija na albumu.

I Was Born to Love You

"I Was Born to Love You" je samostalni singl britanskog rock pjevača grupe "Queen" Freddieja Mercuryja iz 1985, a našao se na njegovom prvom samostalnom albumu, Mr. Bad Guy.

Nakon Freddijeve smrti Queen je uradio rimejk ove pjesme koja je objavljena na njihovom albumu Made in Heaven iz 1995. godine.

Roger Taylor i Brian May izveli su pjesmu akustički. Pjesma je izvođena na koncertima Queen + Adam Lambert u Južnoj Koreji i Japanu, što je bilo prvo izvođenje pjesme uživo otkako ju je bend ponovo objavio.

Internet

Internet je velika računarska mreža i sistem za jednostavnu i efektivnu komunikaciju sa tekstom, slikom i zvukom. Neki od najpopularnijih dijelova interneta su: World Wide Web, E-mail i P2P file sharing (ili razmjena dokumenata).

Made in Heaven (pjesma)

"Made in Heaven" samostalni je singl britanskog pjevača grupe Queen Freddieja Mercuryja i njegov četvrti solo uradak.

Prvobitno namijenjena Mercuryjevom debitantskom albumu, pjesma je malo promijenjena i objavljena kao singl zajedno sa pjesmom "She Blows Hot and Cold" koja se našla na B strani. Singl je dostigao #57 mjesto na britanskoj top-listi singlova.

Nakon Mercuryjeve smrti, naslov singla je uzet za album grupe Queen objavljen 1995. godine. Pesma je izabrana, zajedno sa pjesmom "I Was Born to Love You", te ponovno snimljene za album "Made in Heaven".

Mitraljez

Mitraljez ili strojnica je naziv za automatsko pješadijsko oružje koje je u stanju u kratkom periodu ispaliti nekoliko uzastopnih hitaca.

Mother Love

Mother Love je pjesma britanske rock grupe Queen. Pjesma je uvrštena na album Made in Heaven objavljen 1995. godine, nakon smrti Freddija 1991. godine. Pjesmu su napisali Freddie Mercury i Brian May.

Muzej Revolucije

Muzej Revolucije je deveti studijski album rock grupe Zabranjeno pušenje, objavljen 7. novembra 2009. godine u izdanjima sarajevske diskografske kuće Hayat Production, zagrebačkog Croatia Recordsa, podgoričkih Vijesti i beogradskog Long Playa. Objavljen je na 92. godišnjicu Oktobarske revolucije.

One Vision

"One Vision" je singl britanske rock grupe Queen. Singl je objavljen 4. novembra 1985. godine i našao se na njihovom 12. albumu A Kind of Magic iz 1986. godine. Originalna ideja za pjesmu je potekla od Rogera Taylora.Za pjesmu se nagađalo da je inspirisana ili show-stopping nastupom benda na Live Aidu, održanom ranije te 1985. godine, ili životom i podvigom Martina Luthera Kinga, sa stihovima koji govore o čovjekovoj borbi i prevazilaženju trenutne situacije. U BBC-jevom dokumentarcu iz 2011. godine, Queen: Days of Our Lives, Taylor je rekao da su stihovi pjesme dijelovi poznatog govora Martina Luthera Kinga. Pjesma se izvodila na svim koncertima turneje grupe iz 1986 i to kao uvodna pjesma. Članovi grupe su tvrdili da su pjesmom One Vision otvarali svoje koncerte jer je predstavljala savršen uvod za koncert.

Pop-muzika

Pop je skraćenica za popularnu muziku ili češće za jedan od njegovih podžanrova.

U pravilu, pop-muzika sadrži jednostavne, pamtljive melodije s refrenima koji lako ulaze u uho. Često imaju udicu - jednu ili više muzičkih, ritmičkih ili vokalnih zamisli dizajniranih da ponavljanjem zakače pažnju slušaoca.

Pop muzika je najčešće izravno pristupačna svakome, čak i početniku.

Teška industrija (grupa)

Teška industrija je bosanskohercegovačka rock grupa, a osnovana je u Sarajevu 1974. godine.

Timpan

Timpani su muzički instrumenti iz porodice udaraljki. Oni su vrsta bubnjeva, koji se sastoje od kože koja se naziva "glava", a prevučena je preko velike zdjele obično izrađene od bakra. Sviraju se udaranjem u "glavu" specijalizovanim bubnjarskim štapom koji se naziva timpani palica ili timpani malj. Timpani su se razvili iz vojnih bubnjeva da bi postali obavezni u klasičnom orkestru u posljednjoj trećini 18. vijeka. Danas se koriste u mnogim vrstama muzičkih ansambala, uključujući koncert, marš, pa čak i kod nekih rock grupa. Muzičar koji svira timpane je timpanista.

Nedovršeni članak Timpan koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Članovi grupe Zabranjeno pušenje

Članovi grupe Zabranjeno pušenje su trenutni kao i svi bivši članovi grupe od njenog formiranja u Sarajevu 1980. godine. Zabranjeno pušenje trenutno ima šest članova, i to su suosnivač benda, pjevač i gitarista Davor Sučić, dugogodišnji bubnjar benda Branko Trajkov, gitarista Toni Lović, bas-gitarista Dejan Orešković, violinista i klavijaturista Robert Boldižar, te saksofonista i flautista Lana Škrgatić, jedina članica.

Žičani
Limeni
Drveni
Klavijaturni
Udaraljke
Frikcijski
Ritam-sekcija
Razno

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.