Brazilski real

Brazilski real je zvanična valuta u Brazilu. Koristi se i pograničnim državama, Urugvaju i Paragvaju. Današnji real uveden je 1994.[1]

Brazilski real
Real
ISO 4217 Kod BRL
Korisnik Brazil, Paragvaj, Urugvaj
Najmanja jedinica centavos
Kovanice 1, 5, 10, 25, i 50 centavos
Novčanice 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 reala

Historija

Današnji naziv real postojao je već 1690-1942 dok nije zamijenjen s cruizerom. 1994. cruizero se ukida i uvodi se brazilski real. Istovremeno je bio vezan za američki dolar u odnosu 1:1, čime je trebala biti suzbijena inflacija. 1996-1998 real je ojačao (deflacija) u odnosu na dolar, na što je reagovala Centralna banka Brazila i omogućila slabiju inflaciju.[1]

Inflacija

Stopa inflacije je u Brazilu veoma visoka, to je i razlog za stalne reforme valute. Kod uvođenja nove valute se mijenja odnos sa starom. Real iz 1942. bi danas, bez reformi, imao vrijednost 2,75 triliona reala. Dolaskom Svjetske finansijske krize 2008-2009 real je u poređenju s eurom izgubio znatno na vrijednosti. [2]

Ukidanje kursa s dolarom

Od 1999. se ukida vezanje za dolar čime je omogućen slobodni, tržišni kurs valute. To je dovelo do značajne inflacije reala, koju je 2003. nova vlada uspjela zaustaviti.[1]

Trenutni valutni kurs Brazilski real

Yahoo! Finance: AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD
Investing.com: AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD
XE.com: AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD

Reference

  1. ^ a b c Brazilski real safinanzen.net, pristupljeno 5. 2.2015 (de)
  2. ^ Brasilianischer Real auf absteigenden Ast: Bringt die WM die Wende, pristupljeno 5. 2.2015 (de)

Vanjski linkovi

Brazil

Brazil je najveća i najmnogoljudnija država u Južnoj Americi i površinom zauzima polovinu ovog kontinenta. Ukupna površina iznosi 8.514.877 km2. Po veličini površine peta je u svijetu, iza Rusije, Kanade, Kine i SAD.

Proteže se na velikom području, obuhvatajući središte kontinenta i istočnu obalu Atlantskog okeana. Graniči sa Urugvajem, Argentinom i Paragvajem na jugu, Bolivijom i Peruom na zapadu, te Kolumbijom, Venecuelom, Gvajanom, Surinamom i Francuskom Gvajanom. Velik dio Brazila pripada slivu rijeke Amazon i prekriven je kišnim šumama. Brazil je federacija koja se sastoji od 26 država i Saveznog okruga glavnog grada Brazilije.

Većina stanovnika ove nacije su koncentrisani duž istočne obale. Iako se njen glavni grad Brazílija nalazi daleko u unutrašnjosti, sve veći broj migranata se također kreće ka unutrašnjosti. Razvijeni gradovi ove nacije, ogromne hidroelektrane i industrijski kompleksi, rudnici i plodno obradivo zemljište čine je jednom od glavnih svjetskih ekonomija.

Međutim, Brazil se također bori sa izuzetno velikim socijalnim nejednakostima, zagađenjem prirodne okoline, povremenim finansijskim krizama, a ponekad i zastojem političkog sistema.

Brazil je jedinstven u južnoameričkom kontinentu, jer se nakon nezavisnosti od Portugala nije podijelio u odvojene zemlje kao britanske i španske kolonije u regiji. Umjesto toga, zadržao je svoj ​​identitet kroz vijekove i razne oblike vlasti.

Zbog te hegemonije, portugalski jezik je glavni govorni jezik osim među brazilskim Indijancima, posebno onima u udaljenijim prostranstvima amazonskog sliva.

Na prijelazu u 21. vijek Brazilci su obilježili 500. godišnjicu od dolaska Portugalaca sa mješavinom javne proslave i neodobravanja.

Privreda Brazila

Privreda Brazila je šesta u svijetu po nominalnom BDP-u. Brazil ima umjereno slobodno tržište i sa orijentacijom na unutrašnju ekonomiju. Njihova privreda je najveća po veličini u zemljama Latinske Amerike, a druga po veličini u zapadnoj hemisferi. Brazil je jedna od najbrže rastućih svjetskih privreda u svijetu, s prosječnom godišnjom stopom rasta BDP-a od preko 5 posto. BDP je procijenjen na 2,223 triliona američkih dolara. Za brazilsku privredu se predviđa da postane jedna od pet najvećih ekonomija svijeta u desetljećima koja dolaze. Nacionalna razvojna banka BNDES također igra važnu ulogu u ekonomskom razvitku zemlje. Ova nezavisna institucija posebno ulaže u velike domaće firme i pokušava da djeluje u skladu sa zaštitom okoline i društvenim standardom. Ipak postoje rasprave o ulozi banke i investicijske strategije. Brazil je član različitih ekonomskih organizacija, kao što su Mercosur, Unasul, G8+5, G20, WTO-a, i Cairns Grupe. Trgovinski partneri Brazila broje se u stotinama, sa 60 posto izvoza, uglavnom gotovih proizvoda ili poluproizvoda. Glavni brazilski trgovinski partneri u 2008. bili su: Mercosul i Latinska America (25,9 posto trgovine), Evropska unija (23,4 posto), Azija (18,9 posto), SAD (14,0 posto), i ostali (17,8 posto).Prema Svjetskom ekonomskom forumu, Brazil je bio vrhunska zemlja sa uzlaznom evolucijom konkurentnosti u 2009, tako dobivajući osmu poziciju među ostalim zemljama, prestizući Rusiju po prvi put, i djelomično zatvarajući jaz konkurentnosti sa Indijom i Kinom koje se nalaze među BRIC ekonomijama. Značajni koraci koji su bili poduzeti 1990-ih prema fiskalnoj održivosti, kao i mjere poduzete kako bi se liberalizirala i otvorila privreda, znatno su povećali osnove konkurentnosti zemlje, pružajući bolje okruženje za razvoj privatnog sektora. Kao vlasnik sofisticiranog tehnološkog sektora, Brazil razvija projekte koji se kreću od gradnje podmornica do aviona, a također su uključeni u istraživanje svemira: zemlja posjeduje centar za lansiranje satelita i bio je jedina zemlja u južnoj hemisferi koja je integrirala tim odgovoran za izgradnju Međunarodne svemirske stanice (ISS). Brazil je također pionir u mnogim područjima, uključujući i proizvodnju etanola.

Brazil, zajedno sa Meksikom, bio je na čelu fenomena multinacionalnih firmi Latinske Amerike po kojem su se, zahvaljujući superiornoj tehnologiji i organizaciji, lokalne firme uspješno pretvorile u globalne. Ove multinacionalne kompanije su napravile taj prijelaz zahvaljujući najviše masivnim ulaganjem u inostranstvu, u regiji i izvan nje, a tako ostvarili veći dio svojih prihoda u inostranstvu. Brazil je također pionir u području istraživanja podmorskih bušotina nafte iz kojih je izvađeno 73 posto njihovih rezervi. Prema vladinim statistikama, Brazil je prvi kapitalistička zemlja koja je u unutrašnjosti svoje nacionalne teritorije okupila deset najvećih firmi za proizvodnju automobila. Godišnji Brazilski investicioni samit održava se u Sao Paulu, te je najveće okupljanje međunarodnih investicijskih stručnjaka koji pokrivaju mogućnosti u alternativnim vozilima, infrastrukturi i naprednoj strategiji trgovanja.

Tokom mandata predsjednika Luiza Inacija Lula da Silve brazilska vlada je preduzela mjere da se smanji siromaštvo i poveća ekonomski rast sa širim društvenim reformama čime je život ljudi općenito poboljšan. S još uvijek visokim nivoom nejednakosti dohotka u društvenoj raspodjeli bogatstva, iako je smanjen u posljednjih nekoliko godina, brazilska privreda postala je jedna od glavnih privreda svijeta. BM & F Bovespa, indeks brazilske berze dostigao je 60.959 bodova 26. decembra 2012. Prema Forbesu 2011, Brazil je osmi u svijetu po broju broju milijardera, broj koji je mnogo veći od onoga što se može naći u drugim latinoameričkim zemljama, pa čak i ispred Japana. Do kraja 2011, brazilska ekonomija postala šesta svjetska ekonomija po veličini.

Spisak valuta

Valuta je novčana jedinica koja se upotrebljava u nekoj državi.

Spisak valuta po državama

U slijedećoj tabeli je dat spisak oko od 180 valuta koje su de facto službeno sredstvo plaćanja u 193 članice Ujedinjenih naroda, dvije države sa statusom posmatrača, 9 država sa djelimičnim priznanjem (boldirano) i oko 30 zavisnih teritorija (italik).

Sjeverna Amerika
Srednja Amerika
Karibi
Južna Amerika

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.