Brasília

Brazilija (por. Brasília) je glavni grad Brazila i njegovo upravno središte. Smješten je u federalnom distriktu, na centralnoj 1000 metara visokoj visoravni Planalto cental, unutar savezne države Goias. Udaljen je 207 km od Goianie, 1531 km od Salvadora i 930 km od Rio de Janeira. Ima 2.282.000 stanovnika i prema broju stanovnika je četvrti grad u ovoj latinskoameričkoj državi.

Iako je u Brazilu postojala ideja o preseljenju prijestolnice u unutrašnjost već od 1891, Brasilia je osnovana 1956, na poticaj tadašnjeg brazilskog predsjednika Juscelina Kubitscheka koji je htio rasteretiti prenapučene obalne krajeve zemlje, i stanovništvo privući u unutrašnjost. Grad je izgrađen do 1960, te je 21. aprila iste godine inauguriran kao novi glavni grad.

Brasília
Zgrada Nacionalnog kongresa
Zgrada Nacionalnog kongresa
Službeni grb {{{službeno_ime}}}

Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Flag of Brazil.svg Brazil
Država Brazila Bandeira do Distrito Federal (Brasil).svg Brazilski federalni distrikt
Površina
 • Ukupno 5.802 km2
Nadmorska visina 1,172 m
Stanovništvo (2007)
 • Ukupno 2.455.903
Veb-sajt www.brasilia.df.gov.br

Arhitektura

Grad su projektirali urbanist Lucio Costa, arhitekt Oscar Niemeyer i pejzažni arhitekt Roberto Burle Marx, koji su Brasiliji namjenili tadašnja najmodernija estetska i konstrukcijska dostignuća. Tlocrt grada ima oblik raskriljene ptice, u čijem tijelu se nalaze najznačajnije upravne i javne zgrade, dok su u krilima samodostatni stambeni blokovi. Grad se i danas veoma brzo širi u skladu s prvobitnim urbanističkim planom.

Među znamenitostima, uglavnom Niemeyerovim projektima, ističu se Palača nacionalnog kongresa, Katedrala, te uz umjetno jezero predsjednička palača Palacio Alvorada.

UNESCO je Brasiliju proglasio mjestom svjetskog nasljeđa.

Mistika

Postoji legenda da je italijanski svećenik Don Bosco već 1883. u snu vidio futuristički grad čija lokacija odgovara današnjoj Brasiliji, a predsjednik Juscelino Kubitschek jednom je izjavio: "...vidio sam u snu raskriljenu pticu nad Amazonskom džunglom...", te je kasnije sam odabrao lokaciju nakon dugotrajnih letova avionom iznad Amazone.

Također pogledajte

Vanjski linkovi

Brazil

Brazil je najveća i najmnogoljudnija država u Južnoj Americi i površinom zauzima polovinu ovog kontinenta. Ukupna površina iznosi 8.514.877 km2. Po veličini površine peta je u svijetu, iza Rusije, Kanade, Kine i SAD.

Proteže se na velikom području, obuhvatajući središte kontinenta i istočnu obalu Atlantskog okeana. Graniči sa Urugvajem, Argentinom i Paragvajem na jugu, Bolivijom i Peruom na zapadu, te Kolumbijom, Venecuelom, Gvajanom, Surinamom i Francuskom Gvajanom. Velik dio Brazila pripada slivu rijeke Amazon i prekriven je kišnim šumama. Brazil je federacija koja se sastoji od 26 država i Saveznog okruga glavnog grada Brazilije.

Većina stanovnika ove nacije su koncentrisani duž istočne obale. Iako se njen glavni grad Brazílija nalazi daleko u unutrašnjosti, sve veći broj migranata se također kreće ka unutrašnjosti. Razvijeni gradovi ove nacije, ogromne hidroelektrane i industrijski kompleksi, rudnici i plodno obradivo zemljište čine je jednom od glavnih svjetskih ekonomija.

Međutim, Brazil se također bori sa izuzetno velikim socijalnim nejednakostima, zagađenjem prirodne okoline, povremenim finansijskim krizama, a ponekad i zastojem političkog sistema.

Brazil je jedinstven u južnoameričkom kontinentu, jer se nakon nezavisnosti od Portugala nije podijelio u odvojene zemlje kao britanske i španske kolonije u regiji. Umjesto toga, zadržao je svoj ​​identitet kroz vijekove i razne oblike vlasti.

Zbog te hegemonije, portugalski jezik je glavni govorni jezik osim među brazilskim Indijancima, posebno onima u udaljenijim prostranstvima amazonskog sliva.

Na prijelazu u 21. vijek Brazilci su obilježili 500. godišnjicu od dolaska Portugalaca sa mješavinom javne proslave i neodobravanja.

FIFA Kup konfederacija 2013.

FIFA Kup konfederacija 2013. je bilo deveti po redu FIFA Kup konfederacija, koji je održan u Brazilu od 15. juna do 30 juna 2013. godine. Na turniru je učestvovalo osam ekipa: prvaci šest kontinentalnih prvenstava uz domaćina Brazil i vicešampiona sa posljednjeg Evropskog prvenstva Italiju, koja je učestvovala jer je pobjednik Evropskog prvenstva Španija već obezbjedila učestvovanje prije četiri godine kao aktuelni šampion svijeta.

Brazil je uspješno odbranio svoju titulu pobjedom 3:0 nad Španijom u finalu. To je bio njihov četvrti naslov prvaka i treći u nizu, nakon što je prethodnoveć osvojili šampionske titule u 1997, 2005 i 2009.

Prema mišljenju predsjednika FIFA-e predsjednik Sepp Blatter je FIFA Kup konfederacija 2013. ocijenio kao najbolju verziju odigranog turnira u historiji. Prvi put u historiji koristila se gol tehnologija koja će se koristiti i na Svjetskom prvenstvu.

Federalni distrikt (Brazil)

Federalni distrikt (port. Distrito Federal) je jedna od 27 administrativnih jedinica saveznog nivoa u Brazilu.

Prostire se na površini od 5.802 km2 i predstavlja površinski najmanju administrativnu jedinicu prvog nivoa u Brazilu. Prema podacima iz 2016, u Federalnom distriktu je živjelo 2.998.553 stanovnika i po tome je 20. u Brazilu. Sa gustoća naseljenosti od 520 stanovnika/km2 najgušće je naseljena savezna administrativna jedinica.

Distrikt je administrativno podijeljen na 31 regiju, između ostalog u njemu se nalazi i brazilski glavni grad Brasília, koji je također i administrativno sjedište Federalnog distrikta.

Felipe Nasr

Luiz Felipe de Oliveira Nasr (Brasília, 21. august 1992.) je brazilac vozač.

Glavni grad

Glavni grad države, regije ili neke druge administrativne jedinice je obično grad u kojem se nalazi sjedište vlade ili parlamenta. Međutim, postoje različiti kriteriji tako da glavni grad može biti:

grad u kojem se nalazi sjedište izvršne vlasti tj. Vlade,

grad u kojem se nalazi sjedište zakonodavne vlasti tj. Skupštine ili parlamenta,

grad u kojem se nalazi sjedište sudske vlasti,

Glavni grad države može biti grad u kojem se nalazi predsjedništvo.

U kraljevini, glavni grad je obično mjesto kraljevskog dvora (koji se može premještati).Država može imati više od jednog službenog glavnog grada a glavni gradovi mnogih država su određeni zakonom ili Ustavom. Glavni grad ne mora biti sjedište vlade. Može se čak seliti ovisno o dobu godine.

Na primjer, Južnoafrička Republika ima izvršni glavni grad (Pretoria), zakonodavni glavni grad (Cape Town) i sudski glavni grad (Bloemfontein). Do toga je došlo zbog kompromisa između različitih pokrajina koje su se ujedinile u Južnoafričku Republiku 1910. godine.

Uglavnom, glavni grad je najčešće i najveći grad iako to i nije striktno pravilo jer širom svijeta postoje države koje ne zadovoljavaju taj kriterij (SAD, Kina, Brazil, Australija itd). Osim toga, glavni grad je u najčešćem slučaju najveći privredni, kulturni ili obrazovni centar administrativne jedinice ili države kojoj pripada.

Južna Amerika

Južna Amerika je jedan od 7 zemljinih kontinenata. Nalazi se na zapadnoj hemisferi i skoro cijelim dijelom pripada južnoj zemljinoj polulopti. Ponekad se smatra kao podkontinent Amerike, termin koji koriste nacije španskog govornog područja i u glavnom se koristi u Južnoj Americi.

Okružena je Tihim okeanom na zapadu, Atlantskim okeanom na istoku, Sjevernom Amerikom i Karipskim morem na sjeverozapadu. Sastoji se od 12 suverene države: Argentina, Bolivija, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Paragvaj, Peru, Surinam, Urugvaj i Venecuela i dva nesuverena područja – Francuska Gvajana (francuska prekomorska teritorija) i Folklandska ostrva, britanska prekomorska teritorija sa kojom je Ujedinjeno Kraljevstvo u sporu sa Argentinom. Osim toga, holandska ABC ostrva Trinidad i Tobago se također mogu smatrati dijelom ovog kontinenta.

Zauzima površinu od 17.840.000 km2 i po tome kriteriju četvrti je kontinent. Prema procjeni iz 2005. godine, u Južnoj Americi je živjelo 371.090.000 stanovnika i peti je najmnogoljudniji kontinent poslije Azije, Afrike, Evrope i Sjeverne Amerike. Brazil je najveća država a ujedno i najmnogoljudnija sa više od polovine ukupnog stanovništva kontinenta. Nakon Brazil najviše stanovnika naseljava Kolumbiju, Argentinu, Venecuelu i Peru.Većina stanovništva živi u blizini zapadne ili istočne obale kontinenta dok su unutrašnjost i krajnji jug rijetko naseljeni. Geografijom zapadnog dijela kontinenta dominiraju Andi, planinski lanac mlađe geološke starosti. Nasuprot tome, istočni dio se sastoji od brdsko planinskih područja i velikih nizina ispresjecanih rijekama Amazon, Orinoco i Paraná.

Veći dio kontinenta leži u tropskom području.

Kaká

Ricardo Izecson dos Santos Leite, poznatiji kao Kaká, brazilski je nogometaš koji igra kao veznjak u brazilskoj reprezentaciji i u São Paulu, gdje je došao na posudbu iz Orlando Cityja. Kritičari ga smatraju jednim od najboljih veznih igrača na svijetu.

Latinska Amerika

Latinska Amerika (španski: América Latina) kao prostorni pojam, obuhvata dio Sjeverne (prostor južno od rijeke Rio Grande), Srednju i Južnu Ameriku. U geografskom smislu taj prostorni pojam odnosi se na dio sjevernog umjerenog pojasa, cijeli tropski pojas i južni umjereni pojas američkog kontinenta. Površina Latinske Amerika iznosi 19.197.000 kvadratnih kilometara, a broj stanovnika prelazi 580 miliona.

Kao kulturno-civilizacijski pojam, Latinska Amerika određena je prastarim naslijeđem starosijedilaca Indijanaca i historijskim tekovinama doseljenika sa Iberijskog poluostrva, odgojenih na staroj latinskoj civilizacijskoj osnovi prema kojoj je tim narodima dato ime latinski narodi.

Ova regija je bogata prirodnim resursima ali zbog nedovoljnog kapitala kao i zbog historijskih faktora spada u najnerazvijenije dijelove svijeta. Od prirodnih resursa koje posjeduje izdvajaju se željezo, ugalj i nafta. Industrija zemalja Latinske Amerike je slabo razvijena (prisutna je prehrambena, hemijska i tekstilna). Na hacijendama i latifundijama je zastupljena poljoprivreda. Trgovina se odvija najviše sa SAD-om, a potom sa Evropom.

Nogomet na Olimpijskim igrama 2016.

Nogometni turnir na Olimpijskim igrama 2016. održan je od 3. do 20. augusta u Brazilu.Pored grada domaćina OI, Rio de Janeira, utakmice su se igrale u sljedećim gradovima: Belo Horizonte, Brasília, Salvador, São Paulo i Manaus. Svih šest gradova bili su domaćini i tokom Svjetskog prvenstva 2014, a Olímpijski stadion "João Havelange" u Riju jedino je olimpijsko borilište koje nije bilo domaćin za vrijeme Svjetskog prvenstva.

Nogometna reprezentacija Argentine

Nogometna reprezentacija Argentine (Selección de fútbol de Argentina) predstavlja Argentinu na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Argentine (Asociación del Fútbol Argentino (AFA)).

Olimpijske igre 2016.

Ljetne olimpijske igre 2016, službeno poznate kao XXXI olimpijske igre i često zvane Rio 2016, bile veliko su međunarodno sportsko takmičenje u tradiciji Olimpijskih igara održane u Rio de Janeirou, Brazil, od 5. do 21. augusta 2016. godine. Rekordan broj zemalja je učestvovao u rekordnom broju sportova. Učestvovalo je preko 10.500 sportista iz 206 Nacionalnih olimpijskih komiteta (NOK), uključujući debitante Kosovo i Južni Sudan. Sa 306 kompleta medalja, igre su imale 28 olimpijskih sportova - uključujući ragbi 7 i golf, koje je Međunarodni olimpijski komitet dodao u 2009. godini. Ovi sportski događaji su održani na 33 borilišta u gradu domaćinu i 5 borilišta u gradovima: São Paulo (najveći grad u Brazilu), Belo Horizonte, Salvador, Brasília (glavni grad Brazila) i Manaus.

Ovo su bile prve Ljetne olimpijske igre u okviru predsjedavanja Thomasa Bacha MOK-om. Grad domaćin, Rio de Janeiro, je odlučen na 121. sjednici MOK-a održanoj u Kopenhagenu, Danska, 2. oktobra 2009. godine. Rio je bio prvi južnoamerički grad koji je ugostio Ljetne olimpijske igre. Također ovo su prve igre održane u zemlji portugalskog govornog područja, prve igre koje su održane u potpunosti tokom zimske sezone zemlje domaćina (igre 2000. godine su počele 15. septembra – 5 dana prije septembarskog ekvinocija u južnoj hemisferi), prve od 1968. godine održane u Latinskoj Americi i prve od 2000. (treće ukupno) održane u južnoj hemisferi.

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro (bos. Rijeka januara) je grad u jugoistočnom Brazilu i glavni grad istoimene savezne države. Prema broju stanovnika, drugi je naveći grad Brazila. Smatra se kao najljepši ili jedan od najljepših gradova u svijetu. Rio je slavan po svojim plažama Copacabana i Ipanema, sa lancem hotela koji su smješteni pokraj tih plaža, zatim po džinovskom kipu Isusa, poznatom kao "Cristo Redentor", na planini Corcovado, te naročito po svom godišnjem Karnevalu. Grad također ima najveću šumu unutar samog naseljenog regiona, po imenu "Floresta da Tijuca".

Savezne države Brazila

Brazil je savezna država koja se sastoji od 27 federalnih jedinica prvog nivoa: 26 saveznih država i federalnog (ili saveznog) distrikta, u kojem se nalazi glavni grad Brasília.

Pored ove podjele, Brazil je, geopolitički gledano, podijeljen i na pet regija (oblasti), koje se još nazivaju i makroregijama. Svaka regija sastoji se od tri ili više saveznih država. Iako je službeno priznata, ova podjela Brazila nema veliku primjenu, kao ni političke učinke osim u slučaju usmjeravanja vladinih programa sa saveznog nivoa.

Srednjozapadna regija (Brazil)

Srednjozapadna regija (portugalski: Região Centro-Oeste do Brasil) je jedna od pet geografskih regija Brazila. Sastavljena je od 3 od ukupno 26 saveznih brazilskih država: Goiás, Mato Grosso i Mato Grosso do Sul i Federalnog Distrikta u kojem se nalazi i glavni grad Brazila, Brasília.

Premještanjem saveznog glavnog grada iz Rio de Janeira u Brasíliju, 1960-ih, i izgradnjom puteva i željeznice prema unutrašnjosti zemlje omogućilo je lakši pristup ovom dijelu Brazila, što je dovelo do ubrzanog naseljavanja ovog područja i značajnog doprinosa njegovom razvoju.

Jedna od saveznih država, Mato Grosso do Sul, je nastala 1979. godine, čime se realizirala odluku vlade da podijele tadašnju državu Mato Grosso u dvije zasebne države kako bi se olakšalo upravljanje i razvoj ove regije.

Svojim položajem, predstavlja srce Brazila i zauzima 18,86% nacionalne teritorije.

Stadion "Mané Garrincha"

Estádio Nacional Mané Garrincha je višenamjenski stadion koji se nalazi u glavnom gradu Brazila, Braziliji. Izgrađen je 1974. a renoviran 2013. za potrebe svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine. Kapacitet stadiona je 68.009 gledaoca. Stadion upotrebljava nogometni klub Brasília.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. jeste nogometni turnir u organizaciji FIFA-e, koji se odigrao od 12. juna do 13. jula 2014. u Brazilu. Prvak svijeta je postala reprezentacija Njemačke, pobijedivši Argentinu rezultatom 1-0. Ovo je prvi naslov Njemačkoj nakon ujedinjenja 1990. godine.

Ovo je bilo drugi put da ta zemlja bude domaćin takmičenja, jer je to prvi put bila 1950. Brazil je postao peta država sa dvostrukim domaćinstvom prvenstva nakon Meksika, Italije, Francuske i Njemačke.

To je bilo prvo svjetsko prvenstvo u Južnoj Americi nakon onog iz 1978. u Argentini i drugo uzastopno prvenstvo održano na južnoj hemisferi.

17 gradova iskazalo je interes da budu izabrani kao domaćini prvenstva: São Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Porto Alegre, Brasília, Belém, Campo Grande, Cuiabá, Curitiba, Florianópolis, Fortaleza, Goiânia, Manaus, Natal, Recife/Olinda (jedan stadion će koristiti oba grada), Rio Branco i Salvador. Maceió je odustao.

U skladu s FIFA-inom praksom, samo jedan grad može koristiti 2 stadiona, a broj gradova domaćina ograničen je na između 8 i 10. Brazilska konfederacija tražila je odobrenje da najbolje nogometaše svijeta ugosti u 12 gradova. 26. decembra 2008. FIFA je dala zeleno svjetlo za plan za 12 gradova domaćina.

Gradovi su odabrani 31. maja 2009. Odbijeni su Belém, Campo Grande, Florianópolis, Goiânia i Rio Branco.

Teheran

Teheran (perzijski: تهران) je glavni i najveći grad Irana, sjedište Teheranske pokrajine i jedan od najvećih gradova svijeta. Grad je najvažnije političko, privredno, obrazovno, prometno i kulturno središte Irana. U njegovoj okolini nalazi se 50% iranskih industrijskih postrojenja, a odlikuje se i kvalitetnom gradskom odnosno razvijenom izvangradskom prometnom mrežom.

Teheran je multikulturalan grad u kojem osim većinskih Perzijanaca žive i na stotine hiljada pripadnika etničkih manjina poput Azara, Kurda, Mazanderana, Paštuna, Beludža, Turkmena, Armenaca, Asiraca, Arapa i Jevreja.

Svjetska baština u Brazilu
Sjeverna regija
Sjeveroistočna regija
Srednjozapadna regija
Jugoistočna regija
Južna regija
Glavni gradovi južnoameričkih država i teritorija

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.