Bolivija

Republika Bolivija je kopnena država u Južnoj Americi. Graniči sa Brazilom na sjeveru i istoku, Paragvajem na jugoistoku, Argentinom na jugu, Čileom na jugozapadu i Peruom na sjeverozapadu. Zapadni dio zemlje je planinsko područje Anda i obuhvata oko jedne trećine površine zemlje, a istočni nizijski dio pripada amazonskom slivu pokrivenom prašumama.

Najveća je i pri tome jedna od dvije kopnene države (druga je Paragvaj) koje leže izvan Afroevroazije. Prostire se na površini od 1.098.581 km2 a prema procjeni iz 2015. godine, broji nešto više od 11 miliona stanovnika. Rjeđe je naseljena država sa gustinom od oko 10 stanovnika/km2.

Rasna i socijalna segregacija, nastala još za vrijeme španske kolonizacije ovog prostora, se u velikoj mjeri zadržala i danas. Španski jezik je službeni jezik i prema tome i dominantni jezik u upotrebi iako se u Boliviji koristi još 36 jezika urođenika, od kojih su najčešće u upotrebi jezici Guarani, Aymara i Quechua.

Moderna Bolivija je ustavna, demokratska republika, administrativno podjeljena na 9 departmana. U geografskom smislu je raznolika, od visokih vrhova Anda na zapadu do istočne nizije unutar Amazonskog bazena. Država je u razvoja sa srednjom vrijednošću indeksa ljudskog razvoja. Glavne privredne aktivnosti uključuju poljoprivredu, šumarstvo, ribolov, rudarstvo, drvnu i tekstilnu industriju.

Republika Bolivija
Estado Plurinacional de Bolivia (es)
Buliwya Mamallaqta (qu)
Wuliwya Suyu (ay)
Tetã Volívia (gn)
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Bolivianos, el Hado Propicio"

Položaj Bolivije na karti
Položaj Bolivije
Glavni grad Sucre (po Ustavu)
La Paz (sjedište vlade)
Službeni jezik španski, Quechua, Aymara
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Evo Morales
Nezavisnost 6. august 1825 
Površina
 -  Ukupno 1.098.581 km2 (28.)
 -  Vode (%) 1,29
Stanovništvo
 -  Ukupno 9.119.152 (84.)
 -  Gustoća stanovništva 8,4/km2 
Valuta Bolivijski boliviano
Vremenska zona UTC -4
Internetska domena .bo
Pozivni broj +591
Salar de Uyuni, Bolivia2
Uyuni

Historija

Bolivija je u 7. vijeku bila središte indijanske civilizacije Ajmara, pa potom Inka. U 16. vijeku dolaze Španci. 19. vijek obilježile su borbe za nezavisnost i ratovi s Čileom, pa potom Paragvajom. Nakon niza vojnih režima uspostavljena je 1982. godine građanska vlast.

Vlada

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Političke podjele

Bolivija je podjeljena je na 9 departmana.

Geografija

Bolivija se nalazi u Južnoj Americi. Nalazi se u njenom zapadnom dijelu, ali bez izlaza na okean. Glavni grad je Sucre, a površina države je 1.098.581 km2, a ima oko 8 miliona stanovnika. Na zapadnom dijelu su planine Andi. Najveći vrh je Illimani (6 885 mnv) dok je drugi najveći vrh Illampu (6 555 mnv). Također se u Boliviji nalazi jezero na najvećoj nadorskoj visini. To je jezero Titikaka na 3 810 mnv. Klima je različita. U nizijama je tropska i suptropska dak na planinama umjerena, te hladna.

Privreda

Slabo razijena zemlja. Najviše je razvijena poljoprivreda i rudarstvo. Do skoro je Bolivija bila feudalna zemlja mada se ono iskorijenilo. Najviše se poljoprivrednih proizvoda uzgaja na planinama gdje vlada umjerena klima.

Rude: prirodni gas, nafta, kalaj, cink, olovo, zlato, volfram, srebro, sumpor, antimon, bakar, azbest, kalaj.. . Glavni poljoprivredni proizvodi: kakao, kafa, agrumi, banane, voće, pamuk, kaučuk, pšenica, krompir, riža...

Industrija: Rafinerija nafte (put vodi od Arika Čile do Santa Krus de la Sijera), te do samog juga zemlja i gasovod od Buenos Airesa do istog grada, proizvodnja obojenih metala, kožna, tekstilna...

Stanovništvo

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

.bo

.bo je najviši Internet domen za južno američku državu Boliviju. Ovaj domen je veoma popularan u Boliviji.

Bolivija na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Boliviju na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je dvoje sportista u dvije discipline.

Bolivija na Zimskim olimpijskim igrama 1984.

Bolivija se takmičila na zimskim olimpijskim igrama po treći put na Zimskim olimpijskim igrama 1984 u Sarajevu, Jugoslavija, koje su održane od 8. februara do 19. februara 1984. Boliviju je u Sarajevu predstavljalo 3 takmičara u jednoj sportskoj disciplini.

Copa América 1991.

Copa América 1991. je bilo 35. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Čileu od 6. do 21. jula 1991. godine. Na turniru su učestvovale sve članice CONMEBOL-a. Na kraju šampionata Argentina je 13. put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Brazil a treće Čile. Gabriel Batistuta, reprezentativac Argentine je bio najbolji strijelac prvenstva sa šest postignutih golova.

Copa América 1997.

Copa América 1997. je bilo 38. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Boliviji od 11. do 29. juna 1997. godine. Na turniru je učestvovalo 12 ekipa od koji su dvije ekipe bile koje nisu članice CONMEBOL-a: Meksiko i Kostarika. Na kraju prvenstva Brazil je peti put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Bolivija a treće Meksiko. Luis Hernández je bio najbolji strijelac prvenstva sa šest postignutih golova.

Copa América 2004.

Copa América 2004. je bilo 41. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Prvenstvo se odigralo u Peruu od 6. do 25. jula 2004. godine. Na turniru je učestvovalo 12 ekipa. Na kraju prvenstva Brazil je sedmi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Argentina a treće Urugvaj. Adrianol, reprezentativac Brazila je bio najbolji strijelac prvenstva sa sedam postignutih golova.

Južna Amerika

Južna Amerika je jedan od 7 zemljinih kontinenata. Nalazi se na zapadnoj hemisferi i skoro cijelim dijelom pripada južnoj zemljinoj polulopti. Ponekad se smatra kao podkontinent Amerike, termin koji koriste nacije španskog govornog područja i u glavnom se koristi u Južnoj Americi.

Okružena je Tihim okeanom na zapadu, Atlantskim okeanom na istoku, Sjevernom Amerikom i Karipskim morem na sjeverozapadu. Sastoji se od 12 suverene države: Argentina, Bolivija, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Paragvaj, Peru, Surinam, Urugvaj i Venecuela i dva nesuverena područja – Francuska Gvajana (francuska prekomorska teritorija) i Folklandska ostrva, britanska prekomorska teritorija sa kojom je Ujedinjeno Kraljevstvo u sporu sa Argentinom. Osim toga, holandska ABC ostrva Trinidad i Tobago se također mogu smatrati dijelom ovog kontinenta.

Zauzima površinu od 17.840.000 km2 i po tome kriteriju četvrti je kontinent. Prema procjeni iz 2005. godine, u Južnoj Americi je živjelo 371.090.000 stanovnika i peti je najmnogoljudniji kontinent poslije Azije, Afrike, Evrope i Sjeverne Amerike. Brazil je najveća država a ujedno i najmnogoljudnija sa više od polovine ukupnog stanovništva kontinenta. Nakon Brazil najviše stanovnika naseljava Kolumbiju, Argentinu, Venecuelu i Peru.Većina stanovništva živi u blizini zapadne ili istočne obale kontinenta dok su unutrašnjost i krajnji jug rijetko naseljeni. Geografijom zapadnog dijela kontinenta dominiraju Andi, planinski lanac mlađe geološke starosti. Nasuprot tome, istočni dio se sastoji od brdsko planinskih područja i velikih nizina ispresjecanih rijekama Amazon, Orinoco i Paraná.

Veći dio kontinenta leži u tropskom području.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1926.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1926. je bilo 10. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Čileu od 12. oktobra do 3. novembra 1926. godine. Na prvenstvu je učestvovalo pet ekipa. Urugvaj je peti put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Argentina a treće Čile. David Arellano, reprezentativac Čilea je bio najbolji strijelac prvenstva sa sedam postignutih golova.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1927.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1927. je bilo 11. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Peruu od 30. oktobra do 27. novembra 1927. godine. Na prvenstvu je učestvovalo četiri ekipe. Argentina je treći put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Urugvaj a treće Peru. Alfredo Carricaberry, Segundo Luna, Roberto Figueroa, Pedro Petrone i Héctor Scarone su bili najbolji strijelci prvenstva sa tri postignuta gola.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1945.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1945. je bilo 18. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Čileu od 14. januara do 28. februara 1945. godine. Na prvenstvu je učestvovalo sedam ekipa. Argentina je sedmi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Brazil a treće Čile. Norberto Doroteo Méndez i Heleno de Freitas su bili najbolji strijelci prvenstva sa šest postignutih golova.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1946.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1946. je bilo 19. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Argentini od 12. januara do 10. februara 1946. godine. Na prvenstvu je učestvovalo šest ekipa. Argentina je osmi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Brazil a treće Paragvaj. José María Medina, reprezentativac Urugvaja je bio najbolji strijelac prvenstva sa sedam postignutih golova.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1947.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1947. je bilo 20. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Ekvadoru od 30. novembra do 31. decembra 1947. godine. Na prvenstvu je učestvovalo osam ekipa. Argentina je deveti put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Paragvaj a treće Urugvaj. Nicolás Falero, reprezentativac Urugvaja je bio najbolji strijelac prvenstva sa osam postignutih golova.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1949.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1949. je bilo 21. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Brazilu od 3. aprila do 11. maja 1949. godine. Na prvenstvu je učestvovalo osam ekipa. Brazil je treći put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Paragvaj a treće Peru. Jair Rosa Pinto, reprezentativac Brazila je bio najbolji strijelac prvenstva sa devet postignutih golova.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1953.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1953. je bilo 22. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Peruu od 22. februara do 1. aprila 1953. godine. Na prvenstvu je učestvovalo sedam ekipa. Paragvaj je prvi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Brazil a treće Urugvaj. Francisco Molina, reprezentativac Čilea je bio najbolji strijelac prvenstva sa sedam postignutih golova.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1959 (Argentina)

Južnoameričko prvenstvo u nogometu (Argentina) 1959. je bilo 26. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Argentini od 7. marta do 4. aprila 1959. godine. Na prvenstvu je učestvovalo sedam ekipa. Argentina je 12. put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Brazil a treće Paragvaj. Pelé, reprezentativac Brazila je bio najbolji strijelac prvenstva sa osam postignutih golova.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1963.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1963. je bilo 28. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Boliviji od 10. do 31. marta 1963. godine. Na prvenstvu je učestvovalo sedam ekipa. Bolivija je prvi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Paragvaj a treće Argentina. Carlos Alberto Raffo, reprezentativac Ekvadora je bio najbolji strijelac prvenstva sa šest postignutih golova.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1967.

Južnoameričko prvenstvo u nogometu 1967. je bilo 29. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir je odigran u Urugvaju od 17. januara do 2. februara 1967. godine. Ovo je bilo i prvo prvenstvo gdje su se igrale kvalifikacije. Na prvenstvu je učestvovalo šest ekipa. Urugvaj je 11. put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Argentina a treće Čile. Luis Artime, reprezentativac Argentine je bio najbolji strijelac prvenstva sa pet postignutih golova.

Nogometna reprezentacija Bolivije

Nogometna reprezentacija Bolivije predstavlja Boliviju na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Bolivije (Federación Boliviana de Fútbol). Reprezentacija ima nadimak La Verde.

Reprezentacija Bolivije učestvovala je 26 puta na Copa Américi. Ovo takmičenje osvojila je 1963. godine. Tri puta ostvaruje plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo. Službeni stadion reprezentacije je stadion Hernando Siles.

Službeni jezik

Službeni jezik je jezik izričito određen kao takav u ustavu neke zemlje, države ili područja. Države i područja bez ustava tako nemaju službeni jezik.

Neke zemlje imaju samo jedan službeni jezik, npr. Albanija, Francuska (iako Francuska ima više domorodačkih jezika), Njemačka i Litvanija. Neke imaju više službenih jezika, npr. Bjelorusija, Belgija, Kanada, Finska, Afganistan, Paragvaj, Bolivija, Indija, Švicarska i Južnoafrička Republika.

U nekim državama, kao što su Irak, Italija i Španija, postoji službeni jezik za cijelu državu, ali drugi jezici dijele službeni status u nekim važnim područjama. Neke zemlje, kao što su Sjedinjene Države, nemaju službeni jezik, ali pojedine savezne države imaju službene jezike. Napokon, neke zemlje uopće nemaju službeni jezik, npr. Australija, Eritreja, Luksemburg, Švedska i Tuvalu.

Zbog kolonijalizma i novog kolonijalizma, Filipini i neke afričke zemlje imaju službeni i školski jezik (francuski ili engleski) koji nije ni nacionalni ni najrašireniji jezik. S druge strane, zbog nacionalizma, Irska koristi irski jezik kao državni i prvi službeni jezik, iako ga govori malen dio stanovništva.

U nekim zemljama, pitanje koji se jezik treba koristiti u kojim kontekstima predstavlja velik politički problem.

Departmani u Boliviji Flag of Bolivia.svg
Suverene
države
Zavisne
teritorije
Članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.