Belo Horizonte

Belo Horizonte (na portugalskom - lijep horizont) jedan je od četiri najveća grada i regije u Brazilu i glavni grad države Minas Geraisa. Neformalni naziv grada je Beagá, jer tako na portugalskom zvuče inicijali BH. Beagá je centar veoma intenzivne ekonomske i kulturne aktivnosti sa izvrsnom infrastrukturom i na nacionalnom i na međunarodnom nivou.

Jedna od zanimljivih karakteristika Belo Horizontea, po kojoj je najpoznatiji u Brazilu je neproporcionalan odnos u broj žena i muškaraca. Sredinom devedesetih godina 20. stoljeća, u gradu je bilo 175.000 žena više nego muškaraca. Pretpostavlja da je razlog to što muškarci odlaze iz grada u potrazi za poslom, a žene ipak ostaju s porodicom u gradu.

Commons-emblem-merge.svg
Ovu kutiju treba zamijeniti infokutijom.
(Nađite odgovarajuću infokutiju)
Belo Horizonte


Panoramski pogled na centar Belo Horizontea

Grb Belo Horizontea
Grb Belo Horizontea
Opće informacije
Površina
  - Grad
  - Regija

330.9 km2
9,459.1 km2
Stanovništvo
  - Grad
  - Regija

2.399.920 stanovnika (procjena za 2006.)
5 357 942 stanovnika (procjena za 2006.)
Nadmorska visina 852,19 m
Vremenska zona UTC -3
ljeti UTC -2
Internet stranica www.pbh.gov.br
Politika
Gradonačelnik Fernando Damata Pimentel (PT)
Položaj u Minas Geraisu i Brazilu

Položaj Belo Horizontea

Historija

Današnja metropola je ipak nekada davno bila malo selo, osnovano od strane istraživača ruda iz São Paula, João Leite da Silva Ortiz. Zbog povoljnih vremenskih prilika, koje je ovdje našao, napustio je 1701. godine ekspediciju i napravio farmu, pod nazivom Curral Del Rey. Dugo vremena, čitav ovaj kraj se zvao po ovoj farmi, Curral Del Rey (Kraljev koral). Poslije njega, mnogi su dolazili u ovo područje i ubrzo njegova farma je bila okružena farmama. Jedna od porodica koja je došla ovdje i napravila svoju farmu, bila je porodica Gutierez. I danas se područje oko njihove nekadašnje farme zove po njima, a oni su i dalje jedna od najbogatijih porodica Belo Horizontea, posjedujući Telemar, najuspješnije telekomunikacijsko poduzeće u državi.

Selo je raslo i zbog krda koja su prolazila ovim krajem na putu ka području rijeke São Francisco. Putnici su ovdje odlazili u drvenu kapelu kako bi se pomolili za dobar put. Na mjestu tadašnje kapelice danas se nalazi katedrala Boa Viagem (Catedral da Boa Viagem, gdje Boa Viagem znači dobar put), a naselje oko njega Boa Viagem.

Kada je 1889. godine Brazil postao republika, mjesto je promijenilo ime iz "Kraljev Koral" u Belo Horizonte. Prvobitna namjera je bila da se mjestu da ime Novo Horizonte (Novi Horizont). Dana 7. decembra 1893. godine, Belo Horizonte je izabran za mjesto novog glavnog grada Minas Geraisa, koji bi trebalo zamijeniti dotadašnji Ouro Preto. Belo Horizonte je prvi planirani grad u Brazilu. Centar grada je imao isplaniranu mrežu ulica, ispresijecanu sa dijagonalnim avenijama, a od parkova je ostao samo veliki centralni park.

Naseljavanje i proširivanje grada, naročito u zadnjih 20 godina 20. stoljeća je imalo velikog utjecaja na ovako originalan urbanistički plan i danas grad ima velikih infrastrukturnih problema. Grad je trebao opet promijeniti ime, ovaj put u Cidade de Minas, čak je i proglašen glavnim gradom, 12. decembra 1897. godine pod nazivom Cidade de Minas, ali ovo ime nikada nije postalo popularno među građanima, pa je i definitivno 1901. godine službeno vraćeno prvobitno ime Belo Horizonte.

Zbog prevelike urbanizacije i velikih valova doseljavanja, 20% stanovništva u gradu nema kanalizaciju, a poplave i kiše još uvijek odnose živote i imovinu. Iako je u pitanju metropola i jedan od najvećih gradova u Brazilu, Belo Horizonte se i dalje smatra najvećim malim gradom na svijetu.

Privreda

Belo Horizonte je centar distribucije i prerade najvažnijih grana industrije države, poljoprivrede i rudarstva. Među najvažnijim proizvodima se ubrajaju čelik, tekstil, automobili, zlato, mangan i drago kamenje. Belo Horizonte je također i kulturni centar, sa univerzitetima, muzejima, bibliotekama i sa najraznovrsnijim noćnim životom u državi.

Turističke atrakcije

Pampulha

Osam kilometara, od centra Belo Horizontea, nalazi se područje Pampulha, to je područje, s umjetnim jezerom i modernim vilama. Tu se nalazi katedrala San Francisco de Assis, kao i stadion Atletico Mineira, poznat kao Mineirão, najveći stadion u državi. U Pampulhi se nalazi i ekološki i zoološki park.

Mangabeiras

Mangabeiras je najelitnija četvrt Belo Horizontea. Između zgrada nalazi se i Papin Trg, na kojem je Papa Ivan Pavao II održao poslanicu u kojoj je izjavio "... kakav lijep horizont!". U blizini se nalazi i park Mangabeiras (Parque das Mangabeiras), toliko velik da ima vlastitu internu autobusnu službu.

Savassi

Savasi je trgovačka četvrt u centru grada, ali i četvrt sa najraznovrsnijim noćnim životom, sa mnogo klubova, restorana i šoping zonom. Ovdje se nalazi Trg Slobode, na kojem je i stara guvernerova palača (Palača Slobode), prva zgrada završena u planiranom gradu.

Fotografije

Bh2
BH11
BH16
Bh5
Bh9
Praça Israel Pinheiro (Praça do Papa) Belo Horizonte
Belve1bh

Sport

Najpoznatiji nogometni klubovi iz Belo Horizontea su:

  • Clube Atlético Mineiro, popularni "pijetlovi", višestruki prvaci države (Minas Gerais), osvajači CONMEBOL kupa. Iz ovog kluba su potekli mnogi veliki brazilski nogometaši kao što su golman Tafarel, Gilberto Silva i Guliano Beleti.
  • America (América Futebol Clube) - nižerazredni klub, poznatiji kao "zečevi", iznjedrio je brazilskog reprezantativca Freda.
  • Cruzeiro Esporte Clube - "lisice" su ljuti rivali "pijetlova" i jedina su ekipa u Brazilu koji su osvojili trostruku krunu, Prvenstvo Brazila, Kup Brazila i prvenstvo države (Minas Gerais). Iz kluba je izašlo mnogo velikih nogometaša, a u njemu je i Ronaldo započeo svoju profesionalnu karijeru.

Gradovi partneri

Vanjski linkovi

Copa América 1975.

Copa América 1975. je bilo 30. kontinentalno nogometno takmičenje Južne Amerike. Turnir nije imao fiksnog domaćina te se igrao na području cijelog kontinenta od 17. jula do 28. oktobra 1975. godine. Ovo je bilo i prvo prvenstvo gdje su učestvovale sve članice CONMEBOL-a. Urugvaj kao aktuelni prvak nije igrao grupnu fazu nego je odmah bio uključen u polufinale takmičenja. Na kraju šampionata Peru je drugi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Kolumbija. Argentinac Leopoldo Luque i Ernesto Díaz, reprezentativac Kolumbije su bili najbolji strijelci prvenstva sa četiri postignuta gola.

Cristiano da Matta

Cristiano Monteiro da Matta (Belo Horizonte, 19. septembar 1973) je brazilski vozač.

Dilma Rousseff

Dilma Vana Rousseff (rođena 14. decembra 1947) brazilska je ekonomistica i političarka koja je bila 36. predsjednica Brazila od 2011. pa sve do njenog opoziva i razrješenja sa funkcije 31. augusta, 2016. godine. Ona je bila prva žena koja je izabrana da bude predsjednik Brazila.Prije toga bila je Šef kabineta predsjednika Lule da Silve 2005-2010.Rousseff je odrasla u porodici bugarskih imigranata srednje klase u Belo Horizonteu.Za vrijeme svoje mladosti, ona je postala socijalistički simpatizer i, nakon puča 1964. godine, pridružila se raznim ljevičarskim i marksističkim urbanim gerilskim grupama koje su se borile protiv vojne diktature. Rousseff je na kraju bila zarobljena, mučena i osuđena na zatvor između 1970. i 1972. godine.Nakon oslobađanja, Rousseff započinje novi život u Porto Alegreu sa Carlosom Araújom, koji će biti njen muž 30 godina.Oboje su pomogli osnivanju Demokratske radničke partije Brazila (PST) u Rio Grande do Sulu, gdje učestvuju u nekoliko izbornih kampanja partije. Rousseff je postala ministar finansija grada Porto Alegrea, a kasnije i ministar za energetiku države Rio Grande do Sul pod administracijom Olívia Dutre. Godine 2000, nakon što je imala unutrašnji spor u Dutrinom kabinetu, napustila je PDT i pridružila se Radničkoj partiji Brazila (PT).U 2002. godini, Rousseff se pridružila komisiji zaduženoj za energetsku politiku predsjedničkog kandidata Luiza Inácia Lula da Silve, koji ju je, nakon pobjede na izborima, pozvao da postane ministar energetike. Politička kriza 2005. godine nastala usljed Mensalao korupcijskog skandala dovela je do ostavke Šefa kabineta José Dirceua. Rousseff je preuzela dužnost, i ostala je na funkciji sve do 31. marta 2010. godine, kada je podnijela ostavku kako bi se kandidirala za predsjednika.Ona je izabrana u drugom krugu izbora 31. oktobra 2010. godine, pobijedivši José Serra kandidata Brazilske socijaldemokratske partije (PSDB), a ponovo je izabrana na općim izborima 26. oktobra 2014 sa tijesnom pobjedom u drugom krugu nad kandidatom Aécio Nevesom, također iz PSDB-a.3. decembra 2015. godine, proces opoziva protiv Dilme Rousseff je službeno prihvaćen od strane brazilskog parlamenta.12. maja 2016. godine, Senat Brazila je privremeno suspendovao predsjednicu Rousseff svih ovlasti i dužnosti za period do šest mjeseci ili dok Senat ne donese presudu: da li da je smijeni ukoliko bude proglašena krivom ili da je oslobodi od krivičnog djela.Potpredsjednik Brazila Michel Temer preuzeo je njene ovlasti i dužnosti kao vršilac dužnosti predsjednika Brazila tokom suspenzije.31. augusta 2016. godine, Senat je glasao 61-20 u korist opoziva, proglašavajući Rousseff krivom za kršenje budžetskih zakona i službeno je razriješena dužnosti.

FIFA Kup konfederacija 2013.

FIFA Kup konfederacija 2013. je bilo deveti po redu FIFA Kup konfederacija, koji je održan u Brazilu od 15. juna do 30 juna 2013. godine. Na turniru je učestvovalo osam ekipa: prvaci šest kontinentalnih prvenstava uz domaćina Brazil i vicešampiona sa posljednjeg Evropskog prvenstva Italiju, koja je učestvovala jer je pobjednik Evropskog prvenstva Španija već obezbjedila učestvovanje prije četiri godine kao aktuelni šampion svijeta.

Brazil je uspješno odbranio svoju titulu pobjedom 3:0 nad Španijom u finalu. To je bio njihov četvrti naslov prvaka i treći u nizu, nakon što je prethodnoveć osvojili šampionske titule u 1997, 2005 i 2009.

Prema mišljenju predsjednika FIFA-e predsjednik Sepp Blatter je FIFA Kup konfederacija 2013. ocijenio kao najbolju verziju odigranog turnira u historiji. Prvi put u historiji koristila se gol tehnologija koja će se koristiti i na Svjetskom prvenstvu.

Glavni grad

Glavni grad države, regije ili neke druge administrativne jedinice je obično grad u kojem se nalazi sjedište vlade ili parlamenta. Međutim, postoje različiti kriteriji tako da glavni grad može biti:

grad u kojem se nalazi sjedište izvršne vlasti tj. Vlade,

grad u kojem se nalazi sjedište zakonodavne vlasti tj. Skupštine ili parlamenta,

grad u kojem se nalazi sjedište sudske vlasti,

Glavni grad države može biti grad u kojem se nalazi predsjedništvo.

U kraljevini, glavni grad je obično mjesto kraljevskog dvora (koji se može premještati).Država može imati više od jednog službenog glavnog grada a glavni gradovi mnogih država su određeni zakonom ili Ustavom. Glavni grad ne mora biti sjedište vlade. Može se čak seliti ovisno o dobu godine.

Na primjer, Južnoafrička Republika ima izvršni glavni grad (Pretoria), zakonodavni glavni grad (Cape Town) i sudski glavni grad (Bloemfontein). Do toga je došlo zbog kompromisa između različitih pokrajina koje su se ujedinile u Južnoafričku Republiku 1910. godine.

Uglavnom, glavni grad je najčešće i najveći grad iako to i nije striktno pravilo jer širom svijeta postoje države koje ne zadovoljavaju taj kriterij (SAD, Kina, Brazil, Australija itd). Osim toga, glavni grad je u najčešćem slučaju najveći privredni, kulturni ili obrazovni centar administrativne jedinice ili države kojoj pripada.

Juan Jesus

Juan Guilherme Nunes Jesus, poznat kao Juan Jesus ili jednostavno Juan, brazilski je nogometaš koji igra na poziciji centralnog odbrambenog igrača ili lijevog beka. Trenutno je član Rome, u koju je došao na posudbu iz Intera.

Juanova primarna pozicija je u sredini odbrane, ali može igrati i kao bočni igrač. Često ga porede sa sunarodnjakom Luciom, kojeg Juan smatra idolom. Poznat je po izuzetnim fizičkim predispozicijama i agresivnoj igri. Juan je ljevonog.

Jugoistočna regija (Brazil)

Jugoistočna regija (portugalski: Região Sudeste do Brasil) jedna je od pet geografskih regija Brazila. Najbogatija je brazilska regija jer učestvuje s oko 60% BDP-a Brazila. Sastoji se od 4 savezne države: Espírito Santo, Minas Gerais, Rio de Janeiro i São Paulo, od kojih tri posljednje navedene predstavljaju ujedno i tri najbogatije savezne države, po pogledu učešća u ukupnom BDP-u.

Sa površinom od 924.511,3 km2, četvrta je najveća regija a sa 80.353.724 stanovnika, najmnogoljudnija je od brazilskih regija.

Najveći gradovi regije su: São Paulo, Rio de Janeiro i Belo Horizonte, pri čemu su São Paulo i Rio de Janeiro istovremeno i najveći gradovi Brazila.

Jugoistočna regija je po mnogočemu prva regija Brazila, ne samo po broju ukupnog i urbanog stanovništva već i po gustoći naseljenosti, broju registriranih vozila, broju univerziteta, aerodroma, luka, bolnica itd.

Minas Gerais

Minas Gerais jedna je od 26 saveznih država Brazila. Nalazi se na istoku države, unutar Jugoistočne regije.

Glavni i najveći grad jest Belo Horizonte, veliki urbani i finansijski centar Latinske Amerike.

Zauzima površinu od 586.528 km2 i po površini je četvrta brazilska država. Prema podacima iz 2012, brojala je 19.855.332 stanovnika i druga je najmnogoljudnija savezna država sa 34 stanovnika po km2.

Mineirão

Estádio Governador Magalhães Pinto, poznat kao i Estádio Mineirão je nogometni stadion u Belo Horizonteu, Brazil. Izgrađen je 1965. godine te zbog upotrebe svjetskog nogometnog prvenstva 2014. renoviran 2012. godine. Kapacitet stadiona je 62 547 gledaoca. Vlasnik stadiona je Minas Arena a upotrebljava ga nogometni klub Cruzeiro.

Nikola Kovač (gejmer)

Nikola "NiKo" Kovač je profesionalni bosanskohercegovački igrač Counter-Strike: Global Offensive igre i bivši igrač Counter-Strike 1.6, koji igra za esports organizaciju FaZe Clan na poziciji riflera (lurkera) i sekundarnog snajpera. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih igrača na svijetu.

NiKo je prvi put stekao slavu širom Evrope nakon što ga je pokupio tim iNation iz Srbije. Njegovi impresivni nastupi doveli su do interesovanja od strane mousesportsa iz Njemačke, koji su ga potpisali u martu 2015. U februaru 2017. godine, zahvaljujući impresivnim performansama, bio je regrutovan od strane FaZe Clana u pokušaju da okupi tim zvijezda za prestojeće turnire. On je rođak još jednog poznatog profesionalnog CS:GO igrača, Nemanja "huNter" Kovač.

Nogomet na Olimpijskim igrama 2016.

Nogometni turnir na Olimpijskim igrama 2016. održan je od 3. do 20. augusta u Brazilu.Pored grada domaćina OI, Rio de Janeira, utakmice su se igrale u sljedećim gradovima: Belo Horizonte, Brasília, Salvador, São Paulo i Manaus. Svih šest gradova bili su domaćini i tokom Svjetskog prvenstva 2014, a Olímpijski stadion "João Havelange" u Riju jedino je olimpijsko borilište koje nije bilo domaćin za vrijeme Svjetskog prvenstva.

Nogometne utakmice Argentina – Brazil

Brazil i Argentina su u cjelokupnoj historiji nogometnih takmičenja odigrale 96 međusobnih susreta. Prvu međusobnu utakmicu su odigrali 20. septembra 1914. godine u Buenos Airesu. Utakmica sa najviše golova odigrana je 20. decembra 1945. u Rio de Janeiru gdje je Brazil ostvario pobjedu rezultatom 6-2 te je ovo ujedno i najveća pobjeda Brazila nad Argentinom. Najveću pobjedu Argentina protiv Brazila je ostvarila 5. marta 1940. rezultatom 6-1.

Nogometne utakmice Brazil – Jugoslavija

Nogometne reprezentacije Brazila i Jugoslavije odigrale su međusobno 15 utakmica gdje je Brazil ostvario sedam, a Jugoslavija dvije pobjede. Šest međusobnih utakmica završilo je neriješenim rezultatom. Neke od najznačajnijih utakmica između Brazila i Jugoslavije odigrale su se na Svjetskim prvenstvima 1930, 1950, 1954. i 1974. gdje Jugoslavija i Brazil imaju identičan skor po jednu pobjedu i dvije neriješene utakmice. Ostalih 11 međusobnih utakmica između Brazila i Jugoslavije bile su prijateljske.

Olimpijske igre 2016.

Ljetne olimpijske igre 2016, službeno poznate kao XXXI olimpijske igre i često zvane Rio 2016, bile veliko su međunarodno sportsko takmičenje u tradiciji Olimpijskih igara održane u Rio de Janeirou, Brazil, od 5. do 21. augusta 2016. godine. Rekordan broj zemalja je učestvovao u rekordnom broju sportova. Učestvovalo je preko 10.500 sportista iz 206 Nacionalnih olimpijskih komiteta (NOK), uključujući debitante Kosovo i Južni Sudan. Sa 306 kompleta medalja, igre su imale 28 olimpijskih sportova - uključujući ragbi 7 i golf, koje je Međunarodni olimpijski komitet dodao u 2009. godini. Ovi sportski događaji su održani na 33 borilišta u gradu domaćinu i 5 borilišta u gradovima: São Paulo (najveći grad u Brazilu), Belo Horizonte, Salvador, Brasília (glavni grad Brazila) i Manaus.

Ovo su bile prve Ljetne olimpijske igre u okviru predsjedavanja Thomasa Bacha MOK-om. Grad domaćin, Rio de Janeiro, je odlučen na 121. sjednici MOK-a održanoj u Kopenhagenu, Danska, 2. oktobra 2009. godine. Rio je bio prvi južnoamerički grad koji je ugostio Ljetne olimpijske igre. Također ovo su prve igre održane u zemlji portugalskog govornog područja, prve igre koje su održane u potpunosti tokom zimske sezone zemlje domaćina (igre 2000. godine su počele 15. septembra – 5 dana prije septembarskog ekvinocija u južnoj hemisferi), prve od 1968. godine održane u Latinskoj Americi i prve od 2000. (treće ukupno) održane u južnoj hemisferi.

Sepultura

Sepultura je brazilski thrash metal bend osnovan 1984. u Belo Horizonte.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1950.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1950. bilo je četvrto po redu Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je održano u Brazilu od 24. juna do 16. jula 1950. godine. Šampionsku titulu osvojio je Urugvaj pobijedivši u odlučujućoj utakmici domaćina Brazil. Bronzana medalja pripala je Švedskoj. Prvobitno je bilo 16 ekipa ali su se Turska, Škotska i Indija povukli sa takmičenja. Na prvenstvu je učestvovalo 13 reprezentacija raspoređenih u četiri grupe. Pobjednici sve četiri grupe kvalificirali su se u narednu finalnu grupu takmičenja. Na prvenstvu je odigrano 22 utakmice gdje je postignuto 88 golova što je prosječno iznosilo 4 postignuta gola po utakmici. Najbolji stijelac turnira bio je reprezentativac Brazila Ademir sa 8 postignutih golova.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. jeste nogometni turnir u organizaciji FIFA-e, koji se odigrao od 12. juna do 13. jula 2014. u Brazilu. Prvak svijeta je postala reprezentacija Njemačke, pobijedivši Argentinu rezultatom 1-0. Ovo je prvi naslov Njemačkoj nakon ujedinjenja 1990. godine.

Ovo je bilo drugi put da ta zemlja bude domaćin takmičenja, jer je to prvi put bila 1950. Brazil je postao peta država sa dvostrukim domaćinstvom prvenstva nakon Meksika, Italije, Francuske i Njemačke.

To je bilo prvo svjetsko prvenstvo u Južnoj Americi nakon onog iz 1978. u Argentini i drugo uzastopno prvenstvo održano na južnoj hemisferi.

17 gradova iskazalo je interes da budu izabrani kao domaćini prvenstva: São Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Porto Alegre, Brasília, Belém, Campo Grande, Cuiabá, Curitiba, Florianópolis, Fortaleza, Goiânia, Manaus, Natal, Recife/Olinda (jedan stadion će koristiti oba grada), Rio Branco i Salvador. Maceió je odustao.

U skladu s FIFA-inom praksom, samo jedan grad može koristiti 2 stadiona, a broj gradova domaćina ograničen je na između 8 i 10. Brazilska konfederacija tražila je odobrenje da najbolje nogometaše svijeta ugosti u 12 gradova. 26. decembra 2008. FIFA je dala zeleno svjetlo za plan za 12 gradova domaćina.

Gradovi su odabrani 31. maja 2009. Odbijeni su Belém, Campo Grande, Florianópolis, Goiânia i Rio Branco.

Glavni gradovi brazilskih država

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.