Barbados

Barbados je ostrvska država u Karipskom moru i Atlantskom okeanu. Ostrvo je površine 430 km2, uglavnom je ravno, sa nekolicinom brda u unutrašnjosti otoka. Nalazi se na 13ºN,59ºW.

Ostrvo je tropski i na njemu se nalazi veći broj močvara. U unutrašnjosti otoka se nalaze plantaže šećerne trske. Barbados pripada Malim Antilima, a najbliže zemlje su mu Sveta Lucija i Sveti Vincent i Grenadini.

Barbados je jedna od država sa najvišim standardom na svijetu. Ostrvo je jedna od velikih turističkih destinacija.

Barbados
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"In Plenty and In Time of Need"

Položaj Antigve i Barbude na karti
Položaj Antigve i Barbude
Službeni jezik engleski
Državno uređenje  
 -  Guverner Sandra Mason
 -  Premijer Mia Mottley
Nezavisnost 30. novembar 1966. (od Ujedinjenog Kraljevstva
Površina
 -  Ukupno 431 km2 (199.)
 -  Vode (%) zanemariv
Stanovništvo
 -  Ukupno 279.254 (procjena 2005) (180.)
 -  Gustoća stanovništva 647/km2 
Valuta Barbadoški dolar (BBD)
Vremenska zona AST (UTC-4)
- ljeti AST (UTC-3)
Internetska domena .bb
Pozivni broj +1-246
Bridgetown barbados parliament building
Zgrada parlamenta

Historija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vlada

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Političke podjele

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Geografija

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Privreda

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Stanovništvo

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

.bb

.bb je najviši Internet domen za Barbadose.

Afganistan na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Afganistan je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljao jedan atletičar.

Azerbejdžan na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Azerbejdžan na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljala su četiri sportiste u tri discipline.

Barbados na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Barbados na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je sedam sportista u šest disciplina.

Bosna i Hercegovina na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Bosnu i Hercegovinu je na SP u atletici 2017. u Londonu, UK od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo troje atletičara. Ovo je bio 13. nastup atletičara iz Bosne i Hercegovine na Svjetskim prvenstvima u atletici.

Bridgetown

Grad Bridgetown(Koordinate grada ), u širem području ima 96 578 stanovnika (podaci iz 2006.), je najveći i glavni grad države Barbados. Sa prijašnjim nazivom Town of Saint Michael šire područje Bridgetown-a je locirano u okviru Parohije Saint Michael, Barbados. Bridgetown se ponekad lokalno naziva "The City" (grad), ili jednostavnije "Town" (varoš).

Britanska Djevičanska ostrva na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Britanska Djevičanska ostrva na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je troje sportista u tri discipline.

Grb Barbadosa

Grb Barbadosa usvojen je nakon nezavisnosti 1966. dekretom Kraljice. Kao i ostale britanske teritorije u Karibima, i ovaj grb posjeduje šljem na vrhu i štit kojeg pridržavaju dvije životinje.

Nacionalni simbol na vrhu grba je šaka čovjeka sa Barbadosa, koji drži dvije šećerne repe u obliku krsta sv. Andrije.

Štit je zlatne boje. Na njemu se nalaze dva barbadoska cvijeta "ponos Barbadosa" (Caesalpinia pulcherrima) i drvo fikusa (Ficus citrifolia). Štit pridržavaju pelikan i riba-delfin.

Irska na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Irsku je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo 12 sportista u 9 disciplina.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 1. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 1. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane 22. i 31. marta 2015. godine.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 2. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 2. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane 7. i 16. juna 2015. godine.

Mali Antili

Mali Antili su lanac djelimično vulkanskih ostrva u Karipskom moru. Površina im je 13012 km2, sa 3,7 miliona stanovnika.

Prema geografskom položaju Mali antili se dijele na sljedeće grupe ostrva (smjer od sjevera prema istoku i zapadu):

Ostrva zavjetrineizmeđu ostalih Djevičanska ostrva, Angvila, Sveti Martin, Sint Maarten, Sveti Kristofor i Nevis, Antigva i Barbuda, Saba, Sveti Bartolomej, MontserratOstrva privjetrineizmeđu ostalih Dominika, Martinique, Sveta Lucija, Barbados, Grenadini, Grenada, TobagoZavjetrinski Antiliizmeđu ostalih Aruba, Bonaire, Curaçao, Savezne teritorije Venecuele

Papua Nova Gvineja na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Papua Novu Gvineju na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo je troje sportista u četiri discipline.

Rihanna

Robyn Rihanna Fenty (Saint Michael, Barbados, 20. februar 1988.), poznatija kao Rihanna, barbadoška je pjevačica i dobitnica nagrada Music Awards. Svjetsku je slavu postigla 2007. godine singlom ´´Umbrella´´, koji je otpjevala u saradnji sa Jay-Z-jem.

Srednja Amerika

Srednja Amerika obuhvata kopneni most između Sjeverne i Južne Amerike kao i Zapadnoindijska ostrva, a geografsko i geološki do kopnene prevlake Tehuantepec pripada kontinentu Sjeverne Amerike. Historijski gledano, Srednja Amerika može se smatrati samostalnim kontinentom. Kopno Srednje Amerike od prevlake Tehuantepec do prevlake Darién na granici između Paname i Kolumbije naziva se Centralna Amerika.

Na tom kopnenom mostu pretežno se govori španski. Jedina je iznimka Belize, gdje se govori engleski. Na ostrvima u Karibima govore se engleski, francuski, španski i holandski.

Svjetsko prvenstvo u atletici 2017 – 100 m (muškarci)

Takmičenja na 100 metara za muškarce na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. održana su 4. i 5. augusta na Olimpijskom stadionu u Londonu. Takmičenje je bilo podijeljeno u četiri faze: preliminarno takmičenje, kvalifikacije, polufinale i finale. Justin Gatlin iz Sjedinjenih Američkih Država s najbržim vremenom u finalu 9.92 sek. osvojio je zlatnu medalju. Christian Coleman, također iz Sjedinjenih Američkih Država, osvojio je srebro, dok je Usain Bolt iz Jamajke osvojio bronzanu medalju.

Svjetsko prvenstvo u atletici 2017 – 110 m s preponama

Takmičenja na 110 m s preponama na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. održana su 6. i 7. augusta na Olimpijskom stadionu u Londonu. Takmičenje je bilo podijeljeno u tri faze: kvalifikacije, polufinale i finale. Omar McLeod iz Jamajke s najbržim vremenom u finalu 13.04 osvojio je zlatnu medalju. Sergej Šubenkov iz Rusije koji je prezentirao Autorizovane neutralne atletičare osvojio je srebro, dok je Balázs Baji iz Mađarske osvojio bronzanu medalju.

Zastava Barbadosa

Državna zastava Barbadosa službeno je usvojena 30. novembra 1966., na dan sticanja nezavisnosti otoka.

Zastava je podijeljena na tri okomita polja: između dva tamnoplava polja nalazi se u sredini polje zlatne boje. Crni trozubac nalazi se u sredini, na zlatnom polju.

Vrh trozupca, takozvani slomljeni trozubac, simbolizira nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, jer je u kolonijalnom vremenu grb sadržavao cijeli trozubac. Svaki vrh simbolizira vrh demokratije. Tamnoplava polja simboliziraju okean i nebo, dok zlatno polje simbolizira pijesak Barbadosa.

Suverene države
Zavisne teritorije
Suverene
države
Zavisne
teritorije
Karibi
Veliki Antili
Zavjetrinski Antili
Ostrva zavjetrine
Ostrva privjetrine
Ostala ostrva
Kontinentalna obala
Članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.