Bahami

Bahami su ostrvska država u Atlantskom okeanu. Obuhvata arhipelag od 700 ostrva u Atlantskom okeanu, istočno od Floride i sjeverno od Kube. Glavni grad države je Nassau, koji se nalazi na ostrvu New Providence. Prema podacima Kraljevskih odbrambenih snaga Bahama, u sastav Bahama ulazi i 470,000 km2 vodene površine. Starosjedilačko stanovništvo je Lucayan, ogranak Arawak naroda. Iako Španci nisu nikada kolonizirali Bahame, oni su Lucayan stanovništvo prodavali u roblje na ostrvu Hispaniola. Intenzivno naseljavanje ovog ostrvlja od strane stranih doseljenika je kulminiralo u periodu od 1513-1648. Dominirali su Englezi, koji su se proširili iz Bermude. Bahami su postali britanska kolonija 1718. Nakon Američkog rata za nezavisnost, hiljade robovlasnika su se naselili na Bahame sa svojim robovima, time su uspostavili plantažerski način proizvodnje na ovim ostrvima. Kada je Velika Britanija 1807. ukinula međunarodnu trgovinu robljem, veliki broj crnačkih robova je imigriralo sa Floride na Bahame. Bahami su i danas dio Commonwealtha, iako su 1973. izglasali nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva. Trenutni monarh države je kraljica Elizabeta II. Prema najznačajnijem privrednom pokazatelju, BDP-u, Bahami se ubrajaju među najbogatije države Amerike (u rangu sa SAD i Kanadom).

Bahami
Commonwealth of The Bahamas
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"March On, Bahamaland"

Položaj Bahama na karti
Položaj Bahama
Glavni grad Nassau
Službeni jezik engleski
Državno uređenje  
 -  Guverner Marguerite Pindling
 -  Premijer Hubert Minnis
Nezavisnost 10. juli 1973. (od Ujedinjenog Kraljevstva
Površina
 -  Ukupno 13.878 km2 (160.)
 -  Vode (%) 28
Stanovništvo
 -  Ukupno 391.232 Procjena 2016 (177.)
 -  Gustoća stanovništva 23,27/km2 
Valuta Bahamski dolar (BSD)
Vremenska zona EST (UTC-5)
- ljeti EDT (UTC-4)
Internetska domena .bs
Pozivni broj +1-242

Etimologija

Naziv Bahami je preuzet iz španskog jezika, baja mar (prev. plitko more, oseka). Ime se često povezuje i sa lokalnim nazivom Guanahani, čije značenje još uvijek nije objašnjeno.

Historija

Taino narod se doselio na južne dijelove Bahama sa Kube i Hispaniole još u 11. vijeku. Oni su na Bahamaima poznati kao Lucayani. Smatra se da je prilikom prvog dolaska Kolumba na Bahame 1492. na otocima živjelo oko 30.000 Lucayana. Veliki broj starosjedilaca je umro, nakon dolaska Španaca, ali ne od njihove surovosti prema domorocima, već od slabog imuniteta i različitih bolesti, u prvom redu boginja. Tokom 18. i 19. stoljeća Bahami su bili raj za pirate, uključujući i okrutnog Crnobradog ( Edward Teach). Kako bi uništila "Piratsku republiku", Velika Britanija je Bahame proglasila kraljevskom kolonijom 1718.g. Tokom Rata za nezavisnost SAD-a i poznate bitke kod Yorktowna u kojoj je Britanija poražena, španska flota je ušla u glavni grad Nassau i okupirala ga 1722. godine. Prema odredbama Pariskog dogovora iz 1783.g. Španija se morala povući sa Bahama. Britansko carstvo je 1. avgusta 1834.g. ukinulo ropstvo, a na Bahamima je taj proces završio i ranije, 1807.

Tokom 20. vijeka najpoznatija ličnost Bahama je bio Edward VIII, guverner Bahama od 1940-1945. (poznat kao Duke of Windsor). Poslije Drugog svjetskog rata počelo je i osamostaljivanje Bahama od britanske krune. Već pedesetih godina 20. stoljeća formiraju se prve političke stranke. Britanski parlament je otočje proglasio 1964.g. kao samoupravljajuće, sa sirom Rolandom Symonetteom kao svojim prvim premijerom. Velikoj pažnji ovog otoka doprinijet će i film, s obzirom na to da su na Bahamima snimana dva poznata filma, treći film Jamesa Bonda, "Thunderball" i film Beatelsa, "Help".

1973.g. Bahami su postali zvanično nezavisna država, ali kao član Commonwaealtha nacija.

Vlada i politika

Bahami su parlamentarna konstitucionalna monarhija kojom upravlja kraljica Elizabeta II, kao kraljica Bahama. Politička i pravna tradicija je jako slična onoj u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Politička moć je u rukama dvodomnog parlamenta, koji se sastoji od 38 članova donjeg doma i 16 članova Senata. Glava vlade je predsjednik, koji je lider partije, koja ima najviše članova u donjem domu.

Bahami imaju dvopartijski sistem u kojem dominira lijevičarska i desničarska stranka, s obzirom na to da ostale mnogobrojne stranke nisu u mogućnosti osvojiti glasove na izborima za parlamentarnu skupštinu.

Ljudska prava koja su zaštićena Ustavom su: pravo na slobodu govora, štampe, vjere, udruženja i pokreta. Iako se Bahami ne nalaze u regiji Kariba, član su Karipske zajednice.

Administracija

Okruzi, tj. distrikti Bahama imaju sistem lokalne samouprave svugdje, osim u Nju Providensu (u kojem živi oko 70% populacije Bahama) kojim upravlja direktno centralna vlada. Ukupno postoji 38 distrikta u kojima se izbori održavaju svakih pet godina.

Vojska

Bahami nemaju svoju vojsku niti zračne snage. Vojska ove države je uključena u okvir Kraljevskih odbrambenih snaga Bahama (engl. RBDF- Royal Bahamas Defence Force). RBDF ima zadatak da brani Bahame, čuva njihov integritet, zaustavi trafiku drogom, ilegalna useljavanja, očuva resurse itd. u skladu sa zakonom. RBDF je nastao 31. marta 1980.

Zastava

Flag of the Bahamas
Nacionalna zastava Bahama
Coat of arms of the Bahamas
Grb Bahama

Glavna stranica: Zastava Bahama

Boje i dizajn zastave Bahama simboliziraju sliku i ljude ove države; dizajn označava prirodno okruženje (sunce, pijesak i more) te ekonomski i društveni razvitak. zastava se sastoji iz crnog jednakostraničnog trougla na pozadini koja se sastoji iz tri jednake pruge. Srednja je zlatne boje, a dvije vanjske su submarinsko-plave.

Jaka crna boja predstavlja snagu ujedinjenih ljudi. trokut okrenut prema tijelu zastave simbolizira odlučnost bahamskog naroda u njegovom procesu nezavisnosti. Boje pozadine simboliziraju more i pijesak.

Grb

Glavna stranica: Grb Bahama

Grb Bahama opisuje ljude ovog otočja. Bahamski grb sadrži štit sa nacionalnim simbolima u sredini. Štit drže marlin i flamingo, s obzirom na to da su oni nacionalne životinje Bahama. Flamingo stoji na zemlji, dok je marlin na moru. To ukazuje na geografiju države.

Na vrhu štita je školjka, što predstavlja različiti morski svijet bahamskih otoka. Školjka se nalazi na kacigi. U samom centru štita je brod Kristofora Kolumba-Santa Maria, koja pliva ispod sunca. Na dnu štita je na transparentu ispisan i moto Bahama "Forward, Upward, Onward Together." (prev. Zajedno, naprijed, više i dalje)

Geografija

Država leži između  20° i 28° sjeverne geografske širine, i 72° i 80° zapadne geografske dužine. 1864. godine, guverner Bahama je izjavio da se u sklopu kolonije nalazi 29 ostrva, 661 koraljni greben i 2,387 stijena.

Bimini je najbliže ostrvo SAD-u. Ovo ostrvo je poznato i kao kapija Bahama. Inagua je najjugoistočnije ostrvo. Androsovo ostrvo je najveće površinom. Među ostalim poznatim ostrvima ubrajaju se: Eleuthera, Cat Island (Mačije ostrvo), Long Island (Dugo ostrvo), San Salvador Island (Ostrvo svetog spasa), Exuma, Mayaguana... Glavni grad, Nassau se nalazi na ostrvu New Providence.

Sva ostrva su niska i ravna, sa nadmorskom visinom koja rijetko prelazi 20 m. Najviša tačka države je Mt. Alvernia (raniji naziv- Como Hill) na Cat Islandu, s visinom od 63 m.

Klima i vegetacija

Bahami pripadaju tropskom savanskom klimatu prema Kepenovoj klasifikaciji klima, ili međunarodono poznato kao skupina Aw. Nikada nije zabilježena neka hladnoća niti smrzavanje od niskih temperatura. Razlog ove klime leži u geografskom položaju države. Karipska regija i isturenost prema Atlantiku. Jedan od najznačajnijih faktora klime Bahama je topla Golfksa morska struja koja zapljuskuje obale otoka. Kao u većem dijelu tropskih klimata, pa tako i na Bahamima, sezonske kiše uvijek prati sunčano vrijeme, a ljeto je najsušnije godišnje doba. Bahami su najduži period sušni i sunčani i u prosijeku imaju oko 3000 sati sunčanog vremena godišnje. Razlika između najtoplijeg i najhladnijeg mjeseca je svega 5 °C. Bahami su česta meta brojnih tropskih oluja i uragana. 1992. god. uragan Andrew prešao je preko sjevernih otoka, a uragan Floyd je 1999.g. prešao preko istočnih otoka Bahama.

Prosječne mjesečne temperature
Januar

23 °C

Februar

23 °C

Mart

24 °C

April

26 °C

Maj

27 °C

Juni

28 °C

Juli

28 °C

Avgust

28 °C

Septembar

28 °C

Oktobar

27 °C

Novembar

26 °C

Decembar

24 °C

Privreda

Bahami zavise od turizma, kao glavne privredne aktivnosti. Usluge u turizmu zapošljavaju oko polovinu radno aktivnog stanovništva. Turizam ostvaruje i oko 60% BDP-a. 2012. godine Bahame je posjetilo oko 5.8 miliona posjetitelja. Druga najznačajnija djelatnost je bankarstvo, odnosno financijske usluge, koje ostvaruju oko 15% BDP-a. Bahami imaju jedan od najviših brutosruštvenih proizvoda po glavi stanovnika u Americi. BDP iznosi preko $23.000.

Stanovništvo

Na Bahamima živi 391.232 stanovnika (stanje: 2016), od čega je 25,9% mlađe od 14 godina. 67,2% stanovništva je zrelo, tj. između 15-64 godine, a samo 6,9% je starog stanovništva koje ima preko 65 godina. Prema podacima iz 2010.g. stopa rasta stanovništva je 0,925%. Natalitet je iznosio 17,81‰, a mortalitet 9,35‰. Bahami su migracijama gubili stanovništvo. Tako da je stepen migracije iznosio -2,13‰. Prosječna dužina života je bila 69,87 godina, i to za žene 73.49, a za muškarce 66.32. Stepen fertilnosti je 2.0 djeteta po jednoj ženi.

Etničke skupine

Na Bahamima živi više etničkih skupina. Afrobahamsko stanovništvo svoje korijene vuče iz Zapadne Afrike. Prvo crnačko stanovništvo na otočju su bili robovi koji su se oslobodili ropstva i došli sa bermudskog otoka. Danas je afrobahamsko stanovništvo dominantno na otoku i čini 85% ukupne populacije.

Prema popisu stanovništva iz 2010.g. na Bahamima je živjelo ukupno 16,598 pripadnika bijele rase. Evrobahamskog stanovništva je bilo 38,000. Evrobahamsko stanovništvo vodi porijeklo od engleskih puritana i američkih lojalista koji su se doselili u periodu tokom Rata za nezavisnost. Danas evropeidi čine 12% populacije. Na samom početku 20. stoljeća nekoliko Grka se doselilo kako bi doprinijeli razvoju industrije. Oni su razvili svoju malobrojnu ali razvijenu grčko-bahamsku kulturu. Danas na Bahamima živi manje od 1% Grka.

U etničkom smislu ovdje živi 85% afrikanaca, 12% evropeida, 3% azijata i latinoamerikanaca. U religijskom smislu, otok je homogen , jer dominiraju hrišćani. Baptista je oko 35,4%, anglikanaca 15,1%, rimokatolika 13.5%...

Zvanični jezik otočja je engleski, koji pričaju bahamskim dijalektom. 98,2% stanovništva je pismeno, prema podacima iz 1995.g.

Najveći gradovi Bahama

1 Nassau New Providence 238 132
2 Freeport Grand Bahama 47 085
3 West End Grand Bahama 13 004
4 Coopers Town Abaco 9 069
5 Marsh Harbour Abaco 5 728
6 Freetown Eleuthera 4 222
7 High Rock Grand Bahama 3 827
8 Andros Town Andros Island 2 318
9 Spanish Wells Eleuthera 1 805
10 Clarence Town Long Island 1 705

Sport

Sport je prepoznatljiv znak bahamske kulture. Nacionalni sport je jedrenje. Bahamski

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

.bs

.bs je najviši Internet domen za karibsku državu Bahame. Administracija ovog domena vrši College of the Bahamas.

Arhipelag

Arhipelag je grupa ostrva jednake geološke građe i nastanka. Obično se nalaze na otvorenom moru, dok se rjeđe nalaze u bllizini velike kopnene mase. Često su vulkanskog porijekla, oblikujući se duž okeanskih hrbata ili vrućih tačaka, ali postoje mnogi drugi procesi koji djeluju na njihovo stvaranje, uključujući eroziju i depoziciju.

Države i područja kao što su: Indonezija, Japan, Tajvan, Filipini, Novi Zeland, Maldivi, Britanska ostrva, Bahami, Grčka, Kanarska ostrva, Havaji, Madeira i Azori su primjeri poznatih aripelaga.

Najveća država arhipelaškog tipa na svijetu, po površini je Indonezija, ostrvska država koja se sastoji od preko 13.000 ostrva.

Bahami na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Bahame na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljao je 21 sportista u 13 disciplina. Ukupno su osvojili dvije medalje: jednu srebrnu i jednu bronzanu.

Bosna i Hercegovina na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Bosnu i Hercegovinu je na SP u atletici 2017. u Londonu, UK od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo troje atletičara. Ovo je bio 13. nastup atletičara iz Bosne i Hercegovine na Svjetskim prvenstvima u atletici.

Grb Bahama

Grb Bahama čini štit podjeljen na dva nejednaka horizontalna dijela. U donjem dijelu je brod jedrenjak, a u gornjem zlatno Sunce na plavom polju. Šljem na vrhu štita je frontalno orijentisan, zlatne boje, sa plavo-zlatnim vijencem. Na vrhu grba je školjka. Držači štita su sabljarka i flamingos. Odjeljak grba je podjeljen na dva dijela - prikaz mora ispod sabljarke i travnjak ispod flamingosa. Na zlatnoj traci ispisan je moto - "Forward, upward, onward together" (Naprijed, više, dalje zajedno).

Irska na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Irsku je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljalo 12 sportista u 9 disciplina.

Karibi

Karibi (staro, historijsko ime je Zapadnoindijska ostrva, a koristi se i ime Antili) su arhipelag koji obuhvata Velike Antile (Kuba, Jamajka, Portoriko i Hispaniola) i Male Antile koji se opet dijele na Ostrva zavjetrine i Ostrva privjetrine.

U širem smislu tu se ubrajaju još i Bahami kao i Ostrva Turks i Caicos iako se, geografski gledano, zapravo nalaze u Atlantiku.

Ime Zapadnoindijska ostrva, ili Zapadna Indija izvedeno je iz činjenice, da su rani mornari i istraživači (Kristofer Kolumbo) krenuli morem na zapad, smatrajući da na taj način mogu stići do Indije, Kine ili Japana. Uopće nisu pretpostavljali, da bi mogli stići do novog, do tada potpuno nepoznatog kontinenta. Kad su stigli do ovih ostrva, smatrali su da su došli na zapadni prilaz Indiji.

Pored toga, to je i objašnjenje za još jedno često korišteno ime za ova ostrva, Antili. Ovaj naziv vodi porijeklo od latinskog ante ilium, što znači ostrva ispred..., u ovom slučaju, ostrva ispred Srednje Amerike.

Danas se ime Zapadna Indija više uopće ne koristi kao naziv za ostrva u Karipskom moru, a u geografskom smislu, ima još samo historijsko značenje.

Danas se to ime još koristi u kriketu. Tako se naziva reprezentacija koja okuplja igrače Barbadosa, Gvajane, Jamajke, Ostrva privjetrine i Ostrva zavjetrine te Trinidada i Tobaga. Također postoji još i Univerzitet Zapadne Indije koje kao regionalnu autonomnu instituciju podupiru 16 karipskih država.

Kristofor Kolumbo

Kristofor Kolumbo (ital.: Cristoforo Colombo, špa.: Cristóbal Colón, por.: Cristóvão Colombo, latinizirano: Columbus) (1451 - 20. maja 1506.) je bio italijanski istraživač i trgovac koji je preplovio Atlantski okean i doplovio do Amerika 1492. godine pod zastavom Kastilje, a s odobrenjem kraljice Izabele I. Vjerovao je da je Zemlja bila prilično mala kugla, i tvrdio je da bi brod mogao stići do dalekog istoka ploveći prema zapadu. Iako njegove ekspedicije nisu bile prve koje su stigle do Amerike, s njegovom erom započela je dugotrajna veza između novog i starog svijeta.

Kolumbo nije bio prvi Evropljanin koji je stigao do kontinenta; smatra se da su Vikinzi iz sjeverne Evrope to već postigli u 11. vijeku kad su uspostavili malo naselje kod L'Anse aux Meadows. Neki historičari smatraju da je nepoznati moreplovac preplovio Atlantski okean prije Kolumba i da je njegova informacija bila osnova Kolumbovih tvrdnji. Postoje mnoge druge teorije o ekspedicijama raznih ljudi i naroda do Amerike prije Kolumba.

Giovanni Caboto je bio prvi savremeni Evropljanin koji je stigao do glavnog kopna Američkih kontinenata (Kolumbo je uspio ovo uraditi tek u svom trećem putovanju 1498. godine). Caboto je poznat kao John Cabot zbog njegovih putovanja pod engleskom zastavom. 1497. godine on je plovio od Bristola na brodu Matthew, tražeći morski put do Azije. Stigao je do Sjeverne Amerike i on i njegova posada su postali prvi Evropljani od Vikinga koji su to uspjeli. Pretpostavlja se da je upotrijebio informaciju od britanskih mornara koji su dobro znali ribolovna područja u blizini Newfoundlanda da bi počeo ekspediciju.

Kolumbo se iskrcao u Bahami i kasnije je istraživao većinu Karipskog mora, uključujući Kubu i Hispaniolu, kao i obalu Srednje i Južne Amerike. Nikad nije došao do današnjih Sjedinjenih Američkih Država, ali mnogi Amerikanci smatraju da je on bio prvi Evropljanin koji je došao do "Amerike" i slave "Kolumbov dan", državni praznik 12. oktobra.

Za razliku od putovanja Vikinga, rezultati Kolumbovih putovanja su bili brzo i trajno priznanje postojanja novog svijeta od strane Evropljanja, Kolumbovska razmjena vrsta, i prva značajna evropska kolonizacija Amerika.

Kolumbo je i danas kontroverzna historijska ličnost. Neki (uključujući mnoge indijance) smatraju da je bio odgovoran, direktno ili indirektno, za smrt miliona pripadnika različitih starosjedilačkih naroda, evropsko iskorištavanje Amerika, i ropstvo u Karipskom moru. Drugi smatraju da je bio izuzetno važna i pozitivna ličnost koja je dala ogroman doprinos evropskoj ekspanziji i kulturi. Italijanski amerikanci ga slave kao ikonu njihovog porijekla.Historijski se smatralo da je Kolumbo bio Italijan, ali mnogi danas smatraju da je bio pripadnik drugog naraoda. Postoje teorije o njegovom grčkom, jevrejskom, kastilijanskom, portugalskom ili španskom porijeklu.

Kuba

Kuba je ostrvska država u Karibima, okružena Meksičkim zalivom, Karipskim morem i Atlanskim okeanom.

Nacionalna teritorija Kube se prostire na glavnom ostrvu Kubi, ostrvu Isla de la Juventud i nekoliko arhipelaga. Havana je glavni i istovremeno i najveći grad Kube. Drugi po veličini grad je Santiago de Cuba.

Na sjeveru se nalaze Sjedinjene Američke Države (udaljene oko 150 km), Bahami i Ostrva Turks i Caicos na sjeveroistoku, Meksiko na zapadu (oko 210 km), Kajmanska ostrva i Jamajka na jugu te Haiti i Dominikanska Republika na jugoistoku.

Najveće je ostrvo u Karibima a sa preko 11 miliona stanovnika i drugo najmnogoljudnije ostrvo nakon Hispaniole.

Danas je jedina preostala izvorno komunistička država u svijetu sa visokim indeksom humanog razvoja i dobro rangirana u oblastima zdravstva i obrazovanja.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 1. krug

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018 (CONCACAF) - 1. krug je bilo nogometno takmičenje koje se igralo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Utakmice kvalifikacija su odigrane 22. i 31. marta 2015. godine.

Nassau

Nassau je glavni i najveći grad Komonvelta Bahama, ujedno i najveći trgovački centar. Grad ima populaciju od 248,948 (po popisu iz 2010.), što čini 70 procenata ukupne populacije Bahama (353,658). Međunarodni aerodrom Lynden Pindling, glavni aerodrom na Bahamima, je smješten na oko 16 kilometara (9,9 milja) zapadno od gradskog centra Nassaua, i ima dnevne letove do glavnih gradova Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država in Kariba. Grad se nalazi na ostrvu New Providence, koje funkcioniše više kao poslovni distrikt.

Nassau je sjedište Skupštine i različitih pravosudnih departmana, i smatran je historijski, jakim uporištem pirata.

Srednja Amerika

Srednja Amerika obuhvata kopneni most između Sjeverne i Južne Amerike kao i Zapadnoindijska ostrva, a geografsko i geološki do kopnene prevlake Tehuantepec pripada kontinentu Sjeverne Amerike. Historijski gledano, Srednja Amerika može se smatrati samostalnim kontinentom. Kopno Srednje Amerike od prevlake Tehuantepec do prevlake Darién na granici između Paname i Kolumbije naziva se Centralna Amerika.

Na tom kopnenom mostu pretežno se govori španski. Jedina je iznimka Belize, gdje se govori engleski. Na ostrvima u Karibima govore se engleski, francuski, španski i holandski.

Svjetsko prvenstvo u atletici 2017.

Svjetsko prvenstvo u atletici 2017. bilo je 16. po redu Svjetsko prvenstvo u atletici koje se održalo u Londonu od 4. do 13. augusta 2017.

Svjetsko prvenstvo u atletici 2017 – 200 m (žene)

Takmičenja na 200 m za žene na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. održana su 8, 10. i 11. augusta na Olimpijskom stadionu u Londonu. Takmičenje je bilo podijeljeno u tri faze: kvalifikacije, polufinale i finale. Dafne Schippers iz Holandije s najbržim vremenom 22.05 sek. osvojila je zlatnu medalju. Marie-Josée Ta Lou iz Obale Slonovače osvojila je srebro, dok je Shaunae Miller-Uibo sa Bahama osvojila bronzanu medalju.

Svjetsko prvenstvo u atletici 2017 – 400 m (muškarci)

Takmičenja na 400 metara za muškarce na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. održana su 5, 6. i 8. augusta na Olimpijskom stadionu u Londonu. Takmičenje je bilo podijeljeno u tri faze: kvalifikacije, polufinale i finale. Wayde van Niekerk iz Južnoafričke Republike s najbržim vremenom u finalu 43.98 sek. osvojio je zlatnu medalju. Steven Gardiner sa Bahama, osvojio je srebro, dok je Abdalelah Haroun iz Katara osvojio bronzanu medalju.

Svjetsko prvenstvo u atletici 2017 – 400 m (žene)

Takmičenja na 400 m za žene na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. održana su 6, 7. i 9. augusta na Olimpijskom stadionu u Londonu. Phyllis Francis iz Sjedinjenih Američkih Država s najbržim vremenom 49.92 sek. osvojila je zlatnu medalju. Salwa Eid Naser iz Bahreina osvojila je srebro, dok je Allyson Felix iz Sjedinjenih Američkih Država osvojila bronzanu medalju.

Svjetsko prvenstvo u plivanju 2015 – 50 m delfin (žene)

Takmičenja u disciplini 50 m delfin za žene na Svjetskom prvenstvu u plivanju 2015. održana su 7. i 8. augusta 2015.

Zastava Bahama

Zastava Bahama usvojena je 10. jula 1973. godine. Odnos širine i dužine zastave je približno 1:2. Crni trokut na lijevoj strani predstavlja zajedništvo 300 000 stanovnika Bahama, koji imaju uglavnom afričko porijeklo. Desno od trokuta, zastava je podijeljena na tri vodoravna polja iste veličine. Svijetloplava polja na vrhu i dnu zastave predstavljaju Karipsko more i Atlantski okean, dok zlatno polje u sredini predstavlja Sunce i pijesak.

Civilnu mornarsku zastavu dijeli na četiri jednaka polja bijeli krst. U gornjem lijevom polju (bliže koplju) nalazi državna zastava, dok su ostala polja crvene boje.

Vojno-mornarsku zastavu dijeli na četiri jednaka polja crveni krst. U gornjem lijevom polju (bliže koplju) nalazi državna zastava, dok su ostala polja bijele boje.

Suverene države
Zavisne teritorije
Suverene
države
Zavisne
teritorije
Karibi
Veliki Antili
Zavjetrinski Antili
Ostrva zavjetrine
Ostrva privjetrine
Ostala ostrva
Kontinentalna obala
Članice

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.