Automobilizam

Automobilizam je naziv za sve oblike sportskih takmičenja u kojima se koriste motorna vozila na četiri točka.

Kategorije takmičenja

  • Formula 1 - najpoznatije natjecanje gdje se takmiče posebno konstruirani automobili jednosjedi
  • Reli - etapna utrka automobila, dva najpoznatija relija su Reli Dakar, koji je niz godina imao start u Parizu (i zvao se Reli Pariz-Dakar) i Svjetsko prvenstvo u reliju (poznato pod kraticom WRC)
  • kružne utrke - poznata je staza Grobnik blizu Rijeke u Hrvatskoj.
  • brdske utrke
  • vožnje spretnosti
  • karting
Brazil

Brazil je najveća i najmnogoljudnija država u Južnoj Americi i površinom zauzima polovinu ovog kontinenta. Ukupna površina iznosi 8.514.877 km2. Po veličini površine peta je u svijetu, iza Rusije, Kanade, Kine i SAD.

Proteže se na velikom području, obuhvatajući središte kontinenta i istočnu obalu Atlantskog okeana. Graniči sa Urugvajem, Argentinom i Paragvajem na jugu, Bolivijom i Peruom na zapadu, te Kolumbijom, Venecuelom, Gvajanom, Surinamom i Francuskom Gvajanom. Velik dio Brazila pripada slivu rijeke Amazon i prekriven je kišnim šumama. Brazil je federacija koja se sastoji od 26 država i Saveznog okruga glavnog grada Brazilije.

Većina stanovnika ove nacije su koncentrisani duž istočne obale. Iako se njen glavni grad Brazílija nalazi daleko u unutrašnjosti, sve veći broj migranata se također kreće ka unutrašnjosti. Razvijeni gradovi ove nacije, ogromne hidroelektrane i industrijski kompleksi, rudnici i plodno obradivo zemljište čine je jednom od glavnih svjetskih ekonomija.

Međutim, Brazil se također bori sa izuzetno velikim socijalnim nejednakostima, zagađenjem prirodne okoline, povremenim finansijskim krizama, a ponekad i zastojem političkog sistema.

Brazil je jedinstven u južnoameričkom kontinentu, jer se nakon nezavisnosti od Portugala nije podijelio u odvojene zemlje kao britanske i španske kolonije u regiji. Umjesto toga, zadržao je svoj ​​identitet kroz vijekove i razne oblike vlasti.

Zbog te hegemonije, portugalski jezik je glavni govorni jezik osim među brazilskim Indijancima, posebno onima u udaljenijim prostranstvima amazonskog sliva.

Na prijelazu u 21. vijek Brazilci su obilježili 500. godišnjicu od dolaska Portugalaca sa mješavinom javne proslave i neodobravanja.

Dakar Reli

Dakar Reli (poznatiji kao Pariz-Dakar reli) je reli utrka koja se tradicionalno vozi od nekog evropskog grada (dugi niz godina bio je to Pariz), do Dakara, glavnog grada Senegala.

Kako se dobar dio utrke vozi po teškom terenu, uspjeh je završiti utrku, za pobijediti potrebno je imati dobru ekipu i izdašne sponzore.

2008. godine reli je prvi put otkazan radi ubistva francuskih turista u Mauritaniji.

Ronnie O'Sullivan

Ronald Antonio "Ronnie" O'Sullivan, OBE, profesionalni je engleski snukeraš. Poznat je po brzoj igri, zbog čega je dobio nadimak The Rocket (Raketa). Petostruki je svjetski prvak (2001, 2004, 2008, 2012, 2013), a od turnirskih nagrada zaradio je više od 9,7 miliona funti, najviše od svih u historiji. Pet puta dolazio je na prvo mjesto liste najboljih snukeraša, osvojio je 33 rangirna turnira i nalazi se na 1. mjestu po broju ostvarenih trocifrenih brejkova. Postigao je i rekordnih 15 maksimalnih brejkova na profesionalnim turnirima.

Mnogi njegovi ljubitelji, kritičari i kolege snukeraši, uključujući i Hendryja i Stevea Davisa, smatraju ga prirodno najtalentiranijim igračem u historiji snukera. Također je bio uključen u nekoliko kontroverznih incidenata tokom karijere.

Sven Hannawald

Sven Hannawald bivši je njemački skijač-skakač, koji se u Svjetskom kupu takmičio od 1993. do 2005. Osvajač je Turneje 4 skakaonice i jedan od samo dvojice koja su pobijedila na sva četiri takmičenja na Turneji u istoj sezoni (drugi je Kamil Stoch, koji je to ponovio 16 godina nakon Hannawalda). Također je osvajač tri medalje na Olimpijskim igrama.

Trabant (čvor)

Trabant se može odnositi na:

Astronomija: pratilac nebeskog tijela, kao što je Mjesec prirodni pratilac Zemlje, koja ima i mnoštvo vještačkih tràbanātā.

Biologija (citologija, genetika i dr.) posuđena metafora za mali okrajak hromosoma, koji je od njegovog ostatka odvojen sekundarnim suženjem.

Društvo:

Pratitelj (pratilac),

Tjelesni stražar (Body gard)

Tjelohranitelj

Karakterizacija osobe: prišiperlja, ulizica i sl.

Automobilizam: Trabant je bila marka istočnonjemačkog nisko kategoriziranog putničkog automobila sa šasijom od plastike.

Volkswagen Touareg

Volkswagen Touareg je luksuzni terenski automobil koji se u prodaji prvi put pojavio 2002. godine.

Zvornik

Zvornik je grad, naseljeno mjesto i sjedište istoimene općine u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine na istočnim obroncima Majevice.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.