Angola

Angola je država u jugozapadnoj Africi koja graniči sa DR Kongom, Namibijom, i Zambijom. Ukupna površina Angole je 1.246.700 kvadratnih kilometara. Glavni grad države je Luanda. Ukupno stanovništvo je 10.978.552. Od tih, 37% su etnički Ovimbundu, 25% Kimbundu, i 13% Bakongo. 47% stanovništva još uvijek vjeruje u stare Afričke religije dok 38% su katolici. Glavni prirodni resursi su nafta i dijamanti. Članica je OPECa od 2007. godine.

Republika Angola
República de Angola
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna"Angola Avante!"

Položaj Angole na karti
Položaj Angole
Glavni grad Luanda
Službeni jezik portugalski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik João Lourenço
 -  Premijer Bornito De Sousa
Nezavisnost od Portugala 11. novembar, 1975 
Površina
 -  Ukupno 1.246.700 km2 (23.)
 -  Vode (%) neznatno
Stanovništvo
 -  Ukupno 25.789.024 (50.)
 -  Gustoća stanovništva 20,7/km2 
Valuta Angolska kwanza
Vremenska zona UTC +1
Internetska domena .ao
Pozivni broj +244

Historija

Godine 1482 otkrili su je Portugalci, u početku je samo bila zauzeta onaj dio uz more. Do 1974. godine bila je prekomorska kolonija Portugala, a od stjecanja njene nezavisnosti, 1975. godine, rastrgana je građanskim ratom.

Vlada

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Političke podjele

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Geografija

Angola se nalazi u južnoj Africi, na obali Atlantskog okeana. Pripada joj priobalna enklava Cabinda koja je odvojena od ostatka Angole prolazom prema Demokratskoj Repubici Kongo. Uz 1700 km dugu atlantsku obalu nalazi se od 30 do 100 široka obalna nizija, koja se kasnije strmo uzdiže u zaravnjena visoravan s nepovezanim dijelom gorja.

Privreda

Angola raspolaže velikim rudnim bogatstvima, obiljem plodnog tla i vodene energije.

Značajnije morske luke za međunarodni promet i izvoz robe su Luanda, Lobito, Namibe i Cabinda.

Stanovništvo

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kultura

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

.ao

.ao je najviši Internet domen za Angolu.

Afrički kup nacija 1996.

Afrički kup nacija 1996. je bilo 20. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Južnoafričkoj Republici od 13. januara do 3. februara 1996. godine. Na turniru je prvi put u historiji učestvovalo 15 ekipa. Aktuelni prvak Nigerija se u posljednjim trenucima prije početka prvenstva povukla sa turnira. Na kraju prvenstva domaćin Južnoafrička Republika je prvi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Tunis a treće Zambija. Kalusha Bwalya, reprezentativac Zambije je bio najbolji strijelac prvenstva sa pet postignutih golova.

Afrički kup nacija 1998.

Afrički kup nacija 1998. je bilo 21. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Burkini Faso od 7. do 28. februara 1998. godine. Na turniru je prvi put u historiji učestvovalo 16 ekipa. Na kraju prvenstva Egipat je četvrti put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Južnoafrička Republika a treće Demokratska Republika Kongo. Hossam Hassan i Benedict McCarthy su bili najbolji strijelci prvenstva sa sedam postignutih golova.

Afrički kup nacija 2006.

Afrički kup nacija 2006. je bilo 25. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Egiptu od 20. januara do 10. februara 2006. godine. Na turniru je učestvovalo 16 ekipa. Na kraju prvenstva Egipat je peti put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Obala Slonovače a treće Nigerija. Samuel Eto'o, reprezentativac Kameruna je bio najbolji strijelac prvenstva sa pet postignutih golova.

Afrički kup nacija 2008.

Afrički kup nacija 2008. je bilo 26. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Gani od 20. januara do 10. februara 2008. godine. Na turniru je učestvovalo 16 ekipa. Na kraju prvenstva Egipat je šesti put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojio Kamerun a treće Gana. Samuel Eto'o, reprezentativac Kameruna je bio najbolji strijelac prvenstva sa pet postignutih golova.

Afrički kup nacija 2010.

Afrički kup nacija 2010. je bilo 27. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Angoli od 20. do 31. januara 2010. godine. Na turniru je učestvovalo 15 ekipa. Prvobitno je trebalo učestvovati 16 ekipa ali je Togo odustao od nastupa na takmičenju. Na kraju prvenstva Egipat je sedmi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Gana a treće Nigerija. Gedo, reprezentativac Egipta je bio najbolji strijelac prvenstva sa pet postignutih golova.

Afrički kup nacija 2012.

Afrički kup nacija 2012. je bilo 28. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Gabonu i Ekvatorijalnoj Gvineji od 21. januara do 12. februara 2012. godine. Na turniru je učestvovalo 16 ekipa. Na kraju prvenstva Zambija je prvi put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Obala Slonovače a treće Mali. Manucho, Didier Drogba, Pierre-Emerick Aubameyang, Cheick Diabaté, Houssine Kharja, Christopher Katongo i Emmanuel Mayuka su bili najbolji strijelci prvenstva sa tri postignuta gola.

Afrički kup nacija 2013.

Afrički kup nacija 2013. također poznato i kao Orange Afričko prvenstvo u nogometu 2013, je bilo 29. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se od 21. januara do 12. februara 2012. godine po drugi put odigralo u Južnoafričkoj Republici nakon što je prethodno bila domaćin Afričkog kupa nacija 1996. Počevši od ovog izdanja, takmičenje je prebačeno u neparne godine iz razloga da se ne bi podudaralo sa kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Takmičenje 2013. godine je bilo najposjećenije izdanje Afričkog prvenstva u nogometu od kada se igra u formatu od 16 timova. Domaćin Južnoafrička Republika je eliminisana u četvrtini finala od strane Malija nakon izvođenja jedanaesteraca.

Na kraju prvenstva Nigerija je treći put u svojoj historiji osvojila šampionsku titulu nakon pobjede nad Burkinom Faso u finalu rezultatom 1-0. Nigerija je pobjednom u finalu obezbjedila učešće u Kupu konfederacija 2013. kao predstavnik iz CAF konfederacije.

Afričko prvenstvo u košarci

Afričko prvenstvo u košarci (alternativno, FIBA afričko prvenstvo, ili FIBA AfroBasket) je muško košarkaško prvenstvo Afrike, koje se igra svake dvije godine pod okriljem Međunarodne košarkaške federacije, košarkaškog sportskog upravnog tijela, i Afričke zone. Prvenstvo također ekipama služi kao kvalifikacije za učešće na Svjetskom prvenstvu u košarci i Olimpijskim igrama.

Angola na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017.

Angolu je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2017. u Londonu od 4. do 13. augusta 2017. predstavljala jedna atletičarka.

Grb Angole

Grb Angole reflektira nedavnu prošlost nove nacije. U centru grba se nalaze mačeta i krampa koje predstavljaju revoluciju kroz koju ja nacija stekla nezavisnost. Inzad njih je zvijezda, čest simbol komunističkih zemalja, koja predstavlja progres. U pozadini se nalazi izlazeće sunce, simbol novog početka. Oko ovih simbola se nalazi krug sastavljen od zupčanika i listova poljoprivrednih proizvoda. U dnu grba je otvorena knjiga koja predstavlja edukaciju ispod koje je natpis "República De Angola" (Republika Angola).

Nogometna reprezentacija Angole

Angolska nogometna reprezentacija je nogometna reprezentacija koja predstavlja državu Angolu. Angola se prvi put plasirala na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine.

Portugalski jezik

Portugalski jezik (a língua portuguesa) je jezik iz romanske grupe jezika i službeni jezik u nekoliko država širom svijeta: Portugal, Brazil (zemlji u kojoj živi 80% od ukupnog broja govornika tog jezika), Angola, Gvineja Bisau, Mozambik, Sao Tome i Principe i Zelenortska Republika.Osim toga, jedan je od službenih jezika u državama i teritorijama: Istočni Timor, Ekvatorska Gvineja i Makao. Kao rezultat portugalske ekspanzije tokom kolonijalnog perioda, uticaji portugalskog jezika se mogu u područjima: Goa, Daman i Diu u današnjoj Indiji, gradu Batticaloa na istočnoj obali Šri Lanke, na Indonezijskom ostrvu Flores i Malaci u Maleziji.

Sa približno 215 do 220 miliona ljudi kojima je to maternji jezik i sa ukupno oko 260 miliona govornika, portugalski jezik je šesti jezik po broju govornika u svijetu i treći evropski jezik po istom kriteriju (poslije engleskog i španskog). Glavni je jezik na južnoj zemljinoj hemisferi i vodeći jezik Južne Amerike i drugi jezik Latinske Amerike. Službeni je jezik Evropske unije, Mercosul-a, OAS-a, ECOWAS-a i Afričke unije.

Srednja Afrika

Srednja ili centralna Afrika je regija koja se geografski nalazi u centralnom dijelu afričkog kontinenta. U ovu regiju se često ubrajaju sljedeće zemlje:

Burundi

Čad

Demokratska Republika Kongo

Ruanda

Centralnoafrička RepublikaSrednja Afrika (engl. Middle Africa; termin koji koriste Ujedinjeni narodi u svojoj kategorizaciji geografskih subregija), analogni termin koji označava dio Afrike južno od pustinje Sahare, istočno od Afričkog udubljenja i zapadno od Velike rasjedne doline. Regijom dominira rijeka Kongo i njene pritoke koji zajedno čine iza Amazone drugi po veličini slijev na svijetu. Prema UN-u Srednju Afriku čini devet zemalja:

Angola

Čad

Demokratska Republika Kongo

Ekvatorska Gvineja

Gabon

Kamerun

Kongo (Republika Kongo)

Sveti Toma i Princip

Centralnoafrička RepublikaSve države koje se nalaze u UN-ovoj subregiji Srednja Afrika zajedno s onima koje se obično smatraju dijelovima Srednje Afrike (dakle 11 zemalja) čine Ekonomsku zajednicu srednjoafričkih država (Economic Community of Central African States).

Srednjoafričku Federaciju (1953-1963), koja se također nazivala Federacija Rodezija i Nyasaland, činile su današnje države Malavi, Zambija i Zimbabve, koje se sada smatraju dijelovima Južne i Istočne Afrike.

Srednjoevropsko vrijeme

Srednjoevropsko vrijeme, skraćeno CET (od engleskog Central European Time), jedno je od imena za vremensku zonu UTC+1. Koriste je većina Evropskih i sjevernoafričkih zemalja. Većina koriste i Srednjoevropsko ljetno vrijeme (UTC+2).

Svjetsko prvenstvo u košarci 1990.

Svjetsko prvenstvo u košarci 1990 je međunarodno košarkaško takmičenje održano u Argentini od 8 do 20 augusta 1990.

Zavrpnica prvenstva je održana u Luna Park, Buenos Aires.Jugoslavija je osvojila titulu prvaka svijeta. Ovo je zadnje Svjetsko prvenstvo u kojem je ova država učestvovala prije raspada.

Svjetsko prvenstvo u košarci 2002.

Svjetsko prvenstvo u košarci 2002 je međunarodno košarkaško takmičenje održano u organizaciji FIBA-e u Indianapolisu, Indiana, SAD od 29. augusta do 8. septembra 2002.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2006.

Svjetsko prvenstvo u nogometu - Njemačka 2006., službenog naziva 2006 FIFA World Cup Germany™, održano je od 9. juna do 9. jula 2006. godine u dvanaest njemačkih gradova. Organizator prvenstva bila je svjetska nogometna federacija FIFA, a ono je bila ukupno 18. završnica Svjetskog prvenstva u nogometu.

U kvalifikacijama za prvenstvo učestvovalo je ukupno 197 reprezentacija , a na samoj završnici prvenstva 32 reprezentacije koje su izborile mjesto u kvalifikacionim grupama. Od svih reprezentacija koje su se kvalificirale na završnicu prvenstva, samo se reprezentacija Njemačke izravno kvalificirala kao reprezentacija zemlje domaćina, a ovo prvenstvo razlikuje se od prijašnjih, po tome što se na njega prvak prethodnog prvenstva, reprezentacija Brazila, nije izravno kvalificirala na završnicu prvenstva već je morala igrati kvalifikacijske utakmice kao i sve ostale reprezentacije. U Njemačkoj su svoj prvi nastup na završnici Svjetskog prvenstva u nogometu ostvarile reprezentacije Angole, Gane, Obale Slonovače, Toga, Trinidada i Tobaga te Ukrajine.

Izvlačenje grupa održano je 9. decembra 2005. u Leipzigu, a prvu utakmicu prvenstva odigrale su reprezentacije Njemačke i Kostarike 9. juna u Münchenu dok se finale odigralo tačno mjesec dana kasnije u Berlinu.

Zastava Angole

Zastava Angole se počela koristiti 11. novembra 1975. kada je Angola dobla nezavisnost. Podjeljena je horizontalno u dva dijela: crveni i crni.

Postoje dvije usvojene simbolike ove zastave. Prva je da crveno predstavlja socijalizam a crno Afriku. Druga simbolika koja je nastala kasnije je da crveno predstavlja krv Angolaca prolivenu u borbi za nezavisnost, a crna Afrički kontinent. Grb u sredini (zupčanik i mačeta) predstavlja industriju i seljake, koji je postavljen po uzoru na sovjetski simbol komunizma (srp i čekić).

Zbog kontraverze i podsjećanja na krvavu prošlost umjesto ulijevanja nade u budućnost predložena je nova zastava. Sunce u sredini je pećinska slika pronašena u Tchitundo-Hulu pećini.

Države
Teritorije i
nepriznate države
Punopravne članice
Suspendovane članice
Posmatrači
Bivše članice
Članovi
Posmatrači

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.