7. septembar

7. septembar / rujan (7. 9) jest 250. dan godine po gregorijanskom kalendaru (251. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 115 dana.

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Događaji

  • 2006 – U eksploziji u rudniku uglja u istočnom indijskom distriktu Dhanbad 54 rudara izgubilo živote

Rođeni

  • 1533Elizabeta I, engleska kraljica
  • 1566Sulejman I, osmanski sultan
  • 1683 – Maria Anna von Österreich, austrijska hercoginja i portugalska kraljica
  • 1907 – Ahmed Adnan Saygun, turski kompozitor
  • 1911 – Todor Zivkov, bugarski političar i državnik
  • 1930 – Baudouin I, belgijski kralj
  • 1936Buddy Holly, američki muzičar
  • 1949 – Gloria Gaynor, američka pjevačica

Umrli

Praznici

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

2004.

2004 je:

Međunarodna godina Tehnologije

Međunarodna godina riže

Međunarodna godina obrazovanja sportom

Međunarodna godina komemoracije borbe protiv ropstva

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u nogometu 2016 - grupa D

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u nogometu 2016 – grupa D bila je jedna od devet grupa u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. U grupi je bilo šest reprezentacija, a primijenjen je Bergerov sistem takmičenja. Njemačka kao prvoplasirana i Poljska kao drugoplasirana reprezentacija u grupi su se kvalificirale na prvenstvo dok je trećeplasirana Irska obezbijedila učešće u baražu.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u nogometu 2016 - grupa F

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u nogometu 2016 – grupa F bila je jedna od devet grupa u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. U grupi je bilo šest reprezentacija, a primijenjen je Bergerov sistem takmičenja. Sjeverna Irska kao prvoplasirana i Rumunija kao drugoplasirana reprezentacija u grupi su se kvalificirale na prvenstvo dok je trećeplasirana Mađarska obezbijedila učešće u baražu.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u nogometu 2016 - grupa I

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u nogometu 2016 – grupa I bila je jedna od devet grupa u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. U grupi je bilo pet reprezentacija, a primijenjen je Bergerov sistem takmičenja. Portugal kao prvoplasirana i Albanija kao drugoplasirana reprezentacija u grupi su se kvalificirali na prvenstvo dok je trećeplasirana Danska obezbijedila učešće u baražu.

Nogometna reprezentacija Austrije

Nogometna reprezentacija Austrije (njemački: Österreichische Fußballnationalmannschaft) predstavlja Austriju na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Austrije (Österreichischer Fußball-Bund).

Nogometna reprezentacija Italije

Nogometna reprezentacija Italije (italijanski: Nazionale italiana di calcio) predstavlja Italiju na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je Nogometnog saveza Italije (italijanski: Federazione Italiana Giuoco Calcio – FIGC).

Operativna grupa 1 – Bosanska Posavina

Operativna grupa 1 – Bosanska Posavina je vojna formacija koja je tokom rata u Bosni i Hercegovini djelovala u sastavu Drugog korpusa Armije RBiH.

Formirana je 7. septembra 1992. po naredbi Okružnog štaba TO Tuzla. Komandno mjesto nalazilo se u Ježincu kod Srebrenika. Zona odgovornosti obuhvatala je dijelove Bosanska Posavina odnosno slobodne teritorije Srebrenika, Čelića, Brčkog i Gradačca.

Pisac

Pisac je osoba koja koristi pisane riječi u različitim stilovima i tehnikama da prenese svoje ideje. Pisci proizvode različite oblike književne umjetnosti i kreativnog pisanja kao što su: romani, kratke priče, poezija, drame, scenarije i eseji, kao i različiti izvještaji i novinski članci koji mogu biti od interesa za javnost. Tekstovi pisaca se objavljuju u raznim medijima. Kvalifikovani pisci koji mogu da koriste jezik da dobro izraze ideje, često značajno doprinose kulturnom sadržaju društva.

Naziv "pisac" se koristi i na drugim mjestima u umjetnosti, kao što je tekstopisac, ali i kao samostalni "pisac" što se obično odnosi na stvaraštvo pisanog jezika. Neki pisci rade koristeċi materijal iz usmene predaje.

Pisci mogu da proizvode materijal koristeċċi brojne žanrove, fikciju ili non-fikciju. Drugi pisci koriste više medija kao na primjer, grafiku ili ilustraciju kako bi poboljšali komunikaciju svojih ideja. U novije doba stvorena je potražnja kod čitalaca iz civilnih i vladinih čitalaštva za nedjeljne tehničke pisce, čije vještine stvaraju razumljiva, interpretativna dokumenta praktične ili naučne prirode. Neki pisci mogu koristiti slike (crtanje, slikanje, grafiku) ili multimediju da bi pojačali svoje pisanje. U rijetkim slučajevima, kreativni pisci su u stanju da komuniciraju svoje ideje kroz muziku i riječi.

Osim što stvaraju sopstvene pisane radove, pisci često pišu o tome kako pišu (to jest, proces koji koriste), zašto pišu (to jest, njihovu motivaciju), i komentarišu rad drugih pisaca (kritike). Pisci se mogu baviti pisanjem profesionalno ili amaterski. Mogu biti plaćeni ili unaprijed (ili prilikom prihvatanja), ili tek nakon objavljivanja njihovog rada. Plaćanje je samo jedna od motivacija pisaca i mnogi nikada nisu plaćeni za svoj rad.

Pojam pisac se često koristi kao sinonim za autora, iako ovaj drugi naziv ima nešto šire značenje i koristi se za prenošenje pravne odgovornosti za djelo, čak i ako je njegov sastav anoniman, nepoznat ili napisan u saradnji sa drugim piscima.

Spisak država po datumu državnosti

Ovo je hronološki spisak država prema datumu državnosti.

Vidi i popise država po:

abecedi

- stanovništvu

- gustoći stanovništva

- površini

- kontinentima

- vremenskim zonama

Ovo su općeprihvaćeni datumi, što znači da mogu biti i neslužbeni. Naravno, sigurno ima i mnogo grešaka, jer je teško reći kad počinje državnost nekih država.

Stadion "Asim Ferhatović Hase"

Olimpijski stadion Asim Ferhatović - Hase, poznatiji kao stadion Koševo je višenamjenski stadion u Sarajevu. Izgrađen je 1947. godine u periodu poslije Drugog svjetskog rata, na području koševske doline gdje su se prostirali predjeli zvani Čurčića vila i Pionirska dolina. U samoj izgradnji stadiona učestvovale su tadašnje omladinske radne brigade grada, ali i iz cijele tadašnje države. Za tadašnje doba grad dobija prelijepo zdanje na kome će se moći održavati sportske priredbe najvišeg ranga.

Na stadionu su odigrane značajne i velike utakmice kako sarajevskih prvoligaša FK Sarajevo i FK Željezničar tako i tadašnje reprezentacije Jugoslavije i reprezentacije Bosne i Hercegovine. Na stadionu su gostovali veliki fudbalski timovi kao što su Manchester United, Real Madrid, Hamburger, Derby County, Bologna, Inter, Santos.... Sam stadion je doživio mnoge nadogradnje i rekonstrukcije a najveća je bila pred održavanje XIV zimskih olimpijskih igara u februaru 1984. godine. U julu 2004. godine na stadionu Asim Ferhatović - Hase su opet počeli radovi na njegovoj rekonstrukciji i poboljšanju u cilju dobijanja licence od UEFA-e za odigravanje evropskih utakmica.

Danas stadion koristi FK Sarajevo i to je najveći stadion u Bosni i Hercegovini. Posjeduje 37.500 sjedećih mjesta. Rekord Stadiona, kada su u pitanju sportske manifestacije, je iz sezone 1981/82, na utakmici fudbalskog prvenstva Jugoslavije, utakmica FK "Sarajevo" - FK "Željezničar". Tada je utakmici gradskih rivala prisustvovalo najmanje 55.000 gledalaca, a neke od tadašnjih novina su objavile podatak da je utakmici prisustvovalo i 64.000 gledalaca.

Sulejman I

Sulejman I (osmanlijski turski: سلطان سليمان اول‎‎; turski: Süleyman I; 6. novembar 1494. - 7. septembar 1566.), poznatiji kao Sulejman Veličanstveni na zapadu i Sulejman Zakonodavac (turski: el-Kanuni) na istoku, je bio najduže vladajući sultan Osmanlijskog Carstva od 1520. do svoje smrti 1566. godine. Tokom njegove vladavine, Osmanlijsko Carstvo je doseglo svoj vrhunac i postalo svjetska sila.

Kao i većina vladara tog vremena, on je bio s jedne strane nemilosrdan prema onima koje je on smatrao kao prijetnju svojim planovima za uspjeh, ali s druge strane, za razliku od mnogih, imao je duboki interes u ostvarivanju pravde u carstvu kojim je vladao. Uveo je zakone koji su štitili protiv korupcije, protiv koje je bio odlučan u njenom iskorjenjivanju. Mnogi muslimani ga smatraju kao primjer idealnog ili modelom dobrog vladara. Osvojio je ostrvo Rhodos, Beograd (pobijedio mađarsku vojsku Ludovika II u Mohačkoj bici (29. august 1526), osvojivši velike dijelove sjeverne Afrike i Transilvaniju. Beč, ipak, nije uspio osvojiti. 1529, pao je obruč oko Beča koji su Osmanlije uspostavile i njihov prodor u centralnu Evropu je zaustavljen. Umro je prilikom opsade Sigeta 1566. godine.

U carstvu, Sulejman veličanstveni je bio poznat kao dobar i pravedan vladar. Donio je mnoštvo novih zakona i izgradio mnogo mostova, džamija, biblioteka itd. Njegove zaostavštine su između ostalih Stari most (1557-1566) i Karađozbegova džamija (1557) u Mostaru, Aladža džamija u Foči (1550-1551), Bajrakli džamija u Beogradu i mnogi drugi kulturni i vjerski objekti.

Na granicama svog carstva, teritorijalno širenje i neprijateljstva sa protivničkim silama značilo je da je život bio nestabilan, ali za mnoge u carstvu, uključujući manjine stvarnost je bila pax ottomanica (osmanlijski mir). Sulejman se s pravom može smatrati kao jedan od humanijih vladara u historiji koji je imao dvostruki osjećaj obaveze i odgovornosti prema Bogu i društvu.

Sully Prudhomme

Sully Prudhomme - pravo ime René François Armand Prudhomme, (16. mart 1839. - 7. septembar 1907.), je francuski književnik iz doba Parnassianskog pokreta, pokreta koji je htio obnoviti eleganciju romantizma u francuskoj poeziji. Godine 1901. je prvi dobio Nobelovu nagradu za književnost

Prudhomme je studirao nauku, ali zbog očne bolesti nije mogao nastaviti karijeru. Prvo je radio u tvornici, a 1860. je počeo studirati pravo. Godine 1865. je počeo pisati malenkolične pjesme inspirirane ljubavi. Stances at poemes (1865) sadrži njegovu najpoznatiju poemu Razbijena vaza. Trials i Solitude su također pisane u tom njegovom početnom sentimentalnom stilu.

Prudhomme se kasnije posvetio lirici Parassinista pišući djela tako da predstavi filozofske koncepte u obrnutom smislu. Najpoznatija djela u toj seriji su mu Pravda (1878) i Sreća (1888). Ta su djela kasnije pretvorena u faustijanski način ljubavi. U Francusku akademiju primljen je 1881.

Svjetsko prvenstvo u košarci 2002.

Svjetsko prvenstvo u košarci 2002 je međunarodno košarkaško takmičenje održano u organizaciji FIBA-e u Indianapolisu, Indiana, SAD od 29. augusta do 8. septembra 2002.

Trebinjsko jezero

Trebinjsko jezero je vještačko jezero u Bosni i Hercegovini, na rijeci Trebišnjici, na području općine Trebinje.

Trebišnjica izvire kod Čemerna, teče pod imenom Mušnica i uvire kod sela Kula. Pojavljuje se kod Ključa pa ponovo ponire kod Fatnice. Treći put se pojavljuje kod Bileća pod imenom Trebišnjica. Nakon toga Trebišnjica je pregrađena na tri mjesta. Jedna brana je kod Bileća i stvoreno je Bilećko jezero za potrebe HE Trebinje I. Na dnu Popova polja napravljena je druga brana s akumulacijskim jezerom koje je tunelom kroz Mlinsko brdo – 8,5 km – povezano sa Svitavskim akumulacijskim jezerom. Voda se koristi u HE Čapljina. Treća brana je 4 km uzvodno od Trebinja kod lokacije Gorice i stvoreno je akumulaciono Trebinjsko jezero površine 2800 ha, za potrebe HE Trebinje II. Po Gorici i danas nosi drugo ime, Goričko jezero. Dužina brane u kruni je 171,00 m, visina brane od kote fundiranja 30,50 m. Tom prilikom potopljeno je polje kod Lastve sa plodnim zemljištem, nekoliko sela i kulturnih dobara od kojih su najznačajniji bili kulturno-povijesni spomenici: Arslanagića most i Manastir Dobrićevo. Manastir je izmješten 1965. godine na novu lokaciju u selo Orah.

Nakon probnog punjenja akumulacionog jezera 1965. godine, most je bio potopljen i ležao je pod vodom do augusta mjeseca 1966. godine. Uz konsultacije najšireg kruga stručnjaka iz bivše Jugoslavije, povjesničara umjetnosti, arhitekata, konzervatora i konstruktora, postavljena je veoma kompleksna ali jedino moguća koncepcija spašavanja ovog veoma vrijedog spomenika kulture - prenošenje Arslanagića mosta na novu lokaciju u gradu Trebinju.

Brana u Gorici je glavno čvorište raspodjele voda u sistemu hidroelektrana. Jezero sistemom odvodnih tunela kroz Trebinjsko polje daje vodu HE Dubrovnik-Plat. Jedan tunel prečnika je 6 metara, dužine 15,4 kilometara, debljine obloge 0,50 m, drugi je betonski cjevovod (Mokro Polje) prečnika 5,40 m, dužine 1,20 km i debljine oblogeo 0,40 m i treći je vertikalni čelični cjevovod, ubetoniran u stijeni, prečnika od 3,90 m do 3,30 m. Drugi dio vode nastavlja teći starim koritom kroz Trebinje i dalje kroz Popovo polje. Navedene akumulacije obiluju izuzetnim lokalitetima za ronjenje, potopljenim dolapima i vodenicama, mostovima, pa i cijelim selima, crkvama, grobljima, ali i fantastičnim kraškim podvodnim reljefom.

Januar
Februar
Mart
April
Maj
Juni
Juli
August
Septembar
Oktobar
Novembar
Decembar

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.