5. juli

5. juli / srpanj (5. 7) jest 186. dan godine po gregorijanskom kalendaru (187. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 179 dana.

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Događaji

  • 2015 – Na referendumu u Grčkoj građani odbili mjere štednje koje su ponudili međunarodni kreditori u zamjenu za dodatnu finansijsku pomoć.

Rođeni

Umrli

Praznici

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi

2004.

2004 je:

Međunarodna godina Tehnologije

Međunarodna godina riže

Međunarodna godina obrazovanja sportom

Međunarodna godina komemoracije borbe protiv ropstva

Afrički kup nacija 1990.

Afrički kup nacija 1990. je bilo 17. kontinentalno nogometno takmičenje Afrike. Prvenstvo se odigralo u Alžiru od 2. do 16. marta 1990. godine. Na turniru je učestvovalo osam ekipa. Na kraju prvenstva Alžir je prvi put u svojoj historiji osvojio šampionsku titulu. Drugo mjesto je osvojila Nigerija a treće Zambija. Djamel Menad, reprezentativac Alžira je bio najbolji strijelac prvenstva sa četiri postignuta gola.

El-Gazali

Ebu Hāmid Muhammad ibn Muhammad el-Gazālī (5. juli 1057-19 decembar 1111) (perzijski: ابو حامد محمد ابن محمد غزالی‎), poznat i kao Algazel u srednjevjekovnoj Evropi. Rodio se u Tusu, perzijskoj proviniciji (današnji Iran) Bio je islamski teolog, filozof i mistik.

Franjo Asiški

Franjo Asiški (5. juli 1182. Assisi; umro 3. oktobra 1226. Portiuncula kod Assisija) je 1209. godine utemeljio franjevački red.

Hernán Crespo

Hernán Jorge Crespo je bivši argentinski nogometaš alžirskog porijekla.

Igrači Evropskog prvenstva u nogometu 1972.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1972. je četvrto nogometno prvenstvo Evrope održanog između 14. i 18. juna 1972. u Belgiji. Na završnom turniru učestvovale su četiri reprezentacije: Belgija, Mađarska, Sovjetski savez i Zapadna Njemačka. Starost nogometaša na spisku je navedena za 14. juni 1972. te broj postignutih golova za nacionalnu reprezentaciju nije naveden.

Nogometna reprezentacija Belgije

Nogometna reprezentacija Belgije predstavlja Belgiju na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Belgije (franc. Union Royale Belge des Societes de Football Association, holand. Koninklijke Belgische Voetbalbond).

Nogometna reprezentacija Hrvatske

Nogometna reprezentacija Hrvatske predstavlja Hrvatsku na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Hrvatske (Hrvatski nogometni savez HNS). Formirana je 1990. godine. Kao članica FIFA-e odigrala je i petnaest utakmica kao reprezentacija Nezavisne Države Hrvatske. Prva utakmica je odigrana 2. aprila 1940. godine pod svojom zastavom i uz izvođenje Hrvatske himne. Na igralištu Građanskog Hrvati su pobijedili reprezentaciju Švicarsku s 4:0. Reprezentacija Hrvatske je u okviru Banovine Hrvatske i Nezavisne Države Hrvatske odigrala ukupno devetnaest utakmica i jednu u okviru Jugoslavije, 12. septembra 1956. godine u Zagrebu protiv Indonezije na insistiranje indonezijskog prvog predsjednika Sukarna.

Novgorodska oblast

Novgorodska oblast (ruski: Новгоро́дская о́бласть) jest federalna oblast u Rusiji. Nalazi se u istočnom dijelu zemlje, a smještena je između dva najveća ruska grada Moskve i Sankt Peterburga. Prema popisu iz 2010. godine u ovoj oblasti je živjelo 634.111 stanovnika. Administrativno središte oblasti je Veliki Novgorod. Oblast je uspostavljena 5. juli 1944.

Novgorodska oblast je podeljena na 21 rejon i ima 10 gradova:

grad Boroviči

grad Valdaj

grad Malaja Višera

grad Veliki Novgorod

grad Okulovka

grad Pestovo

grad Solci

grad Staraja Russa

grad Holm

grad Čudovo

Orhan

Orhan (osmanlijski turski: اورحان غازی‎; 5. juli 1281. - 17. mart 1362.) je bio sultan Osmanlijskog Carstva (tada poznatog kao Osmanlijski bejluk ili emirat) od 1326. do 1362. godine. Na početku svoje vladavine, Orhan se fokusirao na osvajanje sjeverozapadne Anadolije. Većina tog područja je bio pod bizantijskom vlašću ali je on pobijedio bizantijskog cara Andronika III u bici kod Pelekanona.

Orhan je iskoristio seriju građanskih ratova koji su izbili tokom vladavine bizantijskog cara Ivana V Paleologa. U Bizantijskom građanskom ratu (1341. - 1347.) Ivan VI Kantakouzen je dao svoju kćerku Teodoru Orhanu za ženu i Trakiju u zamjenu za osmanlijske vojnike koji su ratovali protiv cara. U Bizantijskom građanskom ratu (1352. - 1357.) Kantakouzen je koristio osmanlijske vojnike protiv Ivana V Paleologa u zamjenu za dvorac Çimpe. Kada je veliki zemljotres pogodio Galipolje dvije godine kasnije, Orhanov sin Sulejman paša je zauzeo Galipolje čime su Osmanlije dobili snažan mostobran prema kontinentalnoj Evropi.

Spisak država po datumu državnosti

Ovo je hronološki spisak država prema datumu državnosti.

Vidi i popise država po:

abecedi

- stanovništvu

- gustoći stanovništva

- površini

- kontinentima

- vremenskim zonama

Ovo su općeprihvaćeni datumi, što znači da mogu biti i neslužbeni. Naravno, sigurno ima i mnogo grešaka, jer je teško reći kad počinje državnost nekih država.

Svjetsko prvenstvo u košarci 1986.

Svjetsko prvenstvo u košarci 1986 je međunarodno košarkaško takmičenje održano u Španiji od 5 do 19 jula 1986.

Završnica prvenstva je održana u Palacio de Deportes de la Comunidad, Madrid. Ovo prvenstvo se računalo kao oficijelni muški turnir u košarci na Igrama dobre volje 1986, koje su se istrovemeno održavale u Moskvi.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1994.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1994. bilo je 15. po redu svjetsko prvenstvo koje je održano je u Sjedinjenim Američkim Državama od 17. juna do 17. jula 1994. godine. Titulu šampiona osvojila je reprezentacija Brazila koja je u finalu boljim izvođenjem jedanaesteraca bio uspješniji od Italije.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2006.

Svjetsko prvenstvo u nogometu - Njemačka 2006., službenog naziva 2006 FIFA World Cup Germany™, održano je od 9. juna do 9. jula 2006. godine u dvanaest njemačkih gradova. Organizator prvenstva bila je svjetska nogometna federacija FIFA, a ono je bila ukupno 18. završnica Svjetskog prvenstva u nogometu.

U kvalifikacijama za prvenstvo učestvovalo je ukupno 197 reprezentacija , a na samoj završnici prvenstva 32 reprezentacije koje su izborile mjesto u kvalifikacionim grupama. Od svih reprezentacija koje su se kvalificirale na završnicu prvenstva, samo se reprezentacija Njemačke izravno kvalificirala kao reprezentacija zemlje domaćina, a ovo prvenstvo razlikuje se od prijašnjih, po tome što se na njega prvak prethodnog prvenstva, reprezentacija Brazila, nije izravno kvalificirala na završnicu prvenstva već je morala igrati kvalifikacijske utakmice kao i sve ostale reprezentacije. U Njemačkoj su svoj prvi nastup na završnici Svjetskog prvenstva u nogometu ostvarile reprezentacije Angole, Gane, Obale Slonovače, Toga, Trinidada i Tobaga te Ukrajine.

Izvlačenje grupa održano je 9. decembra 2005. u Leipzigu, a prvu utakmicu prvenstva odigrale su reprezentacije Njemačke i Kostarike 9. juna u Münchenu dok se finale odigralo tačno mjesec dana kasnije u Berlinu.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. jeste nogometni turnir u organizaciji FIFA-e, koji se odigrao od 12. juna do 13. jula 2014. u Brazilu. Prvak svijeta je postala reprezentacija Njemačke, pobijedivši Argentinu rezultatom 1-0. Ovo je prvi naslov Njemačkoj nakon ujedinjenja 1990. godine.

Ovo je bilo drugi put da ta zemlja bude domaćin takmičenja, jer je to prvi put bila 1950. Brazil je postao peta država sa dvostrukim domaćinstvom prvenstva nakon Meksika, Italije, Francuske i Njemačke.

To je bilo prvo svjetsko prvenstvo u Južnoj Americi nakon onog iz 1978. u Argentini i drugo uzastopno prvenstvo održano na južnoj hemisferi.

17 gradova iskazalo je interes da budu izabrani kao domaćini prvenstva: São Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Porto Alegre, Brasília, Belém, Campo Grande, Cuiabá, Curitiba, Florianópolis, Fortaleza, Goiânia, Manaus, Natal, Recife/Olinda (jedan stadion će koristiti oba grada), Rio Branco i Salvador. Maceió je odustao.

U skladu s FIFA-inom praksom, samo jedan grad može koristiti 2 stadiona, a broj gradova domaćina ograničen je na između 8 i 10. Brazilska konfederacija tražila je odobrenje da najbolje nogometaše svijeta ugosti u 12 gradova. 26. decembra 2008. FIFA je dala zeleno svjetlo za plan za 12 gradova domaćina.

Gradovi su odabrani 31. maja 2009. Odbijeni su Belém, Campo Grande, Florianópolis, Goiânia i Rio Branco.

Januar
Februar
Mart
April
Maj
Juni
Juli
August
Septembar
Oktobar
Novembar
Decembar

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.