22. maj

22. maj / svibanj (22. 5) jest 142. dan godine po gregorijanskom kalendaru (143. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 223 dana.

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Događaji

Rođeni

Umrli

Praznici

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.
  • Svjetski dan biološke raznolikosti

Vanjski linkovi

Arthur Conan Doyle

Sir Arthur Ignatius Conan Doyle (22. maj 1859. - 7. juli 1930.) je britanski autor kriminalističkih romana, najpoznatiji kao “otac“ Sherlocka Holmesa i doktora Watsona.

Ernst Toller

Ernst Toller (Samotschin, 1. decembar 1893. - New York, 22. maj 1939.), njemački književnik.

Bio je dobrovoljac u Prvom svjetskom ratu. Razočaran onim što je doživio na fronti, istupa protiv rata, ogranizirajući u Heidelbergu ligu studenata koji se zalažu za mir. Sudjelovao je u stvaranju Bavarske sovjetske republike, a zbog revolucionarne djelatnosti osuđen je na pet godina tamnice. Nakon Hitlerova dolaska na vlast emigrirao je u Ameriku. Godine 1939. izvršio je samoubistvo.

Bio je pjesnik, dramatičar, autor memoara, putopisac, jedan od istaknutih predstavnika njemačkog ekspresionizma, a u razdoblju između dva rata istaknuti antifašist čije se književno djelovanje ne može odvojiti od političkoga.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1960.

Evropski kup nacija 1960. je bilo prvo evropsko prvenstvo u nogometu koje je održano u Francuskoj.

Od ukupno 17 reprezentacija koliko ih je učestvovalo u kvalifikacijama na turniru su učestvovale četiri ekipe: Sovjetski savez, Jugoslavija, Čehoslovačka i Francuska.

Najbolji strijelci na turniru su bili Viktor Ponedelnik, Milan Galić, Dražan Jerković, Valentin Ivanov i François Heutte sa dva postignuta gola.

Pobjednik prvog Evropskog nogometnog prvenstva je bio Sovjetski savez koji je nakon produžetaka pobijedio Jugoslaviju. Čehoslovačka je pobjedom 2-0 nad Francuskom osvojila treće mjesto.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1976.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1976. je bilo peto po redu Evropsko prvenstvo u nogometu. Finalno takmičenje se odigalo u Jugoslaviji na kojem su učestvovale četiri reprezentacije. Čehoslovačka je u finalnoj utakmici bila uspješnija od Zapadne Njemačke nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Ovo je bilo prvo finale Evropskog prvenstva koje je odlučeno izvođenjem jedanaesteraca. U regularnom dijelu utakmice rezultat je završen rezultatom 2-2 dok u produžecima nije bilo golova. Golove u finalu su postigli Ján Švehlík u 8. minuti i Karol Dobiaš u 25. minuti utakmice za Čehoslovačku te Gerd Müller u 28. minuti i Bernd Hölzenbein u 89. minuti za Zapadnu Njemačku. Utakmica je odigrana pred 30.790 gledalaca. Glavni sudija utakmice je bio Sergio Gonella. Treće mjesto na prvenstvu osvojila je Holandija koja je bila uspješnija od Jugoslavije rezultatom 3-2.

Friedrich Carl Arnold Schwassmann

Friedrich Karl Arnold Schwassmann (25. mart 1870. - 19. januar 1964.) je bio njemački astronom. Rođen je u Hamburgu.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u nogometu 1976.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u nogometu 1976. je nogometno takmičenje koje je održano od septembra 1974. do maja 1976. U kvalifikacijama je učestvovalo 32 reprezentacije. Reprezentacije su bile podijeljene u osam grupa gdje je svaka grupa sačinjavala četiri reprezentacije. Pobjednici svake grupe su igrali baraž za odlazak na Evropsko prvenstvo. Na Evropsko prvenstvo koje je održano u Jugoslaviji kvalificirale su se Čehoslovačka, domaćin Jugoslavija, Zapadna Njemačka i Holandija.

Malezija

Malezija je ustavna monarhija u Jugoistočnoj Aziji. Sastoji se od trinaest država i tri federalne teritorije. Prostire se na površini od 330.803 km2 a sastoji se od dvije površine otprilike iste veličine Poluostrva Malaje i ostrvskog dijela Istočne Malezije, odvojenih Južnokineskim morem. Prema procjeni iz 2018. u Maleziji je živjelo 31.882.000 stanovnika.

Država je Južnim kineskim morem razdvojena u dva regiona, približno iste veličine: poluostrvsku Maleziju i malezijski Borneo, poznat i kao Istočna Malezija. Poluostrvski dio Malezije graniči kopnenom i pomorskom granicom s Tajlandom i pomorskom granicom s Singapurom, Vijetnamom i Indonezijom dok Istočna Malezija dijeli kopnenu i pomorsku granicu s Brunejom i Indonezijom kao i pomorsku granicu s Filipinima i Vijetnamom.

Glavni grad je Kuala Lumpur, dok je Putrajaya sjedište federalne vlade. Sa preko 30 miliona stanovnika, Malezija je 44. najnaseljenija država svijeta.

Teritorije na Malajskom poluostrvu su prvi put ujedinjene u Malajsku uniju 1946. godine. Dvije godine kasnije je restrukturirana kao Federacija Malaya a nezavisnost ostvaruje 31. augusta 1957. godine. Malaya se ujedinjuje sa Sjevernim Borneom, Sarawakom, i Singapurom 16. septembra 1963. godine, a nova država se naziva Malezija. Manje od dvije godine kasnije, 1965. godine, Singapur je izbačen iz federacije.

Najjužniji dio kontinentalnog dijela Evroazije, Tanjung Piai, se nalazi u Maleziji, u tropskom području. Malezija je jedna od 17 zemalja sa najraznolikijim biodiverzitetom na svijetu, sa velikim brojem endemskih vrsta.

Multietnička i mulikulturalna je država, što igra veoma važnu ulogu u njenom političkom životu.

Oko polovine stanovništva su Malajci, sa značajnom manjinom malezijskih Kineza i Indijaca kao i pripadnika urođeničkih naroda. Islam je ustavom proglašen državnom religijom sa zagarantovanim svim vjerskim slobodama nemuslimanskog stanovništva.

Od proglašenja svoje nezavisnosti, Malezija drži neke od ekonomskih rekorda Azije, sa rastom stope BDP-a od 6,5% godišnje zadnjih skoro 50 godina. Malezijska ekonomija je danas novoindustrijalizovana ekonomija, rangirana kao treća u Jugoistočnoj Aziji i kao 29. na svijetu. Jedna je od članica osnivača ASEAN-a, EAS-a, Organizacije islamske konferencije kao i članica APEC-a, Commonwealth nacija i Pokreta nesvrstanih.

Prestupna godina

Prestupna godina je godina koja ima 366 dana, za razliku od ostalih godina koje imaju 365 dana. Razlog tome je usklađivanje kalendarske godine s astronomskom godinom, da ne bi s vremenom Nova Godina pala u ljeto, a grožđe dozrijevalo u decembru ili januaru. Tako mjesec februar, koji ionako ima 28 dana, u prestupnoj godini ima 29 dana.

Prestupne godine su sve djeljive s 4, ako nisu djeljive sa 100, kojima se dodaju one koju su djeljive sa 400.

Dakle godine 1800., 1900. i 2100. nisu prestupne, dok 1600., 2000. i 2400. jesu (sve ovo se odnosi na gregorijanski kalendar).

2016. je prestupna godina.

Richard Wagner

Wilhelm Richard Wagner (22. maj 1813 – 13. februar 1883) bio je utjecajni njemački kompozitor, dirigent, muzički teoretičar i esejist. Bio je prvenstveno poznat po svojim operama (ili "muzičkim dramama", kako ih je kasnije nazivao). Njegove kompozicije, posebno one iz njegovog kasnijeg razdoblja, ističu se svojim kontrapunktnim teksturama, bogatim hromatizmom, harmonijama i orkestracijama. Tu je i razrađeno korištenje lajtmotiva: teme povezane sa specifičnim likovima, lokacijama, ili sa dijelovima radnje. Wagner je hromatskim muzičkim jezikom nagovijestio kasnija zbivanja u evropskoj klasičnoj muzici, uključujući ekstremni hromatizam i atonalnost. Promijenio je muzičku misao kroz svoju ideju "sveobuhvatnog umjetničkog djela" (njem., Gesamtkunstwerk), utjelovljenu kroz njegov monumentalni ciklus koji se sastojao od četiri opere "Prsten Nibelunga" iz 1876. godine. Njegov lajtmotiv koncept i poseban muzički izraz je također imao snažan utjecaj i na mnoge primjere filmske muzike iz 20. vijeka. Wagner je bio i ostaje kontroverzna ličnost, kako zbog njegovih muzičkih i dramatskih inovacija, tako i zbog njegovih antisemitskih i političkih mišljenja.

Stan Mortensen

Stanley Harding "Stan" Mortensen (26. maj 1921. – 22. maj 1991.) bio je engleski profesionalni nogometaš. Nastupao je za Blackpool, Bath City, Hull City, Southport, Lancaster City i nogometnu reprezentaciju Engleske.

Valentin Inzko

Valentin Inzko (Feistritz, 22. maj 1949 –) austrijski je političar. Trenutni je visoki predstavnik za BiH, a funkciju je preuzeo 26. marta 2009. Od 2009. do 2011. je također bio specijalni predstavnik Evropske Unije u Bosni i Hercegovini.

Victor Hugo

Victor Hugo (Besancon, 26. februar 1802. - Pariz, 22. maj 1885.), francuski književnik.

Januar
Februar
Mart
April
Maj
Juni
Juli
August
Septembar
Oktobar
Novembar
Decembar

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.