1990-e

Mileniji:

| 2. milenij |

Vijekovi:

| 19. vijek | 20. vijek | 21. vijek |

Decenije:

| 1960-e | 1970-e | 1980-e | 1990-e | 2000-te | 2010-e | 2020-e |

Godine:

1990. | 1991. | 1992. | 1993. | 1994. | 1995. | 1996. | 1997. | 1998. | 1999.

Događaji

Tehnologija

Muzika

Ličnosti

Rođeni

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Umrli

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.
Diskografija grupe Queen

Queen je britanska rock grupa i jedna od najpopularnijih muzičkih grupa u historiji. Grupu su u njenom najdužem periodu sačinjavali: Brian May, Freddie Mercury, Roger Taylor i John Deacon.

Objavili su mnogo studijskih, live i kompilacijskih albuma, singlova i video spotova od kojih su mnogi postali prepoznatljivi i svojevrsni svjetski hitovi.

U nastavku je dat spisak diskografije ove poznate muzičke grupe.

Dramski film

Dramski film ili drama, je filmski žanr koji ponajviše zavisi od unutrašnjeg razvoja stvarnih likova koji se suočavaju s emocionalnim temama. Dramske teme kao što su alkoholizam, narkomanija, rasne predrasude, religijska netolerancija, siromaštvo, kriminal i korupcija stavljaju likove u sukob sa njima samima, drugima, društvom i čak prirodnim fenomenima.Ovaj filmski žanr u suprotnosti je s akcijskim filmom, koji se oslanja na dinamičnu akciju i fizički sukob, ali i na površnu karakterizaciju. Svi filmski žanrovi mogu uključivati dramske elemente, ali obično se filmovi koji se smatraju dramskim fokusiraju uglavnom na dramu glavnog sukoba.

Hladni rat

Hladni rat (1945-1991.) je sta­nje na­dme­ta­nja, na­pe­to­sti i su­ko­ba izme­đu ve­le­si­la ­(praćenih nji­ho­vim sa­te­li­ti­ma unu­tar in­te­re­snih sfe­ra sva­ke od ­njih), neprijateljski odnos koji je vladao između komunističkih i nekomunističkih zemalja od kraja 2. svjetskog rata do raspada SSSR-a početkom 1990-ih.

S jedne strane su bili SSSR i njegovi saveznici, poznati kao Istočni blok. S druge strane su bili SAD i njegovi saveznici, poznati kao Zapadni blok.

Taj se odnos zvao Hladni rat zato što nije bilo znatnijeg ratovanja između dviju strana.

Pojam je prvi upotrijebio Bernard Baruch, savjetnik američkog predsjednika, tokom rasprave u američkom kongresu 1947.

Sta­nje Hladnog rata ka­ra­kte­ri­zi­ra­ju stva­ra­nje voj­no­po­li­ti­čkih blo­ko­va ­(kao što su bi­li NA­TO i ­Warszawski ugo­vor), utr­ka u na­o­ru­ža­va­nju, pri­je­tnje glo­bal­nim ra­tom, “de­le­gi­ra­ni ra­to­vi”, ra­zni obli­ci uza­ja­mnog špi­ju­ni­ra­nja, eko­nom­skog i ­drugog iscr­plji­va­nja, obostrano nepovjerenje, sumnjičenje i nesporazumi. Ponekad se osjećala i prijetnja Trećeg svjetskog rata. SAD je optuživao SSSR zbog širenja komunizma u svijetu, a SSSR je optuživao SAD zbog imperijalizma i kontrarevolucije.

Korejski rat, Vijetnamski rat i rat SSSR-a protiv Afganistana bili su slučajevi kad je napetost između dvije ideologije prerasla u oružani sukob. SAD i SSSR često u njima nisu učestvovali direktno nego kroz naoružavanje drugih zemalja.

SAD i SSSR su se najviše natjecali u naoružanju i razvitku tehnologije. Osim toga, bila je vrlo razvijena špijunaža. Najveća potencijalna opasnost Hladnog rata bilo je nuklearno oružje i njegovo aktiviranje. Za razliku od lokalnih sukoba, paranoja zbog nuklearnog oružja pogodila je sve zemlje svijeta.

U Evropi se Hladni rat organizirao u dva bloka: savez NATO, koji je više-manje pokrivao Zapadnu Evropu i kojim je dominirao SAD, i Varšavski pakt, koji je pokrivao Istočnu Evropu i kojim je dominirao SSSR. Ta se podjela najviše odrazila na Njemačku, pogotovo Berlin. I danas se kao simbol Hladnog rata spominje Berlinski zid, koji je razdvajao Zapadni Berlin (pod kontrolom zemalja iz NATO saveza) od Istočne Njemačke, koja je pripadala Varšavskom paktu.

Michael Caine

Michael Caine (fon. Majkl Kejn), pravim imenom Sir Maurice Joseph Micklewhite britanski je filmski i pozorišni glumac. Caine je pored Jacka Nicholsona jedan od glumaca koji je imao nominacije za Oscara u svakoj deceniji počevši od 1960-ih pa sve do 2000-ih. 2000. godine odlikovan je ordenom viteza od strane kraljice Elizabete II kao priznanje za doprinos filmskoj umjetnosti.

Dobitnik je dvaju Oscara u kategoriji najbolje sporedne muške uloge 1987 (Hannah i njene sestre) te 2000 (Kućna pravila).

Nogometna reprezentacija Hrvatske

Nogometna reprezentacija Hrvatske predstavlja Hrvatsku na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Hrvatske (Hrvatski nogometni savez HNS). Formirana je 1990. godine. Kao članica FIFA-e odigrala je i petnaest utakmica kao reprezentacija Nezavisne Države Hrvatske. Prva utakmica je odigrana 2. aprila 1940. godine pod svojom zastavom i uz izvođenje Hrvatske himne. Na igralištu Građanskog Hrvati su pobijedili reprezentaciju Švicarsku s 4:0. Reprezentacija Hrvatske je u okviru Banovine Hrvatske i Nezavisne Države Hrvatske odigrala ukupno devetnaest utakmica i jednu u okviru Jugoslavije, 12. septembra 1956. godine u Zagrebu protiv Indonezije na insistiranje indonezijskog prvog predsjednika Sukarna.

Nogometna reprezentacija Nigerije

Nogometna reprezentacija Nigerije predstavlja Nigeriju na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Nigerije.

Oscar za najbolje vizualne efekte

Oscar za najbolje vizualne efekte (eng. Academy Award for Visual Effects) je Oscar koji se dodjeljuje svake godine filmu koji pokazuje najviše postignuće na polju vizualnih efekata.

Kategorija je 1939., kad je tek stvorena, dobila naziv najbolji specijalni efekti. 1963. se podijelila na dvije kategorije: najbolji vizualni efekti i najbolji zvučni efekti. Akademija je 1972. prestala dodjeljivati nagrade za vizualne efekte i počela dodjeljivati Nagrade za specijalna dostignuća. No, to se dogodilo tek u nekoliko prigoda; kategorija je ubrzo postala godišnja natjecateljska nagrada. Kategorija je ponovono doživjela promjenu 1996. kad je postala jednostavno nagrada za najbolje vizualne efekte. 2007. je odlučeno da će biti izabrano 15 filmova kako bi se postigla veća raznovrsnost, nakon čega bi se njihov broj srezao na 7 od kojih bi bila izabrana 3 nominirana.

Kako bi film bio nominiran za ovu nagradu, umjetnici efekata moraju stvoriti nešto što se ne može snimiti. Primjerice, digitalni Empire State Building ne bi film učinio podobnim budući da se on može snimiti; s druge strane, digitalni prikaz antičkog Rima bi budući da se on ne može snimiti.

Oscar za najbolji adaptirani scenarij

Oscar za najbolji adaptirani scenarij jedna je od najpoznatijih filmskih nagrada u Sjedinjenim Državama. Dodjeljuje se svake godine autoru scenarija adaptiranog prema drugom izvoru (obično romanu, drami ili kratkoj priči, ali ponekad i drugim filmovima). Svi nastavci po ovom standardu automatski se smatraju adaptacijama (budući da nastavak mora biti temeljen na originalnoj priči).

Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu

Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu (engleski: Academy Award for Best Actor) je nagrada koju svake godine dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS). Daje se u čast glumcu koji je ostvario izvanrednu izvedbu u glavnoj ulozi dok je radio u filmskoj industriji. Nagradu tradicionalno predstavlja osvajačica nagrade za najbolju glavnu žensku ulogu iz prethodne godine. Nagrada se dodjeljuje redovno od 1. dodjele "Oscara" 1928.

Prva ceremonija je održana 1929. godine sa Emilom Janningsom kao prvim dobitnikom nagrade za svoje uloge u filmovima Posljednja komanda i The Way of All Flesh.Trenutno, kandidati se određuju putem jednog prenosivog glasa unutar glumačkog ogranka AMPAS-a; pobjednici se biraju sistemom pluralizma to jest većine glasova od svih članova Akademije koji imaju pravo glasa.U prve tri godine nagrada, glumci su nominovani kao najbolji u svojim kategorijama. U to vrijeme, sav njihov rad tokom kvalifikacionog perioda (čak tri filma, u nekim slučajevima) je naveden tek nakon dodijeljene nagrade.Međutim, za vrijeme 3. dodjele "Oscara" održane 1930. godine, samo jedan od tih filmova je naveden u konačnoj nagradi svakog pobjednika, iako je svaki od pobjednika imao po dva filma koja su se nalazila uz njihova imena na glasačkim listićima.Sljedeće godine, ovaj sistem je zamijenjen postojećim sistemom u kojem je glumac nominovan za određenu izvedbu u jednom filmu.Počevši od 9. dodjele "Oscara" održane 1937. godine, kategorija je zvanično bila ograničena na pet nominacija godišnje.Od svog osnivanja nagrada je dodijeljena za ukupno 82 glumca. Daniel Day-Lewis je dobio najviše nagrada u ovoj kategoriji sa ukupno tri Oskara. Spencer Tracy i Laurence Olivier nominovani su devet puta, više nego bilo koji drugi glumac. Peter O'Toole je najviše nominirani glumac u ovoj kategoriji bez ijedne pobjede. James Dean ostaje jedini glumac koji je više puta posthumno nominovan u ovoj kategoriji. U dobi od 29 godina, Adrien Brody je postao najmlađa osoba koja je osvojila ovu nagradu sa filmom Pijanist. Zaključno sa 91. dodjelom "Oscara", Rami Malek je posljednji pobjednik u ovoj kategoriji za svoju ulogu Freddie Mercury-a u filmu Boemska rapsodija.

Oscar za najbolju montažu

Oscar za najbolju montažu (eng. Academy Award for Film Editing) prvo je dodijeljen za filmove objavljene 1934. 2008. je u New York Timesu izašao članak Marka Harrisa o ovoj nagradi. Ovaj Oscar je posebno povezan s Oscarom za najbolji film; od 1981. je svaki film koji je dobio Oscara za najbolji film bio nominiran i za najbolju montažu, a dvije trećine njih su ga i osvojile. Harris naglašava da bi ova povezanost mogla iznenaditi filmsku publiku koja je obično ravnodušna prema ulozi montaže ("nevidljiva umjetnost") u stvaranju filma.

Na nagradi se svake godine navode samo imena glavnih montažera. Nominacije za ovog Oscara određuju rezultati glasovanja članova Odsjeka montaže Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, njih 233 tokom 2008. Svaki član predlaže do pet filmova poredanih po vlastitom izboru, a njih pet s najvećim ukupnim zbrojem glasova se obznanjuju kao nominirani. Dobitnika Oscara u ovoj kategoriji zatim između nominiranih filmova biraju svi aktivni i počasni članovi Akademije.

Oscar za najbolju režiju

Oscar za najboljeg režisera jedna je od nagrada Oscara koju dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS) režiserima koji rade u filmskoj industriji. Dok su nominacije za najbolju režiju dodjeljivane od strane članova ogranka Akademije za režiju, o dobitnicima nagrade odlučuje članstvo Akademije u cjelini.

Oscar za najbolju sporednu mušku ulogu

Oscar za najboljeg sporednog glumca dodjeljuje se redovno od 1936.

U prvim godinama pobjednici su dobijali svečanu plaketu, a od 1943. dobijaju pozlaćenu statuu, kao i svi ostali dobitnici Oscara.

Oscar za najbolju sporednu žensku ulogu

Oscar za najbolju sporednu glumicu dodjeljuje se redovno od 1936.

U prvim godinama pobjednice su dobijale svečanu plaketu, a od 1943. dobijaju pozlaćenu statuu, kao i svi ostali dobitnici Oscara.

Oscar za najbolju šminku

Oscar za najbolju šminku (eng. Academy Award for Makeup) dodjeljuje se redovno od 1981. Za razliku od drugih kategorija, za šminku se nominiraju samo tri, a ne pet filmova.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva dodjeljuje se istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu, postignute u svim oblastima političkog i društvenog života. Dobitnici se tako nagrađuju za kontinuirani rad i izuzetna djela u oblasti privrede, nauke, kulture, odgoja i obrazovanja, tehnike i tehnologije, sporta, zdravstva i socijalne zaštite, zaštite čovjekove sredine i u drugim oblastima rada i stvaralaštva. Nagrada se dodjeljuje bez obzira na godinu ostvarenja nagrađenog uspjeha, a od ključne je važnosti da djela doprinose ukupnom unapređenju i razvoju grada Sarajeva.

Odluku o dobitnicima Šestoaprilske nagrade donosi Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade. Nagrada se dodjeljuje svake godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na dan oslobođenja Sarajeva, 6. aprila.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.