1920-e

Mileniji:

| 2. milenij |

Vijekovi:

| 19. vijek | 20. vijek | 21. vijek |

Decenije:

| 1890-e | 1900-te | 1910-e | 1920-e | 1930-e | 1940-e | 1950-e |

Godine:

1920. | 1921. | 1922. | 1923. | 1924. | 1925. | 1926. | 1927. | 1928. | 1929.

Događaji

Kultura

Ličnosti

Rođeni

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Umrli

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.
Albert Einstein

Albert Einstein (fon. Albert Ajnštajn; 14. mart 1879 – 18. april 1955) bio je poznati njemački fizičar-teoretičar i najistaknutiji začetnik novog doba u fizici.

FK Slavija

Fudbalski klub Slavija je nogometni klub iz Istočnog Sarajeva, Bosna i Hercegovina. Od sezone 2016/17. se takmiči u prvoj ligi Republike Srpske.

Klub je osnovan 1908. godine. Član Premijer lige postaje u sezoni 2004-05. Najbolji plasman ostvaruje 2009. godine osvajanjem drugog mjesta. Iste godine osvaja kup Bosne i Hercegovine. Nadimak kluba je Sokolovi. Tradicionalne boje u plava i bijela. Domaće utakmice igra na gradskom stadionu u Istočnom Sarajevu.

Marie Curie

Marie Curie (poljski: Maria Salomea Skłodowska-Curie; Varšava, 7. novembar 1867 – Sallanches, 4. juli 1934) bila je hemičarka, te pionir ranog doba radiologije. Prva je žena dobitnik Nobelove nagrade, te prva osoba i jedina žena dvostruki dobitnik Nobelove nagrade (Nobelova nagrada za fiziku 1903, Nobelova nagrada za hemiju 1911).

Zaslužna je sa svojim dostignućima na poljima: razvoja teorije radioaktivnosti (izraz koji je sama skovala), tehnike za izolaciju radioaktivnih Izotopa i otkrivanje dva nova hemijska elementa, polonijuma i radija. Pod njenim vođstvom, izvedena su prva istraživanja u svijetu u tretmanu neoplazme sprovedenom pomoću radioaktivnih izotopa.

Tokom Prvog Svjetskog Rata, razvila je mobilne radiografske jedinice kako bi pružale rentgenske usluge terenskim bolnicama.

Rođena je u Poljskoj, gdje je provela rane godine, ali 1891, s 24 godine, odlazi studirati u Pariz. Sve je ispite odlično položila te nastavila raditi u Francuskoj, a kasnije je dobila državljanstvo. Osnovala je Institut Curie u Parizu i Varšavi, koji je i do danas ostao glavni centar medicinskih istraživanja.

Max Planck

Max Planck (Kiel, 23. april 1858. - Göttingen, 4. oktobar 1947. godine) je bio poznati njemački fizičar.

Osnivač je kvantne teorije. Objavio je, 1910. godine, revolucionarnu hipotezu da svaki izvor energije može zračiti energiju samo u diskretnim količinama - kvantima. Na toj osnovi izveo je zakon zračenja, koji je nazvan Planckova formula. Njegovu ideju o diskontinuiranosti energije, koja je danas temelj tumačenja svih atomskih pojava, primijenili su poslije Einstein i Bohr na tumačenje fotoelektričnog efekta i spektra vodikova atoma. 1918. godine dobio je Nobelovu nagradu za fiziku.

Oscar za najbolji adaptirani scenarij

Oscar za najbolji adaptirani scenarij jedna je od najpoznatijih filmskih nagrada u Sjedinjenim Državama. Dodjeljuje se svake godine autoru scenarija adaptiranog prema drugom izvoru (obično romanu, drami ili kratkoj priči, ali ponekad i drugim filmovima). Svi nastavci po ovom standardu automatski se smatraju adaptacijama (budući da nastavak mora biti temeljen na originalnoj priči).

Oscar za najbolji film

Oscar za najbolji film je jedna od nagrada Oscara koju godišnje dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS) producentima filmova koji rade u filmskoj industriji i jedina je kategorija u kojoj svaki član ima pravo da podnese nominaciju. Nagrada za najbolj film se smatra najvažnijim Oscarom, jer objedinjava režiju, glumu, filmsku muziku, scenarij, montažu i druge napore koji se ulažu u film. Prema tome, nagrada za najbolji film je konačna nagrada svake svečanosti dodjele Oscara. U pozorištu Dolby Theatre u Los Angelesu, gdje se održava ceremonija dodjele nagrada Akademije od 2002, prikazuje se svaki film koji je osvojio ovu nagradu, još od samog početka dodjele nagrada. Zaključno s 90. dodjelom "Oscara" bilo je ukupno 546 filmova koji su imali nominacije za ovu kategoriju.

Oscar za najbolju fotografiju

Oscar za najbolju fotografiju (eng. Academy Award for Best Cinematography) je Oscar koji se dodjeljuje snimatelju za rad na pojedinom filmu.

Prve godine, 1927.-'28., ova je nagrada (kao i druge kao što su glumačke) nije bila povezivana s pojedinim filmom; snimatelji su bili nominirani za cijeli opus tokom kvalificirajućeg perioda. Problem s ovim sistemom postao je očigledan već prve godine budući da su Karl Struss i Charles Rosher bili nominirani za svoj rad na Svitanju, ali su i tri druga filma na kojima su radili pojedinačno također bila nominirana. Druge godine, 1928.-'29. uopće nije bilo nominacija iako Akademija ima spisak neslužbenih naslova koji su ušli u užu konkurenciju. Treće godine, 1929-30. su bili nominirani filmovi, a ne snimatelji, dok konačna nagrada nije pokazivala snimateljevo ime.

Konačno, 1931. je uveden moderni sistem u kojem su pojedinci nominirani za pojedini film. Od 1939. do 1967. (uz izuzetak 1957.), postojale su odvojene kategorije za filmove snimane u boji i u crno bijeloj tehnici. Od tada, jedini crno bijeli film koji je pobijedio bila je Schindlerova lista (1993.).

Floyd Crosby je osvojio posljednjeg Oscara koji je otišao nijemom filmu za Tabu 1931. Hal Mohr je jedini dobitnik koji je pobijedio bez nominacije (na insistiranje članova Akademije) za San ljetne noći 1935. Mohr je jedini dobitnik nagrade za filmove u boji i crno bijeloj tehnici.

Nijedan pobjednik nije izgubljen, iako je nekoliko najranijih nominiranih izgubljeno, uključujući Đavoljeg plesača (1927.), Čarobni plamen (1927.) i Četiri vraga (1928.). The Right To Love (1930.) je nekompletan, a Sadie Thompson (1927.) je nekompletan i djelimično rekonstiruiran fotografijama.

Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu

Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu (engleski: Academy Award for Best Actor) je nagrada koju svake godine dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS). Daje se u čast glumcu koji je ostvario izvanrednu izvedbu u glavnoj ulozi dok je radio u filmskoj industriji. Nagradu tradicionalno predstavlja osvajačica nagrade za najbolju glavnu žensku ulogu iz prethodne godine. Nagrada se dodjeljuje redovno od 1. dodjele "Oscara" 1928.

Prva ceremonija je održana 1929. godine sa Emilom Janningsom kao prvim dobitnikom nagrade za svoje uloge u filmovima Posljednja komanda i The Way of All Flesh.Trenutno, kandidati se određuju putem jednog prenosivog glasa unutar glumačkog ogranka AMPAS-a; pobjednici se biraju sistemom pluralizma to jest većine glasova od svih članova Akademije koji imaju pravo glasa.U prve tri godine nagrada, glumci su nominovani kao najbolji u svojim kategorijama. U to vrijeme, sav njihov rad tokom kvalifikacionog perioda (čak tri filma, u nekim slučajevima) je naveden tek nakon dodijeljene nagrade.Međutim, za vrijeme 3. dodjele "Oscara" održane 1930. godine, samo jedan od tih filmova je naveden u konačnoj nagradi svakog pobjednika, iako je svaki od pobjednika imao po dva filma koja su se nalazila uz njihova imena na glasačkim listićima.Sljedeće godine, ovaj sistem je zamijenjen postojećim sistemom u kojem je glumac nominovan za određenu izvedbu u jednom filmu.Počevši od 9. dodjele "Oscara" održane 1937. godine, kategorija je zvanično bila ograničena na pet nominacija godišnje.Od svog osnivanja nagrada je dodijeljena za ukupno 82 glumca. Daniel Day-Lewis je dobio najviše nagrada u ovoj kategoriji sa ukupno tri Oskara. Spencer Tracy i Laurence Olivier nominovani su devet puta, više nego bilo koji drugi glumac. Peter O'Toole je najviše nominirani glumac u ovoj kategoriji bez ijedne pobjede. James Dean ostaje jedini glumac koji je više puta posthumno nominovan u ovoj kategoriji. U dobi od 29 godina, Adrien Brody je postao najmlađa osoba koja je osvojila ovu nagradu sa filmom Pijanist. Zaključno sa 91. dodjelom "Oscara", Rami Malek je posljednji pobjednik u ovoj kategoriji za svoju ulogu Freddie Mercury-a u filmu Boemska rapsodija.

Oscar za najbolju glavnu žensku ulogu

Oscar za najbolju glavnu glumicu (engleski Academy Award for Best Actress) dodjeljuje se redovito od prve dodjele Oscara 1928.

Oscar za najbolju originalnu priču

Oscar za najbolju originalnu priču (eng. Academy Award for Best Story) dodjeljivao se do 1957. godine, kada je konačno zamijenjen Oscarom za najbolji originalni scenarij, koji je uveden 1940.

Oscar za najbolju režiju

Oscar za najboljeg režisera jedna je od nagrada Oscara koju dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS) režiserima koji rade u filmskoj industriji. Dok su nominacije za najbolju režiju dodjeljivane od strane članova ogranka Akademije za režiju, o dobitnicima nagrade odlučuje članstvo Akademije u cjelini.

Oscar za najbolju scenografiju

Oscar za najbolju scenografiju (eng. Academy Award for Best Art Direction) je Oscar kojim se odaje priznanje za dostignuća na polju scenografije. Filmovi ispod su navedeni po godini produkcije, pa je primjerice Oscar iz 2000. za najbolju scenografiju filma iz 1999. Od 1940. do 1966. (uz iznimku 1957. i 1958.), nagrada se dodjeljivala filmovima snimanima u crno bijeloj tehnici i boji, što je označeno ispod godina oznakama CB i B.

Wilhelm Wien

Wilhelm Carl Werner Otto Fritz Franz Wien (Fischhausen, 13. januar 1864 - München, 30. august 1928), njemački fizičar.Dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku 1911. godine za proučavanje radijacije crnog tijela.

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.