17. juni

17. juni / lipanj (17. 6) jest 168. dan godine po gregorijanskom kalendaru (169. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 197 dana.

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Događaji

Rođeni

Umrli

Praznici

  • Svjetski dan borbe protiv opustinjavanja i suše

Vanjski linkovi

2004.

2004 je:

Međunarodna godina Tehnologije

Međunarodna godina riže

Međunarodna godina obrazovanja sportom

Međunarodna godina komemoracije borbe protiv ropstva

Evropsko prvenstvo u nogometu 1964.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1964. odnosno Evropski kup nacija 1964. je bilo drugo po redu Evropsko prvenstvo u nogometu. Finalno takmičenje se odigalo u Španiji na kojem su učestvovale četiri reprezentacije. Pobjedom u finalu domaćin Španija je prvi put u svojoj historiji postala prvakom Evrope. U finalu na stadionu Santiago Bernabéu Španija je pobijedila tada aktuelnog prvaka Sovjetski savez rezultatom 2-1. Treće mjesto na prvenstvu osvojila je Mađarska koja je bila uspješnija od Danske nakon produžetaka rezultatom 3-1.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1972.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1972. je bilo četvrto po redu Evropsko prvenstvo u nogometu. Finalno takmičenje se odigalo u Belgiji na kojem su učestvovale četiri reprezentacije. Pobjedom u finalu Zapadna Njemačka je prvi put u svojoj historiji postala prvakom Evrope. U finalu na stadionu Heysel Zapadna Njemačka je bila uspješnija od Sovjetskog saveza rezultatom 3-0. Golove u finalu su postigli Gerd Müller u 27. i 58. minuti i Herbert Wimmer u 52. minuti za ubjedljivu pobjedu Zapadne Njemačke. Treće mjesto na prvenstvu osvojila je Belgija koja je bila uspješnija od Mađarske rezultatom 2-1.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1976.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1976. je bilo peto po redu Evropsko prvenstvo u nogometu. Finalno takmičenje se odigalo u Jugoslaviji na kojem su učestvovale četiri reprezentacije. Čehoslovačka je u finalnoj utakmici bila uspješnija od Zapadne Njemačke nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Ovo je bilo prvo finale Evropskog prvenstva koje je odlučeno izvođenjem jedanaesteraca. U regularnom dijelu utakmice rezultat je završen rezultatom 2-2 dok u produžecima nije bilo golova. Golove u finalu su postigli Ján Švehlík u 8. minuti i Karol Dobiaš u 25. minuti utakmice za Čehoslovačku te Gerd Müller u 28. minuti i Bernd Hölzenbein u 89. minuti za Zapadnu Njemačku. Utakmica je odigrana pred 30.790 gledalaca. Glavni sudija utakmice je bio Sergio Gonella. Treće mjesto na prvenstvu osvojila je Holandija koja je bila uspješnija od Jugoslavije rezultatom 3-2.

Evropsko prvenstvo u nogometu 2004.

Evropsko prvenstvo u nogometu 2004. (eng. 2000 UEFA European Football Championship) održalo se u Portugalu. To je bilo dvanaesto prvenstvo Evrope koje svake četiri godine organizira UEFA. Finalni turnir se odigrao između 12. juna i 4. jula na kojem je učestvovalo šesnaest reprezentacija: Grčka, Danska, Engleska, Švedska, Francuska, Holandija, Njemačka, Latvija, Španija, Bugarska, Rusija, Češka, Italija, Švicarska, Hrvatska i Portugal.

Igor Stravinski

Igor Fjodorovič Stravinski (rus. И́горь Фёдорович Страви́нский, Oranienbaum, danas Lomonosov, 17. juni 1882. - New York, 6. april 1971.), ruski kompozitor

Učio je najprije klavir, a poslije kompoziciju i instrumentaciju kod Rimskog-Korsakova u Petrogradu. Od 1910. živio je izvan domovine, u Švicarskoj, Francuskoj i SAD-u.

Jedan je od četvorice začetnika i glavinih pobornika tzv. nove muzike 20. vijeka, a njegovo stvaranje javlja se kao rezultat spajanja dviju ruskih škola 19. st.: "Petorice" i "zapadnjačke" škole Čajkovskog. Svjetsku reputaciju stekao je posredstvom S. Djagiljeva, čija trupa Ballets Russes izvodi 1910. u Parizu njegov balet "Žar ptica". Baleti "Petruška" i "Posvećenje proljeća", kao i prethodni, inspirirani su ruskom tematikom i narodnom muzikom. U neoklasičnom razdoblju preuzima muzičku građu ili elemente različitih stilova te ih "parodira", tj. preobražava u vlastiti muzički izraz. Sadašnji motivi su antički i religiozni. Svoje estetsko stajalište izložio je u autobiografiji "Hronika mog života".

Drugi svjetski rat zatekao ga je u Sjedinjenim Američkim Državama, pa je ondje primivši američko državljanstvo ostao do smrti. U Americi su nastala posljednja umjetnikova neoklasična djela.

Igrači Evropskog prvenstva u nogometu 1964.

Evropsko prvenstvo u nogometu 1964. je drugo nacionalno nogometno prvenstvo Evrope održanog između 17. i 21. juna 1964. u Španiji. Na završnom turniru su učestvovale četiri reprezentacije: Danska, Mađarska, Sovjetski savez i Španija. Starost nogometaša na spisku je navedena za 17. juni 1964. te broj postignutih golova za nacionalnu reprezentaciju nije naveden.

Jordan Henderson

Jordan Henderson (Sunderland, 17. juni 1990.) je engleski profesionalni nogometaš koji nastupa za Liverpool i nogometnu reprezentaciju Engleske.

Nogometna reprezentacija Belgije

Nogometna reprezentacija Belgije predstavlja Belgiju na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je nogometnog saveza Belgije (franc. Union Royale Belge des Societes de Football Association, holand. Koninklijke Belgische Voetbalbond).

Nogometna reprezentacija Brazila

Nogometna reprezentacija Brazila predstavlja Brazil na međunarodnim nogometnim takmičenjima i pod kontrolom je Nogometnog saveza Brazila.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1954.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1954. bilo je peto po redu Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je održano u Švicarskoj od 16. juna do 4. jula 1954. godine. Šampionsku titulu osvojila je Zapadna Njemačka pobijedivši u finalnoj utakmici Mađarsku. Bronzana medalja pripala je Austriji. Na takmičenju je učestvovalo 16 reprezentacija. Na prvenstvu je odigrano 26 utakmica gdje je postignuto 140 golova što je prosječno iznosilo 5.38 postignutih golova po utakmici. Najbolji stijelac turnira bio je reprezentativac Mađarske Sándor Kocsis sa 11 postignutih golova.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1970.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1970. bilo je deveto po redu Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je održano u Meksiku od 31. maja do 21. juna 1970. godine. Šampionsku titulu osvojio je Brazil pobijedivši u finalnoj utakmici Italiju. Bronzana medalja pripala je Zapadnoj Njemačkoj. Na takmičenju je učestvovalo 16 reprezentacija, te odigrane 32 utakmice gdje je postignuto 95 golova što je prosječno iznosilo 2.97 postignutih golova po utakmici. Najbolji strijelac turnira bio je reprezentativac Zapadne Njemačke Gerd Müller sa 10 postignutih golova.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1986.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 1986. bilo je 13. po redu svjetsko prvenstvo koje se održalo u Meksiku od 31. maja do 29. juna 1986. godine. Titulu šampiona osvojila je reprezentacija Argentine, koja je u finalu pobijedila Zapadnu Njemačku rezultatom 3:2.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2002.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2002. bilo je 17. po redu svjetsko prvenstvo a održano je u Južnoj Koreji i Japanu od 31. maja do 30. jula 2002. godine. Titulu šampiona osvojila je reprezentacija Brazila koja je u finalu rezultatom 2-0 pobijedila Njemačku.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2006.

Svjetsko prvenstvo u nogometu - Njemačka 2006., službenog naziva 2006 FIFA World Cup Germany™, održano je od 9. juna do 9. jula 2006. godine u dvanaest njemačkih gradova. Organizator prvenstva bila je svjetska nogometna federacija FIFA, a ono je bila ukupno 18. završnica Svjetskog prvenstva u nogometu.

U kvalifikacijama za prvenstvo učestvovalo je ukupno 197 reprezentacija , a na samoj završnici prvenstva 32 reprezentacije koje su izborile mjesto u kvalifikacionim grupama. Od svih reprezentacija koje su se kvalificirale na završnicu prvenstva, samo se reprezentacija Njemačke izravno kvalificirala kao reprezentacija zemlje domaćina, a ovo prvenstvo razlikuje se od prijašnjih, po tome što se na njega prvak prethodnog prvenstva, reprezentacija Brazila, nije izravno kvalificirala na završnicu prvenstva već je morala igrati kvalifikacijske utakmice kao i sve ostale reprezentacije. U Njemačkoj su svoj prvi nastup na završnici Svjetskog prvenstva u nogometu ostvarile reprezentacije Angole, Gane, Obale Slonovače, Toga, Trinidada i Tobaga te Ukrajine.

Izvlačenje grupa održano je 9. decembra 2005. u Leipzigu, a prvu utakmicu prvenstva odigrale su reprezentacije Njemačke i Kostarike 9. juna u Münchenu dok se finale odigralo tačno mjesec dana kasnije u Berlinu.

Januar
Februar
Mart
April
Maj
Juni
Juli
August
Septembar
Oktobar
Novembar
Decembar

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.