Član

Član je vrsta riječi ili morfološki element koji u nekim jezicima označava određenost imenice.

Mnogi jezici nemaju članove, npr. bosanski, latinski, japanski. Neki jezici imaju članove, ali ih rijetko koriste (npr. Svahili).

Članovi u drugim jezicima


Jezici koji imaju članove mogu ih koristiti na sljedeće načine:

  • neodređeni član označava da se radi o bilo kojem predmetu neke vrste (npr. engleski a, francuski un, mađarski egy)
  • neki jezici imaju partitivni član (npr. francuski du) označava neku količinu (tome u hrvatskom odgovara partitivni genitiv)


Neki jezici koriste samo određeni član (velški), u nekim određeni član ne može doći ispred osobnog imena (engleski, njemački) a u nekima se koristi ispred imena (portugalski).


U nekim je jezicima član nastavak koji se dodaje na riječ:


U razvoju jezika članovi često nastaju od tzv. pokaznih zamjenica.

2011.

2011. je redovna godina koja je počela u subotu. Po gregorijanskom kalendaru to je 2011. godina nove ere, 11. godina 3. milenija i 21. vijeka, kao i 2. godina 2010-ih.

Ujedinjeni narodi su označili 2011. za Međunarodnu godinu šuma i Međunarodnu godinu hemije.

Austrijanci

Austrijanci (njemački: Österreicher) su germanski narod nastanjen od kasnog 5. vijeka na području današnje Austrije i susjednim područjima Njemačke, Italije, Švicarske, Slovenije. Ime Austrijanci kod nas je nastalo od imena države Austrije. Svoju zemlju Austrijanci nazivaju Österreich (ili istočno carstvo rajh; izv. Reich). Porijeklo mu je u starogermanskom Ostarrîchi. Historijski, Austrijanci su se smatrali kao Nijemci i tek oko raspada Austrougarske nastao je Austrijski identitet (njem. Österreichische Identität ili Wir Gefühl).

Austrija je domovina Austrijanaca, smještena je uz obale Dunava i prekrivena Alpama. Najveći dio Austrijanaca živi u predalpskim regijama, drugi dio u alpskim dolinama, naseljeno po ruralnim naseljima i manjim gradovima. Prirodna bogatstva, kao što su šume i pašnjaci omogućio im je da razviju veoma napredno stočarstvo, zimski turizam i poseban alpski mentalitet.

Po vjeri Austrijanci su rimokatolici, ali svaka mlada osoba s navršenih četrnaest godina, po 'zakonu o religioznoj edukaciji djece', može slobodno birati kojoj će vjeri pripadati. (74% stanovnika Austrije je katoličko koji pripadaju raznim narodima). Njihove učitelje, ma koliko bila malena njihova vjerska zajednica, plaća država.

Austrijanci govore bavarskim dijalektima (bavarsko-austrijski, odnosno Ost-Oberdeutsch) i u Vorarlbergu alemanskim dijalektima, koji su član germanske grane indoevropske porodice jezika, i spadaju u visoko-njemačke i time u gornjo-njemačke jezike.

Azerbejdžan

Azerbejdžan (azerbejdžanski: Azərbaycan), službeno Republika Azerbejdžan (azerbejdžanski: Azərbaycan Respublikası), jest suverena država koja se nalazi u regiji Zakavkazja, na granici Evrope i Azije. Graniči s Rusijom na sjeveru, Gruzijom na sjeverozapadu, Armenijom na istoku i Iranom na jugu. Na istoku izlazi na obale Kaspijskog jezera. Azerbejdžanska enklava Nahičevan graniči sa Armenijom na sjeveru, Iranom na jugu a dijeli i granicu sa Turskom na sjeveroistoku u dužini od 11 km.

Ukupna površina Azerbejdžana je 86.600 km2. Glavni i najveći grad države je Baku, najveći grad na Kaspijskom jezeru i najveći grad Kavkaza sa populacijom od 2.262.600 stanovnika (podaci od 1. januara 2018. godine). Ukupni broj stanovnika (prema procjeni iz 2011) iznosi 9.165.000. Nezavisna je država od 1991, a prije toga je bio republika u okviru Sovjetskog saveza.

Kontinentalna je država jer nema izlaz na more ili okean.

Azerbejdžanski jezik, kojim govori većina stanovništva, član je turkijske jezičke skupine (najpoznatiji član ove skupine je turski). Najzastupljenija religija je islam, a većina muslimana u Azerbejdžanu su šiiti.

DeLisle Stewart

DeLisle Stewart (16. mart 1870 – 2. februar 1941) bio je američki astronom.

Godine 1896. je postao član osoblja opservatorije Koledža Harvard, i od 1898. do 1901. je radio na stanici te opservatorije u Arequipa-u, Peru, gdje je izrađivao fotografske ploče koje je William Henry Pickering koristio za otkriće Saturnovog mjeseca Phoebe. On je lično otkrio mnoštvo maglina.

Kasnije je radio na opservatoriji Cincinnati sve do 1910., a zatim i osnovao Astronomsko društvo Cincinnati.

Otkrio je asteroid 475 Ocllo.

FIFA

FIFA ili Fédération Internationale de Football Association je svjetska nogometna organizacija. Osnovana je 21. maja 1904. u Parizu.

Prvo svjetsko prvenstvo u nogometu, organizovano od strane ove organizacije, je održano 1930. godine u Montevideu, glavnom gradu Urugvaja.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je član ove asocijacije od 1996. godine.Sa sjedištem u švicarskom gradu Zürichu, u svom okrilju okuplja 209 nacionalnih nogometnih saveza.

FIFA je organizator sljedećih takmičenja:

Svjetsko prvenstvo u nogometu,

FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo,

Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene,

Nogomet na Olimpijskim igrama.

Guillaume Bigourdan

Camille Guillaume Bigourdan (6. april 1851 – 28. februar 1932) bio je francuski astronom.

Bigourdan je rođen u selu Sistels u Tarn-et-Garonne departmanu u jugozapadnoj Francuskoj, od oca Pierre Bigourdana i majke Jeanne Carrière. Godina 1877. astronom Félix Tisserand ga je imenovao na mjesto pomoćnog astronoma na Opservatorija u Toulouseuu, a 1879. je slijedio Tisserand-a u parišku opservatoriju gdje je kasnije postao direktor.

Proveo je mnoge godine u potvrđivanju položaja 6380 maglina. Nadao se da će postaviti osnove za buduća proučavanja vlastitog kretanja maglina. Ovaj njegov rad se pokazao manje-više uzaludan, pošto daleke magline neće pokazati nikakvo podesno kretanje. Međutim, tokom rada na tom projektu istraživanja položaja međuzvjezdanih oblaka, on je otkrio blizu 500 novih nebeskih objekata.

Godine 1902. je učestvovao u naporima da se preračunaju sa većom preciznošću meridijanske razlike između Londona i Pariza. Postao je član Bureau des Longitudes 1903. godina, kao i član Francuske akademije nauka 1904.

Opisao je metodu podešavanja ekvatorske montaže kod teleskopa, koja je kasnije postala poznata pod nazivom "Bigourdanova metoda".

Guillaume Bigourdan je dobio Lalandeovu nagradu koju dodjeljuje Francuska akademija nauka godine 1883. i 1891., kao i Zlatnu medalju Kraljevskog astronomskog društva, 1919. Bio je direktor Međunarodnog biroa vremena (francuski: Bureau International de l'Heure) od 1919. do 1928. godine.

Godine 1919. primio je "Prix Jules Janssen", najvišu nagradu francuskog astronomskog društva (Société astronomique de France).

Oženio je kćerku tadašnjeg direktora pariške opservatorije Amédée Mouchez-a.

Italijanski jezik

Italijanski jezik (italijanski: italiano ili lingua italiana) je romanski jezik koji govori oko 68 miliona ljudi, od kojih većina živi u Italiji. Standardni italijanski temelji se na firentinskom narječju, mada je općeprihvaćeno mišljenje da italijanski jezik vodi porijeklo iz Firenci obližnjeg grada Siene (Siena). Ima duple (ili duge) samoglasnike, kao latinski (za razliku od drugih romanskih jezika, kao francuski i španski). Kao kod drugih romanskih jezika, izuzev francuskog, naglasak riječi je različit. Italijanski se piše latinicom.

Italijanski je službeni jezik u Italiji i San Marinu, te u švicarskim kantonima Ticino i Grigioni. Italijanski je uz latinski drugi službeni jezik u Vatikanu, uz slovenski je služben i u slovenskim primorskim općinama Koper, Izola i Piran, te se uz hrvatski koristi i u Istri gdje živi italijanska manjina a također je i službeni jezik Suverenog malteškog vojnog reda. Dosta je raširen i među potomcima iseljenika u Luksemburgu, SAD-u i Australiji. Također je široko razumljiv i podučavan na Malti, gdje je bio jedan od službenih jezika do 1934. kad ga je zamijenio engleski. Mnogo manje se govori u bivšim afričkim kolonijama Italije, kao što su Somalija, Libija i Eritreja.

Italijanski je peti po redu jezik na svijetu koji se uči u školama (poslije engleskog, francuskog, španskog i njemačkog).

Kapiten (nogomet)

Kapiten tima u nogometnom timu, ponekad poznat i kao skiper, jeste član tima izabran da bude vođa tima na terenu, i to je obično jedan od starijih ili iskusnijih članova sastava, ili igrač koji ima veliki uticaj na igru. Kapiten tima se obično prepoznaje tako što nosi kapitensku traku.

Makedonski jezik

Makedonski jezik (na makedonskom: македонски јазик) jest južnoslavenski jezik i dio istočne podgrupe južnoslavenskih jezika. Službeni je jezik Sjeverne Makedonije i priznati manjinski jezik u Albaniji, Srbiji, Kosovu i Rumuniji. Uz bugarski, makedonski jezik je jedini slavenski jezik koji ima član (naprimjer, selo - seloto) i jedini jezik koji ima tri člana. Deklinacija u makedonskom jeziku je ograničena. Padežni odnosi izražavaju se najčešće prijedložnim konstrukcijama, ponajviše prijedlogom "na", uz koji ime redovno dobija značenje genitiva ili dativa. Poređenje pridjeva vrši se prefiksima: "po" za komparativ, "naj" za superlativ. Makedonski jezik kao književni jezik je nastao 1944. godine, kada je usvojena i makedonska azbuka.

Makedonski jezik se govori i u Srbiji, Bugarskoj, Turskoj i Crnoj Gori. Danas se smatra da ga govori od 2 do 5 miliona ljudi.

Manchester United FC

Manchester United je profesionalni nogometni klub iz Manchestera, Engleska. Trenutno nastupa u Premijer ligi, prvom rangu engleskog nogometa. Jedan je od najtrofejnijih i najpoznatijih engleskih i evropskih nogometnih klubova.

Klub je osnovan 1878. godine kao Newton Heath. Prvobitno je nastupao u Football Alliance. Član Football League postaje 1892. godine. Sadašnje ime usvaja 1902. godine. Manchester United je prvi engleski klub koji je osvojio Evropski kup. Prvu diviziju je osvajao 20 puta, FA kup 12 puta, te Liga kup 4 puta. Najuspješniji period u historiji kluba je bio pod vodstvom Alexa Fergusona. Domaće utakmice igra na Old Traffordu od 1910. godine.

Messier 108

Messier 108 (također poznat kao M108, NGC 3556, IRAS 11085+5556, MCG 9-18-98, PGC 34030 i UGC 6225) je spiralna galaksija koja je udaljena oko 46 miliona sg od Zemlje i nalazi se u sazviježđu Veliki medvjed. Galaksiju je otkrio Pierre Francois Andre Mechain 16. februara 1781. godine, nekoliko dana nakon M97 i mjesec dana prije M109. Oba objekta je promatrao i Charles Messier kada je određivao položaj M97 ali navodno nije našao priliku da odredi položaj tih objekata. Messier je M108 zapisao kao 98. objekt kataloga u probnoj verziji kataloga. Messier je kasnije navodno odredio tačan položaj tih objekata i rukom ih dodao u svoj primjerak kataloga. Objekt je konačno u Messierov katalog dodao Owen Gingerich 1953. godine. Ova galaksija je izolovani član Klastera Veliki medvjed.

Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine je prirodno ili dobro nastalo ljudskim djelovanjem koje se zbog svojih vrijednosti smatra značajnim za Bosnu i Hercegovinu. Odluku o predloženim dobrima donosi Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika.Komisiju osnovalo je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u decembru 2001. godine, u skladu sa Aneksom 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Sjedište Komisije je u Sarajevu. Tri člana su iz Bosne i Hercegovine (dva iz Federacije Bosne i Hercegovine, jedan iz Republike Srpske), a jedan član je iz inostranstva. Mandat im traje pet godina, sa mogućnošću reizbora. Odluke o tome da li će neko dobro biti proglašeno pokretnim ili nepokretnim nacionalnim spomenikom, donose se na osnovu utvrđenih kriterijuma, a sprovode se u skladu sa zakonom koji reguliše mjere zaštite i rehabilitacije dobara koja su utvrđena kao nacionalni spomenici. U svom radu Komisija obezbjeđuje poštivanje usvojenih međunarodnih standarda, zastupa interes Bosne i Hercegovine kod međunarodnih organizacija (UNESCO), sarađuje sa Interpolom u slučaju oštećenja ili nestanka dobra, i obavlja mnoge druge proceduralne aktivnosti oko nacionalnih spomenika.

Do aprila 2016. Komisija je 818 dobara proglasila za nacionalni spomenik. Komisija prati, razmatra i pravi listu stanja i aktivnosti u vezi sa nacionalnim spomenicima koji su ugroženi nezakonitom izgradnjom, nestručnom rekonstrukcijom, neodržavanjem ili nekim drugim vidom destrukcije. Na toj listi iz 2016. godine su 84 spomenika.

Nogometni savez Engleske

Engleski nogometni savez (engleski: The Football Association), skraćeno FA, je krovna nogometna organizacija u Engleskoj i njenim krunskim posjedima, Jerseyu, Guernseyu i Ostrvu Man. Osnovan je 26. oktobra 1863. godine, te je najstariji nogometni savez na svijetu. Član je FIFA-e od 1905, a UEFA-e od 1954. godine.

Tajvan

Republika Kina, poznatija kao Tajvan ili Kineski Taipei (中華民國 Zhōnghuá Mínguó), a ranije poznata kao Formoza, jest ostrvska država u istočnom dijelu Azije. Vlada Republike Kine trenutno ima vlast nad ostrvima: Taiwan, Penghu, Kinmen, Matsu i nekoliko drugih malih ostrva. Susjedne države su: Narodna Republika Kina na zapadu, Japan na sjeveroistoku i Filipini na jugu.

Republika Kina je član Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kao i APEC-a. Poznata je kao jedan od Četiri azijska tigra, i ima naprednu industrijski razvijenu privredu. Njena privreda zauzima 26. mjesto u svijetu, sa naprednom tehnologijom koja igra ključnu ulogu u svjetskoj ekonomiji.

Republika Kina je visoko pozicionirana u smislu slobode štampe, zdravstvenoj zaštiti i ekonomskim slobodama.

Tanzanija

Savezna Republika Tanzanija (svahili: Jamhuri ya Muungano wa Tanzania) ili Tanzanija je država na istočnoj obali Afrike. Graniči s Kenijom i Ugandom na sjeveru, Ruandom, Burundijem i DR Kongo na zapadu te Zambijom, Malavijem i Mozambikom na jugu. Na istoku, Tanzaniju zapljuskuju vode Indijskog okeana.

Savezna Republika Tanganjika i Zanzibar je nastala 1964. godine, spajanjem Tanganjike i Zanzibara, koji su u godinama prije ujedinjenja stekli nezavisnost od Velike Britanije. Država je kasnije preimenovana u Tanzanija (Tanganjika + Zanzibar). Godine 1996. glavnim gradom je službeno postala Dodoma, umjesto dotadašnjeg Dar es Salaama (u kojem su još uvijek neke vladine institucije).

Tanzanija je od sticanja nezavisnosti član Commonwealtha.

Tunis

Tunis (arapski: تونس‎; francuski: Tunisie), službeno Republika Tunis (arapski: الجمهورية التونسية‎; francuski: République tunisienne) je najsjevernija država u Africi koja se prostire na površini od 164.000 km2. Najsjevernija tačka Tunisa, Ras ben Saka, je najsjevernija tačka na Afričkom kontinentu. Graniči se sa Alžirom na zapadu i Libijom na jugoistoku, dok na sjeveru i istoku izlazi na Sredozemno more. Prema popisu stanovništva 2013. godine, u Tunisu živi oko 10,8 miliona stanovnika. Ime je dobio po svom glavnom gradu Tunisu, koji se nalazi na sjeveroistoku zemlje.

Geografski, Tunis se nalazi na istočnom dijelu planine Atlas i sjevernom dijelu pustinje Sahare. Oko 40% teritorije zemlje pokriva pustinja Sahara, dok je ostatak zemlje vrlo plodan. Njegova 1.300 kilometara duga obala stvara vezu Afrike sa Mediteranom jer se nalazi u blizini Sicilijanskog moreuza i Sardinije, pa je zbog toga najbliža tačka Afričkog kopna prema Evropi nakon Gibraltara.

U antička vremena, Tunis su naseljavali berberi. U 12. stoljeću p.n.e. feničanski imigranti su počeli naseljavati Tunis; ovi imigranti su osnovali Kartagu. Kao ljuti rival koji je gotovo potpuno uništio Rim tokom Drugog punskog rata, Kartaga je na kraju poražena od strane Rimske republike tokom opsade Kartage 149. p.n.e., kada dolazi pod njihovu kontrolu. Tunis osvajaju Arapi u prvom stoljeću Islama, a zatim Osmanlije 1534. godine. Osmanlije su vladale Tunisom tri stotine godina, do 1881. godine kada ga osvajaju Francuzi. Tunis je stekao nezavisnost 1957. godine kada se proglasio republikom sa Habibom Bourguilom na čelu. Tokom revolucije 2011. godine, došlo je do svrgavanja predsjednika Zina El Abidina Ben Alija i parlamentarnih izbora.

Tunis je jedina demokratska republika arapskog svijeta. Ima veoma visok indeks ljudskog razvoja i članica je Frankofonije, Mediteranske unije, Arapske Magreb unije, Arapske lige, OIC-a, Vijeća arapskog ekonomskog jedinstva, Zajednice Sahel-saharskih država, Afričke unije, Pokreta nesvrstanih i Grupe 77. Pored toga, Tunis je također član i glavnih svjetskih institucija kao što su Ujedinjene nacije i Međunarodni krivični sud. Bliske odnose sa Evropom - posebno sa Francuskom i Italijom - su ostvarene kroz ekonomsku saradnju, privatizaciju i industrijsku modernizaciju.

UEFA

Union of European Football Associations (UEFA; Unija evropskih fudbalskih asocijacija) je rukovodeći organ fudbalskog sporta u Evropi. Ona predstavlja državne fudbalske saveze Evrope, održava evropska takmičenja klubova i državnih reprezentacija, kontrolira novčane nagrade, pravila i medijska prava tih takmičenja.

UEFA je jedna od šest nogometnih udruženja članica FIFA-e. Od 32 mjesta na svjetskom prvenstvu 2006. godine, 14 je dodijeljeno savezima UEFA-e.

UEFA je osnovana 15. juna 1954. u Baselu, Švicarska, nakon diskusija između fudbalskih saveza Francuske, Italije i Belgije. Sjedište se nalazilo do 1959. u Parizu, prije nego što je organizacija preselila u Bern. Henri Delaunay je bio prvi generalni sekretar, Ebbe Schwartz predsjednik. Rukovodeći centar je od 1995. u Nyonu, Švicarska. Početkom je sadržavala 25 državnih saveza. Nakon 3. maja 2016. i prijema Nogometnog saveza Kosova u svoje punopravno članstvo, UEFA danas broji 55 punopravnih članica, uključujući i neevropske nogometne saveze kao Tursku, Kipar, Izrael, Gruziju, Armeniju, Azerbejdžan i Kazahstan.

UEFA, kao predstavnica državnih saveza, ima nekoliko sporova sa Evropskom komisijom. U 1990-im su se teme kao televizijska prava i posebno međunarodni prelasci igrača (Bosman-pravilo) morali promjeniti, da bi ostali u skladu sa evropskim pravom.

UEFA je 1. aprila ukinula N/FSBiH sa svoje karte. Nogometni Savez Bosne i Hercegovine nije usvojio Statut, koji su FIFA i UEFA tražile. Tek će se možda do kraja maja ove godine formirati novi NSBiH, koji bi formirala UEFA i FIFA.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je član ove asocijacije od 1998. godine.

Virovitičko-podravska županija

Virovitičko-podravska županija je u Hrvatskoj.

Čile

Čile (španski: Chile), službeno Republika Čile (španski: República de Chile / izgovor/), jest suverena država u Južnoj Americi, smještena na jugu kontinenta, između Pacifika na zapadu i Anda na istoku. Zemlja je izdužena 4.630 km u smjeru sjever-jug, s najvećom širinom od 430 km. Na sjeveru graniči s Peruom, na sjeveroistoku s Bolivijom te na istoku s Argentinom.

Čile je danas jedna od najstabilnijih i najnaprednijih država Južne Amerike, sa ekonomijom visokog dohotka i visokim životnim standardom. Ova država predvodi latinoameričke nacije po rangiranju indeksa ljudskog razvoja, konkurentnosti, prihoda po glavi stanovnika, globalizacije, stanja mira, ekonomskih sloboda i niske percepcije korupcije. Također, u regionalnom pogledu Čile je visokorangiran po pitanju održivosti države i demokratskog razvoja. Čile je jedini južnoamerički član Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kojoj se pridružio 2010. godine. Trenutno ima i najniži stepen ubistava u Južnoj Americi. Čile je jedan od osnivač Ujedinjenih nacija, Unije južnoameričkih država (UNASUR) i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC).

Drugi jezici

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.