Якоб Минцер

Проф. Якоб Минцер [1] (на английски: Jacob Mincer, 15 юли 192221 август 2006), е американски икономист, основател на съвременната икономика на труда.[2] Той е дългогодишен професор по икономика и социални отношения в Колумбийския университет.

Якоб Минцер
Jacob Mincer
американски икономист
Роден
Томашов, Полша
Починал

Националност Flag of Poland.svg полска
Образование Колумбийски университет
Научна дейност
Област Икономика на труда
Школа Чикагска школа по икономика
Образование Колумбийски университет (докторска степен)
Университет Емори (бакалавърска степен)
Работил в Национално бюро за икономически изследвания (1960-2006)
Колумбийски университет (1959-91)
Известен с Идеята за човешкия капитал
Икономика на труда
Награди Награда за икономика на труда от Институт за изучаване на труда (2002)
Повлиял Гари Бекер

Бележки

  1. Атанас Владиков, Към въпроса за генезиса на теорията за човешкия капитал, сп. Панорама на труда, бр.8-9 /2009
  2. Информация за Минцер в Енциклопедия Британика (посетен на 13.04.2014 г.)
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Jacob Mincer“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
Гордън Тълок

Гордън Тълок (р. 13 февруари 1922) е пенсиониран професор по право и икономика от Училището по икономика на Университет „Джордж Мейсън“ в Арлингтън, Вирджиния.

Дейвид Фридман

Дейвид Дайректър Фридман (на английски: David Director Friedman) е американски икономист и юрист.

Джеймс Бюканън (икономист)

Джеймс Макгил Бюканън (на английски: James McGill Buchanan) е американски икономист. Със своята книга The Calculus of Consent (1962, в съавторство с Гордън Тълок) той поставя началото на теорията на обществения избор, която прилага икономическа методология към политическата организация на обществото. За своите изследвания в тази област Бюканън получава Нобелова награда за икономика през 1986 г.

Джеймс Бюканън е роден през 1919 г. в Мърфрийзбъроу, Тенеси. Той получава бакалавърска степен в Щатския колеж на Среден Тенеси през 1940 г. и магистърска степен в Университета на Тенеси през 1941 г. По време на Втората световна война служи в продължение на пет години във военноморския флот, след което защитава докторат в Чикагския университет през 1948 г. От 1950 г. до 1969 г. Бюканън преподава в различни университети, от 1969 г. е професор по икономика във Вирджинския политехнически институт в Блексбърг, а от 1983 г. – в Университета „Джордж Мейсън“ във Феърфакс.

Джеймс Хекман

Джеймс Джоузеф Хекман (на английски: James Joseph Heckman) е американски икономист, работещ в областта на иконометрията и микроикономиката. През 2000 г. получава Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Джордж Стиглър

Джордж Стиглър (на английски: George Stigler) е американски икономист, удостоен с Нобелова награда за икономика през 1982. Негов близък приятел е Милтън Фридман.

Джулиан Саймън

Джулиан Линкълн Саймън (на английски: Julian Lincoln Simon; 12 февруари 1932 – 8 февруари 1998) е бил професор по бизнес администрация в Мерилендския университет в Колидж-Парк и старши член на Като институт, а преди това е служил дълго време като професор по бизнес в Университет на Илинойс в Ърбана-Шампейн .

Ерън Директър

Ерън Директър (на английски: Aaron Director) е американски икономист.

Карл Брунер

Карл Брунер (16 февруари 1916 – 9 май 1989) e швейцарски икономист. Неговият основен интерес в икономиката е бил същността на процеса на паричния резерв и снабдяване, както и философия на логиката и науката. Той се премества в САЩ през 1943.

Майрън Шоулс

Майрън Шоулс, на български често и неправилно като Сколс (на английски: Myron Scholes, звуков файл) е канадски икономист, работещ в САЩ, един от създателите на уравнението на Блек-Шоулс. През 1997 получава, заедно с Робърт Мертън, Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Мъртън Милър

Мъртън Хоуард Милър (на английски: Merton Howard Miller, 16 май 1923 – 3 юни 2000) е съавтор на Модиляни-Милър теоремата, споделя Нобелова награда за икономика през 1990 с Хари Марковиц и Уилям Шарп.

Преподава в Училището по бизнес към Чикагския университет от 1961 до 1993 г.

Робърт Фогел

Робърт Уилям Фогел (на английски: Robert William Fogel) е американски икономист, работил в областта на стопанската история. През 1993 получава Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел, заедно с Дъглас Норт. Основният му принос за икономиката, за което е награден с Нобелова награда през 1993 г. е създаването на клиометрията.

Роналд Коуз

Ро̀налд Ха̀ри Ко̀уз (на английски: Ronald Harry Coase, /ˈkoʊs/) е британски икономист, удостоен с Нобелова награда за икономика през 1991 г. за откриването и изясняването на важността на разходите за транзакции и на правата върху имотите относно институционалната структура и функционирането на икономиката.

Теодор Шулц

Теодор Шулц (на английски: Theodore Schultz) е американски икономист, удостоен с Нобелова награда за икономика през 1979 г., заедно с Артър Луис, за пионерни изследвания на проблемите на икономическото развитие, особено на проблемите на развиващите се страни.

През 1930 г. получава докторска степен по аграрна икономика. През 1960 г. става президент на Американската икономическа асоциация.

Томас Соуел

Томас Соуъл (на английски: Thomas Sowell) е американски икономист, философ, политически коментатор, социален критик и автор. Автор е на текстове, поддържащи лесе-фер икономиката. Старши член на Института Хувър към Станфордския университет.

Франк Найт

Франк Хайнеман Найт (на английски: Frank Hyneman Knight; 7 ноември 1885 – 15 април 1972) е сред най-значимите икономисти на 20 век.

Неговата дисертация Риск, несигурност и печалба (1921) остава и досега едно от най-интересните четива по икономика. В нея Найт формулира известното разграничение между риск (случайност с известни възможности) и несигурност (случайност с неизвестни възможности).

Хенри Симонс

Хенри Калвърт Симонс (на английски: Henry Calvert Simons; 9 октомври 1899 – 19 юни 1946) е американски икономист от Чикагския университет. Неговите анти-тръстови и монетаристични модели повлияват на чикагската школа по икономика.

Симонс е известен с неговата дефиниция за икономически приход (Уравнение на Хайг-Симонс).

Чикагска школа по икономика

Чикагската школа по икономика описва неокласическата школа вътре в общността от икономисти, със силен фокус около факултета на Чикагския университет, някои от които са конструирали и популяризирали нейните принципи. Понякога е наричана freshwater (букв. сладководен/а) икономическа школа, в контраст със соленоводната (saltwater) на университети като МИТ, Харвард, Бъркли. Департаментът по икономика на Чикагския университет се смята за един от челните икономически департаменти в света и в него има повече Нобелови лауреати за икономика и получили Джон Бейтс Кларк медал от всеки друг университет.

В стриктен смисъл „Чикагската школа“ се отнася до подхода на членовете на Департамента по икономика на Чикагския университет през последния век. В един по-обхватен смисъл терминът „Чикагска школа“ се асоциира с определена „търговска марка“ за икономика, която се придържа стриктно към неокласическата ценова теория в своя икономически анализ, либералния свободен пазар в по-голямата част от работата си по отношение на политиката и методология, която е относително несклонна към математически формализъм и има предпочитание да се въздържа от по-внимателно мислене върху общото равновесие за сметка на по-скоро резултатно ориентиран част(ич)ен анализ на икономическото равновесие. Чикагската школа е асоциирана с неокласическата ценова теория и либертарианството в своята поддръжка за ниско облагане и регулации на частния сектор, но се различава от чистата икономика на свободния пазар в своята поддръжка на правителствено-регулирана монетарна политика.

Школата отрича Кейнсианството в полза на монетаризма до 80-те на 20 век, когато рационалните очаквания придобиват значение. Тя също така повлиява финансите с хипотезата за ефикасния пазар. По отношение на методологията Чикагската школа по икономика набляга върху позитивната икономика, което ще рече на емпирично базираните изследвания, които доказват теорията.

Шъруин Роузън

Шъруин Роузън (на английски: Sherwin Rosen; 29 септември 1938 – 17 март 2001) е американски трудов икономист. Той е имал връзки с множество американски университети и академични институции, включително Чикагския университет, Рочестърския университет, Станфорд и Института „Хувър“. Бил е ръководител на икономическия департамент на Чикагския университет.

Юджийн Фама

Юджийн Франсис „Джен“ Фама (на английски: Eugene Francis "Gene" Fama; р. 14 февруари 1939) е американски икономист, известен със своята работа върху модерната портфолио теория и валвацията, едновременно теоретично и емпирично. Професор по финанси в Училището по бизнес към Университета в Чикаго.

Носител на Нобелова награда за икономика за 2013 г. (заедно с Ларс Питър Хансен и Робърт Шилър).

Основатели
Монетаризъм
Нова икономическа история
Нова социална икономика
Школа на обществения избор
Движение право и икономика
Чикаго бизнес и финанси

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.