Юношество

Емблема за пояснителна страница Тази статия е за периода от човешкото развитие. За филма вижте Юношество (филм).

Юношеството е периодът между 12-тата и 18-ната година, който идва след детската възраст в развитието на човека. Тогава настъпва съществена промяна в неговото съзнание, мислене и поведение, тъй като те се трансформират от детски в такива на зрялата възраст. В юношеската възраст се осмислят морални ценности, формират се първите устойчиви нагласи и се изграждат устойчиви стереотипи на поведение.

Макар по-скоро литературно употребявана дума, произлизаща от юношество е тази за юноша и юноши за израстващите на възраст между 12 и 20 години. Съответния еквивалент в женски род е девойка и девойки.

Тийнейджърски години също могат да се използват в смисъла на юношество, както и друга широко използвана заемка за юноша в българския език е тийнейджър, като обикновено има приемане, че тийнейджърските години са до около 17-18 годишна възраст, макар че в английския език тийн (teen) като съставна част на думата, препраща към възрастта на годините:

 • thirteen = 13
 • fourteen = 14
 • fifteen = 15
 • sixteen = 16
 • seventeen = 17
 • eighteen = 18
 • nineteen = 19

(другите числа в английски имат друго морфологично съдържание, тоест не съдържат съответно teen).

Юношеството се проявява и чрез интереси, държание, полово съзряване и др.

Юношество в антропологичен аспект. Инициация

В антропологичен план юношеството се свързва с процеса на инициация. (Инициацията е буквално „тайно посвещаване“). Младият индивид трябва да премине от детството към света на възрастните, като придобие знанията и уменията типични за тях.

Древните хора са възприемали порастването като смърт на детето и раждането на възрастния. В тотемните общества юношата е прекарвал своята инициация извън племето, изучавайки племенните тотеми, закони и ритуали и упражнявайки дейности, типични за мъжкото съсловие. Чак след придобиването на тези знания и умения, често и след полагането на изпит/изпитание, юношата е можел да се завърне в селото като възрастен индивид.

Традициите на инициация в различните общества и периоди са много и многообразни. Общото е, че тя – този преход на юношата между детството и зрялата възраст – е от изключителна важност във всички култури. Юношата трябва да мине през тази инициация за да може да бъде интегриран в племето като зрял индивид. Това е означавало да познава племенния тотем. Без това той няма да е пълноправен член на това племе.

При инициацията на юношите първата разлика е по полов признак. Тази на момичетата и тази на момчетата се различават една от друга в различните култури.

Вариантите са много: момчетата може да са подложени еднократно или многократно (етапно) на изпитания. Тези изпитания са от различен характер, като могат да бъдат и доста жестоки: в някои общества юношите били буквално измъчвани и постфактум оставяни сами в гората. Който успеел да излезе бивал приет в обществото.

Друг вариант е юношите да бъдат събирани в специални къщи извън селото. Там те живеели и бивали обучавани. Правилата в тези къщи отново може да са съвсем разнообразни. В някои общества било позволено, даже препоръчително, в тези къщи за младежи да идват и момичета. Така момчето можело да се „упражнява“ в бъдещите си съпружески задължения.

Още един вариант е инициацията да бъде извършена чрез церемония. Тя може да бъде предшествана от изпитание, но може и тя да е същинската инициация. В повечето случаи последното се среща предимно при момичетата. Възрастовата инициация при девойките от племето на западните Апачи преминавали през церемонията, наречена „Церемония на Изгрева“ след първата си менструация. Тази церемония подготвя девойките за бъдещия им живот като жени.

Вижте също

Библиография

 • Владимир Проп, Морфология на приказката
 • Мирча Елиаде, Сакралното и профанното (Le sacré et le profane)
 • Мирча Елиаде, Митът за вечното завръщане (Le Mythe de l’Eternel Retour)
 • Мирча Елиаде, Образи и символи (Images et symboles)

Външни препратки

19-и награди Сателит

19-ите награди Сателит (на английски: 19th Satellite Awards) са връчени от „Академията за международна преса“ на 15 февруари 2015 г. Номинациите са обявени на 1 декември 2014 г.

20-и награди Емпайър

20-ите награди Емпайър (на английски: 20th Empire Awards) се провеждат на 29 март 2015 г. в Лондон, а гласуването започва на 27 ноември 2014 г. Водещ на церемонията за втора поредна година е северноирландският актьор Джеймс Несбит. Това е седмата година, през която Джеймсън е спонсор на събитието и официалното име на наградите е Jameson Empire Awards.

72-ри награди Златен глобус

72-рите награди Златен глобус (на английски: 72nd Golden Globe Awards) се провеждат на 11 януари 2015 г. Номинациите са обявени на 11 декември 2014 г.

Александър Василевски

Алекса̀ндър Миха̀йлович Василѐвски (на руски: Алекса̀ндр Миха̀йлович Василѐвский) е виден съветски военачалник, маршал на Съветския съюз (1943), 2 пъти носител на званието герой на Съветския съюз (1944, 1945), 2 пъти кавалер на ордена „Победа“ (1944, 1945).

Бети Уилямс

Бети Уилямс (на английски: Betty Williams, по баща Elisabeth Smyth) е северноирландска активистка за мир. Заедно с Марийд Кориган и Киаран Маккеон е основател на северноирландската организация „Общност на хората, радетели за мир“ (Community of Peace People), застъпник на мира в Белфаст, за което Бети Уилямс и Марийд Кориган са удостоени с Нобелова награда за мир за 1976 г.

Галилея

Галилея (на иврит: הגליל haGalil; на старогръцки: Γαλιλαία; на латински: Galileia; на арабски: الجليل, al-Jalīl) е територия в Северен Израел, която се дели на 3 части: Горна Галилея, Долна Галилея и Западна Галилея.

Граничи на север с Ливан, на запад със финикийското крайбрежие, Израелската долина на юг и Йорданската долина на изток. Родина е на повечето апостоли и е местност, където Исус Христос прекарал своето детство и юношество.

Даниел Канеман

Даниел Канеман (на английски: Daniel Kahneman, иврит: דניאל כהנמן‎) e израелски психолог и Нобелов лауреат, известен със своята работа по психология на разсъждаване и взимане на решения, бихейвиористична икономика и хедонистична психология.

Даниел Канеман е старши преподавател в училището по международни отношения „Удроу Уилсън", професор по психология и връзки с обществеността в гимназията „Удроу“ и почетен професор на Принстънския университет. Член е на дружеството на философите, Националната академия на науките, Американската академия за изкуства и науки; научен сътрудник е на Американската психологическа асоциация и на Сдружението на експерименталните психолози.

Иван Вазов

Иван Минчов Вазов е български поет, писател и драматург, наричан често „патриарх на българската литература“. Творчеството на Вазов е отражение на две исторически епохи – Възраждането и следосвобожденска България. Иван Вазов е академик на Българската академия на науките и министър на народното просвещение от 7 септември 1897 г. до 30 януари 1899 г. от Народната партия.

Калигула

Гай Цезар Германик (на латински: Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus; 31 август 12 – 24 януари, 41 г.), познат още като Гай Цезар или Калигула, е третият принцепс и римски император. Роден е в Анций (днешен Анцио). Управлява в периода 37 – 41 г. Известен е със своя показно екстравагантен, ексцентричен и жесток деспотизъм. Той е запомнен като лудия, заради странните му действия и решения. Калигула е убит през 41 г. от преторианци.

Гай е потомък на Юлиево-Клавдиевата династия. Най-младият син на Германик и Агрипина Старата. Негов прапрадядо е Октавиан Август, Тиберий му е прачичо, а Клавдий – чичо.

Кино през 2014 година

Това е списък на събития свързани със киното през 2014 година.

Кириак Костанди

Кириак Константинович Костанди (на украински: Киріа́к Костянти́нович Коста́нді) е украински художник и педагог от гръцки произход, передвижник, реалист и импресионист.

Нина Чилова

Нина Стефанова Чилова е български политик и министър от ПП Национално движение Симеон Втори (НДСВ).

Оскари 2015

Осемдесет и седмата церемония по връчване на филмовите награди „Оскар“ се проведе на 22 февруари 2015 г. в Долби Тиътър в американския град Лос Анджелис, а водещ на шоуто е Нийл Патрик Харис. Номинациите са обявени на 15 януари от президента на академията Шерил Бун Айзъкс, Джей Джей Ейбрамс, Алфонсо Куарон и Крис Пайн.

Патриша Аркет

Патриша Аркет (на английски: Patricia Arquette) е американска телевизионна и филмова актриса, носителка на „Еми“, „Златен глобус“, награда на „БАФТА“ и „Оскар“. Номинирана е за две награди „Сателит“ и три награди „Сатурн“. Известни филми с нейно участие са „Истински романс“, „Ед Ууд“, „Стигмата“, „Човешката природа“, „Юношество“, сериалите „Медиум“, „Престъпна империя“, „От местопрестъплението“ и други.

Ричард Линклейтър

Ричард Линклейтър (на английски: Richard Linklater) е американски филмов режисьор, сценарист, продуцент и актьор известен най-вече с филмите си – „Объркани и непокорни“, „Осъзнат живот“, „Камера потъмняла“, романтичната трилогия – „Преди изгрев“, „Преди залез“, „Преди полунощ“ и „Юношество“. Някои от филмите му придобиват култов статут.

Преди да започне да се занимава с кино е работил на нефтена платформа в Мексиканския залив. Твърди, че голяма част от творчеството му е вдъхновена от силното изживяване след като гледа филма „Разяреният бик“ на Мартин Скорсезе.

Стадии на психосоциално развитие според Ериксън

Теорията за развитието на Ерик Ериксън е нормативна теория, т.е. тя допуска, че развитието се разгръща в определена последователност и тази последователност има ясно очертан времеви диапазон и определени човешки качества, способности и характеристики се разгръщат в определени етапи от жизнания цикъл на човека, като всичко, което излиза от тази норма се счита за отклонение или патология.

Ериксън надгражда, но и разширява значително обяснението на Зигмунд Фройд на психосексуалното развитие. Ериксън осигурява теория за жизнения цикъл и психосоциалното развитие и подчертава автономното или свободно от конфликти развитие на адаптивното его.В допълнение на удовлетворяването на инстинктите човешките същества се нуждаят от категоризация и интеграция на опита си.

Изграждането и интегрирането на личността включват осеметапна последователност в жизнения цикъл, ръководена от онова, което Ериксън нарича епигенетичен принцип: „този принцип постулира, че всичко, което расте, има базисен план и че от този базисен план възникнат частите, като всяка част има своето време на възход, докато не възникват всички части, за да формират функциониращото цяло“. Всеки етап – от раждането до третата възраст, се бележи от нормативна криза, която трябва да бъде конфронтирана и разрешена."Разрешаването" на кризите оставя отпечатъка си върху развиващия се човек и всяка допринася за цялостно формиралата се личност. Кризите са психосоциални по природа.

Приема се, че етапите са взаимозависими и се надграждат един друг по кумулативен начин (чрез натрупване, надграждане).Формирането на идентичността включва синтез и интеграция на предишния опит и развитие, и осигурява основата, върху която ще се появи бъдещият прогрес. В теорията на Ериксън развитието продължава през целия живот.

Христо Смирненски

Христо Димитров Измирлиев с псевдоним Христо Смирненски е български поет и журналист. Основна тема в творчеството му е социалната несправедливост.

Юношество (филм)

„Юношество“ (на английски: Boyhood) е американски драматичен филм от 2014 г. на режисьора Ричард Линклейтър с участието на Елар Колтрейн, Патриша Аркет, Лорелай Линклейтър и Итън Хоук. Заснет е с прекъсвания от май 2002 г. до октомври 2013 г., показвайки израстването на едно момче и неговата сестра в юноши.

Филмът е номиниран за пет награди Златен глобус, печелейки в категориите Най-добър драматичен филм, Най-добър режисьор и Най-добра поддържаща актриса за Патриша Аркет. Има шест номинации за Оскар, включително за Най-добър филм и Най-добър режисьор, а Хоук и Аркет са номинирани в категориите за поддържащи роли.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.