Черна комедия

Емблема за пояснителна страница Тази статия е за жанра. За пиесата със същото име вижте Черна комедия (пиеса).

Черната комедия представлява поджанр на комедията и сатирата, при който теми и случки, които се смятат за табу, се представят по саркастичен или хумористичен начин, но без да губят своята сериозност.[1] Синоним може да бъде изразът „черен хумор“. Комедиантите използват похватите на черния хумор, за да провокират у зрителя чувство на дискомфорт и порив на сериозни мисли, но в същото време и усещане за развлечение и забава.

За пръв път наименованието „черен хумор“ е употребено във френската книга „Антология на Черния Хумор“ („Anthologie de l'humour noir“) Предмет на черната комедия са теми, като: престъпление, смърт, домашно насилие, наркотици, изнасилване, убийство, самоубийство, тероризъм, война и различни други. Теми като: полова дискриминация, расизъм, хомофобия, както и различни шеги, свързани с религията или с хората с увреждания, се смятат за „безвкусни“.

Бележки

  1. www.allmovie.com

Вижте също

100 години Американски филмов институт... 100 комедии

100 години Американски филмов институт... 100 комедии (на английски: AFI's 100 Years... 100 Laughs) е списък със 100 американски комедии. Номинирани са филми с голямо разнообразие от жанрове като сатира, романтична комедия, черна комедия, музикална комедия. Списъкът е обявен от Американския филмов институт на 14 юни, 2000.

Бийтълджус

„Бийтълджус“ (на английски: Beetlejuice) е американски игрален филм, фентъзи черна комедия от 1988 година. Режисиран е от Тим Бъртън, а продукцията е на „Гефън Филм Кампъни“ по поръчка на „Уорнър Брос Пикчърс“. Във филма участват Майкъл Кийтън, Алек Болдуин, Джина Дейвис и Уинона Райдър. Премиерата се състои на 30 март 1988 г. в САЩ. „Бийтълджус“ е първият филм, в който Тим Бъртън сътрудничи с Майкъл Кийтън; по-късно двамата работят заедно в „Батман“ и „Батман се завръща“.

Бон шанс, инспекторе!

„Бон шанс, инспекторе!“ е български игрален филм (криминален, черна комедия) от 1983 година, по сценарий и режисура на Петър Донев. Оператор е Христо Тотев. Музиката във филма е композирана от Борис Карадимчев.

Брачни шеги

„Брачни шеги“ е български игрален филм (черна комедия, драма) от 1989 година на режисьорите Иван Андонов, Дочо Боджаков, Ивайло Джамбазов, Иванка Гръбчева и Георги Стоянов, по сценарий на Дочо Боджаков, Георги Данаилов, Иванка Гръбчева, Емил Молхов, Марко Стойчев и Георги Стоянов. Оператори са Красимир Костов, Ивайло Пенчев и Христо Тотев. Музиката във филма е композирана от Хайгашот Агасян, Кирил Дончев, Георги Генков.

Бяла пустош

„Бяла пустош“ (оригинално заглавие: The Big White) е игрален филм от 2005 година с бюджет около 18 милиона долара. В него участват Робин Уилямс и Холи Хънтър и се счита за черна комедия. Сниман е в Аляска и Нова Зеландия.

Вълкът от Уолстрийт (филм, 2013)

„Вълкът от Уолстрийт“ (на английски: The Wolf of Wall Street) е американска черна комедия от 2013 г. на режисьора Мартин Скорсезе по едноименния мемоар на Джордан Белфорт. Продукцията е вдъхновена от автобиографичната книга със същото име, дело на бившия стоков брокер от Лонг Айлънд, Джордън Белфорт. Сценарият е на Терънс Уинтър, а Леонардо ди Каприо изпълнява ролята на борсовия брокер (Джордън Белфорт), който управлява фирма, занимаваща се с измами с ценни книжа на Уол Стрийт през 90-те години на ХХ век.

Неприятности с Хари

„Неприятности с Хари“ (на английски: The Trouble with Harry) е американска черна комедия от 1955 г., режисирана от Алфред Хичкок, с участието на Едмънд Гуен, Джон Форсайт, Милдред Натуик и Шърли Маклейн в главните роли.

Филмът се базира на романа на английския писател Джак Тревър Стори – „The Trouble with Harry“, като филмовия сценарий е написан от Джон Майкъл Хейъс.

Нона

„Нона“ е български игрален филм (черна комедия, драма) от 1973 година на режисьора Гриша Островски, по сценарий на Стефан Цанев. Оператор е Красимир Костов. Създаден е по романа „Чифликът край границата“ и мотиви от творчеството на Йордан Йовков. Музиката във филма е композирана от Георги Генков.

Нощните бдения на поп Вечерко

„Нощните бдения на поп Вечерко“ е български телевизионен филм (черна комедия) от 1980 година на режисьора Димитър Петров, по сценарий на Славчо Трънски. Оператор е Цветан Чобански. Музиката във филма е композирана от Димитър Бояджиев.

Пантелей (филм)

„Пантелей“ е български игрален филм (черна комедия) от 1978 година на режисьора Георги Стоянов, по сценарий на Васил Акьов. Оператор е Радослав Спасов. Музиката във филма е композирана от Божидар Петков.

Сестра Бети

„Сестра Бети“ (на английски: Nurse Betty) е американски комедиен филм от 2000 г. на режисьора Нийл Лабют.

Сляпо куче (филм)

„Сляпо куче“ е български телевизионен игрален филм (черна комедия) от 1988 година на режисьора Орфей Цоков, по сценарий на Милко Кунев. Оператор е Константин Занков. Музиката във филма е композирана от Найден Андреев. Художник на постановката е Константин Джидров.

Страстна неделя

„Страстна неделя“ е български игрален филм (черна комедия) от 1986 година на режисьора Иван Кавалджиев, по сценарий на Славчо Трънски. Оператор е Георги Георгиев. Музиката във филма е композирана от Веселин Николов.

Трима крале

„Трима крале“ (на английски: Three Kings) е американски игрален филм, военна черна комедия от 1999 година по сценарий и режисура на Дейвид О. Ръсел, по идея на Джон Ридли. Във филма участват Джордж Клуни, Марк Уолбърг, Айс Кюб и Спайк Джонз като четирима американски войници на златен обир, който се случва по време на въстанията през 1991 г. в Ирак срещу Саддам Хюсеин след края на войната в Персийския залив.

Филмът е пуснат на екран на 1 октомври 1999 г. в САЩ. Получава критично признание и постига успех в боксофиса, като натрупва 107 милиона долара на бюджет от 48 милиона долара.

Фарго (филм)

„Фарго“ (на английски: Fargo) е британска криминална черна комедия от 1996 година на Джоел и Итън Коен. За този филм двамата получават наградата за най-добър режисьор на кинофестивала в Кан през 1996 година, както и седем номинации за „Оскар“, печелейки наградите за най-добър оригинален сценарий и най-добра актриса във водеща роля (Франсис Макдорманд).

През 2014 година е създаден сериал по филма, носещ същото име.

Черна комедия (пиеса)

Черна комедия (на английски: Black Comedy) е едноактна пиеса-фарс от британския драматург Питър Шафър. За първи път пиесата е поставена на сцена през 1965.

Пиесата е фарс, който се развива в Лондон по време на авария в електрозахранването. Шафър пише пиесата да бъде поставяна с "обърнато осветление" – в редките моменти, в които се запали клечка кибрит, фенерче или запалка, на сцената настава мрак, през останалото време сцената е изцяло осветена.

Честта на фамилията Прици

„Честта на фамилията Прици“ (на английски: Prizzi's Honor) е американска черна комедия от 1985 година. Режисьор на филма е Джон Хюстън, музиката на Джакомо Пучини и Джоакино Росини е адаптирана от Алекс Норт.

Шефове гадняри

„Шефове гадняри“ (на английски: Horrible Bosses) е американска черна комедия на режисьора Сет Гордън. Сценарият е на Майкъл Маркоуиц, Джон Франсис Дейли и Джонатан Голдстийн. Главните роли се изпълняват от Джейсън Бейтман, Чарли Дей, Джейсън Съдейкис, Дженифър Анистън, Колин Фарел, Кевин Спейси и Джейми Фокс. Бейтман, Дей и Съдейкис играят ролите на трима приятели, които решават да убият арогантните си шефове, чиито роли се изпълняват съответно от Спейси, Анистън и Фарел.

Шефове гадняри 2

„Шефове гадняри 2“ (на английски: Horrible Bosses 2) е американска черна комедия от 2014 г. и продължение на филма „Шефове гадняри“ от 2011 г.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.