Хуманитарни и социални науки

Социалните науки са област на научни изследвания, които разглеждат аспектите на човешкото общество. [1] Това е родово понятие обхващащо всички науки с предмет обществото в различните му форми и деяния.

Основните дисциплини на социалните науки са в следните области:

 • социология - занимава се с обществото и човешкото социално поведение.
 • антропология - набляга на етнологията и културни изследвания.
 • политология- фокусира се върху изследванията в областта на политиката, политическото поведение и обществените политики на държавно ниво, както и на глобално ниво.
 • международни отношения – фокусът е насочен към случващото се в политическия, социалния и икономическия живот на международната сцена.
 • държавна политика – занимава се с разбирането на факторите, формиращи процесите в дневния ред на обществото и резултатите от него.
 • психология[2] - акцентира върху изучаването на манталитета и поведението, доколкото те се определят по отношение на обществото.
 • криминология - занимава се с проблеми и обществени ситуации, които се отнасят към престъпността и престъпното поведение.
 • икономика - занимава се с човешките и социалните отношения, свързани с придобиването на материални ресурси, както и законите и обществените отношения, свързани с производството и разпределението на собствеността.
 • общуване – занимава се с предаването на информация между двама или повече участници.

Предмети като социална работа са мислени основно по отношение на приложението и не са социални науки per se.

Част от серията статии за
наука
PrirodneNauke
Природни науки
Социални науки
Приложни науки
Формални науки
Хуманитаристика

Източници

 1. Kuper, A., & Kuper, J. (1985)
 2. Verheggen et al. 1999. "From shared representations to consensually coordinated actions", in "Theoretical Issues in Psychology", John Morrs et al., ed., International Society for Theoretical Psychology
Библиотека

Библиотека (от гр. βιβλιοθήκη, от βιβλίον – книга, и θήκη – място за съхранение) е институция и сграда, в която се събират, съхраняват и помещават разнообразни материали (предимно текстови и информационни), и се предлагат информационни услуги: предимно различни видове издания като книги, вестници, списания, но също и интернет, видео касети, ДВД-та (и други аудио и видео материали), които могат да бъдат с общ или ограничен достъп. Съществена част от фонда на големите библиотеки в чужбина е в компютъризиран вид (сканирани книги) и това дава възможност за бърз пряк достъп до наличните материали, чрез компютърните бази от данни на библиотеката.

Букурещки университет

Букурещки университет (на румънски: Universitatea din București) е най-големият държавен университет в Румъния, намиращ се в Букурещ.

Основан е през 1864 г. с указ на княз Александру Йоан Куза, първоначално като Академия „Св. Сава“.

Варшавски университет

Варшавският университет (на полски: Uniwersytet Warszawski) е най-големият университет в Полша.

В него работят над 5 хил. преподаватели и следват над 50 хил. студенти. Университетът предлага обучение в 37 научни области.

Иван Кръстев (политолог)

Иван Йотов Кръстев е български политолог.

Иринга

Иринга (на английски и на суахили: Iringa) е град в южната част на Танзания, има население от 102 208 души и е административен център на едноименния регион. Названието на града на езика на племената хехе означава форт. Разположен е на плато, чието надморско ниво варира от 1500 до 2500 m. Градът е изграден сред голи и назъбени хълмове в зона на планински земи. Централната градска част се намира на 1600 m над морското равнище. Иринга е туристически център и изходен пункт за посещение на близките национални паркове Руаха и Удзунгва. През града протича река Малка Руаха. Най-близките големи градове са столицата Додома на 126 km на север и земеделският център Морогоро на 241 km на североизток.Главните проблеми на града са на първо място бедността на голяма част от жителите му и липсата на ресурси, които да осигурят заетост на нарастващото градско население. Друг сериозен проблем е лошото състояние на пътищата, което е трудно да се подобри без финансовата намеса на правителството. Същото се отнася за здравеопазването и образованието, където се чувства сериозен недостиг от сграден фонд и специалисти.

Йоркски университет

Йоркският университет (на английски: York University; на френски: Université York), също Йорк Юнивърсити или само Йорк, е сред най-известните университети в Канада, със седалище в гр. Торонто, провинция Онтарио. Наречен е на Йорк – старото име на града до 1834 г.

В него се обучават над 52 000 студенти (и докторанти) от страната и от цял свят, като по броя на обучаемите се нарежда на 2-ро място в провинция Онтарио и на 3-то - в страната. В класацията на Academic Ranking of World Universities за 2008 г., която обхваща 1200 университета от цял свят, той е на 3-то място в Канада и на 40-то в света. Главният кампус се намира в престижната част на града Норт Йорк, на 40 км от центъра на Торонто.

Калифорнийски технологичен институт

Калифорнийският технологичен институт, известен още като Калтек (на английски: California Institute of Technology или Caltech) е частен, смесен университет намиращ се в Пасадена, Калифорния в САЩ. Калтек силно набляга на естествените науки и инженерството. Освен това Калтек оперира и управлява лабораторията JPL на НАСА, комплекс за апарати за автономен космически полет, който ръководи разработката и експлоатацията на повечето космически сонди на НАСА.

Калифорнийски университет, Ървайн

Калифорнийският университет, Ървайн (на английски: University of California, Irvine или UC Irvine) е обществен университет от системата на калифорнийските университети и се намира в Ървайн, Калифорния. Основан е през 1965 година.

Университетът е разположен в сърцето на окръг Ориндж в Калифорния, който е един от най-гъсто населените в страната.

Сградите са разположени така, че образуват грубо казано кръг, в центъра на който се намира парк Олдрик, известен преди това като Централен парк. Всички академични единици са разположени така, че да имат отношение към центъра. Училищата само с бакалавърски програми са разположени в близост до центъра, докато тези с магистърски и докторски програми са разположени в периферията.В центъра на парка се намира градина с паметна плоча с датата на създаването на университета, а в самия парк има множество големи дървета, които правят дебела сянка и са пригодени към местния климат. Съществуват и много павирани и непавирани алеи, които се ползват от пешеходци и велосипедисти. Основният път се нарича Ринг Роуд и се ползва както от студенти, така и от преподаватели. UC Irvine има няколко библиотеки, които съдържат специални и редки колекции, както и интересни архиви. Някои от сградите са съединени с пешеходни мостове помежду си, които осигуряват по-бърз и лесен достъп.

Киргизки национален университет

Киргизки национален университет „Юсуп Баласагун“ (на киргизки: Жусуп Баласагын атындагы Кыргыз Улуттук Университети) в столицата Бишкек е най-големият и най-старият университет в Киргизстан. В него се обучават 22 000 студенти.

Морис Халбвакс

Морис Халбвакс (на френски: Maurice Halbwachs, френски: [mɔˈʁis ˈalbvaks]) е френски философ и социолог, известен с разработката си на понятието за „колективна памет“.

Мъри Кригър

Мъри Кригър (на английски: Murray Krieger; р. 27 ноември 1923 г., Нюарк, Ню Джърси – п. 5 август 2000 г.) e американски литературен теоретик и историк. Един от водещите новокритици, той е сред инициаторите на създаването през 1976 г. на Училището по литературознание и Теория, което се превръща в един от влиятелните форуми в литературознанието на САЩ.

Политехнически институт Ранселар

Политехническият институт Ранселар, съкратено ПИР, е частен изследователски университет, разположен в Трой, щата Ню Йорк. Другите му 2 кампуса са в Хартфорд и Гротън, щата Кънетикът.

Основан е през 1824 г. от Стивън ван Ранселар и Еймъс Ийтън, за "прилагането на науката в общите линии на живота". Слави се като най-стария технологически университет в Англосферата. Изграден е по склоновете на хълм и заема 107 хектара. В подножието му се стаява град Трой и река Хъдсън, като студентското градче е смес от традиционна и модерна архитектура. В института има компания в помощ на новопрохождащи компании, както и технологичен парк, заемащ 510 хектара. Много американски колежи и факултети по приложни науки се учат от опита на Ранселар.Институтът е организиран в 6 училища, в които има 37 факултета: Училище по архитектура, Училище по инженерни науки, Училище по хуманитарни и социални науки и по изкуства, Училище по информационни технологии и уеб науки; Училище по наука; както и Училище по мениджмънт и технологии "Лали". Университетът предлага около 140 учебни програми в 60 дисциплини, които могат да донесат бакалавърски, магистърски и докторски степени.

Проглас

Списание „Проглас“ (ISSN 0861 – 7902) е издание на Филологическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. То излиза от 1992 г. два пъти годишно и публикува оригинални статии на български език по лингвистични, литературоведски и културоведски теми, рецензии за нови книги и хроника на по-важни събития. Освен по специфичната за всеки брой „Водеща тема“ в раздел „Varia“ намират място и статии по предложени от авторите проблеми.

Всяка книжка се публикува и в електронен формат (ISSN 2367 – 8585), на сайта www.journals.uni-vt.bg. Списанието е индексирано в над 10 системи, сред които ERIH PLUS (Европейския реферативен индекс за хуманитарни и социални науки), CEEOL (Централно- и източноевропейската онлайн библиотека) и др. Спечелило е конкурс за научна периодика към Фонд „Научни изследвания“ за 2018 и 2019 г.

В редколегията му членуват чуждестранни и български учени с доказана международна цитируемост. Авторите на ръкописи подписват декларация за спазване на Етичните правила на списанието, поместени на сайта му. Всяка от публикуваните статии се одобрява чрез проверка за плагиат и двойно анонимно рецензиране.

Главни редактори: проф. Николина Бурнева (2015 – ), проф. Пенка Радева (2006 – 2015), проф. Георги Данчев (1992 – 2000) и др.

Руди Супек

Руди Супек (на хърватски: Rudi Supek) е югославски психолог, философ, хърватски социолог и член на школата „Праксис“.

Слободан Праляк

Слободан Праляк (на босненски: Slobodan Praljak; на хърватски: Slobodan Praljak) е босненско-хърватски генерал, който служи в хърватската армия и хърватския съвет за отбрана, армията на Хърватската република Херцег-Босна между 1992 и 1995 г. Праляк е признат за виновен в извършването на престъпления срещу човечеството и нарушения на Женевските конвенции по време на хърватско-босненската война от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) през ноември 2017 г.Праляк доброволно се присъединява към новосъздадените хърватски въоръжени сили след избухването на Хърватската война за независимост през 1991 г. Преди и след войната той е инженер, филмов и театрален режисьор, както и бизнесмен. Праляк е обвинен и доброволно се предава на МНТБЮ през 2004 г. През 2013 г. той е осъден за военни престъпления срещу босненското мюсюлманско население по време на хърватско-босненската война, заедно с други пет босненско-хърватски военни и е осъден на 20 години затвор. След като изслушва присъдата потвърдена през ноември 2017 г., Праляк заявява, че отхвърля присъдата на съда, изпива отрова (по-късно определена като цианкалий) в съдебната зала и по-късно умира в болница в Хага.

Университет „Якобс“ в Бремен

Университет „Якобс“ (на немски: Jacobs University Bremen) е частен университет в град Бремен, Германия. Университетът, съсредоточен в научни изследвания, е основан през 1998 г.

Езикът на преподаване е английски. Като организация институцията обединява американските и европейските стандарти в образованието, като се преподава по американска 4-годишна програма, но студентите завършват бакалавърска степен за 3 г. като германските бакалаври. Университетът се гордее с „интердисциплинарния“ си подход към обучението, който дава на студентите му преимуществото да са компетентни не само в тясната област на специализацията си. „Якобс“ е сред растящия брой частни образователни институции в Германия, които работят извън сферата на общественото образование в страната.

За краткото си съществуване институцията е успяла да си създаде име в световните научни среди като отличен център за образование и научноизследователска дейност, най-вече заради стриктния подбор на студентите, които се приемат всяка година. Там се обучават около 1100 човека от около 90 държави. Този брой включва студенти, следващи за бакалавърска и магистърска степени, както и докторанти.

Много от научните ръководители са от различни части на света с международни връзки, както в научните среди, така и в организациите, които финансират дейността им. Отличава се с разнообразна етническа общност сред немските образователни институции.

Университетът участва в партньорски програми за обмен на студенти с Universidad de Murcia, Испания, Rice University, Washington State University, Carnegie Mellon University, Lafayette College в САЩ и University of Johannesburg в РЮА.

„Якобс“ е акредитиран на национално ниво от провинция Бремен и Федералния академичен съвет (Wissenschaftsrat), като бакалавърските програми притежават акредитация и от ACQUIN – независима германска акредитационна агенция.

Юлияна Матанович

Юлияна Матанович (на хърватски: Julijana Matanović) е хърватска писателка на къси разкази и романистка. Тя е професор в Загребския университет във Факултета по хуманитарни и социални науки, където преподава съвременна хърватска литература.

Юрг Аклин

Юрг Аклин (на немски: Jürg Acklin) е швейцарски писател и психоаналитик, автор на стихотворения, романи, разкази и есета.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.