Хоби

Хоби (на английски: hobby) е вид развлечение, занимание и увлечение, практикувано през свободното време. Хобитата на хората са много разнообразни в зависимост от техните интереси и умения. Хобито се различава от професионалната работа по това, че то в повечето случаи не носи парични облаги и се практикува доброволно в удобно време. Но не са малко случаите в които една и съща дейност се извършва от някои като хоби, а от други като професия.

Човек който се занимава в свободното си време с някаква дейност за удоволствие се нарича любител или аматьор (на английски: hobbyist).

Едно от най-разпространените хобита е пътешествието и туризмът. Други популярни хобита са плетене, бродиране, изработка на оригами, рисуване, дърворезба, спорт, игра на карти и табла, градинарство и готвене.

Macuq-extrajeras3
Нумизматика

Видове

Колекционерство

Колекционерството представлява събиране на специфични предмети представляващи интерес за събиращия ги. Тези колекции са често пъти добре организирани и каталогизирани. След като това какво точно се събира зависи от интересите на самия колекционер, това може да е на практика почти всичко. Към най-често събираните предмети спадат пощенски марки, древни и съвременни монети, пощенски картички, календарчета. Някои от тях са толкова популярни, че колекционирането им се означава с определени имена. Събирането на монети се нарича нумизматика, а събирането на бракувани, сгрешени монети се нарича ероризъм (англ. error, грешка). Събирането на пощенски марки – филателия.

Рисуване

Рисуването, най-често е вид хоби, при което можеш да покажеш какво чувстваш, какво искаш, мислиш и т.н. Може да се практикува с различни материали: различни видове бои, пастели, моливи и др. Рисуването се практикува все по-малко от новото поколение, но продължават да се организират състезания, олимпиади и др.

Игри

Не малко хора участват в различни видове игри като хоби през свободното си време. Някои от най-популярните игри са шах, табла, множеството игри с карти и различни компютърни игри.

Спортни занимания на открито

Под спортни занимания на открито се разбира широка категория включваща различни дейности извършвани основно извън домовете и населените места на практикуващите ги. Примери за такива дейности са разходките сред природата, карането на кану или каяк, пещернячеството, скалното катерене, както и всякакви водни и зимни спортове.

Артистични изпълнения

Тази група хобита включва дейности, които изискват известен артистичен талант като жонгльорство, магически трикове, танци.

Създаване на различни предмети или продукти

Някои хора имат за хоби създаването на различни практични или декоративни предмети като музикални инструменти, глинени съдове, гоблени. Към тази катагория спада и създаването на нематериални продукти като компютърен софтуер.

Създаване на модели

Често срещано хоби е създаването на умалени модели на реално съществуващи обекти от заобикалящият ни свят. Едни от най-популярните модели са тези на известни замъци, железопътни станции, самолети, автомобили.

Готварство

Под готварство се разбира процесът на приготвяне на храна за консумация. Хората при които това е и хоби, са по-склонни да експериментират с различни подправки за подобряване на вкуса или измислянето на изцяло нови ястия.

Градинарство

Градинарството като хоби се различава от градинарството практикувано с цел прехрана, макар двете да не се изключват взаимно. При отглеждането на растения като занимание през свободното време се садят и цветя и други декоративни растения, а не само ядливи плодове и зеленчуци. |

Четене

Четенето на книги, списания и други е едно от най-често разпространените хобита. То се приема за занимание не изискващо много финансови ресурси. Освен това може да се практикува в много случаи, в които за други хобита е невъзможно – като при пътуване с превозно средство.

Външни препратки

Административно деление на Грузия

Грузия е разделена на две автономни републики (груз. ავტონომიური რესპუბლიკა, автономиури республика), девет региона (груз. მხარე, мхаре) и столицата Тбилиси. Деветте области са Гурия, Имеретия, Кахетия, Долна Картли, Мцхетия-Мтианетия, Рача-Лечхуми и Долна Сванетия, Мегрелия - Горна Сванетия, Самцхе-Джавахети и Вътрешна Картли.

Алпинизъм

Алпинизъм е вид високопланински спорт (някои го считат едновременно с това и за хоби) и се състои в катерене на планини, обикновено с цел покоряване на планински върхове. Терминът е известен като алпинизъм най-вече в Европа, докато в Америка предпочитаният термин на английски е планинско катерене (Mountaineering).

В зависимост от терена, алпинизмът може да бъде разделен условно на 3 вида – снежно, ледено и скално катерене. Различните терени изискват различни техники, но също така имат и някои общи характеристики като спортна и техническа подготовка, специално оборудване и екипировка и натрупване на много практически опит.

Съществуват два вида стилове в изкачването: алпийски и експедиционен.

Алпийският стил представлява последователно и постепенно изкачване на върха с цялото оборудване и екипировка. Експедиционният стил се отличава значително от алпийския. При него се прави предварителна подготовка на маршрута, установяване на базови междинни лагери и доставка на различни съоръжения и кислород. При него може да се наложат многократни изкачвания и слизания между различните лагери. Този стил отнема много повече време, но се оказва по-успешен при покоряването на осемхилядниците.

Гараж

Гараж е мястото, където се съхранява лека кола или друго моторно превозно средство. Той може да е част от сграда или да е самостоятелна постройка. Съвременните гаражи може да се оборудват с автоматични врати, контролирани дистанционно. Съществуват гаражи за един, два или повече автомобила. Малките фамилни гаражи са обикновено с размери 2.5 на 5 метра, а по-големите поне 3 на 6 метра.

Гордън Мъри

Гордън Мъри (роден 18 юни 1946 г.) е известен южноафрикански инженер-конструктор от „Формула 1“, проектирал и прочутата спортна кола McLaren F1. Известен е като много добър аеродинамик, негово хоби са колите с добро аероприлепяне и минимално тегло.

Дюкян

Дюкян (на турски: dükkân) е турска дума, която означава малък магазин за различни стоки. Често от дюкяна се предлагат и услуги от специализирана занаятчийска работилница за ремонт или нови изделия към него. Тази форма на търговия вече не е популярна и практически не се провежда от първата половина на ХХ век. Дюкянчета са съхранени като атракция от времето на възраждането като Самоводската чаршия във Велико Търново, архитектурно-етнографски комплекс "Етъра" край Габрово и на други места в страната.

Езерово (язовир)

Езерово е язовир на река Каялийка в България и е втори по поречието на реката след язовир Брягово. Използва се за напояване и рибовъдство.

Железопътен моделизъм

Железопътният моделизъм или влаковият моделизъм представлява хоби, при което системи за железопътен транспорт се пресъздават в умалени модели с различен мащаб. Моделите могат да включват както подвижния състав (локомотиви, вагони, автомобили), така и трасето, сигнализация, сгради, улици, зеленина, хора и т.н.

Най-ранните форми на железопътен моделизъм са Карпет рейлуей (на английски: Carpet railway – килимна железница). Това са играчки, появили се през 1840 г.

Клуб

Клуб (на английски: club) e организация на хора, обединени от общ интерес или цел.

Могат да бъдат свързани с различни интереси – хоби, спорт, забавление (използва се и като синоним на бар). Това може да са професионални общества, също училищни и университетски клубове. Политическите клубове, създадени по време на Френската революция, играят голяма роля в оформянето и налагането на различните възгледи.

Летни олимпийски игри 1996

XXVI летни олимпийски игри се провеждат в Атланта, Съединените американски щати от 19 юли до 4 август 1996 г. Другите градове, кандидатирали се за домакинство, са Атина, Белград, Манчестър, Мелбърн и Торонто.

По случай стогодишния олимпийски юбилей на церемонията по откриването е поканен най-възрастният жив олимпийски медалист — словенецът Леон Щукел.

В олимпийската програма правят дебют спортовете плажен волейбол, планинско колоездене и софтбол.

На 27 юли в олимпийския парк при бомбен атентат загиват двама души, а 111 са ранени.

Журналистът Лоурънс Донегън определя игрите като „организационен хаос“ и „комерсиална алчност“.

Моряк

Морякът е човек, който управлява кораб, или асистира при направлението на кораба, поддръжката или операциите. Моряк е също човек, който се занимава с управлението на лодки, плавателни съдове по водна повърхност. Това определение може да се използва както за Адмирал от флота, така и за човек който излиза с платноходка в открито море (или яхти, като хоби).

Според наредбата и реда на извършване на посредническа дейност на Р.България, дефиницията на моряк е: Всяко лице, което изпълнява длъжност на борда на кораби, с изключение военните и тези използвани от държавата за нетърговски цели.

Позиции на борда на кораба:

На борда на търговските кораби моряците се делят на три основни отдела:Палубна, Машинна команда и Кетъринг.

Нумизматика

Нумизматика (от лат. numisma, гр. nómisma – монета) е наука, изучаваща историята на монетите и платежните средства като цяло. Думата също означава и наука за монетите като исторически извори и по това е помощна наука на историята и археологията.Обект на нумизматиката са също и банкноти, ордени, медали и значки. Нумизматика се нарича също и колекционирането на монети като хоби, което пък е направило редките монети много скъпи и е превърнало нумизматиката в сериозен бизнес.

Колекционирането като хоби и търговията с монети са най-развити в САЩ и въпреки кратката история на Съединените щати, американските монети са особено ценни. Цените им в идеално качество варират от десетки хиляди долари до милиони в случай на голяма рядкост. Ценни и търсени са монетите сечени в Римската република и особено тези сечени по време на Римската империя, поради тяхната рядкост и многообразие. За историята на българските земи са важни както тези сечени в Рим, така и сечените във Византия и Европа през средновековието. В България наличието на много антични монети и черен пазар, е причина за иманярство, което унищожава важни археологични обекти.

В България все още нумизматиката не е достатъчно разпространена и българските монети могат да се намерят сравнително лесно и на добри цени. Най-редките български монети са сребърните монети от 1916 година, които са разпространени много малко като средство за плащане, а останалите са претопени.

Папагалоподобни

Папагалоподобните (Psittaciformes) са разред включващ около 342 вида птици, най-често групирани в две семейства: Какадута (Cacatuidae) и Папагали (Psittacidae). Те са дребни и средни по размери птици; много от видовете имат ярко и многоцветно оперение. Всички представители на разреда притежават характерните извити надолу човки, чиято горна половина е подвижно свързана с черепа. Пръстите на краката са групирани два напред и два назад, подобно на кълвачите.

Някои систематики поставят таксона Loriinae като трето семейство (вместо като част от Psittacidae) или струпват Cacatuidae и Psittacidae в едно голямо семейство. По-разпространеното виждане е, че Cacatuidae се отличават достатъчно—с подвижния си гребен, различна подредба на сънните артерии, жлъчен мехур, различни черепни кости и композиция на перата,—за да бъдат разглеждани като различно семейство.

Радиолюбителство

Радиолюбителската дейност, наричана още радиолюбителство, е многостранно техническо хоби, свързано с конструиране на радиоприемници, радиопредаватели и антенни системи, приемане и предаване на електронни съобщения в радиолюбителските диапазони и класове на излъчване. Осъществените радиовръзки могат да бъдат потвърдени чрез изпращане на QSL-картички. Лицата, които развиват радиолюбителска дейност, се наричат радиолюбители.

За осъществяване на радиолюбителска дейност в България е необходим лиценз от Комисията за регулиране на съобщенията. Нарушителите се наказват с лишаване от свобода до 5 години, по чл. 348 от НК.Гражданската радиовръзка е частен вид радиолюбителска дейност, за която не се изисква официален лиценз.

Радист

Радистът е специалист по приемане и предаване на безжични съобщения по радиочестотите, чрез апарати, които се наричат радиостанции.

С изобретяването на радиото в края на 19 век започва усилен обмен на радиосъобщения между кореспондентите от една държава, и различните държави, и континенти. Първите радиостанции са масивни апарати, които нямат автоматични настройки. За осъществяване на радиовръзка чрез тях е необходимо ръчно въвеждане на множество настройки и параметри, което от своя страна изисква определена квалификация. Така в началото на 20 век възниква професията „радист“. По-късно, с развитието на средствата за автоматизация, труда на радистите се облекчава и възникват смесени длъжности, като „щурман-радист“ в бомбардировъчната авиация, „стрелец-радист“ в щурмовата авиация и други.

Радистите са:

радиотелеграфисти – работят на амплитудна модулация с аналогов сигнал по морзовата азбука;

радиотелефонисти – работят на различни модулации и сигнали, като предават съобщенията на глас.Най-многобройни са радистите във въоръжените сили, след тях на корабите, самолетите и експедициите в отдалечени места – като геолози и други. С развитието на дигиталните и спътниковите комуникации в края на 20 век и особено в началото на 21 век се появяват компактни уреди за комуникация с автоматични настройки. Професията „радист“ постепенно изчезва. Там, където са изрично необходими специалисти по безжични комуникации, например в армията и на корабите, радистите са заместени от свързочници – специалисти, техници и инженери по комуникациите.

Развлечение

Развлечението е вид човешка дейност или поведение, предназначени за отпускане и създаване на удоволствие.

Формите на развлечение са много и разнообразни – телевизия, кино, театър, музика, радио, хазартни игри и други.

Обикновено се практикува в свободното време и като правило е пасивно. Например гледането на филм или опера е развлечение, докато свиренето на инструмент или спортните занимания за собствено удоволствие може да се считат за хоби.

Индустрията, която се занимава с осигуряването на развлечения, се нарича развлекателна индустрия или още шоубизнес.

Раковина

Раковина е черупка, в която живеят раци, охлюви и подобни на тях животни. Тя е рогово образувание, което покрива тялото на някои безгръбначни. От раковини се изработват риболовни принадлежности, бижутерия, музикални инструменти и съдове. Художниците от Ренесанса рисуват в картините си огромни раковини. Типичен пример за това е картината на

Сандро Ботичели „Раждането на Венера“.

Колекционирането на мидени черупки е хоби на някои хора.

Разделът от зоологията, който изучава раковините се нарича конхология.

Ски спорт

Карането на ски е вид спорт или хоби и представлява пързаляне по сняг, вода, трева или друго подходящо покритие с нисък коефициент на триене, с помощта на пособия, наречени ски и щеки.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.