Хановер

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Хановер.
Хановер
Hannover
— град —
      
Герб
Luftbild Hannover Rathaus
Германия
52.3744° с. ш. 9.7386° и. д.
Хановер
Долна Саксония
52.3744° с. ш. 9.7386° и. д.
Хановер
Страна Flag of Germany.svg Германия
Провинция Долна Саксония
Площ 204,30[1][2] km²
Надм. височина 55 m
Население 525 875 души (2011)
Пощенски код 30001 – 30669
Телефонен код +49 511
МПС код H

Хановер (на немски:  Hannover) е град в Германия, столица на провинция Долна Саксония. Към 31 декември 2011 година населението на града е 525 875 души.[3]

Той е голям железопътен възел. Известен е със своя панаир „Хановермесе“, който е най-големият технически панаир в света.

История

През Средновековието на територията на Германия има отделни градове държави, които не са били обединени в единна държава. Хановер е един от тях. Известно е, че основите на града са поставени още през Ранното Средновековие, около 12 век. За първи път Хановер се споменава в документи от 1150 година като център на търговията за региона. Първият известен феодал на Хановер е Ернст Август, който се оженил за внучката на английския крал Якоб I – София. През 1714 година техният син Джордж Лудвиг става наследник на британския трон под името Джордж I. Според историческите данни от това време Джордж I остава до края на живота си привързан към немските си корени. Дори в някои документи се отбелязва, че той никога не успява да научи добре английски и прекарва по-голямата част от живота си на територията на днешна Германия. Така Хановер и Англия са под единно управление почти 125 години по силата на движението на Персонификацията, което представлява обединяване на различни кралства от един владетел. По същата причина през Средновековието под единно управление са били Полша и Саксония, както и Холандия и Люксембург. По времето на Наполеон обаче част от териториите около Хановер стават част от Кралство Вестфалия (1807 г.) и до 1810 г. почти цялата територия на Кралство Хановер преминава към Вестфалия. Няколко години по-късно, през 1813 година, Хановер отново е под управлението на Англия – при крал Джордж III. През 1815 година градът става кралство според решението на Виенския конгрес, в който взимат участие всички европейски големи сили. Конгресът има за цел да реши въпросите с новото устройство на Европа след Наполеоновите войни между 1808 – 1812 година. През 1866 година Хановер става провинция на Прусия. През 1946 година отделната провинция Хановер, Брауншвайг, Олденбург, Шаумбург-Липе влизат в състава на днешната провинция Долна Саксония. През 1949 година провинцията става част от територията на Федерална република Германия. След края на Персонификацията Хановер окончателно се отделя от Англия и през 1815 година става столица на едноименно кралство. Следващите години Хановер преживява своя най-голям разцвет. След така наречената Германска война между Прусия и Австрия през 1866 година градът преминава във владение на Прусия. През Втората световна война днешната столица на Долна Саксония е силно разрушена от бомбардировките и отново е възстановена като модерен град след края на войната. От 1947 година насам в Хановер се провежда ежегоден панаир на промишлеността.[4]

Култура и забележителности

Части от стария град изглеждат средновековни, те са добре направени копия, след като оригиналите са унищожени по време на бомбардировките през Втората световна война. Около 40-те стари къщи, които оцеляват след войната, са „преместени“ в стария град.[5]

Историята на града е богата, за което говори и хановерската архитектура. Център на стария град е „Марктплац“ със старото кметство, което е построено в готически стил между 1439 – 1455 година. Тук може да се види и черквата, построена от червени тухли през 14 век. Типични за по-късния бароков стил са катедралите „Свети Йоханис“, построена между 1666 – 1670 година, и „Свети Клеменс“, построена между 1711 – 1718 година. Най-старата клерикална сграда е тази на Кръстовата катедрала. Нейният строеж е започнал около 1300 година. Към многобройните забележителности на Хановер принадлежат и замъците, които са свидетелство за богатото историческо минало на града. Сред най-известните са „Лаиншлос“ от 17 век, който се намира в южната част на стария град, обновеният през 1832 година „Вангенхайм-Палас“. Не е за пропускане да се види и пищният замък „Херенхаус“ с неговите градини, устроени в бароков стил на територия от 50 хектара. Те също принадлежат към едно от многобройните богатства на града.[4]

Хановер е домакин на първото световно изложение в Германия. Традицията за провеждането на световни изложения датира от 1851 година. За първи път подобно изложение се провежда в Лондон. Целта е страните, които участват, да покажат новите научни, технически и културни постижения на човечеството. Международното бюро за изложенията със седалище в Париж определя следващия домакин на световните изложения.[4]

Градът е известен с това, че в него се провежда най-големият технически панаир в света. В града се провежда „Октоберфест Хановер“, който е вторият по големина Октоберфест в света. В Хановер се провежда „Експо 2000“, като специално за изложението се правят допълнителни разширения на площадката за изложения. Благодарение на това изложбената площадка в града става най-голямата в света.[5]

През 1969 година в Хановер е създадена рок групата Скорпиънс а през 1970 – група Елой.

Известни личности

Родени в Хановер
Починали в Хановер

Побратимени градове

Източници

  1. www.destatis.de
  2. Федерална статистическа служба
  3. Landesbetrieb für Statistik und Kommunikationstechnologie Niedersachsen – Bevölkerungsfortschreibung ((de))
  4. а б в „Хановер – град с богата история и архитектура“, 29 февруари 2008 // вестник Новинар ((bg))
  5. а б Хановер // NasamNatam.com ((bg))

Външни препратки

Moment of Glory Tour

„Moment of Glory Tour“ е световно концертно турне на немската рок група Скорпиънс, което минава през Европа и САЩ. Турнето е за представянето на албумът Moment of Glory, който е записан в студио с Берлинският филхармончен оркестър, а след това в град Хановер Скорпиънс изнасят концерт на Експо 2000 със същия оркестър и издават ДиВиДи-то Moment of Glory.

Брауншвайг

Брауншвайг (на немски: Braunschweig) е град в северна Германия в югоизточната част на провинция Долна Саксония.

С население от около 248 867 жители към 31 декември 2010 г. е вторият по големина град в Долна Саксония след столицата Хановер. Площта му е 192,15 км², а гъстотата на населението – 1295 д/км².

Брауншвайг-Люнебург

Курфюрство Брауншвайг-Люнебург (на немски: Kurfürstentum Braunschweig-Lüneburg)

е от 1692 до 1806 г. (de facto) курфюрство на Свещената Римска империя.

Официалното му име е: Kur-Брауншвайг-Люнебург (Chur-Braunschweig-Lüneburg), неофициалното му име e Курфюрство Хановер (Kurfürstentum Hannover), или късо Кур-Хановер (Chur-Hannover) или Курхановер (Kurhannover) или Хановер (Hannover). Неговият девиз бил NEC ASPERA TERRENT. Курфюрството не е било същото по територия с Херцогство Брауншвайг-Люнебург. Намирало се в днешна Долна Саксония.

През 1692 г. херцог Ернст Август, от управляващата линия на Велфите в Княжество Каленберг, получава от император Леополд I новата (деветата) титла курфюрст, заради неговата подкрепа във Войната на Великия съюз.

От 1714 до 1837 г. се управлява в лична уния от кралете на Великобритания от Хановерската династия (последователно Джордж I, Джордж II, Джордж III, Джордж IV и Уилям IV).

През 1806 г. княжеството (de facto) e ликвидирано и през 1814 г. е в Кралство Хановер.

Велфи

Велфите (на немски: Welfen) са аристократична фамилия с франкски произход, известна от 9 век. През 18 и 19 век представители на рода са крале във Великобритания (Хановерска династия). През 1917 г. Хановерската династия (или Велфи линия Хановер) е преименувана на династия Уиндзор.

Фредерика Хановерска († 6 февруари 1981), кралица на Гърция, е една от Велфите. Нейният племенник Ернст Август от Хановер (* 1954) е сегашният ръководител на фамилията. Той е правнук на Вилхелм II, последният германски кайзер и крал на Прусия, и от 1999 г. съпруг на принцеса Каролина от Монако.

Графство Бентхайм

Графство Бентхайм (на немски: Grafschaft Bentheim) е историческа територия на Свещената Римска империя в Долна Саксония, Германия в район Графство Бентхайм от около 1050 до 1806 година.

Центърът на графството е замъкът Бентхайм в днешния Бад Бентхайм в Долна Саксония. Замъкът е споменат за пръв път в документ през 1116 г. Баварският херцог Ото Нортхаймски († 1083) е посочен като собственик на замъка.

Първият известен граф е Ото I фон Салм († 1050), пфалцграф при Рейн, граф на Бентхайм, граф на Рейнек (Вигерихиди), женен от 1115 г. за Гертруда фон Нортхайм († 1154), наследничка на графство Бентхайм и Рейнек, дъщеря на Хайнрих Дебели граф на Нортхайм. Тяхната дъщеря Софи наследява от майка си графство Бентхайм и се омъжва 1137 г. за Дитрих VI, граф на Холандия (Герулфинги). Нейният син Ото I e от 1166 до 1208 г. граф на Бентхайм.

През 1262 г. графовете на Бентхайм получават графство Текленбург, след тяхното изчезване. През 1421 г. Ебервин I фон Гьотерсвик наследява Бентхайм и става 1425 г. също господар на Отенщайн, 1451 г. господар на Щайнфурт. Неговите наследници се разделят на линиите Бентхайм-Щайнфурт и Бентхайм.

Графството Бентхайм е импреско графство от (1500-1806) в Долнорейнски имперски окръг. През 1753 г. при граф Фридрих Карл имперското графство е заложено за 30 години на краля на Великобритания и курфюрста на Брауншвайг и Люнебург. По време на Седемгодишната война между Англия и Франция Фридрих Карл окупира през 1757 г. своята бивша територия и става отново неин собственик. През 1758 г. обаче хановерската войска завладява Бентхайм и изгонват окупаторите. Управлението на Хановер продължава договора за още 30 години.

През 1806 година Наполеон Бонапарт взема всички права на графовете и Бентхайм и графството до 1811 г. е във Великото херцогство Берг. Според Виенския конгрес от 1815 г. графството Бентхайм попада към Кралство Хановер и през 1866 г. - към Кралство Прусия.

От 1969 година глава на род Бентхайм-Текленбург е Мориц Казимир принц фон Бентхайм-Текленбург.

Графство Хоя

Графството Хоя (на немски: Grafschaft Hoya; von (der) Hoyen) е територия на Свещената Римска империя в Долнорейнски имперски окръг (Вестфалски имперски окръг) в Долна Саксония, Германия от 1202 до 1582 г.

Намира се главно западно от р. Среден Везер. Резиденции са дворец Хоя и Нинбург, управлява се от фамилията Дом Хоя и от 1582 г. Каленберг или Курхановер. Територията на графството е 1400 км² (ок. 1800) и има 60 000 жители (ок. 1800).

Първият граф на Хоя през 1202 г. според документи е Хайнрих I († 1235), който е в свитата на архиепископa на Бремен Хартвиг II фон Утледе. През 1215 г. графовете купуват свободното графство Нинбург, разширяват се на юг, през 1338 г. те купуват графство Алтбруххаузен. Графството обхваща почти цялата територия на Средния западен Везер регион с площ от 2250 км², голямо почти колкото днешен Саарланд.

През 1345 г. графството е разделено между двама братя графове на горно графство (Нинбургска линия) и долно графство (Хоянска линия). Графството е заедно управлявано. През 1497 г. измира линията Хоя и попада на Нинбург.

От 1351 до 1359 г. графството Хоя има т.нар. „Конфликт Хоя“ с ханза-град Бремен. Бремен загубва през 1358 г. при сражение на Алер и трябва да плати високи суми за освобождението на своите пленници.

През началото на 16 век започва залезът на графството. Графовете на Хоя са с големи финансови задължения главно заради военните им предприемания. През 1512 г. графството е завладяно от херцозите на род Велфи и графската фамилия отива при роднините си в Източна Фризия. През 1519 г. те могат да си върнат графството обратно след заплащането на висока сума и се подчиняват на съседните могъщи херцози от Херцогство Брауншвайг-Люнебург.

На 25 февруари 1582 г. умира последният граф на Хоя, Ото VIII, в резиденцията си дворец Хоя. Графството Хоя е поделено между линиите на Велфите.

Те стават по-късно като курфюрсти и крале на Хановер господари на Графство Хоя. През 1866 г. графството заедно с Хановер попада на Прусия. От 1932 до 1977 г. съществува Окръг графство Хоя с главен град Сике. От 1946 г. Окръг графство Хоя е към Долна Саксония.

Гьотингенски университет

Гьотингенският университет „Георг-Август“ (на немски: Georg-August-Universität) е един от най-големите и най-старите университети в Долна Саксония. Намира се в град Гьотинген, Германия.Университетът е основан през 1734 година от крал Джордж ІІ, курфюрст на Хановер и крал на Великобритания, и е открит през 1737. Развивайки се бързо, достига 1000 студенти и ставал едно от най-големите висши училища в Европа по онова време.

Джордж I

Джордж I (на английски: George I), роден Георг Лудвиг фон Хановер (на немски: Georg Ludwig von Hanover), курфюрст на Хановер от 1698, крал на Великобритания и Ирландия от 1714 до смъртта си.

Джордж I е роден в Долна Саксония, днес част от Германия. Наследява земите и титлата на херцогство Брауншвайг-Люнебург. Поредица войни разширяват земите му и през 1698 г. той става курфюрст на Брауншвайг-Люнебург (по-известно като курфюрство Хановер по столицата Хановер). На 54-годишна възраст след смъртта на британската кралица Анна, Джордж се възкачва на английския трон като първи монарх от династията Хановер. Това става, защото въпреки че мнозина други претенденти имат по-близка кръвна връзка с покойната кралица, те са католици, а Законът за наследяване от 1701 г. на английски: Act of Settlement изрично забранява наследяването на британската корона от католици. В знак на несъгласие католическите якобити опитват да организират държавен преврат, в който да провъзгласят за крал доведения брат на Анна Джеймс Стюарт, но не успяват.

При царуването на Джордж I Великобритания започва своя преход към кабинетната система на управление, начело с премиер-министър (министър-председател). Към края на царуването на Джордж I сър Робърт Уолпоул се изявява де факто като първи премиер-министър на Великобритания. Джордж I умира по време на посещение в родния си Хановер през 1727 г.

Джордж III

Джордж III (Джордж Уилям Фредерик, на английски: George William Frederick) е крал на Великобритания и крал на Ирландия от 25 октомври 1760 до 1 януари 1801, а от този момент до края на живота си – първи крал на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия. Освен това той е и херцог на Брауншвайг-Люнебург (Хановер), а на 12 октомври 1814 получава и титлата крал на Хановер. Джордж III е третият британски монарх от Хановерската династия.

При управлението на Джордж III Великобритания и Ирландия са обединени, образувайки Обединеното кралство. По същото време обаче Великобритания губи много от своите колонии в Северна Америка, които образуват нова независима федерация – Съединените американски щати (САЩ).

Джордж III страда от умствено заболяване, считано днес за следствие от порфирия. След поредната криза през 1811 г. най-големият му син Джордж, принц на Уелс, започва да управлява като принц-регент. След смъртта на баща си той го наследява под името Джордж IV.

Долна Саксония

Долна Саксония (на немски: Niedersachsen) е една от шестнадесетте федерални провинции на Германия. Разположена е в Северозападната част на Германия, а столица на провинцията е град Хановер. В някои от окръзите на Долна Саксония все още се говори долнонемски език, но броят на говорещите намалява. Във федералната провинция живеят около 8 млн. жители.

Клаус Майне

Клаус Майне (на немски: Klaus Meine) е вокалист на Скорпиънс, роден е на 25 май 1948 година в Хановер, Западна Германия.

Кралство Хановер

Кралство Хановер (на немски: Königreich Hannover) е държава в днешна Северна Германия, съществувала от 1814 до 1866 година.

Хановерското кралство е образувано по време на Виенския конгрес на основата на Курфюрство Брауншвайг-Люнебург (Хановерското курфюрстство), което от 1714 година се намира в лична уния с Великобритания. На конгреса е договорена размяна на територии с Прусия, в резултат на което новото кралство се разширява значително. Към него са присъединени Хилдесхаймското епископство, Източна Фризия и части от Лингенското графство и Мюнстерското епископство. В замяна Прусия получава частта от Лауенбургското херцогство на десния бряг на Елба и няколко малки ексклава на изток.

Първоначално британските монарси Джордж І, Джордж II и Джордж III са курфюрсти на Хановер в лична уния, макар и никога да не са го посещавали. След образуването на кралство Хановер то се оглавява от Джордж III (1814 – 1820), Джордж IV (1820 – 1830) и Уилям IV (1830 – 1837). След смъртта на Уилям IV през 1837 г. на английския трон се качва кралица Виктория, но в кралство Хановер личната уния е прекъсната поради действащия Салически закон и крал става Ернст Август I, пети син на Джордж III. Наследен е през 1851 година от сина си Георг V. По време на Австро-пруската война през 1866 година Хановер, както и останалите членове на Германската конфедерация, се опитва да запази неутралитет, но Прусия приема обявената мобилизация за враждебно действие и на 20 септември анексира кралството.

Матиас Ябс

Матиас Ябс (на немски: Matthias Jabs), роден на 25 октомври 1955 година в Хановер, Германия, е немски китарист и автор на песни, член на най-успешната германска рок група Скорпиънс.

Той прави китарните сола на повечето песни. Използва предимно китари тип Гибсън Експлорър и дори е създал модел, наречен Експлорър 90, заради тялото, чиито размери са 90% от тези на стандартните Експлоръри. Освен това е прочут със свиренето си на Толк бокс на няколко песни като „The Zoo“ от албума Animal Magnetism, „To Be No.1“ от Eye II Eye, „Money And Fame“ от Crazy World, „Media Overkill“ от Savage Amusement, „Can You Feel It“ от Unbreakable и други.

Световно първенство по футбол 2006

Световното първенство по футбол Германия 2006 е международен футболен турнир, който започва на 9 юни 2006 г. и завършва на 9 юли 2006 г. Във финалния мач световен шампион става Италия, побеждавайки Франция след изпълнение на дузпи. Това е 18-ото в историята Световно първенство по футбол. През юни 2000 г. Германия спечелва правото на домакинство, побеждавайки кандидатурите на Бразилия, Англия, Мароко и РЮА (която е домакин на Световното първенство по футбол през 2010 г.).

Играчи, които получат жълт картон в два мача, биват наказани за един мач. На играчите с един от двата жълти картона преди полуфиналния мач този жълт картон бива опростен.

Уилям Хершел

Уилям Хершел (Фридрих Вилхелм Хершел) (на немски: Friedrich Wilhelm Herschel; на английски: William Herschel) е английски астроном и композитор от немски произход.Най-големите му постижения са откриването на планетата Уран и на двата ѝ спътника (Титания и Оберон), откриването на спътниците на Сатурн (Мимас и Енцелад), както и откриването на инфрачервеното излъчване. По-малко е известен като автор на 24 симфонии. Брат е на астрономката Каролина Лукреция Хершел и е баща на британския учен Джон Хершел.

Францис Буххолц

Францис Бухолц (роден на 19 февруари 1954 г. в Хановер, Германия) е немски басист, известен като член на рок групата Scorpions.

Хановер ШФ 96

Хановерше Шпортферайн фон 1896 (на немски: Hannoversche Sportverein (HSV) von 1896) или за кратко Хановер 96 (на немски: Hannover 96) е името на германски футболен клуб от град Хановер, провинция Долна Саксония, Германия. Основан е на 12 април 1896 г. Шампион на Германия през 1938 и 1954 г., носител на купата на страната през 1992 г. Екипът на отбора е червени фланелки, черни гащета и чорапи.

Освен с футбол, клубът има подразделения за лека атлетика, гимнастика, бадминтон (един от традиционно силните отбори в Германия), тенис, тенис на маса, билярд и триатлон. Има около 10,000 членове, като 2,200 от тях практикуват някои от спортовете в Хановер 96, а останалите са фенска маса, придобила статута си по новите правила на записване през последните години.

Професионалният футболен отбор представлява командитно дружество с акции, контролирано от клуба.

Херцогство Брауншвайг-Люнебург

Херцогството Брауншвайг-Люнебург (на немски: Herzogtum Braunschweig-Lüneburg, Herzogtum Braunschweig und Lüneburg) е историческа територия в Свещената Римска империя, херцогство през 1235-1806 г.

То се създава през 1235 г. от собствеността на род Велфи в Саксония и е дадено като имперски феод на Ото Детето, внук на Хайнрих Лъв и правнук на император Лотар III.

Името на херцогството са двата най-големи града в територията, Брауншвайг и Люнебург. Херцогството е разделяно няколко пъти през късното Средновековие и оттогава всички линии на Велфите носят титлата херцог фон Брауншвайг и Люнебург. Частичните княжества съществуват до края на Свещената Римска империя на немската нация през 1806 г. След Виенския конгрес се образуват през 1814 г. Кралство Хановер (1814-1866) и Херцогство Брауншвайг (1814-1918), което става през 1918 г. Свободна държава Брауншвайг (1918–1945), която влиза в Долна Саксония.

През 1180 г. херцог Хайнрих Лъв загубва титлата си херцог на Саксония и Бавария. Той успява след дългогодишно изгнание да се върне на своите собствености (Алод), наследени от майка му Гертруда Саксонска, дъщерята на император Лотар III.

През 1235 г. внукът му Ото Детето преписва собствеността си (Алод) на император Фридрих II и получава новоорганизираното Херцогство Брауншвайг-Люнебург, което се състои от преписаната територия и от други много по-големи имперски територии.

През 1269 г. херцогството се разделя от синовете му, които преди това от 1252 г. заедно управлявали херцогството. Албрехт I Велики получава южната част на страната и териториите около Брауншвайг, a Йохан северната част със собственостите около Люнебург. Градовете Брауншвайг (до 1671) и Люнебург (до 1512) остават собственост на цялата фамилия Велфи.

След това херцогството е разделяно и събирано няколко пъти.

Частичните княжества на Херцогството Брауншвайг-Люнебург на:

1269 Княжество Брауншвайг

1269 Княжество Люнебург, 1692 Курфюрство Люнебург

1345 Княжество Гьотинген, 1495 г. обеденено с Княжество Каленберг

1432 Княжество Брауншвайг-Волфенбютел, 1814 Херцогство Брауншвайг

1432 Княжество Каленберг, 1692 г. Курфюрство Брауншвайг-Люнебург,наричано Курфюрство Хановер, 1814 г. Кралство Хановер1596 Княжество Грубенхаген към Брауншвайг-ВолфенбютелДруги без собствен суверенитет:

Даненберг, Харбург, Гифхорн, Беверн, Остероде, Херцберг, Залцдерхелден и Айнбек.През 1814 г. се образува Херцогство Брауншвайг.

Хонщайн (род)

Хонщайн или Графовете фон Хонщайн (на немски: Hohnstein; Honstein; Grafen von Hohnstein) е стар немски благороднически род в Харц. От средата на 12 век те са в документи първо господари на Илфелд. Те управляват в множество графства и изчезват през 1593 г.

Първият известен от фамилията е Аделгер фон Илфелд/Елгер I, граф на Илфелд (1128), по документи от 1103 до 1128 г., († 18 ноември ....), женен за Бертрада († 12 октомври ....). Те живеят първо в замък Илбург в Илфелд.

През 1154 г. в документ Елгер фон Илфелд (или Аделгер) се жени ок. 1162 г. за Лутруда фон Хонщайн, според документ на Хайнрих Лъв за манастир Фолкенрода. През 1182 г. един граф Елгер фон Хонщайн се споменава като свидетел в документ на император Фридрих I Барбароса. Те живеят първо на територията около Илфелд и Нойщат/Харц със замък Хонщайн (Харц). Графовете разширяват до средата на 14 век значително териториата си и стават най-значимите графове в Южен Харц, още преди графовете на Шварцбург и графовете цу Щолберг. През края на 13/началото на 14 век Дом Хонщайн започва да се дели на множество линии и от 1315 г. е разделен на три линии.

Графството Хонщайн е от 1815 г. в Кралство Хановер.

1 000 000+
500 000+
200 000+
100 000+

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.