Ханза

Ханза, Ханзейски съюз или Ханзейска лига (на немски: Hanse, от старовисоконемски: Hansa, буквално „група“, „съюз“), също: Любекска ханза, Немска ханза (на латински: Hansa Teutonica или Liga Hanseatica) е съюз на търговски гилдии от Северна Европа в периода между 12-ти и 17 век.

Съюзът изгражда и поддържа търговски монопол в Балтийско море, част от Северно море и голяма част от Северна Европа. Градовете на Ханзата имат свои собствени закони и взаимно си осигуряват помощ и защита. Столица на Ханзата е град Любек, намиращ се в Северна Германия.

Ханзата обединява всички градове за защита на търговските интереси на членуващите свободни градове. Тя съществува и до днес, с някои прекъсвания. И до днес за някои градове като нарицателно остава името им ханзейски град – такива са Хамбург, Любек, Бремен и Росток.

История

Ausbreitung der Hanse um das Jahr 1400-Droysens 28
Обхват на Ханзата през 1400 г.

Причините за появата на Ханзата са нарастването на населението на териториите северно от Елба, вследствие на миграциите на германското население, появата на нови градове и независими комуни и повишаването вследствие на това на обема на търговията.[1][2]

Ханзата се сформира през 12 век като съюз на търговци, после като съюз на търговските гилдии и към края на 13 век – като съюз на градове. Първото споменаване на Ханзата е през 1358 г.[3]

В миналото също има опити за търговия, на които пречат военните набези и пиратството в Балтийско море (вж. викинги) – например, кораби от остров Готланд достигат с плаване по реките чак до Новгород, но мащабът на международните икономически отношения в Балтийско море преди възхода на Ханзата остава незначителен.

Германските градове бързо постигат господстващо положение по отношение на търговията в Балтийско море през следващия век и Любек се превръща в център на цялата морска търговия, които свързва страните около Балтийско и Северно море.

Основаване

Любек се превръща в база за търговците от Саксония и Вестфалия, които разширяват търговията си на изток и север. Още преди думата Hanse да е записана в документ (1267 г.), търговците от града започват да формират гилдии, или „ханзи“, с намерение да търгуват с отвъдморските градове, особено тези от източната част на Балтийско море – източник на дървесина, восък, кехлибар, смола, кожи, и дори ръж и пшеница, доставяни с шлепове от вътрешността на континента на пристанищните пазари.

Висбю е основен център на търговията в Балтийско море преди Ханзата. В течение на 100 години, германците отиват до Новгород под флага на Готланд. Търговци от Висбю, които пътуват на изток, създават местно представителство в Новгород. Отначало германците използват готландския Gutagard. С наплива на твърде много търговци, готландците организират отделна кантора по-далеч от реката.

Източници

  1. Hanse. – in: Lexikon des Mittelalters. Bd.4, S. 1921 – 1922.
  2. Rolf Hammel-Kiesow. Die Hanse. – München: Verlag C.H.Beck, 2000. – S.21 – 26.
  3. см.: Hanse. – in: Handwörterbuch zur deutschen Rechtsgeschichte (HRG). in 5 Bde. – Band I., S.1992 – 2002
Берген

Бѐрген (на норвежки: Bergen, произнася се по-близко до Бя̀рген) е град в Югозападна Норвегия, център на фюлке Хордалан. Разположен е на брега на Норвежко море. Население 223 600 души от преброяването на 1 юли 2008 г. Берген е вторият по големина град в страната.

Градът е разположен на югозападното крайбрежие на Норвегия, в Хордалан. Берген е заобиколен от група планини известна с името „Седемте планини“ (de syv fjell), въпреки че броят на планините е въпрос на дефиниция. Градът е признат за неофициална столица на областта известна като Западна Норвегия, както и за официален път към норвежките фиорди. Берген има вътрешно пристанище, което е не само най-голямото в страната, но и едно от най-големите в Европа, обработващо над 50% от товарите в Норвегия според пристанищната компания.

Брауншвайг

Брауншвайг (на немски: Braunschweig) е град в северна Германия в югоизточната част на провинция Долна Саксония.

С население от около 248 867 жители към 31 декември 2010 г. е вторият по големина град в Долна Саксония след столицата Хановер. Площта му е 192,15 км², а гъстотата на населението – 1295 д/км².

Бремен

Бремен (на немски: Bremen) е град в Северна Германия. Официалното му име е Фрайе унд Ханзещат Бремен (Freie und Hansestadt) поради членството му в средновековния съюз Ханза. Разположен е на река Везер.

Населението му през 2010 е 547 340 жители. Площта му е 325,42 км². Заедно с Бремерхафен образува провинция Бремен, основана през 1947 г., с площ 419 км² .

Вентспилс

Ве́нтспилс (на латвийски: Ventspils) е град (от 18 март 1625 г.) в Латвия на брега на Балтийско море, разположен на устието на река Вента. Намира се северно от Лиепая и западно от Рига. Населението му е 44 хил. жители (2005).

Основан през 13 век от Ливонския орден (Ливонските братя по меч). Добре реставрирана е старата част на града; достъпна е бреговата ивица до Лиепая.

Незамръзващото пристанище е важно звено в износа на руски нефт и каменни въглища чрез Балтийско море.

Висше образование:

Вентспилско висше училище,

Вентспилски филиал на Рижския технически университет,

Балтийско-руски институт,

Вентспилски филиал на Висшето училище по педагогика и управление на образованието,

Колеж по счетоводство и финанси.Спорт:

Футболен клуб „Вентспилс“ – шампион на Латвия (2006).

Баскетболен клуб „Вентспилс“ – шампион на Латвия (1999/00, 2000/01, 2001/02, 2002/03, 2003/04, 2004/05, 2005/06).

Гданск

Гданск или Данциг (на полски: Gdańsk; на кашубски: Gduńsk; на немски: Danzig) е шестият по големина град в Полша, най-важното полско пристанище и столица на Поморското войводство.

Административно е обособен в отделен окръг (повят) с площ 261,96 км2.

Градът е част от агломерацията Труймясто. Смята се за традиционна столица на Кашубия.

Дортмунд

Дортмунд (на немски: Dortmund; на латински: Tremonia) е град в Германия, провинция Северен Рейн-Вестфалия край река Емшер.

Има население от 580 444 души към 31 декември 2010 г. (осми по население в Германия) и обща площ от 280,71 km². Гъстотата на населението е 2068 д/km². На юг от града тече реката Рур. Пристанището в града е най-голямото речно пристанище в цяла Европа и свързва града със Северно море. Градът също е познат като „Зеления метрополис“ на Вестфалия заради многото си агрокултури, паркове и зеленина. В контраст на това, добивът на въглища и стомана е основна дейност в града от близо цял век.

Дуйсбург

Ду̀йсбург (на немски: Duisburg, известен на български и като Ду̀исбург, правилен правопис Дюсбург ) е град в Западна Германия, област Рур, провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Разположен е около района на вливането на река Рур в река Рейн. Дуйсбург е с най-голямото в света речно пристанище с 50 млн. тона товарооборот.

Население 485 580 души към 30 юни 2014 г. Площта му е 232,83 km², а гъстотата на населението – 2091 д/km².

Кведлинбург

Кведлинбург (на немски: Quedlinburg) е град в окръг Харц, в западната част на провинция Саксония-Анхалт, Германия, северно от планинската верига Харц. До 2007 г. градът е седалище на окръг Кведлинбург. Към 31 декември 2011 година населението на града е 28 137 души.През 1994 г. средновековният стар град на Кведлинбург е приет за част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Кил (град)

Кил (на немски: Kiel) е пристанищен град в Германия, център на провинция Шлезвиг-Холщайн.

Разположен е в малък залив в югозападната част на Балтийско море. Поради разположението си градът се профилира като корабостроителен център. От морското му пристанище започва Килският канал, който има стратегическо значение за града.

Площта на Кил е 118,65 км², населението – 247,441 души към 31 декември 2016 г., а гъстотата на населението – 2019 д/км². Брутният вътрешен продукт на глава от населението в Кил е 35 618 €, което е над средното за Германия и 159% спрямо средното за Европейския съюз.

Градът е основан от граф Адолф фон Холщайн между 1233 и 1242 г. Основна туристическа атракция на града е т. нар. Килска седмица (Kieler Woche) - ветроходна регата, провеждана традиционно в края на юни. Градът е известен със своя отбор по хандбал на клуб ТХВ Кил. Там се намира Килският университет, открит през 1665 г.

Кошалин

Коша̀лин (на полски: Koszalin; на кашубски: Kòszalëno; на немски: Köslin; на латински: Coslinum) е град в северозападна Полша, Западнопоморско войводство. Административен център е на Кошалински окръг, без да е част от него. Самият град е обособен в самостоятелен градски окръг с площ 98,34 км2.

Любек

Любек (на немски: Lübeck) е град в Шлезвиг-Холщайн, Северна Германия. Пристанище на Балтийско море, близо до устието на река Траве. Старата част на града е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.

Населението му наброява 210 232 жители към 31 декември 2010 г. Площта му е 214,21 км², а гъстотата на населението – 981 д/км². Основан е през XII век на мястото на бивша славянска крепост. Името му произлиза от славянската дума Любица (на полски и чешки градът все още се нарича така). Сред забележителностите му са портата „Холстентор“, църквата „Мариенкирхе“ – третата по големина църква в Германия, музеят на викингите, старите хамбари край р. Траве, катедралата „Любекер Дом“ и др.

Росток

Росток (на немски: Rostock, произнася се [rɔstɔk ], среща се и южнонемското произношение Рощок) е най-големият град в провинция Мекленбург-Предна Померания на Германия. Население 202 735 жители към 31 декември 2011. Площта му е 181,26 km², а гъстотата на населението – 1118 д/km².

Талин

Та̀лин (на естонски Tallinn, исторически Reval, Ревель) е столица и най-голям град на Естония. Главен административен център на област Харю. Разположен е на южния бряг на Финския залив на около 80 km от Хелзинкии има площ от 159,2 km². След 1991 г., благодарение на високотехнологичната индустрия и на потока от туристи, Талин се е превърнал в един от най-важните градове за Източна Европа и Прибалтика. Населението наброява около 400 000 души (2004).

Тарту

Та̀рту (на естонски: Tartu) е град в Източна Естония, втори по големина в страната. Административен център на едноименната област Тарту.

За разлика от Талин – днешната политическа и финансова столица на Естония, Тарту често е определян като нейния интелектуален и културен център, най-вече заради това, че Тартуският университет е най-старият и уважаван университет в страната.

Градът е разположен на река Емайъги и има население 101 965 души към 1 януари 2007 г.

Турку

Ту̀рку (на фински Turku, на шведски: Åbo, О̀бу) е град в Югозападна Финландия, център на провинция Западна Финландия.Разположен е при вливането на река Аура в Балтийско море и има население 176 401 души по данни от преброяването на 31 март 2010 г. Понастоящем е 5-ят по население град във Финландия.

Турку е финландският град с най-дълга история, тъй като е създаден през 13 век. Дълго време след създаването си градът е бил най-голям по население в страната. Между 1809 и 1812 г. е бил столица на Финландия. Когато обаче руснаците завладяват Финландия, те решават, че Турку е твърде близо до шведската граница и преместват административните функции на столичния град в Хелзинки.

В Турку е създаден първият кралски университет в страната. В наши дни градът е официално седалище на финландската лутеранска църква. През 1827 г. в Турку се разразява огромен по мащабите си пожар, който унищожава по-голямата част от града.

ФК Ханза (Росток)

ФК Ханза Росток (на немски: FC Hansa Rostock) е германски футболен отбор от град Росток, провинция Мекленбург-Предна Померания, Германия, с около 4800 членове. Основан е на 28 декември 1965 г. в бившата ГДР след преобразуването на футболното поделение на създадения през 1954 г. спортен клуб Емпор Росток.

Ханза е единственият футболен отбор от бившата Източна Германия, който след падането на Берлинската стена не напуска първите две дивизии на Германия. Най-големият му успех в историята е спечелването на последните издания на първенството и купата на ГДР през 1991 г.

Херфорд

Херфорд (на немски: Herford, [ˈhɛɐ̯fɔɐ̯t], Hiarwede) е град в Северен Рейн-Вестфалия, Германия, с 66 521 жители (на 31 декември 2015). От 8 юли 2013 г. градът има титлата „ханза-град“ („Hansestadt“).

Намира се до вливането на река Aa във Вере, която тече през Херфорд.

Херфорд съществува от 789 г. Около 800 г. се създава женския манастир Херфорд.

Шчечин

За едноименния кораб вижте Щетин (кораб)Шчѐчин (на полски: Szczecin; на немски: Stettin; на кашубски: Sztetëno; на латински: Stetinum) е седмият по големина град в Полша и второто по големина полско пристанище на Балтийско море. Шчечин е столица на Западнопоморското войводство. Административно е обособен в отделен окръг (повят) с площ от 300,55 km2.

Щаде

Щаде (на немски: Stade) е ханза - град в Долна Саксония, Германия с 45 218 жители (на 31 декември 2012). Намира се на югозападния бряг на Долна Елба, на около 45 км западно от Хамбург.

Градът се създава през 650 г. Става важно пристанище. През Средновековието Щаде е столица на графство Щаде.

В Щаде се намира предприятието Еърбъс.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.