Хайд Парк

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Хайд Парк.
Hyde Park from the air
Въздушна снимка на парка

Хайд Парк е един от най-големите паркове в централната част на Лондон с площ 350 акра и е един от кралските паркове на Лондон. Известен е със своя Speakers' Corner (Кътчето на ораторите), където всеки може да изкаже по всякакви теми. [1]

През 16 век е бил любимото място за лов на елени и глигани на крал Хенри VIII. [2] Той го закупува от монасите от Уестминстърското абатство през 1536 г. Паркът бива използван от двора на краля до Джеймс I, който позволява ограничен достъп. Чарлз I променя парка коренно – той поръчва създаването на Пръстена (The Ring) северно от днешните навеси за лодки на езерото Серпентайн и отваря парка за всички посетители. [1]

През 1665 г. по време на чумата много лондончани бягат в парка с надежда да не бъдат повалени от заразата. [1]

В края на 17 век Уилям III мести двора си в двореца Кенсингтън. Тъй като възприема маршрута на разходката си до парка Сейнт Джеймс кралят поръчва 300 газени лампи. През 1730-те кралица Каролина от Ансбах, съпругата на Джордж II, поръчва създаването на езерото Серпънтайн с площ 11,34 хектара. [1]

През 19 век Хайд Парк става място за национални празненства. През 1814 г. принц-регентът организира фойерверки, с които е отбелязан краят на Наполеоновите войни. През 1851 г., по време на управлението на кралица Виктория, в парка се провежда Голямото изложение, а през 1977 г. се провежда изложение по повод сребърния юбилей на кралица Елизабет II. [1]

През 1866 г. по време на шествие на Реформаторската лига на Едмунд Бийлс се стига до схватки с полицията. Впоследствие министър-председателят позволява шествията да се провеждат без намесата на полицията и от 1872 г. е позволено всекиму да говори по каквато и да е тема в Кътчето на ораторите. [1]

Добре поддържаните Кенсигтънски градини (Кенсигтън гардънс), които някога са били парк на двореца Кенсигтън, се сливат с Хайд парк от запад. В източната част на парка се намира известната арка Марбъл Арч, а сред парка е езерото Серпентайн. В югоизточния ъгъл на парка се намира Апсли Хаус, а Албърт Мемориал разположен на територията на парка точно срещу Роял Албърт Хол.

Външни препратки

Източници

  1. а б в г д е History and Architecture. // www.royalparks.org.uk. The Royal Parks. Посетен на 13 юли 2013. (на английски)
  2. About Hyde Park. // www.royalparks.org.uk. The Royal Parks. Посетен на 13 юли 2013. (на английски)
Live in Hyde Park

„Live in Hyde Park“ е единственият албум на живо на американската фънк рок група Ред Хот Чили Пепърс, издаден на 26 юли 2004. Албумът обхваща трите концерта, които групата изнася в Хайд Парк, Лондон, Англия, където свирят на 19-и, 20-и и 25 юни 2004.

Трите концерта са посетени от общо 258 000 души и с общи приходи от $17 100 000, е най-продаваното събитие за 2004 година. Песните изпълнени на концерта обхващат само 3 албума от 8 дотогава издадени на групата – Blood Sugar Sex Magik, Californication и By the Way, като това се дължи в известна степен на мнението на китариста на групата Джон Фрушанте, който не е доволен от свиренето си в Mother's Milk, както и различния стил на Дейв Наваро в албума One Hot Minute.

Апсли Хаус

51.5032, -0.151491

Апсли Хаус, известна също като Номер Едно, Лондон, е била лондонската резиденция на херцозите на Уелингтън и е единствената сграда на територията на Хайд Парк (намира се в неговия югоизточен ъгъл).

Днес сградата е обявена за паметник на културата и до нея има публичен достъп като музей и художествена галерия, въпреки че настоящият херцог на Уелингтън все още използва от време на време част от сградата. Това е може би единственият запазен пример в Лондон за аристократична градска къща от този вид. Започната е през 1771 г. и неин архитект е Робърт Адам.

Стаите се поддържат, доколкото е възможно, в първоначалния им стил и декорация. Тук се намира колекцията от картини, порцеланови и сребърни изделия, направени за херцога в Португалия през 1815 г., скулптури и обзавеждане.

Атанас Киряков

Атанас Киряков Атанасов е български актьор, сценарист и режисьор.

Голямото изложение

Голямото изложение е международно изложение, първото от поредицата световни изложения в областта на културата и индустрията, които ще станат изключително популярни през 19 век.

Провежда са от 1 май до 15 октомври 1851 г. в Хайд Парк, Лондон. Пълното име на събитието е Голямото изложение на произведения на индустрията на всички нации (на английски: The Great Exhibition of the Works of Industry of all Nations или The Great Exhibition). Известно е и като изложението от Кристал Палас във връзка с временната конструкция, в която са били разположени щандовете на производителите. На него присъстват множество забележителни фигури по онова време, включително Чарлз Дарвин, членовете на Орлеанското кралско семейство и писателите Шарлот Бронте, Луис Карол, и Джордж Елиът.

Голямото изложение се подготвя и провежда от кралска комисия (Royal Commission for the Exhibition of 1851), създадена през 1850 година от кралица Виктория. В нея дейно участие вземат Хенри Коул и принц Алберт фон Сакс-Кобург-Гота, съпруг на Виктория, който е назначен за президент и лично се нагърбва със сложната организация.

Изложението е много успешно и приключва със значителна печалба от 186 000 британски лири. След изложението, вместо да бъде разпусната, комисията започва да администрира тази сума с благотворителна цел. Според кралската харта задачата ѝ е „да увеличава средствата за техническо образование и да пропагандира влиянието на науката и изкуството върху производството и индустрията“.

С тази цел комисията закупува 86 акра (350 000 m2) в Южен Кенсингтън и полага основите на уникалния културен и музеен комплекс (наричан понякога Албъртополис), съставен от:

Роял Албърт Хол

Импириъл Колидж

Кралски колеж по изкуство

Кралски колеж по музика

Музей Виктория и Албърт

Природо-научен музей

Музей на наукатаСъщата институция продължава да владее и управлява голяма част от имотите и днес. Президент е принцеса Ан.

Елън Рузвелт

Елън Кросби Рузвелт (на английски: Ellen Crosby Roosevelt) (20 август 1868 Розендейл – 26 септември 1954 в Хайд парк) е бивша американска тенисистка.

Тя печели титла на сингъл и двойки жени (заедно със сестра си Грейс) през 1890 г. на Откритото първенство на САЩ (тогава Първенство на САЩ) и на смесени двойки през 1893 на същото първенство.

Първа братовчедка на Франклин Рузвелт тя е вписана в международната зала на славата през 1975 г.

Кенсингтън

Кенсингтън е квартал на Лондон. Намира се на юг и запад от Хайд Парк и е считан за един от луксозните квартали заедно с непосредствените си съседи Челси (от юг), Найтсбридж (от изток) и Нотинг Хил (от север). В него са разположени някои от основните туристически атракции на Лондон: Албърт Мемориал, Роял Албърт Хол, музеят „Виктория и Албърт“, музеят по естествена история, дворецът Кенсингтън, зала „Олимпия“. Главната артерия на квартала е Кенсингтън Хай стрийт с много магазини.

В административно отношение Кенсингтън е подрайон на община Кенсингтън и Челси, която е самостоятелна административна единица и избирателен район в рамките на Лондон.

Кенсингтън (дворец)

51.505278, -0.188333

Дворецът Кенсигтън (на английски: Kensington Palace) е една от лондонските резиденции на английското кралско семейство. Той е сравнително неголяма сграда без излишна показност, разположена в квартал Кенсигтън в западната част на Лондон, в съседство с Кенсингтън гардънс и Хайд парк.

Възникнал е като крайградско имение на графа на Нотингам. Крал Уилям III Орански го купил, тъй като му омръзнало да пътува до отдалечения дворец Хемптън Корт по река Темза и поръчал преустройството му на известния архитект Кристофър Рен. През 1694 г. тук умира съпругата му Мария II Стюарт а след няколко години Петър Първи прави тук визитата си при краля. При кралица Анна е оформен паркът на площ от 30 акра и е построена оранжерия (арх. Джон Ванбру, 1704). Първите крале от Хановерската династия също предпочитали двореца Кенсигтън пред градския дворец Сейнт Джеймс и са живеели почти непрекъснато в него.

След смъртта на Джордж II през 1760 г. дворецът е бил жилище най-вече на представители на по-младшите клонове на управляващата династия. Именно тук се е родила кралица Виктория (за което напомня паметник в градината). Принцеса Даяна също е живяла тук от момента на брака си през 1981 г. до самата си смърт през 1997 г.

Кралски паркове в Лондон

Кралските паркове в Лондон са паркове в Лондон, които първоначално са собственост на британското кралско семейство. Целта е била парковете да служат като източник на забавление на кралското семейство – най-вече като ловни райони.

През 18-ти и 19 век много от парковете са станали публични открити пространства.

Днес има осем кралски парка, заемащи площ от приблизително 2000 хектара от територията на Голям Лондон:

Буши парк, 445 хектара

Грийн Парк, 19 хектара

Гринуич парк, 74 хектара

Хайд парк, 142 хектара

Кенсингтън Гардънс, 111 хектара

Риджънтс парк, 166 хектара

Ричмънд парк, 955 хектара,

Сейнт Джеймс парк, 23 хектара

Кристален дворец

Кристалният дворец (на английски: The Crystal Palace) е новаторска за времето си сграда от желязо и стъкло, издигната в Лондонския Хайд Парк по повод провеждането на Голямото изложение през 1851 г. В двореца са били разположени щандовете на над 14 хиляди изложители от цял свят, демонстриращи достиженията на Индустриалната революция.

Сградата е проектирана от Джоузеф Пакстън с дължина 560 m и височина 39 m и заема площ от 92 000 m2. Използвани са 84 000 m2 плоско стъкло, доставено от Бирмингам. Методът за получаване на плоско стъкло е изобретен през 1848 г. и такова голямо количество стъкло се използва за първи път в строителството. Оценката за сградата е била много висока и за това си достижение архитектът е удостоен с благородническа титла.

След 6-месечния период на изложението възниква необходимост да се намери ново приложение на ефектната сграда. Ето защо тя е демонтирана и преместена в Южен Лондон, където е разширена и след две години отново е открита официално от кралица Виктория. Кристалният дворец престоява на новото си място от 1854 до 1936 г.

На 30 ноември 1936 г. сградата е обхваната от пожар и изгаря напълно. Тя не може да бъде възстановена, тъй като се оказва, че не е застрахована за пълната ѝ стойност и застраховката не може да покрие дори частично възстановяването. Британската общественост приема с изключително тъжни чувства загубата на един от символите на Лондон.

Ламойл (окръг, Вермонт)

Окръг Ламойл (на английски: Lamoille County) е окръг в щата Вермонт, Съединени американски щати. Площта му е 1202 km², а населението – 25 333 души (2016). Административен център е град Хайд Парк.

Плуване на летните олимпийски игри 2012 – 10 км маратон (жени)

Женският маратон на дистанция 10 километра на Летните олимпийски игри 2012 в Лондон се проведе на 9 август в езерото Серпентайн, Хайд Парк.Ева Ристов, представяща Унгария, спечели златото с време 1 час, 57 минути и 38.2 секунди, изпреварвайки Хейли Андерсън от САЩ с по-малко от секунда. Андерсън спечели сребро, бронзът отиде в Мартина Грималди от Италия.

Плуване на летните олимпийски игри 2012 – 10 км маратон (мъже)

Мъжкият маратон на дистанция 10 километра на Летните олимпийски игри 2012 в Лондон се проведе на 10 август в езерото Серпентайн, Хайд Парк.Усама Мелули от Тунис спечели златният медал — първият на Тунис за тези игри — с време 1 час, 49 минути и 55.1 секунди. Томас Лурц от Германия завърши втори, на по-малко от четири секуинди след Мелули, а бронзът отиде в канадецът Ричард Уейнбергер.

Световно изложение

Световно изложение или експо (expo, съкращение от exposition – „изложение“ на английски и френски, също известно като Exposition Universelle Internationale на френски и World’s Fair на английски), е международно (търговско изложение), което символизира индустриализацията и икономическото развитие.

Организира се в закрити павилиони и на открити площадки за демонстрация на новаторски технологии и достижения. Няма чисто търговски характер, но спомага за подобряването на имиджа на отделните страни и техните продукти.

Първото световно изложение е Голямото изложение, което се провежда в Хайд Парк, Лондон през 1851 г., по инициатива на принц Алберт. Главната атракция е Кристалният дворец, построен специално за изложението от метал и стъкло, дело на Джоузеф Пакстън.

Сидни

Сѝдни (на английски: Sydney, /ˈsɪdni/) е столицата на австралийския щат Нов Южен Уелс и най-големият град в Австралия и Океания. Разположен на източния австралийски бряг, градът обхваща залива Порт Джаксън, а периферията му се разпростира на 70 километра до Сините планини на запад, град Хоксбъри на север и областта Макартър на юг. Сидни е съставен от 658 предградия, 40 района на местно управление и 15 региона. Към юни 2017 година населението на агломерацията на Сидни се оценява на 5 131 326 души, а населението в централната градска част е около 146 297 души.

Сидни е най-големият финансов, транспортен, търговски и културен център в Австралия, съперничещ само с малко по-малкия Мелбърн.

Градът е основан като наказателна колония през 1788 година от капитан Артър Филип и става първото британско селище в Австралия. Днес Сидни е значима глобална и вътрешна туристическа дестинация и често е обявяван за един от най-красивите градове в света, почитан заради пристанището си, красивото крайбрежие, топъл климат и градски живот. XXVII летни олимпийски игри през 2000 г. значително допринасят за популяризирането на града. Градът също така е признат и за дом на две от световните архитектурни ценности – Операта в Сидни и моста Харбър Бридж. Според статистиката, през 2004 г. градът е бил посетен от 7,8 милиона австралийски туристи и 2,5 милиона посетители от чужбина.

Хайд Парк (Върмонт)

Хайд Парк (на английски: Hyde Park) е град в САЩ, административен център на окръг Ламойл, щата Върмонт. Градът е разположен на 50 километра от границата с Канада и има население 2989 души (по приблизителна оценка за 2017 г.).

Хайд Парк (Юта)

Хайд Парк (на английски: Hyde Park) е град в окръг Кеш, щата Юта, САЩ. Хайд Парк е с население от 2955 жители (2000) и обща площ от 8,3 km². Намира се на 1383 m надморска височина. ЗИП кодът му е 84318, а телефонният му код е 435.

Хайд Парк (пояснение)

Хайд Парк може да се отнася за:

Хайд Парк, парк в Лондон, Англия

Хайд Парк (Сидни), парк в Сидни, Австралия

Градове в САЩ

Хайд Парк (Върмонт)

Хайд Парк (Ню Йорк)

Хайд Парк (Юта)

Хайд Парк на Хъдсън

„Хайд Парк на Хъдсън“ (на английски: Hyde Park on Hudson) е британски биографичен трагикомичен филм от 2012 г. на режисьора Роджър Мичъл. Премиерата е на 31 август 2012 г. на кинфестивала в Телюрайд, а по кината във Великобритания филмът излиза на 1 февруари 2013 г.

Ъгълът на Хайд Парк

"Ъгълът на Хайд Парк" (на английски: Hyde Park Corner) е британски документален късометражен ням филм, заснет от режисьора Уилям Фрийзи-Грийн през 1889 година. Кадри от него не са достигнали до наши дни и се смята за изгубен филм.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.