Файненшъл Таймс

Financial Times (из българските медии се среща и като Файненшъл таймс) е англоезичен всекидневен бизнес вестник с международно призната висока репутация.

Издава се в Лондон в тираж от 433 000 копия за международното издание и 75 655 за британското. Главен негов съперник е The Wall Street Journal, издаван в Ню Йорк. Специализира се в разработването на икомонически и финансови теми. Печата се на светлорозова хартия, която впоследствие се приема като цвят от всички икономически вестници. За Файненшъл таймс пишат над 450 журналисти, 110 от които работят извън пределите на Великобритания. От 2000 г. се издава в Германия немска версия със собствени теми и статии под името Financial Times Deutschland (Файненшъл таймс Дойчланд).

Основан е през 1888 в Лондон от Джеймс Шеридън и неговия брат, Файненшъл таймс първоначално се състезава с още 4 икономически ежедневника за вниманието на читателите. През 1945 поглъща последния от тях (Financial News).

Файненшъл таймс
Financial Times
Информация
Вид ежедневник
Формат голям формат

Начало 9 януари 1888
Собственик Nikkei Inc.
Редактор Лайънъл Барбър
Политически Монетаризъм / неолиберализъм / антисоциализъм
Тираж 337 239 (в целия свят, 2011) [1]
Сайт www.ft.com

Източници

  1. ABCs, Гардиън, 12 август 2011

Външни препратки

Rackspace

Rackspace US, Inc. (произношение Ракспейс) (NYSE: RAX) е ИТ хостингова компания, с централен офис в Сан Антонио, Тексас, САЩ.

Компанията има също така офиси в Австралия, Великобритания, Нидерландия и Хонконг, и дата центрове, опериращи в Тексас, Илиноис, Вирджиния, Великобритания и Хонконг към края на 2008. Имейлите и отделът за приложения оперират в Блегсбърг, Вирджиния, САЩ.

Клиентите на компанията са 40% от членовете на Fortune 100 – класацията за американски компании по печалба на списание Форчън. През 2011 компанията е посочена като едно от топ 100-те места за работа според сп. Форчън. Rackspace във Великобритания също се появява в The Sunday Times с награда за най-добър работодател за годините между 2007 и 2011, и е в списъка на топ 50-те компании за Великобритания според Файненшъл таймс.

Алисън Пиърсън

Алисън Пиърсън (на английски: Allison Pearson) е уелска журналистка и писателка (авторка на бестселъри в жанра чиклит).

Вестник

Вестникът е печатно периодично издание, най-често издавано ежедневно или ежеседмично и обикновено съдържащо новини, мнения и анализи, често придружени от реклами. Според оценки от 2005 година в света излизат около 6580 ежедневника с общ тираж от 395 милиона копия дневно. Световната рецесия от 2008 година, съчетана с бързия ръст на алтернативите в Интернет, причинява значителен спад в рекламните приходи и тиражите на вестниците и много издания са закрити или рязко ограничават дейността си.Неспециализираните вестници обикновено публикуват информация за местни или национални политически събития и личности, за престъпността, бизнеса, културата, обществения живот и спорта. Повечето традиционни издания съдържат и рубрики с редакционни статии и с лични мнения на избрани автори. Вестниците се финансират, в различно съотношение, от публикуваните в тях реклами и от цената, за която се продават.

Вестникът е първото модерно средство за масово осведомяване, възникнало в подобен на сегашния си вид през XVII век в Европа (в частност – Германия, Нидерландия, Италия, Франция, Англия): хартиен носител с поне няколко страници, съдържащ новини, оформени в различен тип статии (строго информативни, мнение, анализ, специализирани съобщения и др.), често придружени с илюстрации и снимки.

До началото на 20 век вестниците са най-бързо реагиращото на актуални събития средство за информация и традиционно съдържанието им е по-злободневно от това на други хартиени издания, като списания, годишници и други. С появата на електронните медии (радио, телевизия, Интернет) вестниците губят първенството си в актуалността на информацията, но в продължение на десетилетия продължават съществуват успоредно с тях. Днешните вестници често имат сайтове, където предлагат статиите за безплатно или платено четене.

Джордж Сорос

Джордж Сорос (на английски: George Soros; на унгарски: Soros György – Дьорд Шорош) е американски финансист и милиардер от еврейско-унгарски произход.Става известен с валутни спекулации и дейността си на филантроп. Основател е на благотворителната фондация „Отворено общество“ и е автор на множество книги. Богатството му към 2007 г. е оценено на 8,5 млрд. долара от списание Форбс, с което той се нарежда на 80-то място по богатство в света и 24-то в САЩ. Сумата, която е дарил през 1991-2011 г. чрез своята фондация „Отворено общество“, е над 11 млрд. долара.

Жан-Клод Лареш

Проф. Жан-Клод Лареш (на френски: Jean-Claude Larréché) е ръководител на програмата на името на Алфред Х. Хайнекен към университета „Инсийд“. Специалист е по стратегически маркетинг и управлява много дейности, стремящи се към постигане на съвършенство, при които потребителят стои в центъра. Сред тях са оценяване на потребителя, средства за измерване, „Фокус върху клиента: от обещание към действие“ – програма, която е създал в „Инсайд“ и е тема на предстоящата му книга.

От 1998 до 2002 г. Лареш написва 5 годишни отчета за „Измерването на конкурентната форма на глобалните фирми“ („Файненшъл таймс – Прентис хол“), представящи оценката на водещи глобални фирми по отношение на характеристики като ориентация към клиента, иновации, маркетинг операции, е-бизнес и човешки права.

Жан-Клод Лареш е и председател на „СтратХ СА“ – компания, специализирана в услугите и обученията по стратегически маркетинг. Бил е член на борда на „Инсайд“ в продължение на 14 години и член на борда на „Рекит Бенкисър“ от 1983 до 2001 г. Основател е на няколко програми в „Инсийд“, сред които „Фокус върху клиента: от обещание към действие“, „Стратегическо управление на услугите“ и „Напреднал индустриален маркетинг.“ Консултант е на няколко международни корпорации и преподава в много курсове за развитие на мениджърски кадри.

История на Северна Корея

Корейската народнодемократична република е основана през 1948 година. След края на Втората световна война Корея е формално разделена по 38-мия паралел с решение на ООН, според което СССР контролира северната ѝ част, а САЩ – южната. Вследствие на неразбирателствата между двете страни се създават и две отделни корейски правителства с различна идеологическа насоченост, всяко от които претендира да бъде единственото легитимно.

Кванмьонсон-2

Кванмьонсон-2 (на корейски: 광명성 2호, „Ярка звезда 2“) е севернокорейски комуникационен изкуствен спътник за мирни цели, изстрелян в 11:30 часа местно време на 5 април 2009. Според САЩ и техните съюзници, това е прикритие за тест на балистична ракета Тепходон-2. Северна Корея подържа твърдението си, че спътникът е в Космоса, макар западните космически агенции отричат това, а според руската „спътникът вероятно не е там“.

Кеймбриджки университет

Кеймбриджкият университет (на английски: The University of Cambridge) е вторият най-стар университет във Великобритания и един от най-старите в англоговорещата част на света, а днес – едно от най-престижните училища в света. Слави се с най-строгите изисквания към кандидатите за следване във Великобритания. Намира се в едноименния град Кеймбридж на около 80 км северно-североизточно от Лондон.

Кейнсианска икономика

Кейнсианска икономика или още на български Кейнсианство (на английски: Keynesian economics, произнасяно /ˈkeɪnziən/, също наричано Keynesianism и Keynesian Theory (Кейнсианска теория)) е макроикономическа теория, базирана на идеите на британския икономист от 20-те години на 20 век Джон Мейнард Кейнс. Кейнсианската икономика твърди, че решенията на частния сектор може понякога да доведат до недостатъчно добри и ефикасни макроикономически резултати и за това защитава активните политически отговори от страна на държавния сектор, в това число и монетарна политика от страна на централната банка, както и действия от страна на правителството по фискалната политика за стабилизиране на бизнес цикъла. Теориите формирани на базата на Кейнсианската икономика имат за основа книгата Обща теория на заетостта, лихвата и парите, публикувана през 1936. Интерпретациите на Кейнс обаче поддържат много спорни полета, както и има няколко школи на икономическата мисъл, които твърдят, че са последователи на неговите "завети".

Кейнсианска икономика се застъпва за смесения тип икономика - основно частен сектор, но с голяма роля на държавното управление и публичния сектор - и служи като икономически модел през последните години на Голямата депресия, Втората световна война, пост-военната икономическа експанзия (1945–1973), макар че губи от своето влияние след стагфлацията от 70-те на 20 век и навлизането на монетаризма и неолиберализма. Финансовата криза от 2007-2010 връща дискутирането на кейнсианските идеи и предизвивка възраждане на кейнсианската мисъл. Предходният британски министър-председател Гордън Браун, бившият президент на САЩ Барак Обама и други световни лидери са използвали кейнсианската икономическа мисъл за създаване на държавни икономически стимули и програми за такива, за да се опитат да асистират икономическото положение на техните страни .

Кейнсианството оспорва Закона на Сей.

Лари Зидентоп

Лари Зидентоп е политически философ. Той е особено заинтересован от френския либерализъм през 19 век. Автор е на книгата „Демокрация в Европа”, и от време на време сътрудник на няколко големи британски ежедневници, включително и „Файненшъл таймс“ и „Таймс“. Той е роден в Съединените щати , където посещава колеж в Мичиган-(либерален колеж по изкуства), свързан с протестантската църква в Америка — и Харвардския университет , където той получава AM степен.

В продължение на образованието си прибавя DPhil степен от мисълта за Жозеф дьо Местр и Мейн де Biran, на Магдален Колидж, Оксфорд, под ръководството на сър Исая Бърлин. От 1965 г. до 1968 г., Зидентоп е научен сътрудник в Nuffield Колидж , Оксфорд и е прекарал почти цялата си академична кариера като сътрудник на колежа Keble, Оксфорд и като университетски преподавател в Оксфордския университет .

"Демокрацията в Европа" има умишлени препратки към Демокрацията в Америка на Алексис дьо Токвил. В допълнение, Зидентоп е автор на интелектуална биография, Токвил, редактор на Франсоа Гизо "История на цивилизацията" в Европа и съредактор (с Дейвид Милър) на „Природата на политическата теория”.

След пенсионирането си, Зидентоп е гостуващ научен сътрудник в Холандския институт за академични изследвания в Васенаар , кралица Виктория Еухения професор в Университета Комплутенсе в Мадрид, Испания, както и гостуващ научен сътрудник във философията и връзки с обществеността в университета „Св. Андрюс” в Шотландия . През ноември 2004 г., Зидентоп инвестира в CBE на услуги на политическата мисъл и висшето образование.

Оксфордски университет

Оксфордският университет (на английски: University of Oxford), или само Оксфорд, е най-старият университет във Великобритания, основан в град Оксфорд през 1167 година.

Днес той е сред най-уважаваните и най-добрите британски висши училища, особено в областта на историческите и политическите науки. Поради качеството на британските университети е челно място в Европа. Член е на университетското обединение Europaeum.

Организация за икономическо сътрудничество и развитие

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, ОИСР (на английски: Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD; на френски: Organisation de coopération et de développement économiques, OCDE) е международна икономическа организация на развитите държави (35 страни членки) с цел стимулиране на икономическия прогрес и световната търговия. Това е форум за страните приемащи принципите на представителната демокрация и пазарната икономика, който дава пространство за сравняване на политическия опит, търсене на отговори на чести проблеми, идентифициране на добрите практики и координиране на вътрешно държавните и международните политики на неговите членове.

ОИСР води началото си от Европейската организация за икономическо сътрудничество (ЕОИС), основана през 1948 г. за координация на помощта по плана Маршал, който трябвало да преустрои Европа след Втората световна война. По-късно в организацията са включени държави извън Европа и през 1961 г. тя се преобразува в Организация за икономическо сътрудничество и развитие.

От 1 януари 2006 организацията е оглавявана от Хосе Анхел Гуриа. Седалището на ОИСР е в Париж.

Ръководният орган на ОИСР е съветът на представителите на страните – членки на организацията. Всички решения се приемат с консенсус.

Основна задача на ОИСР е изграждането на силни икономики в страните членки, подобряване на ефективността, стимулирането на пазарната система, разрастването на свободната търговия и подпомагане на развитието на индустриализираните и развиващите се страни.

След повече от четири десетилетия съществуване, дейността на ОИСР днес се простира извън страните членки и разработването на анализи за икономическото развитие на държавите, поели пътя към пазарна икономика. Натрупаният опит се насочва към възникващите пазарни икономики и по-специално към страните в преход от централно планиране към отворена пазарна икономика. Изключително задълбочен политически диалог се води и с динамично развиващите се икономики в Азия и Латинска Америка.

Организацията често е наричана „think tank“, „monitoring agency“, „rich man’s club“, „unacademic university“. Тя притежава всички тези елементи, но нито едно от тези определения не обхваща същността на организацията.

Световен икономически форум

Световният икономически форум (на английски: World Economic Forum, WEF) е международна неправителствена организация със седалище в Женева, Швейцария.

Създадена през 1971 г. от професора по икономика Клаус Шваб, организацията е най-популярна със свикваните ежегодно в Давос (планински курорт в Граубюнден, Алпите) срещи на световни икономически и политически лидери, интелектуалци и журналисти. Традиционно се провежда в края на януари – началото на февруари. На форума се обсъждат най-важните световни теми. През 2011 г. форумът в Давос е проведен от 26 до 30 януари.

Федерика Могерини

Федерика Могерини (на италиански: Federica Mogherini) е италиански политик и дипломат. От октомври 2014 година е Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Финансова година

Финансова година или фискална година, бюджетна година e период, използван за калкулиране на годишната финансова отчетност в държавата, бизнеса и организации, които са неправителствени и т.н. В много юрисдикции, регулаторните закони, касаещи счетоводството и данъчното облагане изискват предаването на такива финансови доклани/изявления веднъж на 12 месеца, но в същото време могат да не задължават това да съвпада с календарната година (или с други думи от 1 януари до 31 декември). Фискалната година варира между отделните страни, както и бизнеси. Фискалната година може също да се отнася до период за отчитане на данък върху приходите.

Франц Кафка

Франц Кафка (на немски: Franz Kafka) е сред най-значимите немскоезични писатели на XX век.

Той е бохемски романист и писател на разкази, считан широко за една от основните фигури на литературата на XX-ти век. Творбите му, които обединяват елементи от реализма и фантастиката, обикновено включват изолирани от обществото главни герои, изправени пред странни или сюрреалистични затруднения и неразбираеми социално-бюрократични сили. Някои смятат обаче, че това е само уникален опит в очевидната борба с „висшите сили“ да се даде инициатива на индивида, който сам прави своя избор и носи отговорност за него. В неговите произведения присъстват темите за отчуждение, екзистенциална тревожност, вина и абсурд. Най-известните му творби включват „Метаморфозата“, „Процесът“ и „Замъкът“.

Само малка част от произведенията на Кафка са публикувани преживе, предимно в литературни списания, но не получават обществено внимание. По-голямата част от тях са публикувани посмъртно, в завещанието си Кафка инструктира своя изпълнител и приятел Макс Брод да унищожи незавършените му произведения, но Брод пренебрегна тези инструкции. Творчеството му повлиява на широк кръг писатели, критици, художници и философи.

Хорейшо Ботъмли

Хорейшо Уилям Ботъмли (на английски: Horatio William Bottomley) е английски бизнесмен, издател, журналист и политик от Либерална партия.

Роден е на 23 март 1860 година в Лондон в работническо семейство. Живее в сиропиталище, започва да работи от детска възраст.

Става журналист и основава издателска компания, поставила началото на редица издания, сред които „Файненшъл Таймс“ и популярното издание „Джон Бул“. През 1906 година е избран за депутат, но през 1912 година банкрутира и е отстранен от парламента. Популярен оратор по време на Първата световна война, през 1918 година отново става независим депутат, но година по-късно е осъден за измама и лежи в затвора до 1927 година.

Хорейшо Ботъмли умира на 26 май 1933 година в Лондон.

Ядрена програма на Северна Корея

Ядрената програма на Северна Корея е недокрай изяснен въпрос заради секретността при осъществяването ѝ.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.