Университет

Университет (от латински: universitas – цяло) е организация за висше (или средно в миналото) образование и научни изследвания, която предоставя образователни и научни степени в разни научни области, като обикновено осигурява бакалавърска степен и следдипломно обучение.

Думата „университет“ произлиза от латинския израз „universitas magistrorum et scholarium“, което означава „общо (общност от) учители и учени“.[1]

Понятие

В днешно време по степен на образование университетът е висше училище, съставено от основни учебни звена (факултети) и техни подразделения (катедри), със спомагателни учебни и научноизследователски звена (институти, департаменти и др.) от различни клонове на науката. Ръководи се от ректор (или президент), в който преподавателите (хабилитирани – професори и доценти, и нехабилитирани – техните асистенти) обучават чрез лекции, семинари и изследователска работа студентите по различни академични дисциплини – фундаментални (водещи началото си от средновековното богословие и каноничното право; от средновековната медицина и фармация и от средновековните седем свободни изкуства – граматика, реторика, диалектика, аритметика, геометрия, астрономия и теория на музиката) и специални.

В Западна и Централна Европа университетите възникват през Средновековието като католически средни или висши училища под властта на папата (най-напред в Болоня, Париж и Оксфорд), появили се вследствие от развитието на катедралните, манастирските и частните средновековни училища.

Първият европейски университет е Магнаурската школа в Константинопол (от 849). За първи съвременен университет в България се счита Софийският университет „Свети Климент Охридски“ в София, основан през 1888 г. и прераснал в университет през 1904 г.

Най-стари университети

Година Град (държава) Бележка Година Град (държава) Бележка
1. 849 Константинопол Магнаурска школа (не се признава в някои класации) 16. 1240 Сиена (Италия) не се признава в някои класации
2. 859 Фес (Мароко) Ал-Карауин (в някои класации се счита за най-стария университет) 17. 1257 Париж Сорбона в някои класации не се приема за новосъздаден университет
3. 885 Велики Преслав Преславска книжовна школа (не се признава в някои класации) 18. 1289 Монпелие (Франция) не се признава в някои класации
4. 886 Охрид Охридска книжовна школа (не се признава в някои класации) 19. 1290 Коимбра (Португалия) първоначално базиран в Лисабон до 1308 г., отново връщан в столицата между 1338 и 1354 г., и между 1377 и 1537 г.
5. 988 Кайро (Египет) Ал-Ажар (не се признава в някои класации) 20. 1303 Рим
6. 10 век Салерно (Италия) не се признава в някои класации 21. 1308 Перуджа (Италия)
7. 1088 Болоня (Италия) в някои класации се определя за най-старият университет в Европа 22. 1321 Флоренция (Италия) не се признава в някои класации
8. 1100 Париж по-късно се обединява със Сорбоната 23. 1339 Гренобъл (Франция) не се признава в някои класации
9. 1167 Оксфорд (Англия) Оксфордски университет (обучението започва през 1096 г.) 24. 1343 Пиза (Италия)
10. 1175 Модена (Италия) не се признава в някои класации 25. 1346 Валядолид (Испания)
11. 1209 Кеймбридж (Англия) Кеймбриджки университет 26. 1348 Прага (Чехия) Карлов университет
12. 1218 Саламанка (Испания) 27. 1361 Павия (Италия)
13. 1222 Падуа (Италия) закриван е 3 пъти 28. 1364 Краков (Полша) Ягелонски университет (след няколко години закрит и възстановен през 1400 г.)
14. 1224 Неапол (Италия) закриван е многократно 29. 1365 Виена (Австрия)
15. 1229 Тулуза (Франция) закрит през 1793 г., отново открит в края на 19 век 30. 1367 Печ (Унгария) не се признава в някои класации

Галерия

University College Oxford

Юнивърсити колидж в Оксфорд, Обединеното кралство

Mathematics lecture at the Helsinki University of Technology

Лекция по математика в Техническия университет в Хелзинки, Финландия

Oxfordceremony

Церемония по награждаването в Оксфордския университет. Ректорът е облечен с пелерина и качулка като магистър, проктор в официална пелерина и новите доктори по философия с изцяло червени пелерини. Зад тях е глашатай, доктор, бакалаври на изкуствата и завършилите медицина

Вижте също

Източници

  1. "Universities". Encyclopædia Britannica (11th ed.). 1911

Външни препратки

Encyclopedia of Life

Encyclopedia of Life (EOL) е безплатна онлайн енциклопедия, чието предназначение е да се документират всички 1.9 милиона живи организма известни на науката. Тя обединява информация от съществуващи бази данни и приноси на доброволци. Целта и е да изгради една „безкрайно разширяема“ страница за всеки вид, включително видео, аудио, снимки, графики и текст. В допълнение EOL включва съдържание от Biodiversity Heritage Library, която се занимава с дигитализирането на милиони страници от печатна литература от най-големите библиотеки по Естествознание. Първоначално проектът е подкрепен от обещания за финансиране в размер от 50 милион долара водени от фондация МакАртър и фондация Слоун, които даряват съответно 20 и 5 милиона. Останалата част от сумата е осигурена от музея Фийлд, Харвардски университет, Marine Biological Laboratory, Missouri Botanical Garden и Smithsonian Institution. Първоначално проектът е воден от Джим Едуардс и екип от разработчици воден от Дейвид Патерсън.

Великотърновски университет

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ е създаден през 1963 г. като Висш педагогически институт „Братя Кирил и Методий“ във Велико Търново.

Виена

Виена (на немски: Wien [ˈviːn]; на австро-баварски: Wean, на унгарски: Bécs) е столицата на Австрия със статут на нейна провинция. Тя е главен град на Австрия с население от 1,7 милиона жители (2,2 милиона с предградията). Разположена е в югоизточната част на Централна Европа, близо до Чехия, Словакия и Унгария. През 2001 г. градският център е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Виенски университет

Виенският университет (на немски: Universität Wien; на латински: Alma Mater Rudolphina Vindobonensis) е държавен университет, разположен в австрийската столица Виена.

Открит е през 1365 г. и сред най-старите в Европа. Предлага над 130 специалности и се посещава от около 63 000 студенти. С тази голяма численост на учащите се в него той е най-голямото висше училище в немскоезична държава. Неговото неофициално име сред австрийците е „Hauptuni“, което на немски означава „Главният университет“.

Земеделие

Земеделието е системата от процеси за отглеждане на културни растения.С понятието земеделие се означава също и голяма група аграрни науки, които изследват различните страни на системата културно растение – абиотични екологични условия – биотични екологични условия. Изследвания по аграрни науки в България се провеждат в системата на Националния център за аграрни науки (НЦАН) – София, някои институти към Българската академия на науките (БАН) и в няколко университета: Аграрен университет – Пловдив, Лесотехнически университет – София, Тракийски университет – Стара Загора.

Йоан Павел II

Св. Папа Йоан Павел II (на латински: Ioannes Paulus PP. II), с рождено име Ка̀рол Ю̀зеф Войтѝла (на полски: Karol Józef Wojtyła), е полски римокатолически духовник, първият папа от славянски произход и първият папа след папа Адриан VI (1522 г.), който не е италианец. Служи като папа от 16 октомври 1978 до смъртта си на 2 април 2005. Обявен е за блажен на 1 май 2011 г. от папа Бенедикт XVI. Той е известен и с литературното си творчество, в това число няколко пиеси и стихосбирки. Стиховете му са доста херметични, със сложна философска образност. Превеждан е на български. На 27 април 2014 г., първата неделя след Възкресение Христово, папа Йоан Павел II заедно с папа Йоан XXIII на тържествена церемония е канонизиран за Светия от папа Франциск.

Кеймбриджки университет

Кеймбриджкият университет (на английски: The University of Cambridge) е вторият най-стар университет във Великобритания и един от най-старите в англоговорещата част на света, а днес – едно от най-престижните училища в света. Слави се с най-строгите изисквания към кандидатите за следване във Великобритания. Намира се в едноименния град Кеймбридж на около 80 км северно-североизточно от Лондон.

Колумбийски университет

Колумбийският университет (официално: Колумбийски университет в град Ню Йорк, на английски: Columbia University in the City of New York) е най-старото висше училище в щата Ню Йорк и петото най-старо висше учебно заведение в САЩ изобщо. Той е основан през 1754 г. под името „Колеж на краля“ с харта на британския крал Джордж II. Намира се в Манхатън, Ню Йорк.

Колумбийският университет администрира годишната награда за журналистика „Пулицър“.

Московски държавен университет

55.703056, 37.530556

Московският държавен университет „М. В. Ломоносов“ (бивш Императорски московски университет) (на руски: Московский государственный университет им. М. В. Ломоносова), известен и като МГУ, e най-голямото и най-престижното висше училище на Русия. В МГУ се обучават над 50 хил. души.

Национален военен университет

Националният военен университет „Васил Левски“ е военно висше училище с 3 факултета в градовете Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия, България.

Макар че получава статут на висше училище едва през 1924 г., университетът е висшето учебно заведение с най-дългата история в България като продължител на Военното училище, основано в Пловдив през 1878 г.

Национална библиотека на Чехия

Националната библиотека на Чешката република (на чешки: Národní knihovna České republiky) е централната и най-голяма библиотека в Чехия.

Съхранява около 6 милиона документа и има около 60 000 регистрирани читатели. Създадена е през 1777 година. Основната сграда е в историческия Клементиум в Прага, където се съхраняват около половината от книгите. Другата половина се намират в района Хостивар.

Освен чешки текстове, библиотеката съхранява стари материали от Турция, Иран и Индия. Библиотеката, също така, държи книги на Карловия университет.

Николай Мичев

Никола̀й Мѝчев Никола̀ев е български географ, доктор на географските науки, професор.

Нов български университет

Нов български университет (известен още като НБУ) е български частен университет. Основната му база е разположена в София в две сгради (наричани 1-ви и 2-ри корпус), като притежава и други академични бази из страната, а също и собствена университетска библиотека в София – Библиотека на НБУ. Университетът разполага със собствено издателство . В Нов български университет се обучават годишно около 10 000 студенти в над 50 бакалавърски, около 100 магистърски и 35 докторски програми, обновявани всяка година според изискванията на пазара на труда и академичните търсения на общността на НБУ.

Образователната философия на НБУ се основава на либералната идея за образование, свързващо придобиването на знания и професионалното специализиране с общото духовно развитие и етични стойности.

Мисията на Нов български университет е:

да бъде ориентирана към своите студенти автономна академична институция за изграждане на предприемчиви личности, отговорни за собственото си развитие.

да бъде среда за развитие на социално ангажирани личности, подготвени за живот в условията на демокрация, гражданско общество, пазарни отношения, европейско и световно интегриране.

да бъде либерална академична институция, основана на връзката между образование, изследване и предприемчивост.

да осигурява интердисциплинно общо и тясно специализирано образование, основано на изследвания и на връзка с практиката.Девизът на университета е „Ne varietatem timeamus“ – „Да не се боим от разнообразието“.

Оксфордски университет

Оксфордският университет (на английски: University of Oxford), или само Оксфорд, е най-старият университет във Великобритания, основан в град Оксфорд през 1167 година.

Днес той е сред най-уважаваните и най-добрите британски висши училища, особено в областта на историческите и политическите науки. Поради качеството на британските университети е челно място в Европа. Член е на университетското обединение Europaeum.

Скопски университет

Университетът „Св. св. Кирил и Методий“ (на македонска литературна норма: Универзитет „Св. Кирил и Методиј“) е най-старият и най-голям университет в Северна Македония. Провежда се обучение на студенти в специалности от различни области – технически, природо – математически, медицински и обществени науки.

Софийски университет

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е най-старото и най-голямо висше училище в България. Според световната класация на университетите към 2014 г. заема 826-о място в света и 341-во в цяла Европа.

Университетът е създаден на 1 октомври 1888 г. като Висш педагогически курс. Централната част на сградата на СУ на стойност 6 млн. златни лева е построена с дарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви, чиито скулптури красят нейната фасада Първият ректор на Софийския университет е акад. Александър Теодоров-Балан.

Университет за национално и световно стопанство

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) е най-големият икономически университет в Република България и Югоизточна Европа. Правоприемник е на Свободния университет за политически и стопански науки, институционализиран със заповед № 2155 от 05.VII.1920 г. на министъра на народното просвещение Това го прави вторият университет, създаден след Освобождението и първият бизнес университет в България.

Възниквайки като частно висше учебно заведение, специализирано в областта на икономическите, политическите и юридическите науки, университетът претърпява няколко значими трансформации. Днес УНСС е държавен университет, в който се изучават икономически, юридически, политически, административни, информационни и социални науки в 43 бакалавърски и 108 магистърски програми на български и английски език. Това го прави и най-големият икономически университет в Югоизточна Европа.

Университетът издава Алманах, Годишник, Сборник „Научни трудове“, научно списание „Икономически и социални алтернативи“, научно списание „Economic Alternatives“, научно списание „Бизнес и право“ и „Вестник на УНСС“.

Носители на почетното звание „доктор хонорис кауза“ на УНСС са авторитетни личности от Европа и САЩ, сред които проф. Джоузеф Стиглиц, лауреат на Нобелова награда за икономика, Франц Фишлер, еврокомисар по земеделието, проф. Вацлав Клаус, президент на Чешката република, проф. Данута Хюбнер, еврокомисар, проф. Франсис Гъри, генерален директор на Световната организация по интелектуална собственост, Жан-Клод Трише, управител на Европейската централна банка, и др.

Харвардски университет

Харвардският университет, Университет „Харвард“ или накратко Харвард (английски: Harvard University) е университет в град Кеймбридж, близо до град Бостън, щата Масачузетс, САЩ.

Харвардският университет е основан на 8 септември 1636 г. като Кеймбриджски колеж, което го прави най-старото висше учебно заведение в САЩ (макар до началото на XIX в. да е средно училище).

Хумболтов университет на Берлин

Хумболтовият университет на Берлин (на немски: Humboldt-Universität zu Berlin) е най-старият университет в град Берлин, Германия. Той е основан през 1810 година от Вилхелм фон Хумболт. Първоначално се нарича Берлински университет, от 1828 година – Университет „Фридрих-Вилхелм“, а от 1949 година носи днешното си име.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.