Умереноконтинентален климат

Умереноконтиненталният климат е вид климат, характеризиращ се с горещо лято, хладна зима и малки количества валежи.

Обхваща обширни области от масивните суши (континентите) в умерените пояси на средната географска ширина, където съществува сблъсък на полярни и тропически въздушни маси.

Умереноконтиненталният климат е маркиран с непостоянно време и с голяма сезонна температурна амплитуда. Тя може да бъде както 33 °C, така и 15 – 22 °C. Температурната разлика между най-топлите и най-студени месеци се увеличава в зависимост от това, колко навътре в континента е разположена дадена територия и какво е влиянието на океана над нея.

В България умереноконтиненталният климат обхваща Дунавската равнина и Предбалкана.

Humidcontinentalworld2
Зони в света с умереноконтинентален климат

Вижте също

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Humid continental climate“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
Банкя

Ба̀нкя (остар. Банки) е известен национален и международен балнеоложки курорт, град и същевременно район на София, област София, Западна България. Разположен е в полите на Люлин планина в близост до международния път Белград – Истанбул, известен в древността като Диагоналния път.

Курортът е национален център за рехабилитация на болни от сърдечно-съдови заболявания и за профилактика на застрашените от тях. Славата му се дължи на факта, че и въздухът, и водата му притежават изключителни лечебни свойства. Той съчетава в себе си климато- и балнеолечение.

През 1969 г. село Банкя е обявено за град, а през 1979 г. е обособен, заедно с прилежащите села, като район на София. Днес Банкя се разраства с кварталите си Градоман, Вердикал и Михайлово и двете прилежащи села – Иваняне и Клисура.

Бели извор

Бѐли изво̀р е село в Северозападна България. То се намира в община Враца, област Враца.

Белодол

Белодол е село в Югоизточна България. То се намира в община Поморие, област Бургас.

Елиста

Елиста́ (на руски: Элиста; на калмик: Элст) е град в Русия и столица на Република Калмикия. Населението му през 2016 година е 104 005.

Знеполе

Знеполе е историко-географска област в Западна България, част от природногеографската област Краище, обхващаща изцяло Трънската котловина. Административно се намира в Област Перник.

Иркутск

Ирку́тск е град в Русия, административен център на Иркутска област и на Иркутски район. Градът е разположен на двата бряга на река Ангара на 66 km от езерото Байкал. Населението му към 2016 г. възлиза на – 623,4 хил. души.

Калайджии

Калайджии е село в Северна България. То се намира в община Златарица, област Велико Търново.

Кален

Ка̀лен е село в Северозападна България, област Враца, община Мездра.

Комърво

Комърво (на руски: Комрво) е обезлюдено село в Ногликски градски окръг, Сахалинска област, Русия.

Селото е разположено на брега на Охотско море. Намира се на 82 километра от районния център Ноглики. Попада в зона на влажен умереноконтинентален климат, със студена зима и топло лято.

През 2002 година населението на селото наброява 8 души, но към 2010 година то вече е спаднало на 0 души.

Лозница (Сърбия)

Лозница (на сръбски: Лозница) е град в Мачвански окръг, Западна Сърбия в близост до Босна и Херцеговина.

Пощенският му код е 15300, а телефонният е +381 15. МПС кодът му е ЛО.

Намира се на 142 м н.в. Градът е с умереноконтинентален климат. Има население от 19 212 жители (2011 г.).Получава статут на град през януари 2008 г.

Орн (департамент)

Орн (на френски: Orne) е департамент в северозападна Франция, част от региона Нормандия. Административен център е гр. Алансон. Населението на департамента е 285 176 души (2016 г.).

Патагония

Патагония е природогеографска област, разположена в южната част на Южна Америка, почти изцяло на територията на Аржентина и само отделни части попадат на територията на Чили.

Патагония е име, дадено от Магелан, представлява открито плато (около 777 000 km²), с наклон към океана. Това е обширна и разнородна област, която обхваща близо една трета от южноамериканския континент, и която се слави с едни от най-поразителните красоти на планетата. От Андите се стига до Огнена земя, където е „края на света“ само на 1000 km от Антарктика или както аржентинците го наричат „началото на света“.

Областта се характеризира със сух, умереноконтинентален климат, а северните части са по-топли. Тук се отглежда люцерна, зеленчуци и някои плодове, а обширните пасища изхранват огромни стада овце. Аржентина има 13,7 млн. овце, които се развъждат основно в Патагония.

През последните години важен отрасъл става и туризмът. В Аржентина има над 20 национални парка, като повечето са в Патагония. Експлоатацията на големите запаси на нефт, природен газ, въглища, желязна руда, волфрам, олово, злато и др., предизвиква истински бум в икономиката на Патагония.

Населението, което живее в областта, се нарича патагонци. Името е дадено от Магелан, които е смятал, че хората са изключително високи, наблюдавайки ги от корабите. Всъщност патагонският расов тип на монголоидната раса е с нисък среден ръст.

Много от туристите любители на природата посещават Патагония заради безбрежните пъстри плата, ледникови долини, фиордите със стръмни склонове, речните бързеи. Красивите и сякаш безкрайни равнини на пампата, които са прорязани от червени седиментни скали очароват и с изумрудените реки и езера.

Патагония е различна. Не само че не се вписва в характеристиките на умерените географски ширини на западното полукълбо, но и изобщо не се поддава на описание. Историята ѝ е изпълнена с противоречия. И това е така, защото патагонците винаги имат различна версия и ако не сте съгласни с тях, ще трябва да се защитавате. В началото на 1600 г. те ревностно отстояват земите си, прогонвайки испанските колонизатори. Европейците не посмели да се завърнат в Патагония чак до 19 век. По времето, когато официалните власти в САЩ водят война с индианците от равнините, правителствата на Чили и Аржентина прогонват коренното население на Патагония. И почти успяват. Днес, за разлика от другите региони на Южна Америка, културата и хората в Патагония имат европейски корени: най-вече испански и италиански с примеси от Германия, Уелс и др. Подобно на американския запад и Аляска, с които често сравняват Патагония, местните хора са известни със своя свободолюбив дух и чудатост.

Част от заснежените патагонски поля лежи на територията на Национален парк „Los Glaciares", на около 20 km северно от Торес дел Пайне. Общо 355 ледника, които се вливат морето, влизат в територията на парка. Величественият Перито Морено заема обща площ от 256 km² и представлява третият по големина запас от сладка вода на планетата.

Понтийско-Каспийска степ

Понтийско-Каспийската степ е обширен степен регион в Източна Европа.

Обхваща земите на север от бреговете на Черно море (наричано Еуксейнос Понтос [Εὔξεινος Πόντος] в древността) на изток до Каспийско море, на запад до Молдова и Западна Украйна през Южния федерален окръг и Волжския федерален окръг на Русия до Западен Казахстан. Тя е част от Евразийската степ в непосредствена близост до Казахската степ на изток.

Представлява степи и пасища с умереноконтинентален климатВ историко-георграфско отношение съответства на Скития и Сарматия от класическата античност.

Пхенян

Пхенян (чосонгъл: 평양; ханча: 平壤; правилно произношение: Пьонян; букв. „равна земя“ или „спокойна земя“) е столица и най-голям град на Корейската народно-демократична република, разположен на река Тедонган. Според официалното преброяване от 2008 година, населението възлиза на 3 255 388 души.

Радювене

Ра̀дювене е село в Северна България. То се намира в община Ловеч, област Ловеч.

Тюмен

Тюмѐн (на руски: Тюме́нь) е град в Русия, административен център на Тюменска област. Населението на града през 2016 година е 720 575 души.

Умерен климат

Умерените климатични пояси се намират между тропиците и полярните области на Земята. Тези зони обикновено имат по-голяма годишна температурна амплитуда и по-отчетливи сезонни промени в сравнение с тропичните климати, където такива вариации са малки. Открояват се четири ясно изразени сезона: пролет, лято, есен и зима.

Условно, умерените зони заемат територии между 40 – 45° и 62 – 68° с. ш. в Северното полукълбо и между 42° и 58° ю. ш в Южното. В Северното полукълбо над ½ от областта на умерения пояс е заета от суша, докато в Южното 98% от умерения пояс попада върху вода. Годишното количество на валежите в по-голямата част от умерените пояси е в рамките на 500 – 800 mm.Умереният климатичен пояс заема обширни територии от нашата планета, главно в Северното полукълбо. Заема голяма част от Северна Америка (САЩ и Канада), Европа и Азия. В Южното полукълбо има ограничено разпространение. Разпространен е в най-южните части на Южна Америка, Тасмания и южния остров на Нова Зеландия.

В зависимост от близостта до големи водни басейни, могат да се разграничат два типа умерен климат – океански и континентален. Континенталният климат има студена зима и горещо лято. Другият тип умерен климат е океанският, който се среща по западния бряг на Северна Америка, Западна Европа, както и южния остров на Нова Зеландия. Най-известна със своя океански климат е Великобритания. Например, в Лондон през януари температурите варират между 5 и 10 °C. През юли са в интервала 20 – 25 °C. Времето като цяло е дъждовно и облачно, но меко. Например Ню Йорк, който има умереноконтинентален климат, често преживява изключително студени зими със снежни бури и температури от -10 °C, а понякога дори по-ниски. В същото време летните температури могат да достигнат 40 °C. Умереният океански климат и умереният климат на западните брегове са целогодишно влажни. Снеговалеж пада във всички умереноконтинентални области, а на много места той е по-обилен от дъжда през зимата. По-голямата част от летните валежи падат в хода на гръмотевични бури.

В умерените климатични пояси е концентрирана по-голямата част от човешкото население, защото е условията им са леснопоносими за човека. В умерените ширини са разположени множество големи световно известни градове – Ню Йорк, Лондон, Париж, Москва, Пекин, Чикаго, Торонто и други. В тази климатична зона има много богато разнообразие от растителни видове. Срещат се най-вече широколистни листопадни и иглолистни видове. В някои части на света в тези географски ширини има обширни територии, покрити от тревиста растителност – степи (известни също като прерии). Прериите заемат широки територии в централната част на САЩ и Канада. Селското стопанство е широкомащабна практика в умерените райони, поради обилните валежи и топлите лета.

Хабаровск

Хаба́ровск е град (от 1880) в Русия, административен център на Хабаровски край и на Далекоизточния федерален окръг. Населението му към 2018 г. наброява 618 150 души.

Челябинск

Челя̀бинск (на руски: Челя́бинск) е град в Русия, административен център на Челябинска област в Уралски федерален окръг. Населението му през 2012 г. е 1 143 458 души.

Тропичен климат (А)
Сух климат (B)
Умерен климат (C)
Континентален климат (D)
Полярен климат (E)

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.