Улица

Улицата е път в населено място, предназначено за движение на превозни средстства и пешеходци.

Münchner-Straße,-Frankfurt
Улица в германския град Франкфурт на Майн

Вижте също

Александър Пушкин (улица в София)

"Александър Пушкин" е улица в София.

Тя преминава през кварталите Павлово и Бояна като започва от пазара на Павлово, минава през площад "Знаме на мира", пресича Околовръстния път, минава близо до резиденция Бояна и продължава до ул. „Даскал Стоян Попандреев“.

Бродуей

„Бродуей“ (на английски: Broadway; от нидерландски: Breede weg – „широк път“) е широко авеню в град Ню Йорк, САЩ и край града.

Заради многото важни театрални центрове по него „Бродуей“ е станал нарицателен за американския театрален живот.

Авенюто е най-старата пътна артерия с направление север-юг в Ню Йорк, още от времето на холандското му заселване. Преминава през районите Манхатън и Бронкс в град Ню Йорк и продължава извън него в окръг Уестчестър.

Вито Позитано (улица в София)

„Вито Позитано“, обикновено наричана само „Позитано“, е централна улица в София. Носи името на италианския дипломат Вито Позитано.

Често под Позитано се подразбира централата (или ръководството) на Българската социалистическа партия, разположена на улицата.

Простира се от ул. „Леандър Леге“ до улиците „Алеко Тунджата“ и „Антон“ в ж.к. „Разсадника-Коньовица“. Пресича се в центъра с основния булевард „Христо Ботев“. Почти по цялото ѝ протежение успоредно на нея върви основният булевард „Александър Стамболийски“. Улицата се прекъсва 4 пъти от територии на по-големи обекти.

Генерал Йосиф В. Гурко (улица в София)

„Генерал Йосиф В. Гурко“ е централна улица в София. Носи името на руския военачалник Йосиф Гурко.

Простира се в същинския център на София от пресечката си с ул. „Княз Александър Батенберг“ след която започва да се нарича ул. „Алабин“ на запад, а на изток достига до пресечката си с бул. „Евлоги Георгиев“ на която се намира Националният стадион „Васил Левски“.

На улицата се разположени някои от значимите сгради на София като Централна поща, Софийската градска художествена галерия, Столичният куклен театър, Телефонната палата и новопостроения пет-звезден Гранд хотел София. На кръстовището на ул. „Гурко“ и бул. „Васил Левски“ се намира Министерството на физическото възпитание и спорта.

В близост до кръстовището на „Гурко“ и „Раковска“ се намират НАТФИЗ и Народният театър.

Снимки от улица „Гурко“

Георги Раковски (улица в София)

„Георги Раковски“, известна и като „Раковска“, e основна улица в София.

Преминава през централните части на града. На север започва от ул. „Козлодуй“, пресича основната пътна артерия на София булевард „Сливница“, а на юг достига до булевард „Евлоги Георгиев“.

„Раковски“ преминава покрай забележителности на София като Храм-паметника „Свети Александър Невски“, Централния военен клуб, а между площад „Славейков“ и булевард „Княз Дондуков“ на улицата или в непосредствена близост до нея са разположени много от театрите в София, поради което е наричана „театралната улица“:

Общински театър „Възраждане“

Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Учебен куклен театър при НАТФИЗ

Учебен драматичен театър при НАТФИЗ

Смешен театър

Столичен куклен театър

Народен театър "Иван Вазов"

Театър 199

Театър „Сълза и смях“

Театър „Българска армия“

Национална опера и балетНа тази улица (или непосредствено до нея) се намират и някои министерства: Министерство на икономиката и енергетиката, Министерство на финансите. В периода 1920 – 1978 на Раковски 114 се намирал и ректората на Университета за национално и световно стопанство в София, същата сграда се използва от НАТФИЗ.

Граф Николай Игнатиев (улица в София)

„Граф Николай Игнатиев“, известна също като „Граф Игнатиев“ или само „Графа“, е популярна основна централна улица в София, район „Средец“.

Наречена е на руския дипломат, генерал и министър граф Николай Павлович Игнатиев, изиграл важна роля като посланик на Русия в Цариград за подготовката на Руско-турската война от 1877-1878 г. и сключването на Санстефанския договор.

Около Освобождението носи името Самоковска улица, защото в югоизточна посока е продължавала в път до град Самоков.

Разположена е в направление северозапад-югоизток. Започва (като продължение на уличката „Цар Калоян“) от ул. „Граф Пьотър Алабин“ и завършва при моста над Перловска река на двойното кръстовище с бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ (след който продължението е бул. „Драган Цанков“).

По улицата вървят няколко трамвайни маршрута. Тя преминава през площадите „Джузепе Гарибалди“, „Петко Славейков“, „Патриарх Евтимий“, които са сред забележителности на София.

Пресича се с основни пътища в София като ул. „Г. Раковски“ (при пл. „Петко Славейков“) и (на пл. „Патриарх Евтимий“) булевардите „Васил Левски“ и „Патриарх Евтимий“.

На 26 април 2007 г. Столичният общински съвет взима решение улицата да стане пешеходна зона.

Граф Пьотър Алабин (улица в София)

„Алабин“ е основна централна улица в София. Наречена е на руския общественик и историк Пьотр Алабин.

Разпростира се от площад „Македония“ в западната си част до ул. „Ген. Гурко“ в източната. Пресича се с някои основни софийски пътища като бул. „Витоша“ и ул. „Граф Игнатиев“. По улица „Алабин“ вървят няколко трамвайни линии.

Дякон Игнатий (улица в София)

„Дякон Игнатий“ е централна улица в район „Средец“, София. Името ѝ идва от прозвище на Васил Левски.

Простира се между площад „Славейков“ на юг до бул. „Цар Освободител“ и площад „Княз Александър I“ на север. Пресича се с ул. „Гурко“.

Иван Денкоглу (улица в София)

„Иван Денкоглу“ е централна улица в София. Наречена е на българския просветен деец и предприемач Иван Денкоглу.

Простира се между улица „Цар Самуил“ и площад „Джузепе Гарибалди“, където се пресича с улиците „Граф Игнатиев“ и „Княз Александър I“.

Източна тангента (улица в София)

„Източната тангента“ е улица в район „Слатина“, София.

Намира се в източната част на София. Простира се между бул. „Ботевградско шосе“ на север до бул. „Брюксел“ на юг.

Искър (улица в София)

„Искър“ е улица в район „Оборище“, София.

Простира се между бул. „Ген. Данаил Николаев“ и бул. „Мария-Луиза“. Пресича се с бул. „Васил Левски“ и „Г. С. Раковски“.

Кракра (улица в София)

„Кракра“ е централна улица в София.

Простира на юг до бул. „Цар Освободител“ в района на Софийския университет, а на север до бул. „Княз Александър Дондуков“. Пресича се с някои централни пътища в София като ул. „Шипка“, ул. „Оборище“ и бул. „Янко Сакъзов“.

Оборище (улица в София)

„Оборище“ е основна, централна улица в София.

Започва в района на ул. „Раковски“ и трасето ѝ преминава от двете страни на Храм-паметник „Св. Александър Невски“. Пресича се с основни пътища в София като бул. „Васил Левски“, бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“ и достига до бул. „Ситняково“.

Пиротска (улица в София)

„Пиротска“ е основна, централна улица в София. Тя е търговска улица, на която са разположени множество стопански обекти – офиси, магазини, заведения за хранене, ателиета, хотел.

Простира се между бул. „Княгиня Мария-Луиза“ (на изток) до ул. „Хисар“ при Общинска градина Св. Троица (на запад), където е задънена. Пресича се с централни улици и основни пътища на София като „Княз Борис I“, бул. Стефан Стамболов, „Цар Самуил“, бул. „Христо Ботев“, „Опълченска“, бул. „Инж. Иван Иванов“, бул. „Димитър Петков“ и бул. „Константин Величков“, както и с Женския пазар и пазара "Никола Петков" на пресечката с едноименния булевард.

Улица "Пиротска" е с няколко части на организацията на движение на МПС. Между бул. Кн. Мария Луиза и бул. Стефан Стамболов ул. "Пиротска" е оформена като пешеходна зона, забранена за МПС-та. Между бул. Стефан Стамболов и бул. Христо Ботев е с разрешено двупосочно движение и към запад в посока бул. "Константин Величков", и към изток в посока Женския пазар. В участъка между бул. Христо Ботев и бул. Инж. Иван Иванов обаче движението на МПС-та е еднопосочно и само в посока изток към Женския Пазар. В целия останал участък на запад след бул. Инж. Иван Иванов "Пиротска" отново е с двупосочно движение.

Сан Стефано (улица в София)

„Сан Стефано“ е централна улица в София. Името ѝ идва от мястото на сключването на Санстефанския мирен договор, чрез който е обособена българската държава след 5-вековно османско владичество.

Простира се между парка „Заимов“ при бул. „Янко Сакъзов“ и бул. „Цар Освободител“ при Орлов мост.

Солунска (улица в София)

Солунска е централна улица в София.

Разположена е между бул. „Христо Ботев“ и площад „Славейков“. Пресича се с бул. „Витоша“. Прилежащ на улицата е пл. „Даскалов“.

На „Солунска“ се намира къщата на Карекин Нъждех както и Първа евангелистка църква.

Съборна (улица в София)

„Съборна“ е централна улица в район „Средец“, София.

Простира се между площад „Света Неделя“ и ул. „Княз Александър I“ при Градската градина.

Хан Аспарух (улица в София)

„Хан Аспарух“ е централна улица в София. Наречена е на владетеля и основателя на Дунавска България хан Аспарух.

Простира се между бул. „Христо Ботев“ и ул. „6-ти септември“ в същинския център на София в района между Петте кьошета и „Раковска“. Паралелна е на бул. „Патриарх Евтимий“. Пресича се с основни пътища в София като „Витошка“ и „Раковска“ и централните улици „Цар Самуил“ и „Цар Асен“.

Цар Иван Шишман (улица в София)

„Цар Шишман“ е централна улица в София. Носи името на цар Иван Шишман.

Разположена е между площад „Народно събрание“ и ул. "Хан Крум", като свършва малко преди бул. „Патриарх Евтимий“. Пресича се с основната улица „Граф Игнатиев“.

Шипка (улица в София)

„Шипка“ е централна улица в София, на която са разположени множество културни и други обекти в столицата.

Простира се от бул. „Евлоги Георгиев“ при входа на Военната академия „Г. С. Раковски“ до ул. „Париж“ при Храм-паметник Свети Александър Невски и Народното събрание в същинския център на София.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.