Уайт

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Уайт.
стров Уайт
Isle of Wight
    
Герб
Isle of Wight UK locator map 2010
Регион Югоизточна Англия
Столица Нюпорт (Уайт)
Площ 384 km² (46-то място)
Население (2011)

138 400 души

 (46-то) място
369 души/km²
Включва
Членове на парламента 1
Официален сайт www.iwight.com

Уайт (на английски: Isle of Wight; на латински: Vecta, Vectis insula) е остров в южната част на Англия,[1] на 145 km югозападно от Лондон, край главния бряг на Хампшър. Той е административно неметрополно и церемониално графство в регион Югоизточна Англия, което е със статут на унитарна единица. Столица и най-голям град – Нюпорт. Населението е 138,4 хил. души. Общата му площ е 384 km2.

Забележителности

Wight
Уайт – сателитна снимка
Escutmenorwight
Герб на Уайт
  • Осбърн Хаус – най-посещаваното място на Уайт, любимият дом на кралица Виктория и принц Алберт, в който те изживяват някои от най-щастливите си часове. Построен с личните средства на Виктория като място за уединение край морския бряг, именно в него фамилията успява да се отърси от кралските си задължения, да се наслади на дълги разходки и неофициални семейни вечери, приготвени от 9-те деца на двойката. Покрусена от ранната смърт на съпруга си Алберт през 1861 г., Виктория иска всичко да остане така, както е било е неговите последни дни. Днес техният дух изпълва всяко кътче в това място, което предлага уникална възможност за надзъртане в живота на кралската фамилия, от приятно разхвърлените скъпи семейни, навяващи спомени вещи до спалнята, в която кралицата е издъхнала на 22 януари 1901 г.
  • Иглите – 3 скални островърхи кули, върху които се разбиват вълните на Ламанша.
  • Замъкът Карисбрук – най-добре запазеният нормански замък от 11 век в кралството. Чарлз I е бил държан като заложник тук от Оливър Кромуел през 1647 г. в очакване на екзекуция. Опитът му да избяга бил осуетен, когато той се заклещил между решетките на прозореца.

Бележки

  1. www.britannica.com
Арканзас

Арка̀нзас (на английски: Arkansas, МФА: [ˈɑrkənsɔː]) е щат в САЩ. Площ 137 733 km², от които 2 876 km² (2,09%) са водна площ (1,4% от територията на САЩ, 29-то място по площ). Население кам 1 януари 2017 г. 3 004 279 души (0,92% от населението на САЩ, 32-ро място). Гъстота 21,81 души/km². Столица и най-голям град Литъл Рок, разположен в централната част на щата, център на транспорта, бизнеса, културата и на правителството. Известен е под прозвището „естественият щат“ и има много различни региони, които предлагат на жители и туристи разнообразни възможности за отдих на открито. Арканзас е 26-тият по ред американски щат, образуван на 17 юни 1836 г.

Базил де Карвальо

Базил де Карвальо (на френски: Basile de Carvalho) е сенегалски футболист, нападател, състезаващ се за „Роял Уайт Стар“ (Брюксел).

Джаз рок

Джаз-рокът е понятие, което се употребява от края на 60-те и през 70-те години на XX век за определяне на музика, която съчетава елементи на рок и джаз. При комбинирането им няма закономерност и най-често съчетаването е механично. Понякога начинът, по който са подредени двете основни понятия (джаз-рок или рок-джаз), е белег за преобладаващите елементи.

Джаз-рокът се появява в период, когато джазът има нужда от повече популярност, а рок музиката – от обогатяване на изразните средства. Най-типична черта за джаз-рока е съчетанието на звучността на духовите инструменти (предимно медни) с електронната звучност на рок музиката. Аранжиментите са опростени, но ефектни. Пулсацията е равномерна, като основна метрична единица е осмината или шестнадесетината нота, за разлика от традиционния рок, където основната метрична единица е четвъртината.

Това стимулира появата на редица барабанисти-виртуози като: Били Кобъм, Лени Уайт, Стив Гад, Алфонс Музон, Харви Мейсън. С развитието на джаз-рока популярни стават и китаристи като: Джон Маклафлин, Ал Ди Меола, Лари Кориел, Карлос Сантана, Джеф Бек.

Първата джаз-рок група се появява през 1967 г. в САЩ „Блъд, Сует енд Тиърс“. Последват я Chicago, Tower of Power, The Breaker Brothers и други.

Джеръми Айрънс

Джеръми Джон Айрънс (на английски: Jeremy John Irons) е английски филмов, телевизионен и театрален актьор, носител на награди „Сезар“, „Оскар“, „Тони“, награда на „Гилдията на актьорите“, две награди „Златен глобус“ и три награди „Еми“. Номиниран е за „Грами“, „Сатурн“, две награди на „БАФТА“ и три награди „Сателит“.

Джими Уайт

Джеймс Уорън Уайт или Джими Уайт (на английски: James Warren White или Jimmy White, роден на 2 май, 1962 година) е английски професионален играч по снукър.

През 1980 той навлиза в професионалния снукър, а популярността му нараства, благодарение на вродения атакуващ и харесващ се на публиката стил на игра, който показва. Смятан за един от най-известните играчи по снукър за всички времена, той бива наричан „Вихъра“, а понякога и „Победителя на народа“.

Джон Парот

Джон Парот (на английски: John Parrott) е английски професионален играч на снукър.

Той става победител в Световно първенство (снукър) през 1991 г. като във финала побеждава Джими Уайт. Две години по-рано Джон Парот отново достига до финал на Световно първенство, но тогава бива разгромен от Стив Дейвис с 18 на 3 фрейма. По-късно през 1991 г. Парот повтаря своята победа над Джими Уайт на финала на Британското първенство.

Джон Парот е професионален играч на снукър от 1983 г. Преди това, през 1981 и 1982 г. той става победител в младежкия Пот Блек. През 1983 г. взима първо място в Световното първенство за аматьори, което го тласка към професионална кариера. От 1984 г. до 2004 г. Джон Парот винаги присъства на Световното първенство, но през 2005 г. отпада в квалификациите. Въпреки това Парот е спечелил 9 ранкинг турнира което го поставя на седмо място в класацията на играчите за всички времена, след Стивън Хендри, Стив Дейвис, Рони О'Съливан, Джон Хигинс, Марк Уилямс и Джими Уайт. Победата му в Британското и Световното първенства през 1991 г. го прави един от петимата играчи, които са успели да вземят първо място в двата най-престижни турнира от ранкинг системата.

Джон Парот остава в топ 16 на световната ранглиста в продължение на 16 сезона (играчите от топ 16 на ранглистата се класират на състезанията по снукър, без да преминават преди това през квалификации).

Джорджия

Джорджия (на английски: Georgia [ˈdʒɔrdʒə]) е щат в САЩ, чийто пощенски код е GA, а столицата се казва Атланта. Джорджия е с население от 10 214 860 жители (2015) и има обща площ от 153 909 km², от които 148 880 km² суша и 4705 km² вода (3,1%). Известен е като „Прасковения щат“

Дидие Пирони

Дидие Пирони (на френски: Didier Pironi) е френски пилот от Формула 1 и състезател по водомоторен спорт.

Докато се е състезавал, е нареждан сред надеждите на Франция за световен шампион във „Формула 1“. Има 72 състезания и 3 победи.

Кликитат

Кликитат (на английски: Klickitat) е етническа група в Съединените американски щати, наброяваща в началото на 21 век няколкостотин души. Повечето от тях живеят в резервата Якима в щата Вашингтон. Те са тясно свързани с племето якима, с която говорят един език – якима. Традиционната им родина се простира северно от река Колумбия, в района на планината Адамс, по реките Луис, Уайт, Коулиц, Салмъң и Кликитат, в югозападен Вашиңгтон. В началото на 19 век племето се подразделя на две географски групи-източни и западни. По-късно западната група се смесва с горните каулиц и образуват заедно новото племе тайднапам.

Оксфордшър

Оксфордшър или Оксфордшир (на английски: Oxfordshire) е историческо, административно неметрополно и церемониално графство в регион Югоизточна Англия. В състава му влизат пет общини на обща площ от 2605 km². Населението на графството към 2010 година е 648 700 жители. Административен център е град Оксфорд.

Церемониалното (географско) графство съвпада по територия с административното. Историческото графство е по-малко от административното – неговите южни части са част от историческото графство Бъркшър.

Освен Оксфорд с културно-историческото си наследство, сред възловите забележителности в областта са дворецът Бленъм, който е обект от списъка на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО и праисторическата фигура „Уфингтънски Бял Кон“, вписана по билото на едноименен хълм в общината Вейл оф Уайт Хорс, също кръстена на нея.

Патрик Уайт

Патрик Виктър Мартиндейл Уайт (на английски: Patrick Victor Martindale White) е австралийски писател, поет и драматург. През 1973 г. е удостоен с Нобелова награда за литература за своето „епично и психологическо повествователно изкуство, което въведе нов континент в литературата“.

Поет

Поетите и поетесите са писатели, които пишат и творят предимно в литературния жанр поезия, или поне са по-скоро известни с поезията си, отколкото с прозата си. Поетите имат висок културен и литературен статус, тъй като се смята, че са надарени с изключителен талант, висок вкус и поетическа дарба.

Уайт Плейнс

Уайт Плейнс (на английски: White Plains) е град в Съединените американски щати, окръг Уестчестър на щат Ню Йорк. Намира се на 30 km северно от центъра на град Ню Йорк. Населението му е 56 853 души (2010).

Градът е на трето място по качество на живот в щат Ню Йорк.

Уайт Сандс

Уайт Сандс (на английски: White Sands) е ракетна база в Ню Мексико под командването на Армията на САЩ.

Заема площ от около 8287 км2, приблизително 3 пъти повече от Род Айлънд, което го прави най-голямото военно съоръжение в САЩ.

Уайт Харт Лейн

Уайт Харт Лейн е стадионът на английския футболен клуб Тотнъм Хотспър. Той е разположен в Тотнъм, Северен Лондон. През 2006 г. след малки промени в конфигурацията на седалките капацитетът на съоръжението беше повишен на 36, 310 седящи места.

Привържениците на Тотнъм често наричат стадиона "Дъ Лейн" или "WHL" (от първите букви на наименованието на стадиона на английски White Hart Lane).

Спърс се местят на стадиона през 1899 г., като в първия си мач побеждават с 4:1 отбора на Нотс Каунти. 5000 души присъстват на този мач. Между 1908 и 1972 г. Уайт Харт Лейн е един от много малкото британски стадиони, където няма рекламни пана.

През 1923 г. стадионът може да побира вече 50000 зрители под своите козирки. През 30- те години на XX век гледането на футбол е изключително популярен начин за прекарване на свободното време и поради тази причина, въпреки че Тотнъм е един средняшки отбор, 75,038 зрители присъстват на загубата на "шпорите" от Съндърланд през март 1938 г. в мач от Купата на футболната асоциация. През 1953 г. за първи път са монтирани прожектори на Уайт Харт Лейн, като през 70- те години те са ремонтирани. по това време Тотнъм се е лигитимирал като един от най-добрите отбори на Албиона и редовно отчита една от най-високоие посещаемости в цялото английско първенство.

Уайтснейк

„Уайтснейк“ (на английски: Whitesnake) е рок група, формирана в Мидълзбро, Англия през 1978 година от вокалиста Дейвид Ковърдейл след напускането му от „Дийп Пърпъл“.

Ранното творчество на групата е сравнявано от музикалните критици с това на Дийп Пърпъл, постепенно обаче музиката на групата започва да се придвижва към по-търговски достъпен хард рок стил. До края на 1980-те търговският развой Уайтснейк се променя и те издават поредица от албуми, които влизат в Топ 10 на британските албуми сред които Ready an` Willing (1980), Come an' Get It (1981), Saints & Sinners (1982) и Slide It In (1984), последният от които е първият техен албум, който влиза в Билборд 200 в САЩ и по-късно става два пъти платинен там.

Албумът им от 1987 година Whitesnake е техният най-голям комерсиален успех в световен мащаб, съдържащ два основни сингъла „Here I Go Again“ и „Is This Love“, които достигат номер едно и две в Билборд Хот 100. През 1988 година групата е номинарана за наградата Brit Awards в категорията за най-добър британски изпълнител. Slip of the Tongue (1989) е също успешен албум на Уайтснейк, достигайки до Топ 10 в САЩ и Великобритания и също така става два пъти платинен в САЩ. Скоро след издаването на Slip of the Tongue групата се разделя, като през 1994 година се събира за издаването на студийният Restless Heart (1997).

Официално Уайтснейк е реформирана през 2002 година с последвали турнета и издаване на албумите Good to Be Bad (2008) и Forevermore (2011). През 2005 година групата е класирана на 85 място сред най-добрите хард рок групи от ВиЕйчУан.

Хампшър

Хампшър или Хемпшир (на английски: Hampshire) е историческо, административно неметрополно и церемониално графство в регион Югоизточна Англия. Площта на административното графство е 3 679 km², а населението – 1 259 400 души (2005). Административен център е град Уинчестър. Церемониалното (географско) графство включва административното графство и унитарните единици Портсмът и Саутхамптън. Към историческото графство се причисляват освен това и унитарната единица Борнмът и районът около Крайстчърч, които сега са част от административното графство Дорсет, както и остров Уайт (сега отделно графство).

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.