Търговия на дребно

Търговията на дребно е продажбата на стоки и услуги на крайни потребители за лично потребление, обикновено в малки количества, от различни доставчици.[1]

Отличава се от търговията на едро, при която се продават стоки и услуги от производител или търговски посредник (от международен търговец до търговец на дребно) с цел препродажба на крайни потребители.

Търговията на дребно включва разнообразни стоки и услуги като храни, хигиенни продукти, продукти за почистване и грижа за тялото, облекло и обувки, стоки за поддръжка на домакинството, битова техника и електроника, мебели, канцеларски материали, играчки, книги и др. Тя се извършва на открити площи (пазари) или в търговски помещения и сгради като магазин, супермаркет, универмаг, хипермаркет, търговски център и пр.

Бележки

  1. ibl.bas.bg
Автомат за стоки

Автоматът за продажба на стоки (наричан още вендинг автомат или вендинг машина) е монетно устройство за продажба на различни хранителни или нехранителни стоки и напитки.

Някои модерни автомати приемат дебитни и кредитни карти, както и банкноти.

Бестселър

Бестселър (на английски: best seller – „най-продаван“) е популярна книга, която попада в списък с най-продаваните. Терминът бестселър не определя литературните качества на произведението, то просто говори за голямата популярност, както например терминът блокбъстър за филми или хит за музикални произведения.

Класацията на бестселърите се основава на методики на сравняване на продажбите на отделните заглавия в сравнение с останалите, като произведенията се селектират по видове жанр, по начина на издаване за продажба – с твърди, с меки корици или като електронна книга в наши дни, като художествена, докуминтална или специализирана литература. По отношение на блокбъстърите в киното и музикалните хитове се сравнява гледаемостта на филма и концерните, или продадените копия на филмите и албумите.

Определението „бестселър“ се употребява доста свободно авторите, издателите и търговците. Много често това е временно явление по отношение на продажбите в определен период, седмица или месец, по-рядко година или по-дълъг период. Някои качествени книги са продадени в много повече копия от много съвременни бестселъри, но за по-дълъг период от време. Често постигането на статуса „бестселър“ се основава на вериги литературни агенти, търговци на дребно, библиотекари, и агресивни маркетингови дейности, или на голямата популярност на автора.

Едни от най-известните класации са на вестниците „Ню Йорк Таймс“, „Ю Ес Тудей“, „Пъблишер Уикли“ или „Таймс“, както и на други специализирани издания.

Билла

„Бѝлла“ (на немски: Billa) е европейска верига супермаркети, работещи в голям брой страни, първоначално в Австрия. Собственик на веригата е германската „Реве Груп“. Името „Билла“ произлиза от началните букви на думите „Billiger Laden“ (на немски: евтин магазин). Веригата от супермаркети основана през 1953 г. от Карл Влашек, нараства бързо през 60-те и 70-те години на миналия век. Billa има мрежа от магазини в девет европейски страни: Чехия, Унгария, Словакия, Румъния, Хърватия, Украйна, България, Италия и Русия.

Билла България

„Билла България“ ЕООД е българско предприятие за търговия на дребно със седалище в София.

„Билла България“ експлоатира веригата супермаркети „Билла“ на територията на България. Предприятието е собственост на германския конгломерат „Реве Груп“, чрез неговото австрийско подразделение „Реве Интернационал“. То е сред най-големите вериги супермаркети в България с обем на продажбите 663 милиона лева и около 4 400 служители (2016).Първият магазин от веригата Билла в България е открит през 2000 г. До края на 2018 г. веригата ще разполага с общо 128 супермаркета, включително в моловете Сердика Ценът, Мол ъф София, Парк Център, България Мол и Мега Мол. Билла е сред най-големите работодатели в страната с персонал от 4500 служители.

Бреда

Бреда (на нидерландски: Breda) е град и община в Южна Нидерландия, провинция Северен Брабант. Разположен е при сливането на реките Марк и Аа оф Верейс и има население 170 491 души към 1 януари 2007 г.

Община Бреда е на девето място по големина в Нидерландия. Населението ѝ наброява около 200 000 жители (2008 г.) и е част от мрежата от градове Брабантстад.

Победата на испанците над града през 1625 вдъхновя Веласкес за картината му „Падането на Бреда“

Името „Бреда“ произлиза от Brede Aa („Широка Аа“). Поради сливането на реките, Аа оф Верейс става много по-широка на това място.

Букинист

Букинистите (на френски: Les Bouquinistes) са продавачи на стари и антикварни книги, развиващи своята дейност по протежението на кейовете на Сена в Париж. На десния бряг могат да се намерят между моста Мари и кея на Лувъра, а на левия − от кея Турнел до кея Волтер.

Щандовете на букинистите представляват дървени кутии, които задължително трябва да следват образец, определен от градската администрация: дължината не трябва да надвишава 2 метра, ширината 0,75; а височината не бива да надвишава 0,6 метра от страната на Сена и 0,35 метра от страната на кея. Когато щандът е отворен, височината на вдигнатия капак не трябва да превишава 2,1 метра.

Груп Делез

„Груп Делез“ (на френски: Groupe Delhaize) е белгийска верига супермаркети с международна дейност със седалище в Андерлехт.

Основана е през 1867 година от Луи Делез и е едно от първите предприятия с такава дейност. Днес „Груп Делез“ има обем на продажбите 22,7 милиарда евро (2012), като основната ѝ дейност е концентрирана в Европейския съюз, Съединените щати и Югоизточна Азия. През 2013 година веригата включва над 3 500 магазина, повечето от които оперират под марката „Делез“.

Карфур

„Карфур“ (на френски: Carrefour, „кръстопът“) е френска верига от магазини за търговия на дребно със седалище в Булон Биянкур.

Основана през 1958 година, днес тя има оборот от около 79 милиарда евро (2017) и 384 хиляди служители и е сред най-големите търговски вериги в света с повече от 12 хиляди магазина на самообслужване в различни страни по света. През 1963 година компанията открива първия хипермаркет в Европа, а днес оперира над 1500 такива магазина.

„Карфур“ започва работа в България през 2010 година чрез франчайзингова компания, съвместно с гръцката „Маринопулос“, която обаче фалира през 2016 година.

Кауфланд

Кауфланд (на немски: Kaufland) е голяма верига от германски хипермаркети и по-малки магазини предимно в областта на хранителните стоки. Сред обектите им има и различни по вид магазинчета. Компанията има над 1000 магазина в Германия. Тя също има магазини в Полша, Чехия, Словакия, Хърватия, Румъния и България.

Кауфланд България

„Кауфланд България ЕООД енд Ко“ КД е българско предприятие за търговия на дребно, част от веригата хипермаркети „Кауфланд“ на германската група „Шварц Групе“.

Създадено е през 2006 година изгражда мрежа от магазини в големите градове в цялата страна, които към края на 2017 година са 58 на брой. През 2017 година веригата има обем на продажбите от 1,737 милиарда лева или 13,8% от общите в търговията на бързооборотни стоки, като е най-голямата в страната в този сектор. По това време в предприятието работят 5935 души, с което то е вторият по големина недържавен работодател след военния завод „Арсенал“.

Лидл

„Лидл“ (на немски: Lidl) е голяма верига от немски дискаунтъри. Има над 9000 магазина в 20 държави. Лидл освен в България има магазини в Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Сърбия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Швейцария и Швеция.

През януари 2012 г. Лидл стартира малки пекарни в магазините си в Европа.

Метро Груп

„Мѐтро Груп“ АД е холдингово дружество със седалище в Дюселдорф.

Групата управлява вериги магазини за търговия на едро и дребно. „Метро Груп“ обединява около 270 000 работници по целия свят, 53 % от които (142 000) са в Германия. Със своите канали за разпространение групата е активна в 31 страни.

Основана е през 1964 г. от проф. д-р Ото Байзхайм. Допринася за ерата на хипермаркетите, като изгражда първия обект в Европа. Избирането на самообслужваща търговска форма проправя лесно неговия път към Европа със създаването на „Großmärkte“ GMBH.

„Метро“ е 4-ят по големина търговец на дребно в света.

Петрол (компания)

„Петрол“ АД е българско акционерно дружество с предмет на дейност съхранение, транспорт и продажба на горива.

Има над 360 бензиностанции под марката „Петрол“, равномерно разпределени в цялата страна. Компанията има и 3 петролни пристанищни терминала. Дъщерни дружества (и трите ЕООД) на „Петрол“ са: „Нафтекс Петрол“, „Петрол Транс Експрес“ и „Петрол Техника“. Собственост е на акционерно дружество „Петрол Холдинг“, с акционери: Митко Събев (47,5%) и Кирсан Илюмжинов (52,5%).

Пикадили (търговска верига)

„Пикадили“ е бивша търговска марка на верига супермаркети в България, създадена през 1995 г.

Секс магазин

„Секс шоп“ или още „еротичен магазин“ е магазин, в който се продават продукти, свързани със сексуалните или еротични забавления при възрастните – такива като секс играчки, дамско бельо, облекла, порнография и други различни продукти. Ефемизмът „магазин за видео за възрастни“ или „книжарница за възрастни“ са често използвани като заместителни думи за секс шоп, в който се продават порнографски филми, книги и списания.

Първият в света секс шоп е отворил врати през 1962 г. от „Beate Uhse AG“ във Фленсбърг, Западна Германия. Секс шопове днес могат да бъдат намерени в много страни. Много от тях също търгуват и чрез интернет. Секс шоповете са част от сексуалната индустрия. В компетентността си на такива те са регулирани от закони, достъпът до тях е позволен само от пълнолетни лица (възрастта зависи от местния закон). Някои юрисдикции забраняват секс шоповете и стоката, която те продават – например много мюсюлмански държави, както и някои щати от САЩ. В тези юрисдикции, в които те са разрешени, също така може и да има шоу порнографски филми в частни видео кабинки или частни стриптийз клубове. Тук се включват и филмовите театрални филми.

Близо до границата между държавите с различни закони по отношение на този тип магазини секс шопове, които са откъм по-либераната страна на границата, са склонни да привлекат клиенти в тяхната собствена страна и тяхното „задържане“ е напълно легално, толерирано.

Техномаркет

„Техномаркет“ е верига хипермаркети за бяла и черна техника, собственост на компанията “Техномаркет България АД".

Допреди няколко години веригата носи името „Техномаркет Европа“. Първият магазин на веригата отваря врати през 1999 година и така е положено началото на най-успешната българска верига магазини за битова електроника, офис оборудване, телекомуникационни и IT продукти. Във веригата могат да се намерят артикули на всички водещи търговски марки в бранша като Sony, Philips, LG, Samsung, Panasonic, Hitachi, Daewoo, NEO, Whirlpool, Yamaha, Jamo, Indesit, Ariston, Gorenje, Miele, AEG, Zanussi, Lenovo, Toshiba, Hewlett-Packard, Acer, Asus, Razer, Tefal, Braun, както и още много други марки.

Търговия

Терминът търговия има 2 различни по обхват значения.

Уолмарт

„Уол-Март“ (на английски: Wal-Mart) e най-голямата верига магазини за търговия на дребно, както и най-голямата корпорация в света.

Създадена е от Сам Уолтън през 1962 г. в град Роджърс, щата Арканзас. Седалището му днес е в гр.Бентънвил (Bentonville), Арканзас, САЩ.

До 1991 г. дейността на Уол-Март е ограничена в рамките на Съединените американски щати. През 1990 г. Уол-Март осъзнават, че възможностите за растеж в САЩ са вече ограничени. Управляващите пресмятат, че до началото на 2000 г., възможностите за местен растеж ще бъдат ограничени заради насищане на пазара. Така компанията решава да предприеме глобална експанзия.

През 1991 г. Уол-Март започват международното си разширяване като отварят първите си магазини в Мексико. Дейността в Мексико се изгражда като джойнт-венчър с най-големия търговец на дребно – "Цифера" (Cifera). Днес Мексико е водещия пазар на международните операции на Уол-Март.

През 1998 г. Уол-Март придобиват контрол (закупуват) върху "Цифера".

„Уол-Март“ е най-големият частен работодател в САЩ и Мексико. Към 2015 г. в „Уол-Март“ работят около 2,2 милиона работници и служители.

Централен универсален магазин

Централният универсален магазин, известен със съкращението си ЦУМ, е голям универсален магазин в София, България. Намира се на булевардите „Княз Александър Дондуков“ и „Княгиня Мария Луиза“. Представлява самостоятелна компания с име „Централен универсален магазин“ АД.

Сградата е проектирана през 1956 г. от арх. М. Писинов. Главен проектант на комплекса, формиран от сградите на ЦУМ и на Министерството на тежката промишленост (днес на Министерския съвет), е арх. Коста Николов. Сградата на ЦУМ е завършена и открита в 1957 г. Общо 9-те етажа в сградата включват универсален магазин и канторска част. Дълго време е най-големият търговски център на Балканския полуостров. В него са монтирани първите ескалатори в България.

ЦУМ има търговска площ от 19 000 m², разделена на 6 етажа, както и офисна част с площ от над 11 000 m² на 3 етажа. Основно е реконструиран през 1986 г. под ръководството на арх. Атанас Николов. След приватизацията на обекта завършва проект за обновяване и реконструкция на ЦУМ през 2001 г. който е осъществен от „Главболгарстрой“ под ръководството и наблюдението на британски екип.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.