Тираспол

Тираспол (на молдовски: Tiraspol) е град в Югоизточна Молдова, столица на стремящата се към отделяне от страната Приднестровска република.

Тираспол
Tiraspol
— град —
Знаме
      
Герб
Градският дворец на културата

Градският дворец на културата
Moldova relief map
46.85° с. ш. 29.63° и. д.
Тираспол
Страна Flag of Moldova.svg Молдова
Автономна единица Flag of Transnistria.svg Приднестровие
Площ 50 km²
Надм. височина 26 m
Население Понижение 133 807 души (2015)
Кмет Олег Довгопол
Основаване 1792 г.
Пощенски код MD-3300
Официален сайт www.tirasadmin.org

История

Градът е основан през 1792 г. от руския пълководец Александър Суворов. В периода от 1929 до 1940 г. е столица на тогавашната Молдовска автономна съветска социалистическа република.

Интересен факт е, че за разлика от повечето бивши социалистически републики, в Тираспол не са променени имената на улиците и булевардите от времето на бившия Съюз на съветските социалистически републики.

География

Тираспол е разположен на източния бряг на река Днестър, на около 8 km от българското село Паркани.

Население

Населението на града през 2004 г. е 158 069 души, от които:

Култура

Образование

В града с помощта на България неотдавна е открит Тирасполски държавен университет. Към него има създаден „Български клуб“[1].

Спорт

Местни футболни отбори са „Шериф“ (Тираспол), „Тираспол“.

Галерия

Presidentiraspol

Сградата на парламента

Дом Советов 2006

Сградата на съветите

View of the Dniester(Nistru) river in Tiraspol

Изглед от река Днестър

Church in Tiraspol

Православна църква

Театр Тирасполь

Театър

Statue of Suvorov in Tiraspol

Паметник на Александър Суворов

Sheriff stadium

Стадион „Шериф“

Източници

  1. www.aba.government.bg
Административно деление на Молдова

Република Молдова е разделена на 32 района (raioane), 5 общини (municipii) – (Кишинев, Белци, Бендери, Комрат и Тираспол) и едно автономно-териториално образувание – Гагаузия.

В Молдова има 60 града и 917 села.

Част от територията на Република Молдова се контролира от непризнатата държава Приднестровска Молдовска република.

Новоаненски район (Anenii Noi)

Бесарабски район (Basarabeasca)

Бриченски район (Briceni)

Кахулски район (Cahul)

Кантемирски район (Cantemir)

Каларашки район (Călăraşi)

Каушенски район (Căuşeni)

Чимишлийски район (Cimişlia)

Криуленски район (Criuleni)

Дондушенски район (Donduşeni)

Дрокиевски район (Drochia)

Дубосарски район (Dubăsari)

Единецки район (Edineţ)

Фалещки район (Făleşti)

Флорещки район (Floreşti)

Голденски район (Glodeni)

Хънчещки район (Hînceşti), бивш Котовски район

Яловенски район (Ialoveni), бивш Кутузовски район

Леовски район (Leova)

Ниспоренски район (Nisporeni)

Окницки район (Ocniţa)

Орхеевски район (Orhei)

Резински район (Rezina)

Ръшкански район (Rîşcani)

Сънджерейски район (Sîngerei), бивш Лазовски район

Сорокски район (Soroca)

Страшенски район (Străşeni)

Шолданещки район (Şoldăneşti)

Щефанводски район (Ştefan-Vodă)

Тараклийски район (Taraclia)

Теленещки район (Teleneşti)

Унгенски район (Ungheni)

Белци

Белци или Бълци (на молдовски: Bălţi, Бълци) е град в Северна Молдова. Разположен е на река Ръут, а населението му е около 144 800 души (2013 г.), което го нарежда на трето място в страната след Кишинев с 671 800 към 2013 г. и Тираспол със 159 163 към 2005 г.

Георги Георгиев (футболист, р. 1988)

Георги Георгиев е български футболист роден в Шумен на 12 октомври 1988 г.

Георги Стаматов (писател)

Георги Порфириев Стаматов е съдия и писател в България от имигрирало семейство на бесарабски българи.

Динамо-Ауто

„Динамо-Ауто“ (на молдовски: Dinamo-Auto Tiraspol) е молдовски футболен клуб от град Тираспол. Домакиниските си мачове играе в село Терновка на спортния комплекс „Динамо-Ауто“ с капацитет 1 300 зрители. Отборът играе в Националната дивизия на Молдова на Молдова. Клубът е основан през 24 юли 2009 година

Днестър

Днестър (на древногръцки Tỳras; на украински: Дністер; на молдовски: Nistru; на руски: Днестр) е голяма европейска река протичаща по територията на Лвовска, Ивано-Франкивска, Тернополска, Чернивецка, Хмелницка, Виницка и Одеска област в Украйна и в Молдова, вливаща се в Черно море. Дължина 1352 km, от които 498 km изцяло в Молдова и 162 km гранична между двете държави. Площ на водосборния басейн 72 100 km², от които 19 070 km² в Молдова.

Евгений Хмарук

Евгений Хмарук (на румънски: Evghenii Hmaruc) е молдовски футболист, вратар.

Роден на 13 юни 1977 г. в Тираспол (Молдова). В ЦСКА от началото на 2004 г. Играл е за отборите на Динамо (Санкт Петербург), Черноморец (Одеса), Неа Саламина и Тилигул (Тираспол). Молдовски национал. Женен.

Епископи (Кипър)

Епископи е административният център на британските военни бази в Акротири и Декелия.

Намира се в средата на Западната суверенна база заедно с Акротири. В зоната на Източната суверенна база са Декелия и Агиос Николаос, на 34°40′ с. ш. 32°51′ и. д.34.666667° с. ш. 32.85° и. д.34.666667, 32.85. Макар че не е най-голямата от британските военни бази на острова, тя е дом на цивилната и военната администрация на Суверенните военни бази.

Исмаил Иса

Исмаил Иса Мустафа е български футболист. Играе като централен нападател, по-силният му крак е десният. Бивш юношески национал на България.

Купа на носителите на купи 1994/95

Купата на носителите на купи 1994/95 е 35-ото издание на турнира за европейски носители на национални купи по футбол. В него участват 44 клуба от 43 страни, сред които настоящият носител на трофея Арсенал, 33 актуални носители на национални купи и 10 загубили финалиста (Челси, Клуб Брюж, Пирин Благоевград, Кефлавик ИФ, Ф91 Дюделанж, Бангор, ЛКС Лодз, ЦСКА Москва, Татран Прешов, Фандок Бобруйск). Тилигул Тираспол е първият представител на Молдова в турнира.

Финалът се играе на 10 май 1995 г. на Парк де Пренс в Париж.

Национална дивизия на Молдова

Национална дивизия на Молдова (на молдовски Divizia Naţională), е дивизията от най-високо ниво в молдовския футбол. В нея се състезават 10 отбора. В края на сезона отборът, завършил последен в първенството изпада в „А дивизия“, а първия оттам се изкачва в Националната дивизия.

Националната дивизия се създава през 1992, след като Молдова става независима от Съветския съюз.

Нови Тираспол

Нови Тираспол (на молдовски: Tiraspolul Nou; на руски: Новотираспольский; на украински: Новотираспольський) е град в югоизточната част на Молдова, в Слобозийки район, в състава на непризнатата република Приднестровие. Населението му според оценки на Държавната статистическа служба на Приднестровието през 2004 г. е 1 488 души.

Приднестровие

Приднестровието (на румънски: Transnistria – Транснистрия, официално: Stânga Nistrului – Ляв бряг на Днестър) е регион в източната част на Република Молдова.

На неговата територия е провъзгласена на 2 септември 1990 г. Приднестровска молдовска република (съкр. ПМР), която няма международноправен статут. Република Молдова със закон обявява автономия на региона през 2005 г.

Приднестровска рубла

Приднестровската рубла е парична единица на непризнатата република Приднестровие, въведена през 1994 г.

Поради факта, че Приднестровието е непризната държава, валутата няма свой ISO код. Въпреки това има неформален код – PRB, който се използва от приднестровски организации, както и от банки в Русия, Украйна и Молдова.

Причерноморска низина

Причерноморската низина (на украински: Причорноморська низовина; на руски: Причерноморская низмеввость) е обширна низина в крайната югозападната част на Източноевропейската равнина, разположена в южните части на Украйна и Молдова.Простира се на около 750 km покрай северните брегове на Черно и Азовско море от делтата на река Дунав на запад до долината на река Калмиус на изток. Ширината ѝ достига до 160 km. На югозапад под името Буджак преминава в Долнодунавската равнина, на северозапад е ограничена от Молдавските възвишения и Подолското възвишение, а на североизток от Приазовското възвишение. На север се свързана с Приднепровската низина, а на юг преминава на Кримския полуостров под името Кримска низина, ограничена на юг от Кримските планини. Надморската ѝ височина варира от 0 до 150 m.

Причерноморската низина е изградена от палеогенови и неогенови морски седименти (варовици, пясъци, глини), препокрити с льосови и льосовидни наслаги. От север на юг е пресечена от широките (със серия от няколко надзаливни тераси) долини на реките Днепър, Южен Буг, Днестър и др. Вододолите са предимно плоски с характерни блюдообразни безотточни понижения. Бреговата ивица е предимно стръмна, изпъстрена с оврази, дълбоко вдаващи се лимани (Днестровски, Днестровски и др.) и пясъчни коси. Преобладават степните ландшафти, заети от южни черноземни и тъмнокестеняви почви. В пределите на Причерноморската низина са разположени едни от най-големите градове на Украйна (Измаил, Белгород Днестровски , Одеса, Николаев, Херсон, Мелитопол, Бердянск, Мариупол и др.) и Молдова (Тираспол, Тигина и др.).

СК Одеса

СК Одеса (на украински: СК Одеса) е украински футболен клуб от Одеса. Основан през 1944 г. под названието ОДО (Одеса). През 1999 на базата на тима е създаден клуб „Черноморец 2“. Най-голямото достижение в първенството на Украйна – 10 място в група „Б“ висша лига за сезон 1992. В отбора са играли Александър Тарханов, Игор Беланов, Алексей Мамикин и Иля Цимбалар.

Във висшата лига на шампионата на СССР тима участва през 1965-1966 години.

1944 – ОДО Одеса

1957—1959 – СКВО Одеса

1960—1971 – СКА Одеса

1972—1973 – „Звезда“ (Тираспол, Молдова)

1974—1975 – Градски тим Тираспол (Тираспол, Молдова)

1976—1992 – СКА Одеса

1992-1999 – СК Одеса

Стокхолм

Стокхолм (на шведски: Stockholm) е столицата на Швеция. Той е и първи по брой на население в Швеция. Стокхолм е община в лен Стокхолм, като населението на вътрешната част от града е 1 372 565 души, а заедно с покрайнините и окръга – 1 823 210 души.

В Стокхолм са разположени шведското правителство и шведският парламент. В града се намира и резиденцията на държавния глава, крал Карл XVI Густаф.

ФК Тираспол

ФК Тираспол е молдовски футболен отбор. Наследник на "Конструкторул, играл с ЦСКА, София през 2000 г. в предварителен кръг за Купата на УЕФА, когато е победен с 8:0. Клубът е основан през 2001, когато отборът на Конструкторул се премества от Кишинев в Тираспол. През 2006 ФК Тираспол достига третият кръг на турнира Интертото. Към юли 2012 в отбора играят двама българина - вратарят Георги Георгиев и нападателят Георги Каранейчев.

ФК Шериф

ФК Шериф (на молдовски: Fotbal Club Sheriff Tiraspol) е молдовски футболен клуб от град Тираспол.

Неизменен шампион на Молдова от 2001 г. до 2010 г. 7-кратен носител на купата на Молдова. Отборът е 2-кратен победител в турнира Купа на съдружествата – през 2003 и 2009 г.

над 100 000 души
50 000 – 99 999 души
20 000 – 49 999 души
10 000 – 19 999 души
5 000 – 9 999 души
под 5 000 души
Райони
Автономни региони
Градски общини
На независими държави
На зависими територии
На непризнати държави

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.