Сухуми

Суху̀ми (на грузински: სოხუმი; на абхазки: Аҟәа; на руски: Сухум) е град в Северозападна Грузия, столица на автономната република Абхазия. Разположен е на брега на Черно море и има население от 63 600 души, според приблизителна оценка от януари 2016 г.[1]

Сухуми
სოხუმი
— град —
      
Герб
Sokhumi Collage
Relief Map of Georgia
43.0033° с. ш. 41.0153° и. д.
Сухуми
Страна Flag of Georgia.svg Грузия
Област Flag of the Republic of Abkhazia.svg Абхазия
Площ 27 km²
Надм. височина 20 m
Население Повишение 63 600 души (2016)
Кмет Адгур Харазиа
Основаване VI век
Пощенски код 384900
Телефонен код +7 840 22x-xx-xx
МПС код ABH
Официален сайт www.sukhumcity.ru

Обща информация

Сухуми е разположен на широк залив на източния бряг на Черно море и служи като пристанище, железопътен възел и ваканционно селище. Известен е със своите плажове, санаториуми, минерални бани и със своя субтропичен климат. Градът е също и важен въздушен възел за Абхазия, тъй като летището на Сухуми е в близост до самия град. Там има много хотели, които главно служат на руските туристи. Ботаническата градина в Сухуми, създадена през 1840 г., е една от най-старите в Кавказкия регион.

Сухуми е член на Международния черноморски клуб.

История

На мястото на града през VI век преди н.е. е основана гръцката колония Диоскурия, по-късно част от Понтийското царство. В римската епоха на мястото на днешен Сухуми римляните построяват крепостта Себатополис.

През Средновековието градът е известен под името Цхум и е част от Грузинското царство. През XVI-XIX е османска крепост под името Сухум кале. От 1848 г. е център на уезд в състава на Кутаиска губерния на Руската империя

Botanical garden.Sukhum
Ботаническата градина в Сухуми

Източници

  1. ((en)) ((de)) Georgia: Cities & Urban Settlements, www.citypopulation.de
Абхазия

Абхазия (на абхазки: Аҧсны [Апснъ], на руски: Абхазия; на грузински: აფხაზეთი [Апхазети]) е историко-географска област в Северозападна Грузия. На нейната територия се намира частично признатата Република Абхазия. Подобно на Южна Осетия, в Абхазия също на голяма част от гражданите са раздадени руски паспорти , което се приема от Русия като предпоставка за интервенция в Грузия. Столица на Абхазия е град Сухуми. През ноември 2006 г. е призната за независима от самопровъзгласилите се Южна Осетия и Приднестровие. На 26 август 2008 руският президент Дмитрий Медведев официално признава Абхазия като независима държава. На 28 август 2008 Парламентът на Грузия приема декларация, с която обявява Абхазия и Южна Осетия за територии, окупирани от Русия.

Анкара

А̀нкара (на турски: Ankara, до 1930 г. известен под името Ангора, а в античността като Анкира) е столицата на Турция, има 25 административни района, които образуват населението на града и на едноименния вилает. Анкара е вторият по големина град в страната.

Баку

Баку́ е столицата на Азербайджан.

Бейрут

Бейрут (на арабски: بيروت, правопис по Американската система BGN Beirut и Bayrūt) е столица, най-голям град и главно пристанище на Ливанската република.

Населението на града е около 1,9 млн. жители, а с предградията достига 2,1 млн. души.

Дъблин

Дъ̀блин (на английски: Dublin; на ирландски: Baile Átha Cliath – Балъ Аахъ Клиъх) е столица и най-голям град на Република Ирландия. Главен административен център на едноименното графство Дъблин.

Разположен е в източната част на страната, при вливането на река Лифи в Ирландско море. Населението му е 506 211 жители от преброяването през 2006, а с предградията 1 585 327.Седалището на английското правителство в Ирландия е било в Дъблинския замък.

Епископи (Кипър)

Епископи е административният център на британските военни бази в Акротири и Декелия.

Намира се в средата на Западната суверенна база заедно с Акротири. В зоната на Източната суверенна база са Декелия и Агиос Николаос, на 34°40′ с. ш. 32°51′ и. д.34.666667° с. ш. 32.85° и. д.34.666667, 32.85. Макар че не е най-голямата от британските военни бази на острова, тя е дом на цивилната и военната администрация на Суверенните военни бази.

Ереван

Ереван е столицата и най-големият град на Армения. Населението му през 2007 г. е 1 107 800 души. Разположен е на река Храздан.

Ереван е водещ индустриален, културен и научен център на кавказкия район. Той е също така сърцето на обширна ж п мрежа и главен търговски център за селскостопански продукти. Освен това индустриите в града се занимават с получаването на метали, металообработващи машини, електрически съоръжения, химикали, текстил и хранителни продукти.

Образователните и културните учреждения в Ереван включват няколко университета, арменската академия на науките, държавен музей няколко библиотеки. Главна туристическа атракция са развалините от османска крепост от 16 век. Летището в Ереван се казва „Звартноц“.

Лисабон

Лисабон (на португалски: Lisboa, изговор на португалски Лижбо̀а) е столица и най-голям град на Португалия с население (2001 г.) на града 564 477 жители, а агломерацията – около 2 700 000 души. Разположен е при вливането на река Тежу в Атлантическия океан.

Любляна

Любляна (на словенски: Ljubljana) е столицата на Словения.

Разположена е в централната част на страната, близо до вливането на река Любляница в Сава. Населението на града е около 273 600 души (2012). Гербът ѝ е дракон, изобразен на нейния флаг.

Манама

Манама (на арабски: المنامة – ал-Манама) е столицата на Бахрейн.

Градът се намира в североизточната част на остров Бахрейн, разположен на Персийския залив. Това е най-големият град в Бахрейн, като в него живеят близо 150 000 души, или към една четвърт от цялото население на страната.

Първите известни ислямски хроники, в които се споменава Манама, датират от 1345. Завладян е от португалците през 1521, а персийците поемат контрола върху града през 1602. До 1783, с малки прекъсвания, се управлява от династията Ал-Халифа.

През 1958 г. Манама е обявена за свободно пристанище, а през 1971 г. – за столица на независим Бахрейн.

Манила

Манила е столицата и вторият по големина град на Република Филипини. Разположен е на остров Лусон. Градът е с население от 1 652 171 жители, в мегаполиса живеят 11 855 975 (2010), а в агломерацията – 24 123 000 души (януари 2015 г.) .

Нурсултан

Нурсулта̀н (на казахски: Нұр-Сұлтан), до 2019 г. Астана, е столицата на Казахстан, разположена е на река Ишим. През 2003 г. градът има около 500 000 души население, а през 2010 г. – 708 794 души.

Понтийски език

Понтийският език (на гръцки: Ποντιακά, Понтиака, на понтийски Ποντιακά или Ρωμαίικα, Ромеика, тоест ромейски) е диалектна форма на гръцкия език, говорена традиционно предимно в областите около Черно море – (Понт), откъдето идва и името му, а днес предимно на територията на Гърция. Понтийският диалект е един от 6 новогръцки диалекта, формирани след 15 век. Отличава се с древно-йонийски черти и средно-гръцка морфология. Има влияние и на турски, персийски и други езици. Често е смятан за отделен език, тъй като нивото на взаимно разбиране с новогръцкото койне е сравнително ниско.

Не се знае колко души говорят понтийски гръцки към настоящия момент, но най-големите общности от понтийци са:

в Гърция: повече от 1 милион. През 2005 се решава основаването на Понтийски театър в Солун.

в Русия и бившата СССР: повече от 500 000. Понтийски театри са съществували в началото на 20 в. в Трапезунд (Понт), а след преселението на черноморските гърци в Русия, в градовете Краснодар, Сухуми и Рустави. Забранени са през 1937 г.

в Украйна: 120 000

в САЩ: 80 000

в Австралия: 56 000

в Грузия: 50 000 – говорят предимно на турски.

в Казахстан: 25 000

в Канада: 20 000

в Узбекистан: 11 000

в Армения: 2000

в Турция живеят повече от 4000 понтийски гърци, но мнозинството са мюсюлмани.

в Германия и Кипър има също понтийски гърци.

Реваз Дзодзуашвили

Реваз Дзодзуашвили (на грузински: რევაზ ძოძუაშვილი; на руски: Реваз Дзодзуашвили) е съветски и грузински футболист и треньор.

Сергей Багапш

Сергей Багапш (на абхазски: Сергеи Багаҧшь; на руски: Сергей Васильевич Бага̀пш; на грузински: სერგეი ბაღაფში) е абхазки агроном и политик.

От 2005 г. е вторият президент на самообявилата се република Абхазия, печелейки признатите единствено от Русия избори с убедително мнозинство от 91,54 % с 69 326 гласа. В периода от април 1997 до юни 1999 г. е ръководител на сепаратисткото правителство на Абхазия.

Бивш член е на Комунистическата партия на Съветския съюз и първи секретар на комсомола в Абхазия.

Стокхолм

Стокхолм (на шведски: Stockholm) е столицата на Швеция. Той е и първи по брой на население в Швеция. Стокхолм е община в лен Стокхолм, като населението на вътрешната част от града е 1 372 565 души, а заедно с покрайнините и окръга – 1 823 210 души.

В Стокхолм са разположени шведското правителство и шведският парламент. В града се намира и резиденцията на държавния глава, крал Карл XVI Густаф.

Тбилиси

Тбили́си (на грузински: თბილისი, до 1936 г. Тифлис) е столицата на Грузия. Разположен е на река Кура и към 2014 г. има около 1 062 282 жители.

Цхинвали

Цхинва̀ли (на грузински: ცხინვალი; на осетски: Цхинвал, Чъреба; на руски: Цхинвал) е столица на обявилата се за независима от Грузия (2008), призната от Русия, Венецуела, Никарагуа, Науру и Тувалу, държава Южна Осетия, до 1990 г. влизаща като автономна област в Съветска Грузия.

Градът е разположен на река Голяма Лиахви.

На независими държави
На зависими територии
На непризнати държави

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.