Степанакерт

Степанакерт или Ханкенди (на арменски: Ստեփանակերտ; на азербайджански: Xankəndi) е столицата на непризнатата Нагорно-Карабахска република.

Има около 50 000 жители. По-рано в града е имало и азербайджанско население, което масово напуска след 1991 година.

През ХІХ век селището се нарича Ханкенди. През 1923 година градът е наречен Степанакерт на името на арменския комунист Стефан Шаумян. Днес официалното му азербайджанско име е Ханкенди, а възприетото в Нагорни Карабах – Степанакерт.

Икономиката на града силно пострадва през 1991 г. по време на конфликта за областта, но вече се забелязва подобряване.

В града няма църкви освен старинна от 18 век, но тя не функционира. През 2006 година започва строителство на църквата „Св. Яков“, планирано да завършени до 3 години.

На 25 септември 2005 г. Степанакерт се побратимява с град Монтебело, САЩ. До днес това е единственият така наречен „побратимен град“ на Степанакерт.

Степанакерт
Ստեփանակերտ
— град —
      
Герб
Stepanakert collection
Azerbaijan relief location map
39.8153° с. ш. 46.7519° и. д.
Степанакерт
Страна Flag of Azerbaijan.svg Азербайджан
Република Flag of Artsakh.svg Нагорни Карабах
Площ 29,12 km²
Надм. височина 813 m
Население 55 200 души (2015)
1896 души/km²
Кмет Сурен Григориян
Основаване 1923 г.
Официален сайт stepanakert.am

Личности

  • Армен Абагян (1933-2005) – съветски учен в областта на атомната енергетика
  • Араик Арутюнян – министър-председател на Нагорни Карабах
  • Аркадий Гукасян – президент на Нагорни Карабах (1997-2007)
  • Роберт Кочарян
  • Бако Саакян – президент на Нагорни Карабах
  • Серж Саркисян - президент на Армения
Анкара

А̀нкара (на турски: Ankara, до 1930 г. известен под името Ангора, а в античността като Анкира) е столицата на Турция, има 25 административни района, които образуват населението на града и на едноименния вилает. Анкара е вторият по големина град в страната.

Бако Саакян

Бако Саакян (на арменски: Բակո Սահակյան, понякога превеждан като Сахакян или Сахакиян) е арменски политик от Нагорни Карабах, настоящ президент.

Той е бивш шеф по сигурността на Нагорни Карабах. Избран е за 4-ия президент на непризнатата Република Нагорни Карабах. Негов предшественик на този пост е Аркадий Гукасян, заемал поста в продължение на 2 мандата по 5 години.

Баку

Баку́ е столицата на Азербайджан.

Бейрут

Бейрут (на арабски: بيروت, правопис по Американската система BGN Beirut и Bayrūt) е столица, най-голям град и главно пристанище на Ливанската република.

Населението на града е около 1,9 млн. жители, а с предградията достига 2,1 млн. души.

Дъблин

Дъ̀блин (на английски: Dublin; на ирландски: Baile Átha Cliath – Балъ Аахъ Клиъх) е столица и най-голям град на Република Ирландия. Главен административен център на едноименното графство Дъблин.

Разположен е в източната част на страната, при вливането на река Лифи в Ирландско море. Населението му е 506 211 жители от преброяването през 2006, а с предградията 1 585 327.Седалището на английското правителство в Ирландия е било в Дъблинския замък.

Епископи (Кипър)

Епископи е административният център на британските военни бази в Акротири и Декелия.

Намира се в средата на Западната суверенна база заедно с Акротири. В зоната на Източната суверенна база са Декелия и Агиос Николаос, на 34°40′ с. ш. 32°51′ и. д.34.666667° с. ш. 32.85° и. д.34.666667, 32.85. Макар че не е най-голямата от британските военни бази на острова, тя е дом на цивилната и военната администрация на Суверенните военни бази.

Ереван

Ереван е столицата и най-големият град на Армения. Населението му през 2007 г. е 1 107 800 души. Разположен е на река Храздан.

Ереван е водещ индустриален, културен и научен център на кавказкия район. Той е също така сърцето на обширна ж п мрежа и главен търговски център за селскостопански продукти. Освен това индустриите в града се занимават с получаването на метали, металообработващи машини, електрически съоръжения, химикали, текстил и хранителни продукти.

Образователните и културните учреждения в Ереван включват няколко университета, арменската академия на науките, държавен музей няколко библиотеки. Главна туристическа атракция са развалините от османска крепост от 16 век. Летището в Ереван се казва „Звартноц“.

Лисабон

Лисабон (на португалски: Lisboa, изговор на португалски Лижбо̀а) е столица и най-голям град на Португалия с население (2001 г.) на града 564 477 жители, а агломерацията – около 2 700 000 души. Разположен е при вливането на река Тежу в Атлантическия океан.

Любляна

Любляна (на словенски: Ljubljana) е столицата на Словения.

Разположена е в централната част на страната, близо до вливането на река Любляница в Сава. Населението на града е около 273 600 души (2012). Гербът ѝ е дракон, изобразен на нейния флаг.

Манама

Манама (на арабски: المنامة – ал-Манама) е столицата на Бахрейн.

Градът се намира в североизточната част на остров Бахрейн, разположен на Персийския залив. Това е най-големият град в Бахрейн, като в него живеят близо 150 000 души, или към една четвърт от цялото население на страната.

Първите известни ислямски хроники, в които се споменава Манама, датират от 1345. Завладян е от португалците през 1521, а персийците поемат контрола върху града през 1602. До 1783, с малки прекъсвания, се управлява от династията Ал-Халифа.

През 1958 г. Манама е обявена за свободно пристанище, а през 1971 г. – за столица на независим Бахрейн.

Манила

Манила е столицата и вторият по големина град на Република Филипини. Разположен е на остров Лусон. Градът е с население от 1 652 171 жители, в мегаполиса живеят 11 855 975 (2010), а в агломерацията – 24 123 000 души (януари 2015 г.) .

Нагорни Карабах

Нагорни Карабах (на азербайджански: Dağlıq Qarabağ; на арменски: Լեռնային Ղարաբաղ) е регион в Южен Кавказ без излаз на море с историческото наименование Арцах (на арменски: Արցախ). Районът е предимно планински и залесен.

По-голямата част от региона се управлява от Република Нагорни Карабах, която е независима. Територията е международно призната като част от Азербайджан, който не е упражнил властта над по-голямата част от региона от 1991 г. насам. От края на войната в Нагорни Карабах през 1994 г., представители на правителствата на Армения и Азербайджан са провели мирни преговори с посредничеството на Минската група на ОССЕ относно спорния статут на региона.

Районът обикновено се отъждествява с административните граници на бившата автономна област Нагорни Карабах с площ от 4400 km² (1700 mi²). Историческата част на региона, обаче, обхваща приблизително 8223 km² (3175 mi²).

Държавното формирование в региона се нарича Република Нагорни Карабах или Република Арцах (Արցախ), наследник на бившата Нагорно-карабахска автономна област в състава на Азербайджанската ССР на СССР. Главно населена с арменци (80%), автономната област обявява независимост на 2 септември 1991 г., но не е призната от международната общност, с изключение на подобно непризнатите Абхазия, Южна Осетия и Приднестровие. Площта на региона е около 11 500 km², има население от около 145 000 души. Неговата столица е Степанакерт.

Нагорно-Карабахска република

Нагорно-Карабахската република (на арменски: Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետություն) или Република Арцах (на арменски: Արցախի Հանրապետություն) е непризната държава в Задкавказието. Територията на републиката се счита за част от Азербайджан, макар че Нагорни Карабах исторически е част от Армения, населяван е предимно от арменци и в него се говори главно на арменски. Нагорно-Карабахската република контролира по-голямата част от територията на бившата Нагорно-Карабахска автономна област и някои от съседните райони. Граничи с Армения на запад и Иран на юг. Столица на републиката е Степанакерт.

Регионът Нагорни Карабах е оспорван от Демократична република Азербайджан и Демократична република Армения, когато двете държави става независими през 1918 г. след падането на Руската империя. През 1902 г. избухва кратка война в района. Конфликтът е потулен, след като Съветският съюз поема контрол над областта и създава Нагорно-Карабахска автономна област в рамките на Азербайджанската съветска социалистическа република през 1923 г. По време на разпадането на Съветския съюз районът отново става обект на конфликт между Армения и Азербайджан. През 1991 г. в автономната област се провежда референдум, който довежда до обявяване на независимост въз основа на правото на самоопределение. Едромащабният етнически конфликт води до Нагорнокарабхската война, завършила с примирие.

Арцах е президентска република с еднокамарно законодателство. Според някои оценки, републиката разчита основно на Армения и де факто функционира като част от нея. Държавата има планински релеф, като средната ѝ надморска височина е 1097 m. Населението е предимно християнско, принадлежащо към Арменската апостолическа църква.

Нагорно-Карабахската република е призната единствено от 3 непризнати държави: Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието.

Нурсултан

Нурсулта̀н (на казахски: Нұр-Сұлтан), до 2019 г. Астана, е столицата на Казахстан, разположена е на река Ишим. През 2003 г. градът има около 500 000 души население, а през 2010 г. – 708 794 души.

Прищина

Прѝщина (на албански: Prishtine, на сръбски: Приштина или Priština) е най-големият град, административен център на Прищински окръг, и столица на обявилата независимост през 2008 г. Република Косово или според резолюция № 1244 на ООН – Автономен окръг Косово в състава на Сърбия с малко над 200 000 души население.

Рияд

Рия̀д (на арабски: الرياض, правопис по Американската система BGN: ar-Riyāḍ), срещано също като Ар-Рияд или Ал-Рияд, е столицата на Кралство Саудитска Арабия. Има население от около 6 506 700 жители (2016).

Серж Саркисян

Серж Азати Саркисян (на арменски: Սերժ Ազատի Սարգսյան) е арменски политик от Арменската републиканска партия, бивш президент от 9 април 2008 до 9 април 2018 година и бивш министър-председател на страната от 4 април 2007 г. до 9 април 2008 г. и от 17 до 23 април 2018 г.

Стокхолм

Стокхолм (на шведски: Stockholm) е столицата на Швеция. Той е и първи по брой на население в Швеция. Стокхолм е община в лен Стокхолм, като населението на вътрешната част от града е 1 372 565 души, а заедно с покрайнините и окръга – 1 823 210 души.

В Стокхолм са разположени шведското правителство и шведският парламент. В града се намира и резиденцията на държавния глава, крал Карл XVI Густаф.

Тбилиси

Тбили́си (на грузински: თბილისი, до 1936 г. Тифлис) е столицата на Грузия. Разположен е на река Кура и към 2014 г. има около 1 062 282 жители.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.