Статия

За ръководството в Уикипедия, вижте Уикипедия:Статия.

Статията е самостоятелна част от по-голямо писмено произведение, обикновено периодично издание – вестник или списание.

Видове

Статиите биват няколко основни вида.

Новинарска статия

Новинарската статия цели навременното предоставяне на информация по актуална тема. Обикновено такава статия бързо губи от своята стойност с времето и затова се стреми да привлече и задържи вниманието на читателя на момента.

Новинарските статии се публикуват в новинарски печатни издания (вестници, осведомителни бюлетини, новинарски списания) или новинарски интернет сайтове. Статиите могат да бъдат за масовия читател (например в ежедневниците) или специализирани (за борсови новини, в политически журнали или уебсайт за технологии).

Новинарската статия може да включва разкази на очевидци на дадено събитие, снимки, графики, описания, интервюта, дискусии, мнения, представителни извадки от допитвания и т.н. Заглавието може да се подбере такова, че да привлича вниманието на читателя върху основната идея в текста. Авторът може също така да зададе общи въпроси като кой, какво, кога, къде, защо, как и в отговор да изложи избрани факти и подробности. Могат да бъдат цитирани различни източници на информация по темата като доказателство за достоверността на твърденията.

Понякога в статията се включват препратки към други страници, например част от статията на първа страница завършва с „продължава на стр. x ...“, където статията продължава. Заключението е много важна част от новинарската статия.

Речникова и енциклопедична статия

Статия се нарича и отрязък от справочник, посветен на отделен обект. Заглавие на статията е името на обекта (ключовата дума), а след нея може да следва разяснение на свойствата на обекта според вида на справочника: по същество в енциклопедичните справочници или на качествата му като част на речта, или превод на други езици в речниците.

Стилът на речниковите и енциклопедичните статии е изключително стегнат, но ясен, в хартиените издания се използват много съкращения.

BIBSYS

BIBSYS е административно ведомство към Министерството на образованието и науката в Норвегия. Те предоставят услуги, фокусирайки се върху споделяне, съхранение и извличане на данни, свързани с научни изследвания, преподаване и обучение – исторически метаданни, свързани с библиотечни ресурси.

Англия

А̀нглия (на английски: England) е най-големият по територия и население съставен историко-географски район в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и заема южните две трети от остров Великобритания. На север граничи с Шотландия, а на запад с Уелс, също части на Обединеното кралство. Останалите граници са морски – със Северно море, Ирландско море, Атлантическия океан и Ла Манш. Населението на Англия е над 83% от общото население на Обединеното кралство. Главен град на Англия е Лондон, най-големият град на Британските острови и столица на Обединеното кралство.

Гватемала

Република Гватемала (на испански: República de Guatemala) е страна в Централна Америка, на юг от Северна Америка, граничеща с Тихия океан и Карибско море. Граничи с Мексико на север, с Белиз на североизток и с Хондурас и Ел Салвадор на югоизток. Името идва от езика науатъл и означава „място с много дървета“ (Cuauhtēmallān).

Гърци

Гърците (на гръцки: Έλληνες) са индоевропейски народ, представляващ мнозинство в Гърция и Кипър и говорещ гръцки език.

Игрален филм

Игрален филм е такъв, в който участват актьори или натуршчици, изпълняващи роли по предварително написан сценарий, който разказва измислена, художествена история. Уточнението, че филмът е игрален, се прави в случаи, когато е важно произведението да се отличи от анимационно или документално такова.

Смесвания на жанровете и изключения от „правилото“ за актьорите или измислените събития се правят постоянно: в датското течение Догма се използват много от средствата на документалното кино (вж. Ларс фон Триер); в специалните ефекти на много игрални филми се употребява анимация („Кой натопи Заека Роджър“ на Робърт Земекис); има игрални филми, изпълнени изцяло от животни („Мечката“ на Жан-Жак Ано); такива, в които се работи почти без сценарий („Девет песни“ на Майкъл Уинтърботъм) и така нататък.

Ирландия (остров)

Ирландия (на английски: Ireland, Айрланд) е остров в Атлантическия океан, на който се намират Република Ирландия и Северна Ирландия.

Островът е третият по големина в Европа и двадесетият в света. Общата площ на острова е 84 421 км², от които на Република Ирландия принадлежат 70 273 км².

Към 2011 г. населението на острова е 6,4 млн. души, като 4,6 млн. живеят в Република Ирландия, а 1,8 млн. – в Северна Ирландия.

Йемен

Йемен (на арабски: اليَمَن), официално Република Йемен (на арабски: الجمهورية اليمنية), е република, разположена в югозападната част на Арабския полуостров, на брега на Червено море, Арабско море и Аденския залив. Страната има площ 527,9 хил. km² и население 25 408 000 души. Столицата е Сана, а официалният език – арабски.

Километър

Километърът е единица за дължина, равна на 1000 метра. Означава се със символа km (съгласно международната система SI, приета и в България) или с км (допустимо в популярни издания).

Малави

Република Малави е държава в Югоизточна Африка, без излаз на море. Заобиколена е от Танзания на север, Замбия на северозапад, а на изток, юг и запад се вдава в Мозамбик. Езерото Малави заема около една пета от територията на страната по продължение на почти цялата източна граница. Страната е една от най-бедните в света и икономиката ѝ разчита главно на чуждестранни помощи.

Музикален албум

Под албум в музикалната индустрия се разбира музикален носител, на който, за разлика от сингълa, има повече произведения на един композитор, изпълнител или музикална група, които обикновено са събрани под някаква тема. Музикалният носител, който е по-малък от албума, но е по-голям от сингъла, се нарича EP.

Национална библиотека на Испания

Националната библиотека на Испания (на испански: Biblioteca Nacional de España) е най-голямата библиотека в Испания. Тя изпълнява функциите на национална библиотека.

Разположена в Мадрид в сграда на площад „Колумб“, която споделя с Националния археологически музей. Основана е през 1712 година от крал Филип V. Днес библиотеката разполага с колекция от 22 милиона единици, включително 15 милиона книги.

Национална парламентарна библиотека (Япония)

Националната парламентарна библиотека (на японски: 国立国会図書館) е националната библиотека на Япония. Нейното седалище е в Токио, но има и втори голям център в Киото, както и няколко по-малки клона в различни части на страната. Основана е през 1948 година на основата на библиотеките на двете камари на довоенния японски парламент. През 1949 година към Националната парламентарна библиотека е присъединена и Националната библиотека (старата Императорска библиотека), най-голямата в Япония дотогава.

Парагвай

Република Парагвай (на испански: República del Paraguay) е държава в Южна Америка. Граничи на юг-югозапад с Аржентина, с Бразилия на североизток и с Боливия на северозапад. Вътрешноконтинентална държава, без излаз на море или океан. Общата дължина на границите е 3 920 km. Площта ѝ е 406 750 km², от която водната повърхност е 2,3%. Населението през юли 2004 г. е 6 191 368 души. Климатът е субтропичен до умерен.

Столица на Парагвай е Асунсион. Административно страната е разделена на 17 департамента и един столичен департамент.

Пиемонт

Пиемонт (на италиански: Piemonte; на френски: Piémont) е един от 20-те региона в Италия. Покрива площ от 25,399 km². Има население от 4 375 865 души (по приблизителна оценка от декември 2017 г.). Столицата е Торино. Името Пиемонт идва от италиански „Аі piedi del monte“, което означава „В подножието на планината“.

Почти застрашен вид

Почти застрашен вид (NT) е природозащитен статус даван на видове или ниски таксони, за които се смята, че може да бъдат застрашени от изчезване в бъдеще, макар и понастоящем да не са със застрашен статут. Затова МСЗП препоръчва на статуса „почти застрашен“ на определени интервали от време.

Сенегал

Сенегал (на френски: Senegal) е държава в Западна Африка. Граничи с Гвинея Бисау, Мали, Гамбия, Гвинея и Мавритания. На запад страната има обширна брегова линия с Атлантическия океан – 720 km. Столицата на Сенегал е Дакар. Други по-големи градове в страната са Тиес, Каолак, Зигиншор, Сен Луи.

Суринам

Република Суринам е държава в северната част на Южна Америка. В миналото е наричана Нидерландска Гвиана. Граничи на запад с Гвиана, на изток с Френска Гвиана по река Марони, а на юг с Бразилия. Най-южните части на границите с Гвиана и Френска Гвиана са спорни (горното течение на реките Курантин и Марони). Официален език в страната е нидерландският.

Уганда

Република Уганда е държава в централната част на Източна Африка. На югоизток граничи с езерото Виктория, на изток с Кения, на север с Южен Судан, на запад с Демократична република Конго (Заир) и на югозапад с Руанда и Танзания.

Херцог

Херцог (произлизащо от латински: dux – „лидер“) – наследствена титла на владетелски княз в някои западноевропейски страни, както и лицето, което я носи. Жена херцог, или съпругата на херцога, се нарича херцогиня.

Южна Африка

Южна Африка е регион на континента Африка и включва държавите:

Ангола

Ботсвана

Есватини

Замбия

Зимбабве

Лесото

Мавриций

Мадагаскар

Малави

Мозамбик

Намибия

ЮАР

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.