Спортна гимнастика

Спортната гимнастика е вид летен олимпийски спорт, включващ състезания на гимнастически уреди като упражнения на земя, прескоци и други.

Общото наименование гимнастика включва също художествената гимнастика, както и несъстезателни занимания за развлечение и запазване на физическата форма.

Гимнастическите уреди в спортната гимнастика са различни за мъже и жени. Спортистите изиграват съчетанията си за време от 30 до 90 секунди, в зависимост от уреда.

Като спорт възниква в Древна Гърция, макар че още в Древен Китай и Индия са използвали подобни уреди за лечение и профилактика преди това. През 1881 година е основана Международната федерация по гимнастика. За първи път спортната гимнастика е включена в програмата в Олимпийските игри през 1896 година, но на жените се разрешава да участват едва през 1928 г.

Gymnasta
Съчетание на успоредка

Вижте също

Бела Карои

Бе́ла Ка́ройи (на унгарски: Béla Károlyi; [ˈbeːlɒ ˈkaːroji]) е румънски спортист (боксьор, лекоатлет, спортен гимнастик) и после румънски и американски треньор на националните отбори на Румъния и САЩ по спортна гимнастика, етнически унгарец.

Като младеж е шампион по бокс и член на националния отбор по лека атлетика. След участие в Олимпиадата през 1956 г. в състезанията по хвърляне на чук се записва да следва в румънския Висш институт по физкултура, изучавайки и тренирайки спортна гимнастика.

Работи като треньор на националния отбор на Румъния. Разработва румънската централизирана система за трениране на гимнастици. Сред тогавашните му възпитаници е видната гимнастичка Надя Команечи, първа в гимнастика получила максималната оценка 10.00.

След чести конфликти с управляващите заедно с жена си Марта (Márta Károlyi), треньорка и бивша състезателка по спортна гимнастика, емигрира в САЩ през 1981 г. Те извеждат и румънския, и американския олимпийски отбори до златните медали. Като цяло е обучил 9 олимпийски шампионки, 15 световни шампионки, 16 европейски медалистки и 6 американски национални шампионки.

По време на летните олимпийски игри в Атланта през 1996 година Каройи окуражава гимнастичката Кери Стръг преди нейния втори опит на прескок, който е решаващ за отборния златен медал. След като се приземява успешно обаче, Кери коленичи на земята от болка поради скъсване на сухожилие и менискус. Това слага край на нейната спортна кариера, но печели първия златен медал на САЩ в спортната гимнастика. Бела Каройи занася на ръце Кери Стръг до подиума за награждаването и връчването на златните медали. Тази снимка става много популярна и е сред най-запомнящите се моменти от игрите.

България на летните олимпийски игри 1936

България участва на летните олимпийски игри в Берлин през 1936 година с 26 спортиста – само мъже. Това е четвъртата лятна олимпиада, на която страната взима участие.

Страната се завръща на олимпийските игри след като пропуска олимпиадата през 1932 година в Лос Анджелис поради високи транспортни разходи.

България на летните олимпийски игри 2004

Забележка: Този списък не е официален. За официални класирания, разгледайте сайта на Олимпийските игри в Атина.

България на летните олимпийски игри 2008

България участва на олимпиадата в Пекин със 71 спортисти.

Висилка

Висилката е дисциплина и апарат, който се използва в мъжката спортна гимнастика.

Той традиционно се състои от цилиндрична метална пръчка (обикновено от стомана), разположена успоредно на пода, поддържана от система от кабели и вертикални подпори. Гимнастиците обикновено носят специални кожени приспособления на дланите на ръцете си по време на изпълнение, за да предотвратят претриване. Днес най-елитните състезания използват еластично ядро от стъклопластика, подобно на използваното в женските и мъжки успоредки.

Гимнастика

Гимнастиката е спорт, който комбинира физическа сила, баланс, гъвкавост, издръжливост и координация.

Движенията, участващи в гимнастиката, допринасят за развитието на ръцете, краката, раменете, гърба, гръдния кош и коремните мускулни групи. Гимнастиката развива умствени възможности като бдителност, прецизност, смелост, самочувствие и самодисциплина. Общото наименование гимнастика се отнася повече към аматьорски занимания за трениране на тялото. Гимнастиката заема челно място във физическото възпитание при подрастващите, защото развива детето като всестранна и хармонична личност. Също така подсилва здравето, изгражда поведение и морал и развива мисленето.

Професионалната гимнастика е под ръководството на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) и включва следните спортове: спортна и художествена гимнастика, спортна акробатика, спортна аеробика, батут и състезателна пътека.

Йордан Йовчев

Йордан Йовчев Йовчев е български гимнастик, телевизионен водещ и спортен коментатор.

Красимир Дунев

Красимир Дунев е български гимнастик.

Състезател по спортна гимнастика. Сред неговите успехи са:

Вицешампион на висилка от летните олимпийски игри в Аталанта през 1996 г.

Европейски шампион на висилка (Копенхаген, 1996).

Вицешампион на висилка от СП в Пуерто Рико (1996).От 1996 до 2007 година живее и работи в САЩ. Треньор е с „Сан Матео гимнастик“ в Сан Франсиско. Женен е, а съпругата му Ани е треньорка по спортна гимнастика. Имат две деца – Никол и Майкъл.

В края на 2007 година Дунев се прибра в България. Заедно с Йордан Йовчев създават в Пловдив гимнастически клуб „Йовчев-Дунев“.

През октомври 2013 година Красимир Дунев е избран единодушно за президент на Българската федерация по спортна гимнастика по време на извънредното общо събрание на централата.

.

Лариса Латинина

Лариса Латинина (на руски: Лари́са Семёновна Латы́нина) е бивша съветска спортна гимнастичка, спечелила 9 златни олимпийски медала.

Нейните общо 18 олипмпийски медала са рекорд до 2012 г., когато американският плувец Майкъл Фелпс подобрява това постижение.Все пак неин остава рекорда за най-много олимпийски медали в индивидуални дисциплини (14). След завършването на спортната си кариера работи като треньор и води отбора по спортна гимнастика на СССР на 3 поредни олимпиади (1968, 1972, 1976).

Любомир Герасков

Любомир Герасков е български състезател по спортна гимнастика.

Надя Команечи

Надя Елена Команечи (на румънски: Nadia Elena Comăneci; [ko.mə'neʧʲ]) е румънска гимнастичка, носителка на 5 златни олимпийски медала и първата в гимнастиката, на която е дадена най-високата оценка 10.0. Тя е родена на 12 ноември, 1961 година.

Започва да тренира спортна гимнастика на 6-годишна възраст при Бела Каройи. На олимпийските игри в Монреал е само на 14 години, но това не пречи да се нареди сред звездите на първенството. По време на отборното състезание нейното изпълнение на смесена успоредка е оценено с най-високата оценка 10.0. Електронните табла обаче не са предвидени за такава оценка и сочат 1.00 вместо 10.0.

Поставя и няколко други рекорда – тя е първата румънска гимнастичка, която печели индивидуално олимпийско първенство по спортна гимнастика и най-младата гимнастичка, която печели индивидуално олимпийско първенство по спортна гимнастика. Сега има ограничение във възрастта – 16 години за олимпийските игри, и по всяка вероятност този неин рекорд ще остане завинаги.

След приключване своята състезателна кариера работи като треньор от 1984 до 1989 г. През 1989 година, малко преди Румънската революция, Команечи емигрира в Канада, после в САЩ, получава американско гражданство през 2001 г. Омъжена е за американския гимнастик Барт Конър. Имат син, роден в Оклахома Сити, щата Оклахома на 3 юни 2006 г.

Олга Корбут

Олга Валентинова Корбут (на беларуски: Вольга Валянцінаўна Корбут) е белоруска съветска състезателка по спортна гимнастика, четирикратна олимпийска шампионка (1972, 1976), американска треньорка по спортна гимнастика. Родена е в Гродно, Белоруска ССР на 16 май 1955 г.

През 1972 г. на летните олимпийски игри в Мюнхен печели 3 златни медала, като завладява публиката с емоционалността си и с изключително сложните и нови акробатични салта, първа изпълнява уникалния гимнастически елемент на успоредка „Клуп на Корбут“ („Петля Корбут“, Korbut Flip). През 1976 г. на олимпийските игри в Монреал отстъпва пред изгряващата звезда на Надя Команечи.

По биографията на Олга Корбут през 1974 г. в киностудия „Мосфилм“, Москва е създаден игралният филм „Чудо с плитчици“ („Чудо с косичками“), в който тя сама изпълнява спортните упражнения (в главната роля е Ирина Мазуркевич).

През 1977 г. се отказва от състезателен спорт, същата година завършва специалност „Треньор-преподавател“ в Гродненския педагогически университет. Омъжва се през 1978 г. за известния певец Леонид Борткевич от група „Песняри“ („Песняры́“), ражда се синът им Ричард (1979), емигрират в САЩ (1991), разделят се през 2000 г. Олга Корбут работи в САЩ като треньорка, има американско гражданство, живее в Скотсдейл, Аризона.

Прескок

Прескокът е една от дисциплините в спортната гимнастика – както при жените, така и при мъжете. Прескокът може да бъде на коза или на кон в зависимост от нивото на изпълнителя.

При изпълнение на прескока, спортистът се засилва по пътека, след това се отхвърля от специален пружинен трамплин. Самият уред се нарича „кон“, дизайнът му е сменен през 2000-те вследствие на няколко тежки злополуки.

Размери:

при жените – 120 сантиметра височина и 95 сантиметра ширина

при мъжете – 135 сантиметра височина и 125 сантиметра ширинаПътеката за засилване е дълга 25 метра и широка един метър. Височината на отблъскващия пружинен трамплин е 20 сантиметра.

Световно първенство по спортна гимнастика

Световни първенства по спортна гимнастика се провеждат от 1903 г.

До 1913 г. се провеждат през година. Следва прекъсване заради Първата световна война. Подновени са през 1922 г. и до 1938 г. се провеждат всяка 4-та година. Заради Втората световна война първенствата пак рекъсват. Подновяват се през 1950 г., като 4-годишният период между шампионатите продължава до 1978 г. През следващата 1979 г. отново се провежда първенство, след което се въвежда 2-годишен цикъл. От 1991 г. се провеждат ежегодно, но някои години са пропускани – 1998, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016 г. След 2019 г. се планират първенства на 2 години (през година).

Спортист на годината на България

Спортист на годината е годишна награда присъждана на най-добрия български спортист за годината. Победителят се избира от акредитирани журналисти.

За пръв път анкетата е организирана през 1942 от в. „Спорт“ и най-добрият спортист на България е определен между читателите на вестника. През 1948 и 1955 организатор е в. „Народен спорт“ и отново читателите определят класирането. През 1956 анкетата се провежда между слушателите на радио „София“. Тези 4 анкети са неофициални.

Първият официален победител е определен през 1958 и това е баскетболистката Ваня Войнова. От 1986 до 1989 са организирани отделни класации за мъже и жени. Най-много наградата е печелена от Стефка Костадинова – 4 пъти. Следват: 3 пъти – Боян Радев и Станка Златева, 2 пъти – Продан Гарджев, Петър Киров, Христо Марков, Серафим Тодоров, Йордан Йовчев, Румяна Нейкова и Григор Димитров. С една награда са 46 спортисти (вкл. 2015 г.).

Спортно училище „Васил Левски“ (Пловдив)

Спортно училище „Васил Левски“ в град Пловдив е най-старото спортно училище в България. В многогодишната си история училището поставя основите за изграждане на много спортисти, прославили България по целия свят.

Спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“

Националното спортно училище „Генерал Владимир Стойчев“ е средно общообразователно училище с обучение от шести до дванадесети клас. Випускниците, положили успешно матура, получават Диплома за средно образование, с която могат да кандидатстват във висши учебни заведения в България и в чужбина. Освен общообразователната програма се преподават дисциплини, свързани със спорта, като например „Теория и методика на спортната тренировка“, „Спортно право“, „Спортен мениджмънт“, чуждоезична подготовка, свързана със спорта и др.

Това е първото спортно училище в София. Открито е на 1 септември 1974 г. под методическото ръководство на ВИФ, днес НСА. От 1 октомври 1975 г. до 1997 г. е ведомствено училище „Чавдар“ към МО и развива 30 вида спорт. От 1998 г. е държавно към МОН, а от 2003 г. – към ММС, сега Министерство на физическото възпитание и спорта. От 1987 г. училището неизменно е сред водещите в страната по постигнатите резултати в спортната и общообразователната подготовка. За ученици от провинцията е осигурено общежитие.

В 45-годишната история на СУ „Генерал Владимир Стойчев“ възпитаниците на училището са спечелили 15 олимпийски медала и още 480 отличия от световни и европейски първенства и световни купи за мъже, жени, юноши и девойки.

Олимпийски медалисти, които са възпитаници на СУ „Генерал Владимир Стойчев“ и шампиони на ЦСКА, са шампионката от Пекин`2008 в гребането Румяна Нейкова, двукратната олимпийска шампионка в спортната стрелба Мария Гроздева, първата олимпийска шампионка на училището Таня Богомилова, сребърните медалисти Весела Лечева (спортна стрелба) и Адриана Дунавска (художествена гимнастика) и носителите на бронзови отличия от олимпиади Мартин Маринов (кану-каяк), Диана Дудева (спортна гимнастика), Адриан Душев (кану-каяк), Евгени Щерев (карате) 1992 г. и Кирил Терзиев (борба свободен стил).

Стоян Делчев

Стоян Делчев е български състезател по спортна гимнастика.

Упражнение на земя

Упражнение на земя или земна гимнастика е една от дисциплините в спортната гимнастика както при жените, така и при мъжете. Упражненията се изпълняват на квадратна платформа с размери 12 на 12 метра и граница на безопасност един метър. Платформата трябва да е с определена степен на еластичност и мекота. Програмата е 70 секунди при мъжете и 90 секунди при жените и включва шпагати, стойки на ръце, скокове, салта, танцови стъпки и други елементи. Оценките се дават на базата на трудност на изпълнението, артистичност, пръсъствие на задължителни елементи и качество на цялостното изпълнение.

Дисциплини в спортната гимнастика
За жени
За мъже

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.