Словакия

Словакия (на словашки: Slovensko) е република в Централна Европа. Тя няма излаз на море и граничи с Чехия на северозапад, с Полша на север, с Украйна на изток, с Унгария на юг и с Австрия на югозапад. От 2004, Словакия е страна-членка на Европейския съюз, и НАТО. Последните реформи на правителството, достъпът до средства на Европейския съюз, както и целенасочените инвестиции в инфраструктурно и благоустройствено развитие, правят Словакия една от най-бързо развиващите се икономики в Централна и Източна Европа.

Словашка република
на словашки: Slovenská republika
      
Национален химн: Nad Tatrou sa blýska
Наименование на местния жител: словак
Местоположение на Словакия

Местоположение на Словакия
География и население
Площ 49 035 km²
(на 126-то място)
Столица Братислава
48°09′ с. ш. 17°07′ и. д. / 48.15° с. ш. 17.116667° и. д.
Най-голям град Братислава
Официален език словашки
Население
(пребр., 2016)
Повишение 5 426 252[1]
(на 115-то място)
Гъстота на нас. 111 души/km²
(на 94-то място)
Управление
Форма Парламентарна република
Президент Зузана Чапутова
Министър-председател Петер Пелегрини
История
Независимост
от Чехословакия
1 януари 1993
Влизане в ЕС 1 май 2004
Икономика
БВП (ППС, 2007) $ 109,60 млрд.
(на 59-то място)
БВП на човек (ППС) ≈ $ 20 300
ИЧР (2015) Повишение 0.845
(40-то)
Коеф. на Джини (2014) 26.1
Валута Евро (EUR)
Други данни
Часова зона CET (UTC+1)
Лятно време (UTC+2)
Код по ISO SK
Интернет домейн .sk
Телефонен код +421

История

Вижте също: Великоморавия, Унгария, Австро-Унгария, Чехословакия, Кирил и Методий

Земите на Словакия са заселени със славяни през V век. Те създават „праславянска“ държава, известна като княжество Нитра. През VІІІ век се слива със съседна Моравия, създавайки държавата Великоморавия, която през 829 достига златния си век с делото на светите братя Кирил и Методий при управлението на княз Ростислав. Самият Св. Методий умира и е погребан в Моравия. По-късно последователите на двамата братя са прогонени от Великоморавия в Средновековна България заради преориентиране на политиката на Великоморавия от Византия към Германия.

След разпада на Великоморавия през Х век, през следващите 1000 години земите на Словакия стават част от кралство Унгария. Заради особеното си икономическо и културно значение, през първите два века Словакия запазва известна автономия в рамките на Унгария като княжество Нитра. Днешният етнически облик на Словакия се оформя още тогава чрез навлизането на немци, власи и унгарци на словашките земи.

През 1241 г. Словакия попада под удара на монголското нашествие, но се възстановява и бележи културен разцвет през Средновековието. След османското нашествие през ХVІ век центърът на кралство Унгария се премества към Словакия и днешна Братислава, позната тогава като Pressburg, Pressporek, Posonium, Posony, става за кратко столица на Унгарското кралство през 1536 г. След изтеглянето на турците от Унгария през ХVІІІ век, влиянието на Словакия в унгарската държава отслабва.

По време на Революцията през 1848 – 1849 г. словаците подкрепят Австрийската империя и по-специално Хабсбургите, надявайки се това да им спечели независимост от Унгария, но опитите им пропадат. По времето на Австро-Унгария от 1868 до 1918 г. словашките земи стават жертва на потисничество под формата на маджаризация.

През 1918, Словакия се обединява с чешките земи Бохемия и Моравия и заедно сформират Чехословакия. По време на хаоса след разпадането на Австро-Унгария Словакия за кратко време (през 1919 г.) става Словашка съветска република.

В периода между двете световни войни страната е част от Чехословакия. През 1938 Мюнхенското споразумение слага край на Чехословакия и Словакия се обособява като отделна държава – Първа словашка република, начело с Йозеф Тисо. Новата държава има формална независимост, но е стриктно контролирана от Нацистка Германия. Това не остава без вътрешна съпротива, водеща до Словашкото национално въстание през 1944, силно подкрепено от учещите там български студенти, в чиято признателност е издигнат и паметник.

След Втората световна война Чехословакия отново се обединява и попада в съветската сферата на влияние. Като член на социалистическия лагер, подписва Варшавския пакт през 1955. През 1969, след Пражката пролет, държавата Чехословакия става федерация от Чешката и Словашката социалистически републики.

След края на комунизма през 1989 и след Нежната революция Словакия и Чехия поемат по свой отделен път от 1 януари 1993. През май 2004 Словакия се присъединява към Европейския съюз. През същата година се присъединява и към НАТО.

География

Голяма част от територията на Словакия е заета от Карпатите с най-висок връх Герлаховски Щит – 2655 м. Главните реки са Дунав (плавателна) и два негови притока – Вах и Хрон. В източната част на страната малка територия заема долината на река Тиса. Около 45% от територията е покрита с гори – главно иглолистни и смесени.

Държавно устройство

Политика

Главни политически партии:

Партия Места в парламента (2016) Идеология
Посока - социална демокрация 49 Социалдемокрация
Свобода и солидарност 21 Либерализъм
Обикновени хора и независими личности 19 Консерватизъм
Словашка национална партия 15 Национализъм
Котлеба - Народна партия „Наша Словакия“ 14 Национализъм
Семейство сме 11
Мост 11 Либерален консерватизъм
Мрежа 10 Консерватизъм

Административно деление

В административно отношение Словакия се дели на 8 края:

Slovakiakrajenumbers
Край на словашки Административен център
1 Братиславски край Bratislavský kraj Братислава
2 Търнавски край Trnavský kraj Търнава
3 Тренчински край Trenčiansky kraj Тренчин
4 Нитрански край Nitriansky kraj Нитра
5 Жилински край Žilinský kraj Жилина
6 Банскобистришки край Banskobystrický kraj Банска Бистрица
7 Прешовски край Prešovský kraj Прешов
8 Кошицки край Košický kraj Кошице

От своя страна краищата се делят на няколко окръзи (на словашки: okresy). Общо в цялата страна те наброяват 79.

Стопанство

Словакия е индустриално-аграрна страна с богати залежи на минерали, руди и твърди горива. Най-добре развити са химическата промишленост, металургията, машиностроенето, текстилната промишленост. Добре застъпени са земеделието и животновъдството.

Население

 • Етнически групи
  • словаци 85,8%
  • унгарци 9,7%
  • цигани 1,7%
  • чехи 0,8%
  • руси 0,4%
  • украинци 0,2%
  • немци 0,1%
  • други 1,3%
 • Религиозна принадлжност
  • римокатолици 68,9%
  • лютеранци 10,8%
  • католици униати 4,1%
  • калвинисти 2%
  • православни 0,9%
  • други 0,3%
  • атеисти 13%

Католическата църква в Словакия е разделена на 3 митрополии (църковни провинции) – две от римски обред (Братислава и Кошице) и една от византийско-славянски обред (Прешов), както и един военен ординариат:

CoA SK Dieceze
  Братиславска митрополия   Кошицка митрополия
SK dieceze reckokat SK
  Прешовска митрополия

Култура

Преса

През 2015 г. Словакия е на 14-то място по свобода на пресата в света по данни на Репортери без граници (+ 6 места спрямо предходната година). [1]

Други

Източници

 1. Details. 2015 World Press Freedom Index. // www.rsf.org. Репортери без граници. Посетен на 28 септември 2015. (на английски)

Външни препратки

.cs

.cs е несъществуващ Интернет домейн от първо ниво, принадлежал на Чехословакия.

През 1993 г. федеративната страна се разделя на Чехия и Словакия, които получават нови домейни – съответно .cz и .sk.

Използването на .cs постепенно е извеждано от употреба и окончателно е прекратено през януари 1995 г.

.sk

.sk е Интернет домейн от първо ниво за Словакия. Представен е през 1993 г. Администрира се от SK-NIC a.s. Преди разделянето през 1993 г. на бивша Чехословакия използвания домейн е .cs.

1 януари

1 януари е 1-вият ден в годината според григорианския календар. Остават 364 дни до края на годината (365 през високосна).

Австро-Унгария

Австро-Унгария (на немски: Österreich-Ungarn; на унгарски: Osztrák-Magyar Monarchia) е историческа дуалистична монархия, състояща се от две части – Представените в Имперското събрание кралства и земи (на немски: Im Reichsrat vertretenen Königreichen und Ländern) и Земите на светата маджарска корона (на унгарски: A Magyar Szent Korona Országai). За по-кратко неформално са използвани наименования на двете части, разделени от река Лейта – Цислейтания ("земите отсам Лейта) и Транслейтания („земите оттатък Лейта“).

Австро-Унгария е съвкупност от територии, известни като „коронни земи“ (Kronenländer), обединени в персонална уния в лицето на монарха от династията на Хабсбургите. Просъществува от 1867 г., когато Унгария получава широка автономия в рамките на империята, до края на Първата световна война, когато търпи поражение и се разпада през 1918 г.

Австро-Унгария е втората по големина държава в Европа след Руската империя и трета по население след Руската и Германската империя.

Братислава

Бра̀тислава (на словашки: Bratislava, [ˈbratislava]; на унгарски: Pozsony; на немски: Preßburg) е столицата и най-големият град на Словакия, административен център на Братиславски край. Населението му е около 463 000 души (2012). Разположен е в югозападната част на Словакия, на двата бряга на река Дунав и на левия бряг на Морава. Градът е единствената национална столица, граничеща с две независими държави – Австрия и Унгария.Братислава е политическият, културен и стопански център на Словакия. Градът е седалище на президента, парламента и правителството на страната, както и на няколко университета, музеи, театри, галерии и други важни културни и образователни институции. Много от големите словашки стопански и финансови институции също са разположени в града.

Историята на Братислава е повлияна от различни народи – австрийци, евреи, немци, словаци, сърби, унгарци, чехи. От 1536 до 1783 година градът е столица на Кралство Унгария, част от Хабсбургската монархия, и е родно място на много известни словашки, унгарски и немски исторически личности.

Виена

Виена (на немски: Wien [ˈviːn]; на австро-баварски: Wean, на унгарски: Bécs) е столицата на Австрия със статут на нейна провинция. Тя е главен град на Австрия с население от 1,7 милиона жители (2,2 милиона с предградията). Разположена е в югоизточната част на Централна Европа, близо до Чехия, Словакия и Унгария. През 2001 г. градският център е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Доминика Цибулкова

Доминика Цибулкова (на словашки: Dominika Cibulková) е професионална словашка тенисистка, родена на 6 май 1989 г. в Братислава, Словакия. Най-високото ѝ класиране в ранглистата за жени на WTA e 11-то място, постигнато на 3 март 2014 г. Най-забележителното постижение в кариерата си до момента е достигането ѝ на финала на Откритото първенсто на Австралия през 2014 г., където бе надиграна от китайката Ли На. Така Цибулкова стана първата словашка тенисистка стигала някога до финал на турнир от Големия Шлем.

Понастоящем е първата ракета на Словакия при жените. Бивша номер 3 в ранглистата за девойки през май 2005 г.

Карпати

Карпатите (на украински: Карпати; на полски: Karpaty; на словашки: Karpaty; на унгарски: Kárpátok; на румънски: Carpaţi; на сръбски: Карпати) са планинска система в централната част на Европа, която се простира на територията на Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Украйна, Румъния и Сърбия.

Дълга е около 1500 километра. Образува изпъкнала на североизток дъга и остър завой на югоизток.

Карпатите са част от Алпидите. Планинската система се дели на Западни (Малки Карпати, Бели Карпати, Татри), Източни, Гористи и Южни Карпати. Височината им достига 2655 метра с най-висок връх Герлаховски щит в Татрите. Северните разклонения на Карпатите са планините Бескиди.

Изградени са от гранити, гнайси, пясъчници и конгломерати. Богата е на нефт, природен газ, каменна сол и цветни метали. Характерни са множеството минерални извори. Растителният свят е представен от иглолистни и широколистни гори, субалпийски храсти и пасища.

В Карпатите има 2 национални парка – „Ретезат“ и „Татрански“. Подходящи са за туризъм.

Кошице

Кошице (на словашки: Košice; на унгарски: Kassa – Каша) е град в Източна Словакия, център на Кошицки край. Разположен е на река Хорнад, близо до границата с Унгария.

Градът е втори по големина в страната с население около 234 969 души (2006). Важен търговски и индустриален център на страната. Тук се намира вторият по големина словашки университет, както и Източнословашкият музей.

Курорт

Курорт (от термина на немски: Kurort – място за лекуване, оздравяване) е селище, разполагащо с природни условия и инфраструктура за оздравителни процедури и почивка.Томас Гуидо първи създава практика за лечение с минерални вода в английския град Бат през 1668 г. Той се интересувал от лечебните свойства на горещите минерални води там и през 1676 г. написва A discourse of Bathe, and the hot waters there. Also, Some Enquiries into the Nature of the water. Това разкива за първи път в Европа здравословните свойства на водата и така той успял да привлече вниманието на аристокрацията тогава, които се възползвали от неговата лечебна практика и започнали да се лекуват от различни болести.

Терминът СПА се използва за градове и курорти, които предлагат хидротерапия, която включва лечение със студена вода или топла минерална вода и геотермални бани.

Национален отбор по футбол на Словакия

Националният отбор по футбол на Словакия представлява страната в международните футболни срещи. Контролира се от Словашката футболна асоциация.

Прага

Прага (на чешки: Praha) е столицата и най-големият град на Чехия.

Населението на града през 2012 година е 1 241 273 души, което е над 10% от населението на Чешката република. Разположен е на река Вълтава. Прага е смятана за един от най-красивите градове в света и е сред най-посещаваните от туристи.

Известна е с многообразната си архитектура от различни периоди – барок, рококо, готика, романтизъм, кубизъм и др.

Словаци

Словаците са западнославянски народ, по-голямата част от които населяват Република Словакия. Говорят словашки език, който е много близък до чешкия.

Освен в Словакия, където представляват 86% от населението, компактни групи словаци живеят в Чехия (1,9%), Унгария (0,4%) и Войводина (Сърбия) (2,8%).

Общият брой на словаците в страната и по света наброява около 6 милиона души. По-голямата част от тях живеят в САЩ (800 000 – 1 000 000 души), Чехия (200 000 души), Сърбия (ок. 56 000 души) и Канада (50 860 души).

Словашки език

Словашкият език (slovenčina) е славянски език, говорен от около 5600 000 души в Словакия, Сърбия, Унгария.

Унгария

Унгария (на унгарски: Magyarország) е вътрешноконтинентална държава в Централна Европа. Тя няма излаз на море и граничи с Австрия, Словакия, Украйна, Румъния, Сърбия, Хърватия и Словения. Площта ѝ е 93 030 km2, от които 92 342 km2 суша и 688 km2 водна площ.

Унгарски език

Унгарският език е угро-фински език, нямащ нищо общо с останалите езици от Централна Европа. Като един от малкото модерни европейски езици, които не принадлежат на индоевропейското езиково семейство, той винаги е представлявал голям интерес за езиковедите. Говорен е в Унгария и от унгарските малцинства в седем съседни държави. Унгарското име за езика е magyar [ˈmɒɟɒr̪].

Има около 14,5 милиона говорещи, от които 10 милиона живеят в днешна Унгария. Около три милиона живеят в области, отстъпени от Унгария след Първата Световна Война. От тези най-голямата група живее в Румъния, където има приблизително 1,4 милиона унгарци, особено в Трансилвания (Erdély), включително окръзите Харгита (Hargita), Муреш (Maros) и Ковасна (Kovászna). Останалите унгароговорещи малцинства се намират в Словакия, Украйна, Сърбия, Хърватия, Австрия и Словения, а също така има и около милион души, разпръснати из други части на света (виж Географско разпространение).

Унгарци

Унгарците са нация в Централна Европа, съставляваща основното население на Унгария и значителни национални малцинства в съседните държави. Самоназванието на унгарците е модьор (magyar), от което произлиза вариантът на етнонима на български маджари, който днес се използва предимно в исторически контекст.

Чехия

Чешката република (на чешки: Česka republika), съкратено Чехия (на чешки: Česko), е вътрешноконтинентална държава в Централна Европа. Тя граничи с Полша на север, Германия на север и запад, Австрия на юг и Словакия на изток. Включва историческите области Бохемия, Моравия и Чешка Силезия. Площта ѝ е 78 865 km2, от които 77 288 km2 суша и 1577 km2 водна площ.

Развитието на държавност по чешките земи е дълбоко свързано със славяните, чиято първа значима държава – Великоморавия – възниква през 9 век и бързо попада под немско влияние. През 10 век възникналото на мястото на Великоморавия Бохемско кралство става част от Свещената римска империя. То достига своя апогей под управлението на Карл IV, който полага основите на чешката национална идентичност със създаването на Карловия университет през 1348 г. Именно един от неговите ректори, Ян Хус, дава началото на чешката Реформация и въвлича страната в дългите религиозни конфликти, разтърсили континента в следващите векове. В последвалите сблъсъци с Хабсбургите чешката държавност е почти ликвидирана и се възстановява едва под влиянието на общоевропейския национализъм през 19 век. Краят на Първата световна война позволява на чехите и близките до тях словаци да създадат нова държава – Чехословакия, която през 1945 г. става част от Източния блок и просъществува до 1993 г., когато от нея се отделят Чехия и Словакия.

Днес Чехия е демократична страна с високо развита, разнообразна икономика.

Чехословакия

Чехословакия (на чешки: Československo; на словашки: Česko-Slovensko и (преди 1990) Československo) е бивша държава в Централна Европа.

Създадена е след Първата световна война. Съществува от 1918 до 1992 г. (по времето на Втората световна война е имала правителство в изгнание). Разделя се на Чешка република и Словашка република от 1 януари 1993 г.

Държави - членки на Европейския съюз Знамето на Европейския съюз
Държави - членки
Преговарящи кандидати
Кандидати
Потенциални кандидати
Членове
Кандидати
Държави
Зависими територии
Непризнати държави

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.