Сиена

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Сиена.
Сиена
Siena
Знаме
      
Герб
Сан Клементе

Сан Клементе
Италия
43.3183° с. ш. 11.3314° и. д.
Сиена
Тоскана
43.3183° с. ш. 11.3314° и. д.
Сиена
Страна Flag of Italy.svg Италия
Регион Тоскана
Площ 118,53 km²[1]
Надм. височина 322 m
Население 54 646 души (2010)
Пощенски код 53100
Телефонен код 0577
МПС код SI
Официален сайт www.comune.siena.it

Сиѐна (на италиански: Siena) е град в Тоскана, Италия. Историческият център на Сиена е деклариран от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

География

Сиена е главен административен център на едноименната провинция Сиена в област Тоскана. Разположен е сред хълмиста местност южно от Флоренция. Население 54 188 жители към 31 май 2009 г. Градът е прочут с художествената си академия и обработката на мрамор.

История

Градът е основан от римляните, като разцвета си достига през 12 век. Тогава той е важен търговски и банков център, но последвалите борби с Флоренция го отслабват и Сиена става второстепенен град в областта.[2]

Архитектура и забележителности

  • Пиаца дел Кампо – площад в центъра на града, който прилича на обърната раковина.
  • Катедралата на Сиена, създадена от Андреа Пизано, архитектурен шедьовър от 12 – 14 век, образец на италианска готика. Статуите на св. Петър и св. Павел са сътворени от Микеланджело.

Икономика

Основните отрасли в икономиката на Сиена са селското стопанство, производството на мрамор и туризма.

Спорт

Представителният футболен отбор на града се казва АК Сиена. Състезава се в италианската Серия А.

Два пъти годишно (на 2 юли и 16 август) в Сиена се провеждат конни надбягвания на централния площад. Тези състезания са наречени Палио и водят началото си от древността. Първите сведения за провеждането на подобно състезание датират от Х век. В състезанието участват всички квартали контради на града, а на двете състезания се състезават десетте най-добри коня. Преди старта на състезанието на площада се събират представители на всички контради. Децата от кварталите се събират пред църквата, облечени в цветовете на своята контрада и започват да се надпяват, прославяйки своя фаворит. Преди самото състезание преминават знаменосците на различните контради.

Забележителности

Историческият център на Сиена
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
ItaliaSienaDuomoDaTorreMangia
В регистъра Historic Centre of Siena
Регион Европа и Северна Америка
Местоположение Флаг на Италия Италия
Тип Културно наследство
Критерии i, ii, iv
Вписване 1995  (19та сесия)

Известни личности

Родени в Сиена
Починали в Сиена

Външни препратки

Бележки

  1. Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011. // Национален статистически институт. Посетен на 16 март 2019 г..
  2. Светлин Кираджиев, „Италия“, София 1985, стр.149
АК Сиена

АК Сиена (на италиански: Associazione Calcio Siena, Асочационе Калчо Сиена) е футболен клуб от Сиена, Италия. Отборът е основан през 1904 г. Цветовете на клуба са бяло и черно. Отборът играе домакинските си мачове на стадион Стадио Артемио Франки (Stadio Artemio Franchi).

Антонио Конте

Антонио Конте (на италиански: Antonio Conte) е италиански футболист-национал, полузащитник и треньор.

Ашано

Аша̀но (на италиански: Asciano) е градче и община в централна Италия, провинция Сиена, регион Тоскана. Разположено е на 200 m надморска височина. Населението на общината е 7299 души (към 2010 г.).

Киузи

Киузи (на италиански: Chiusi) е град и община в провинция Сиена в Тоскана, Италия.

Намира се между Тразименското езеро и езерото Болсена.

Има 8866 жители (31 декември 2009) и е разположен на площ от 58 km².

През древността Киузи е бил етруският град Камарс или Клевсин, на латински Клузиум.

Ларс Порсена e цар на етруските в Клузиум и обсажда Рим през 508 пр.н.е.

Обекти, намерени в Киузи

Матера

За провинцията вижте Матера (провинция).Матѐра (на италиански: Matera) е град и община в Южна Италия, административен център на провинция Матера в регион Базиликата. Разположен е на 401 m надморска височина. Населението на града е 60 600 души (към юли 2010).

Матера е градът от Италия, избран за Европейска столица на културата за 2019 година. Градът е избран през октомври 2014 г. след съревнование с още пет други италиански града — Каляри, Лече, Перуджа, Равена и Сиена. За 2019 година статутът на Европейска столица на културата се споделя между Матера и град Пловдив, България.

Монталчино

Монталчѝно (на италиански: Montalcino) е градче и община в централна Италия, провинция Сиена, регион Тоскана. Разположено е на 567 m надморска височина. Населението на общината е 5275 души (към 2010 г.).

Монталчино е много известно за производството на вино.

Монтепулчано

Монтепулча̀но (на италиански: Montepulciano) е град и община в централна Италия, провинция Сиена, регион Тоскана. Разположен е на 605 m надморска височина. Населението на общината е 14 558 души (към 2010 г.).

Монтериджони

Монтериджо̀ни (на италиански: Monteriggioni) е градче и община в централна Италия, провинция Сиена, регион Тоскана. Разположено е на 200 m надморска височина. Населението на общината е 9165 души (към 2010 г.).

Монтериджони е известно заради своята стара част, с добре запазени средновековни стени, които изцяло заграждат старото село.

Пиенца

Пиѐнца (на италиански: Pienza) е малък ренесансов град и община в централна Италия, провинция Сиена, регион Тоскана. Разположен е на 491 m надморска височина. Населението на общината е 2186 души (към 2010 г.).

До 1462 г. градчето е бил само малко село с името Корсиняно (Corsignano). В това село е роден в 1405 г. Енеа Силвио Пиколомини, който по-късно става папа Пий II. Той решава да превърне своето бедно малко родно село в нов град и създава новия център Пиенца по ренесансов стил.

Историческият ренесансов център се е добре запазил до днес и е един от обектите в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО за Италия.

Пий II

Пий II (на латински: Pius PP. II, със светско име Енеа Силвио Пиколомини, на италиански: Enea Silvio Piccolomini) е 210-ия по ред папа на Римокатолическата църква, заемащ папския престол от 19 август 1458 г. до 14 август 1464 г. Основател е на Витлеемския орден. Представител на рода Пиколомини.

Бъдещият папа е роден на 18 октомври 1405 г. в Корсиняно (днес Пиенца) около Сиена. Учил в Сиенския университет. Младият хуманист четял произведенията на Цицерон, Тит Ливий и, подражавайки на римските поети, писал еротични стихове. До 1430 изпълнявал функциите на секретар на трима епископи и трима кардинали, проявявайки големи дипломатически способности.

На 40-годишна възраст приел свещенически сан и постъпил на служба при Евгений IV, който го назначил за епископ на Сиена, а след това го направил и кардинал.

През 1458 г., след бурен конклав, той бил избран за папа. Приел имато Пий, в чест на латинския поет Вергилий, който наричал „набожен“ (лат. pius) патрона на папата – митичния Еней, предтечата на римляните.

Като хуманист, Пий II поддържал развитието на културния живот при папския двор. Самият той се интересувал от класическа литература, прекарвайки нощи в четене на латински поети или писането на личния му дневник. Той оставил единствената известна до наши дни папска автобиография „Коментари“. Нейният ръкопис се съхранява във Ватиканската библиотека.

Племенникът на Пий II – Франческо Пиколомини става папа под името Пий III за едва 26 дни през 1503 година.

Поджибонси

Поджибо̀нси (на италиански: Poggibonsi) е град и община в централна Италия, провинция Сиена, регион Тоскана. Разположен е на 116 m надморска височина. Населението на града е 29 498 души (към 31 март 2010 г.).

Радикофани

Радико̀фани (на италиански: Radicofani) е село и община в централна Италия, провинция Сиена, регион Тоскана. Разположено е на 814 m надморска височина. Населението на общината е 1165 души (към 2010 г.).

Сан Джиминяно

.

Са̀н Джиминя̀но (на италиански: San Gimignano) е град и община в централна Италия, провинция Сиена, регион Тоскана. Разположен е на 324 m надморска височина. Населението на града е 7114 души (към 2001 г.).

Градът е много известен заради своя добре запазен исторически център, с тесни улички и крепостни стени, събрали на сравнително ограничено място дворци, площади и по-скромни къщи. Отдалеч се забелязват характерните средновековни високи кули, които придават уникален вид на изгледа му. Сан Джиминяно е бил пункт за отсядане на поклонниците, пътуващи към и от Рим. Първоначално е бил под управлението на епископите на Волтера, но през 1199 г. става независим град, известен с името San Gimignano delle Belle Torri. Периодът на просперитет трае до 1353 г. когато попада под властта на Флоренция. Крепостната стена датира от 1262 г. и има дължина 2177 m, като на по-късен етап е подсилена с пет цилиндрични кули.

През Средновековието градът е контролиран от два знатни рода – Ардингели (Ardinghelli), симпатизанти на гвелфите, и Салвучи (Salvucci) – на гибелините. Като символ на тяхното богатство и мощ са построени 72 кули-къщи, от тях са оцелели 14. Те са притегателен център за туристите. Градът е известен и заради винарското си производство.

Историческият център на града е един от обектите в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО за Италия.

Сартеано

Сартеа̀но (на италиански: Sarteano, на местен диалект Sartiano, Сартиано) е малко градче и община в централна Италия, провинция Сиена, регион Тоскана. Разположено е на 573 m надморска височина. Населението на общината е 4905 души (към 2010 г.).

Сиена (провинция)

Сиена (на италиански: Provincia di Siena) е провинция в Италия, разположена в югоизточната част на Тоскана.

Площта ѝ е 3821 км², а населението – около 267 000 души (2001). Провинцията включва 35 общини, административен център е град Сиена.

Сиенска школа

Сиенската школа е направление в италианската живопис, развиващо се в град Сиена през XIII-XVI век.

Синалунга

Синалу̀нга (на италиански: Sinalunga) е град и община в централна Италия, провинция Сиена, регион Тоскана. Разположен е на 364 m надморска височина. Населението на общината е 12 926 души (към 2010 г.).

Торита ди Сиена

Торѝта ди Сиѐна (на италиански: Torrita di Siena) е градче и община в централна Италия, провинция Сиена, регион Тоскана. Разположено е на 325 m надморска височина. Населението на общината е 7522 души (към 2010 г.).

Тоскана

Тоскана (на италиански: Toscana) е административен регион на Италия. Тоскана е един от най-важните италиански региони заради своето историческо, художествено, икономическо и културно наследство.

Намира се в Централна Италия и граничи на северозапад с Лигурия, на север с Емилия-Романя, на изток с Марке и Умбрия и на юг с Лацио. Има брегова ивица на Лигурско море – от Карара до Пьомбино и на Тиренско море – от Пьомбино до границата с Лацио.

Регионалната столица е Флоренция, която е най-големият град и най-важен исторически, художествен и икономическо-административен център; другите градове са: Арецо, Гросето, Ливорно, Лука, Маса, Карара, Пиза, Пистоя, Прато и Сиена.

До 1859 г. е независима държава. След това става част от Сардинското кралство, после на кралство Италия и днес – от република Италия.

Регионалният празник е 30 ноември.

Административни центрове на провинциите в Италия

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.