Сеул

Сеул (на корейски: 서울, [sʰʌ.ul]; правопис по системата на Маккюн-Райшауер: Seoul) е столицата на Южна Корея, най-големият град и икономическият, политически и културен център на страната. С население надхвърлящо 10 милиона души, Сеул е сред най-големите градове в световен мащаб. Сеулският национален столичен район с население от почти 24,5 милиона души е вторият най-голям метрополен регион в света и обхваща столичния град, агломерацията Инчхън и почти цялата провинция Кьонги-до. Почти 50% от населението на Южна Корея живее в столичната метрополия, от които 1/4 са в самия Сеул. Столичният град е разделен от широката близо километър река Хан-ган (한강) (514 km). В средата на северната част на града се намира планината Нам-сан (남산) (262 m).

Районът на Сеул е населен от повече от две хиляди години, а самият град е създаден през 18 г. пр.н.е. като столица на Пекче, една от трите корейски държави. Градът запазва статуса си на столица по времето на династията Чосон и в периода на Корейската империя. Сеул е дом на голям брой паметници на културата, а четири от тях са включени в Списъка на Юнеско за световно културно и природно наследство – Чонмьо (종묘) – храмът в чест на кралете от династията Чосон (조선) (1392 – 1910 г.), дворецът Чхандоккун (창덕궁), Кралските гробници на династията Чосон (조선왕릉) и крепостта Хвасон (수원 화성).

Южнокорейската столица се смята за един от водещите глобални градове, нареждащ се сред най-важните финансови и търговски центрове в световен мащаб и също така е дом на множество компании, сред които Samsung, LG и Hyundai-Kia. През 2008 Сеул е обявен за шестия икономически най-силен град според списание Форбс.

Сеул е домакин на XXIV Летни олимпийски игри (17 септември 1988 – 2 октомври 1988) и е един от градове, в които се провежда XVII Световно първенство по футбол (31 май 2002 – 30 юни 2002).

Сеул
서울 특별시
— Град —
Знаме
      
Герб
от горе на долу и от ляво на дясноː портата „Намдемун“; сграда „63“; Сеулска телевизионна кула „N“‎; катедралата „Мьондонг“ двореца „Кьонбоккун“ и известно място за отдих в центъра на Сеул

от горе на долу и от ляво на дясноː портата „Намдемун“; сграда „63“; Сеулска телевизионна кула „N“‎; катедралата „Мьондонг“ двореца „Кьонбоккун“ и известно място за отдих в центъра на Сеул
South Korea physical map
37.5833° с. ш. 127° и. д.
Сеул
Страна Flag of South Korea.svg Южна Корея
Провинция Кьонги-до
Окръг Сеулски национален столичен район
Площ 605,25 km²
Надм. височина 38 m
Население 10 117 909 души (2014)
16 717 души/km²
Агломерация 25,620,000 души
Кмет Пак Уон-сун
Основаване 18 г. пр. Хр
Телефонен код 02
МПС код ROK
Часова зона UTC+09:00
Официален сайт english.seoul.go.kr

Име

През вековете Сеул е познат под различни имена, сред които Виресон (위례성; 慰禮城; ера Пекче) Ханчу (한주; 漢州; ера Шила), Намгьон (남경; 南京; ера Когурьо), Хансон (한성; 漢城; ера Пекче и династия Чосон), Ханян (한양; 漢陽; династия Чосон), Гьонсон (경성; 京城; японска окупация). Настоящото име Сеул произлиза от корейската дума за столичен град, която от своя страна се счита, че произлиза от думата сорабол (서라벌; 徐羅伐). Това название първоначално е използвано като определение за столицата на държавата Шила Гьончу.

За разлика от мнозинството от корейски топоними Сеул няма съответстващи ханджа (китайските йероглифи използвани в корейския). Съвременното китайско наименование се изписва 首爾 (традиционен) и 首尔 (опростен) и се произнася Shǒuěr (шоуър). Старото име на китайски 漢城 (традиционен) / 汉城 (опростен), което се чете hànchéng (ханчън), все още се използва.

История

Ранна история

Korea-Seoul-Amsadong-Neolithic.age-01
Археологически обект Амса

Счита се, че територията на Сеул е била населена още по времето на палеолита, а първите останки от уседнал начин на живот са от ерата на неолита. Находките в археологическият обект Амса (암사선사유적지), в Кандон-гу, датират между 7,000 и 3,000 години. С навлизането на бронзовите оръдия на труда към 700 г. пр.н.е., броят на малките селища по течението на река Хан съществено се увеличава, а те самите значително се разширяват.

През 18 г. пр.н.е. кралство Пекче основава столицата Виресон (위례성), която се счита за най-старото селище, което отговаря на Сеул в исторически план. На територията на съвременния град са открити части от крепостните стени на Виресон. Археолози предполагат, че Виресон е бил разположен на територията на сегашния квартал Чамсил в район Сонгпха. Всички находки от ерата Пекче са разположени южно от река Хан и не са част от утвърдената историческа част на Сеул.

Трите кралства водят постоянно борба за пълен контрол над Корейския полустров, което води до смяната на контрол в Сеул. През 392 Сеул влиза в състава на кралство Когурьо, а през 511 е завладян от обединеното кралство Шила-Пекче. Скоро след това кралство Шила успява да елиминира Пекче и Когурьо и разпростира властта си над Корейския полустров. Създадената държава Обединена Шила съществува общо 267 години, докато не е победена от младото кралство Корьо през 935.

Вярвало се, че което кралство контролира долината на река Хан ще разполага със стратегически контрол над целия полустров, защото тя ела транспортният център в района. През 1104 крал Сукчон от династията Корьо построява двореца в Сеул, тогава Намгьон (Южна столица). През неговото управление селищет се превръща в град от първостепенно значение.

Династия Чосон

Hauptstrasse und Palasttor in Seoul
Главната улица в Ханян; края на 19 век

И Сон-гхе, по-известен като Таечо, узурпира трона през 1392 и слага край на династията Корьо и дава началото на династията Чосон, която управлява Корейския полуостров до 1897. На 29 ноември 1394 Таечо обявява Сеул за столица, а градът е пременуван на Ханян. Императорът разпорежда построяването на нови крепостни стени, изграждането на храмове и издигането на двореца Кьонбоккун, който се е запазил до наши дни. Стената с дължина от 18 km свързвала планините Букаксан, Инвансан, Намсан и Наксан, които обграждат града и са негова естествена защита. Част от първите градски стени са запазени и могат да бъдат видяни в близост до планинските масиви. Суннйемун и Дондаемун, две от главните порти от времето на Таечо, са също запазени. Отварянето и затварянето на градските порти се известявало с всекидневното биене на звънец.

Между 1405 и 1412 е построен дворецът Чханбоккун, а през 1616 е издигнат двореца Гьонхуйкун. Скоро след това Ханян е пременуван на Хансьон. Въпреки че градът е бил добре предпазен от здравите крепостни стени и защита му била сравнително лесна, през 1592 Хансьон е разграбен и наполовина унищожен от Япоската инвазия над Азия, продължила между 1592 и 1598. През 1635 градът е превзет от манджурите, които го напускат след като Корея се съгласява да стане васал на китайската династия Цин. Едва по време на управлението на крал Чонджо (1724 – 1776) Корея изживява повторен разцвет, а в Ханян усърдно се строят нови административни и жилищни сгради. Столичният град бързо се превръща в търговския център на Корейския полустров. През 1872 кралската резиденция е върната в Кьонбоккун, който е почти напълно разрушен по време на Японската инвазия от края на XVI век.

Японска колонизация

Groundbreaking ceremony of Gyeongbu Line at Busan, 1901
Откриване на ЖП линията Кьонбу

Под натиска на Япония на 24 февруари 1876 Корея слага край на политиката си на изолация и се отваря към външния свят. В Сеул са открити посолствата на редица държави и поставя се началото на търговски отношения с Европа. Множество чуждестранни компании създават представителства в корейската столица, което допълнително стимулира местната икономика. През 1888 между Сеул, Инчхън, Пусан и Уиджу (сега в Северна Корея) е създадена първата мрежа от телеграфни линии. През 1899 Инчхън и Кьонкин са свързани чрез железопътна линия, позволявайки Сеул да бъде достигнат с влак. През същата година в столичния град е пуснат в експлоатация първия елетрически трамвай. На 1 януари 1905 е открит железопътната линия Кьонбу, която свързва Сеул с Пусан. Населението, което почти две столетия не надвишава 200 хиляди души започва бързо да се увеличава, за да достигне 730 хиляди към 1936 и 1 418 000 през 1949.

На 22 август 1910 Япония анексира Корея и я включва в Японската империя като провинция Чосен. Сеул, тогава Хансьон, е назначен за столица на новата провинция. Японското име на Сеул в следващите 35 години е Кейджо (京城), на корейски Гьонсон, а префектурата към коята спада носи името Кейджо-фу (京城府), на корейски Гьонсон-бу. Японците съществено разширяват града, значително подобряват инфраструктурата му, строят множество нови обществени и административни сгради; развиват се повечето сектори на промишлеността. Новоиздигнатите сгради отговарят на модерните тенденции в архитектурата и значително променят облика на Сеул.

Japanese General Government Building
Японската правителствена сграда в Сеул

По време на Втората световна война отношението на японците към Корея е сходно с това във всички окупиранит от Япония територии; Японската империя провежда засилена политика на репресии, чрез които се цели заличаване на корейската култура и асимилирането на местното население. Мъжете са мобилизирани като част от японската имперска армия, а много жени са изпратени на фронта като секс-робини. Собствениците на земя са принудени да се откажат от нея, а всички корейци са задължени да приемат японски имена. В образователната система японският стават единственият език, на който се преподава.

С капитулацията на Япония на 15 август 1945 се слага край на японската колониална епоха, а корейският полустров е поделен между СССР и САЩ по 38-мия паралел. Хансьон е обявен за седалище на временното американско военно правителство и точно година след освобождението му преименуван на Сеул. Градът престава да бъде част от провинция Кьонги-до и получава статут на специален град с права на провинция. На 15 август 1948 е създадена Република Корея със столица Сеул в южната част на полустрова, а на север е създадена Северна Корея със столица Пхенян.

Корейска война

KoreanWar recover Seoul
Американски военни части в Сеул; септември 1950

На 25 юни 1950 севернокорейската пехота и танкове преминават 38-мия паралел и осъществяват главен удар по направление коридора Почхон – Ийджонбу – Сеул, а второстепенният удар е нанесен едновременно на полуостровите Онджин и Чхунчон в източния район. Три дена по-късно Сеул е завзет от севернокорейските войски. Южнокорейските части са изтласкани южно чак до Пусан и едва с пристигането на войските на ООН (от които 90% американско участие) КНДР търпи първите си загуби. На 15 септември войски на ООН в състав 1-ва дивизия от морската пехота и 7-ма пехотна дивизия правят десант в Инчхън, считан за морската врата към южнокорейската столица. Битката е спечелена бързо и войските на ООН предприемат бавен и изключително кървав поход към окупирания Сеул. На 28 септемвеи Сеул е освободен, а севернокорейските войски разгромени.

Почти месец по-късно в Корейската война се включва и Китай, който се включва с 200 хиляди души на страната на Северна Корея. На 3 януари 1951 американските и южнокорейски войски се оттеглят от Сеул, защото не могат да устоят на настъпателната мощ на китайската доброволческа армия и севернокорейските ѝ съюзници и ден по-късно градът е повторно окупиран от Северна Корея. На 14 март 1951 от страх, че Сеул ще бъде повторно освободен, севернокорейските войски бързат да се изтеглят от града, оставяйки след себе си пълно унищожение. Ден по-късно столицата е освободена като част от операция Разрушител, но градът е в пълни руини. Някои сравняват разрушенията с тези претърпение от Берлин по време на Втората световна война.

От избухването на войната до края ѝ на 1 август 1953 Пусан е седалището на правителството, но Сеул никога не престава да бъде столица на Южна Корея.

Най-нова история

С края на Корейската война започват въстановителните дейности в Сеул, а градът бързо се разраства. През 1963 населението на столицата надвишава 3 милиона души.

География

Large Seoul Landsat
Сателитна снимка на Сеул

Сеул се намира в северозападната част на Южна Корея на 56 km от границата със Северна Корея. Градът обхваща територия от 602.25 km², а средната му надморска височина е 87 метра. Територията на столицата е разполовена от река Хан (한강; 漢江), а в близост до града се вливат притоците на Хан Букханган и Намханган. Сеул е заобиколен от множество планини. В близост до центъра на града се издига планината Намсан (남산; 南山; „Южната планина“), на която са разположени телевизионната кула и лифт. В северната част на Сеул се извисява планината Букхансан („Планината на север от Хан“, а плаината Намхансансьон е в Южен Сеул. Градът е заобиколен от множество китни долини, в които са разположени множество села и будитски храмове и манастири. Южно от Сеул се намира планината Гванаксан, която е особено популярна дестинация за отдих сред жителите на столичния град.

В тази част на река Хан, която преминава през Сеул има няколко малки острова, най-важният сред които е Йоуидо. Единият от вътрешните притоци на Хан е пресушен и застроен. Историческият център на Сеул е стратегически удобно разположен северно от река Хан, която тук тече в леко w-образна форма. Течението на реката продължава северозападно от Сеул към Инчон, в чият непосредствена близост се влива в Жълто море.

Сеул споделя сходни географски координати с Атина (37° 54′ N) и Лисабон (38° 43′ N).

Климат

Климатът в Сеул е смесица между влажен субтропичен и умереноконтинентален. В Сеул налице са четири отделни сезона, а летните и зимните температурни амплитуди са ясно отчетливи. През лятото под влиянието на течение от Северния Тихи Океан времето е горещо и влажно, а температурите често надвишават 30 °C. През зимата климатът в Сеул е повлиян от навлизащия от Сибир студен въздушен фронт с високо налягане, под чието въздействие се образуват западни ветрове, а температурите падат до около 0 °C. Особено студените периоди обикновено обхващат града в тридневни цикли, по време на които се редуват покачвания и спадания в атмосферното налягане, валежите от сняг са особено мразовити и често са причина за образуване на поледици. Пролетта и есента са предимно слънчеви и сухи, а температурите благоприятни. Обилните валежи са неизменна част от Сеул, но в периода май – септември градът попада под влиянието на Източноазиатския мусонен сезон когато се изсипват най-много валежи, дотигащи през юли и август над 300 mm на квадратен метър.

Климатични данни за Сеул (1971 – 2000 г.)
Показатели ян фев мар апр май юни юли авг сеп окт ное дек годишно
Абсолютни максимални температури (°C) 13,5 18,7 23,0 29,8 32,4 37,4 38,4 38,1 36,0 29,6 24,0 19,6 38,4
Средни максимални температури (°C) 1,6 4,1 10,2 17,6 22,8 26,9 28,8 29,5 25,6 19,7 11,5 4,2 16,9
Средни минимални температури (°C) −6,1 −4,1 1,1 7,3 12,6 17,8 21,8 22,1 16,7 9,8 2,9 −3,4 8,2
Абсолютни минимални температури (°C) −22 −19,8 −15,3 −4,6 4,6 7,0 11,9 12,5 3,9 −2,6 −11,5 −18,1 −22
Средни месечни валежи (mm) 21,6 23,6 45,8 77,0 102,2 133,3 327,9 348,0 137,6 49,3 53,1 24,9 1 344,3
Брой на дните с валежи 7.1 6 6.8 8 8.8 10 15.5 13.8 8.7 6.6 9 11 107.6
Източник: Корейска метеорологична служба

Административно деление

Map Seoul districts de
Административно деление

Сеул се дели на 25 район (гу или ку; 구; 區). Районите са с различна големина (между 10 и 47 km²) и брой на жителите (между 140 и 630 хиляди). Район Сонпха е най-населеният, а Сочхо е най-големият по площ. Администрацията на всеки район изпълнява голяма част от функции, които са в юрисдикцията на градските управи в други държави. Всеки гу се дели на квартали (тон; 동; 洞). В някои район има едва няколко квартала, а други гу се характеризират със значителен брой донг. В Сеул има общо 522 квартала (행정동).

 • Йондьонпхо-гу (영등포구; 永登浦區)
 • Йонпхьон-гу (은평구; 恩平區)
 • Йонсан-гу (용산구; 龍山區)
 • Канбук-гу (강북구; 江北區)
 • Кандон-гу (강동구; 江東區)
 • Каннам-гу (강남구; 江南區)
 • Кансо-гу (강서구; 江西區)
 • Кванак-гу (관악구; 冠岳區)
 • Кванджин-гу (광진구; 廣津區)
 • Куро-гу (구로구; 九老區)
 • Кьомчхон-гу (금천구; 衿川區)
 • Мапхо-гу (마포구; 麻浦區)
 • Новон-гу (노원구; 蘆原區)
 • Содьомун-гу (서대문구; 西大門區)
 • Сонбук-гу (성북구; 城北區)
 • Сондон-гу (성동구; 城東區)
 • Сонпха-гу (송파구; 松坡區)
 • Сочхо-гу (서초구; 瑞草區)
 • Тобон-гу (도봉구; 道峰區)
 • Тондьомун-гу (동대문구; 東大門區)
 • Тонджак-гу (동작구; 銅雀區)
 • Чонно-гу (종로구; 鍾路區)
 • Чун-гу (중구; 中區)
 • Чуннан-гу (중랑구; 中浪區)
 • Янчхон-гу (양천구; 陽川區)

Политика

Сеул се управлява от градски съвет и от правителство на сеулския метрополен регион. Градският съвет се състои от 104 члена, които се избират през 4 години. Кметът от своя страна представлява метрополното правителство и се избира директно на всеки 4 години. Човекът, който ще заеме позицията на кмет на столичния град се определя от президента на Южна Корея. Кметът има трима заместник-кмета, от които двама отговарят за администрацията и един за политическите въпроси. Всичките 25 района се ползват с определена автономност, в която е включено и правото да имат собствен кмет. Районните кметове се избират от жителите на всеки гу.

Сред основните проблеми пред които е изправена местната управа са замърсяването на въздуха и шума от трафика. Сред страните-членки на ОИСР Сеул е с най-лошото качество на въздуха,

Население

Към 2010 населението на Сеул възлиза на 10,208,302 души, а в метрополния му регион живеят приблизително 24 милиона човека или около 50% от населението на цяла Южна Корея. С гъстота на населението от 17,288 души на km² Сеул е един от най-гъсто населените градове в света; за сравнение гъстота на населението в София възлиза на „едва“ 2513 души/km². Най-гъсто населеният район е Янчхон, в който на един km² се падат по 26,400 души. Най-населеният район на Сеул е Сонпха с над 680 хиляди жители, а най-слабо населен е район Чун, който е познат и като район централен. В града живеят броят на жените е с лек превес над броя на мъжете, но разликата е несъществена.

Към края на 2003 в Сеул са живеели 102,822 жители на около 90 държави или 1% от населението на столицата. Спрямо всички останали южнокорейски градове в процентно отношение в Сеул живеят най-много чужденци. Сравнена с други столични градове южнорейската столица има един от най-ниските проценти на чуждестранно присъствие в цял свят. В Сеул живеят 52,572 китайци, 11,484 американци, 6,139 японци и 32,27 представители на други държави. Българите в Южна Корея са около 150 души, като мнозинството от тях живеят в Сеул[1].

Myeongdong2
Корейците съставляват 99% от населението на Сеул
Година Население
1428 103,328
1660 200,000
1881 199,100
1890 192,900
1899 211,200
1902 196,600
1906 230,900
1910 278,958
1915 241,085
1920 250.,208
1 октомври 1925 336,349
1 октомври 1930 355,426
1 октомври 1935 404,202
1 октомври 1940 930,547
Година Население
1 октомври 1944 947,630
1 май 1949 1,418,025
1 януари 1952 648.,432
1 септември 1955 1,574,868
1 декември 1960 2,445,402
1 октомври 1966 3,793,280
1 октомври 1970 5,433,198
1 октомври 1975 6,889,502
1 ноември 1980 8,364,379
1 ноември 1985 9,639,110
1 ноември 1990 10,612,577
1 ноември 1995 10,231,217
1 ноември 2000 9,895,972
1 януари 2005 10,349,312

Икономика

От края на Корейската война до наши дни Сеул е постоянен процес на модернизация. Благодарение на бързата индустриализация и разцвета на местната икономика столичният град се превръща в един от най-важните икономически центрове в Азия. В периода 1989 – 1998 южнокорейската иконимика годишно се увеличава с 11,6%, като Сеул е отговорен за най-съществената част от растежа ѝ. Към 1997 безработицата възлиза на едва 2,7%, но в края на същата година Южна Корея е въвлечена в азиатската финансова криза. В резултат на този неочакван срив, в национален мащаб безработицата скача до 9%, а брутният вътрешен продукт се свива с 5,5%. Въпреки това страната успява бързо и умело да се измъкне от кризата, а положението в Сеул бързо се възвръща в рамките на нормалното. Въпреки че Сеул представлява 0,6% от територията на Южна Корея, градът е отговорен за 21% от държавния БВП. Благодарение на успешната политика на децентрализация, започната още по време на японската колонизация, Сеул е изгубил позицията си на основен индустриален център в страната, но в сферата на услугите градът продължава да бъде най-важен.

В Сеул са разположени представителствата на повече южнокорейски компании, както и почти всички седалища на международни фирми. Най-добре развитите индустрии в града са химическата, текстилната, машиностроителната, производството на бяла и черна техника и производството на хартиени материали. От регистрирани към 1999 година 75,285 предприятия на територията на Сеул, едва 232 имат наети повече от 300 работници, а малките и средни предприятия имат средно по шест работника. Сред най-важните южнокорейски компании със седалища в Сеул са Samsung, LG, Hyundai, Kia и SK Group.

Почти всички южнокоресйки големи корпорации, банки, търговски дружества и застрахователни компании са със седалище в Сеул. От международните банки представителства в града имат Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, Goldman Sachs, JP Morgan, Barclays, Grupo Santander, UBS, Credit Suisse, „УниКредит“, Société Générale, Calyon, BBVA, Macquarie Group, ING Bank и Standard Chartered. В Сеул се намира Корейската стокова борса.

Транспорт

Летища

Южнокорейската столица се обслужва от две международни летища. Международно летище Гимпхо, първоначално прилежащо към град Гимпхо, но през 1963 включено към Сеул, е единственото от края на Корейската война до 2001, което обслужва международни полети до Сеул. Март 2001 е открито Международно летище Инчон на остров Йончон в Инчон. След откриването му поетатпно всички международни полети са прехвърлени от Гимпхо в Инчхън. Към този момент Гимпхо обслужва основно вътрешни полети и няколко международни линии до Ханеда в Токио, Международно летище Кансай в Осака и летище Хунцяо в Шанхай. Поради това изместване значимостта на Гимпхо за международната авиация е значително спаднала.

Същевременно Международно летище Инчон, заедно с това в Хонг Конг, се е превърнално в основен транспортен център в Източна Азия.

Инчон и Гимпхо са свързани със Сеул чрез магистрали, а до Инчон върви специална железница, която свързва района на летището със столичния град. До Инчон (#5 и #9) и Гимпхо (#1) стигат три от метро линиите, а също така от и до двете летища има редовно движещи се маршрутни таксита.

Образование

Сеул е и образователният център на Южна Корея. В града се намират 36 висши учебни заведения, най-реномираните сред които Държавен университет Сеул, Корейския университет, Университет Йонсей, Университет Сункюнкван и KAIST.

В Южна Корея образованието от 1 до 10 клас е задължително, а допълнителните две години са за тези, които искат специалност или искат да продължат образованието си. Към 2009 метрополната образователна система обвахаща 15 младежки колежа, 315 гимназии, 377 про-гимназии, 512 основни училища, 1,370 детски градини и 33 училища за лица със специални нужди.

В Сеул има 28 библиотеки, две от които разполагат с литература за незрящи. В града има стотици книжарници, а по-големите предлагат и чуждоезична литература, основно на английски, китайски и японски.

Спорт

Сеул разполага с над 12 хиляди спортни съоръжения, мнозинството от които са за обществено ползване. Около 700 от тези институции са публична собственост или принадлежат на частни предприятия. Общо 28 от базите са част от администрираната от града инфраструктура и сред тях са четири стадиона, които се използват за футбол, бейзбол и лека атлетика. Десет от сеулските окръзи разполагат със собствени спортни бази, а четири други са в процес на изграждането на такива.

Най-известната спортна база в столичния град е Сеулският спортен комплекс в окръг Сонпха, чиято площ възлиза на 0,59 km². В този комплекс през 1986 се провеждат X азиатски игри, през 1988 – XXIV летни олимпийски игри, както и Пара-олимпийските игри по-късно същата година. В комплекса влизат Олимпийският стадион с капацитет от 100 хиляди души, стадион за бейзбол, закрит басейн, спортна зала, терен за лека атлетика и спортно училище.

През 2002 Южна Корея и Япония са домакини на XVII световно първенство по футбол, във връзка с което в район Мапхо е построен чисто нов стадион с капацитет от 65 хиляди места, разположени на общо 7 нива. Стадион Санам (서울 월드컵 경기장) или Seoul World Cup Stadium е строен в периода октомври 1998 – ноември 2001. От 2001 насам стадионът е официалният терен на Южнокорейския национален отбор по футбол, а от 2004 Санам е дом на първодивизионния ФК Сеул.

В Сеул са разположени централата на Световната федерация по таекуон-до и Световната академия по таекуон-до Куккивон.

Побратимени градове

Сеул е побратимен с общо 24 града [2]:

Флаг на Тайван Тайван 23 март 1968: Тайпе
Флаг на Турция Турция 23 август 1971: Анкара
Флаг на САЩ САЩ 22 октомври 1973: Хонолулу
Флаг на САЩ САЩ 18 май 1976: Сан Франциско
Флаг на Бразилия Бразилия 20 април 1977: Сао Пауло
Флаг на Колумбия Колумбия 14 юни 1982: Богота
Флаг на Индонезия Индонезия 25 юли 1984: Джакарта
Флаг на Япония Япония 3 септември 1988: Токио
Флаг на Русия Русия 13 юли 1991: Москва
Флаг на Австралия Австралия 8 ноември 1999: щат Нови Южен Уелс
Флаг на Франция Франция 12 ноември 1991: Париж
Флаг на Мексико Мексико 5 октомври 1992: Мексико

Флаг на Китай Китай 23 октомври 1993: Пекин
Флаг на Монголия Монголия 6 октомври 1995: Улан Батор
Флаг на Виетнам Виетнам 1 май 1996: Ханой
Флаг на Полша Полша 20 юни 1996: Варшава
Флаг на Египет Египет 27 април 1997: Кайро
Флаг на Италия Италия 18 март 2000: Рим
Флаг на Казахстан Казахстан 6 ноември 2004: Астана
Флаг на САЩ САЩ 13 март 2006: Вашингтон
Флаг на Гърция Гърция 15 март 2006: Атина
Флаг на Тайланд Тайланд 16 юни 2006: Банкок
Флаг на Канада Канада 2007: Ванкувър
Флаг на Албания Албания 24 март 2010: Тирана

Източници

 1. www.mfa.bg
 2. english.seoul.go.kr

Външни препратки

26 септември

26 септември е 269-ият ден в годината според григорианския календар (270-ти през високосна). Остават 96 дни до края на годината.

Агломерация

Агломерацията в градоустройството е селищно образувание, възникнало в резултат от свързване на големи градове и разположени около тях по-малки селища в обща урбанизирана територия. Агломерация понякога се нарича и процесът на агломериране, създаващ агломерации.

Условията за възникването на агломерации са териториалната близост на населените места и сложните многообразни връзки между тях (транспортни, промишлени, социални, културни). Сред най-големите агломерации в света днес са тези на Токио – 34,2 млн. жители, Гуанджоу – 24,9 млн. жители, Сеул – 24,5 млн. жители, Делхи – 23,9 млн. жители, Мумбай – 23,3 млн. жители, Мексико – 22,8 млн. жители и др. Най-големи агломерации в Европа са Лондонската, Парижката, Московската.

Създаването на агломерации представлява интерес за демографията и градоустройството, като агломерация е самата урбанизирана територия, а процесът се нарича субурбанизация. Агломерациите представляват обединение на големите градове с разположените около тях по-малки селища, които се наричат съответно ядро и агломерирани селища. Околните агломерирани селища са наричани още спътници (satellite city, cité satellite, Satellitenstädte, город спутник, микрорайон, сателит) или предградия, понякога градове-спални (dormitory town, cité-dortoir, Trabantenstädte). Условия за протичане на процеса са териториалната близост и съществуващите разнообразни производствени, транспортни, културни връзки.

Сливането на съседни агломерации, при което се образува много голяма по площ урбанизирана територия, се нарича метрополен регион или мегалополис.

Ваня Гешева

Ваня Атанасова Гешева е българска състезателка по гребане в дисциплината каяк.

Зимни олимпийски игри 2018

XXIII зимни олимпийски игри се провеждат в Пьонгчанг, Южна Корея от 9 до 25 февруари 2018 г. Това са вторите олимпийски игри, които страната организира, след летните през 1988 г., проведени в Сеул.

За игрите в продажба има общо 1 180 000 билета.Шведската ски бегачка Шарлоте Кала става първата шампионка на игрите, като печели скиатлона на 7,5+7,5 километра.

Инчон

Инчон (на корейски с хангъл: 인천, произнесено [in.tɕʰʌn], правопис по системата на Маккюн-Райшауер: Inch'ǒn) е град в северозападната част на Южна Корея, близо до столицата Сеул.

Той е важно пристанище на Жълто море. Има население 3 022 511 жители (по приблизителна оценка към декември 2018 г.).

Искрите на отмъщението

Искрите на отмъщението (на турски: Cesur ve Güzel, в най-близък превод Дръзки и красиви, Смели и красиви или Дързост и красота) е турски драматичен сериал, излязъл на телевизионния екран през 2016 г. и излъчен в много страни на света. Сериалът е отличен с наградата за най-добра драма на 12-тия Международния фестивал в Сеул (12th Seoul International Drama Awards).

Ким Де Чун

Ким Те Чжун (на корейски 김대중) е южнокорейски политик. Дългогодишен водач на опозицията, той е президент на Южна Корея от 1997 до 2003 година. Ким Те Чжун получава Нобелова награда за мир през 2000 г. след срещата си с лидера на Северна Корея Ким Чен Ир, първа среща на това ниво в историята на двете страни.

Класиране по медали от Летните олимпийски игри 1988

Класирането по медали от Летните олимпийски игри 1988 в Сеул показва броя на победите на националните Олимпийски комитети по време на олимпийските състезания. Организаторите раздават 241 комплекта медали, толкова колкото е броят на състезанията, за които се борят 8,465 спортисти от 159 страни в периода от 17 септември до 2 октомври 1988 г. в общо 27 спорта.

Атлети от общо 52 нации успяват да спечелят поне един медал, оставяйки други 107 без отличие. СССР печелят най-много медали 132, спечелвайки и най-много златни (55) и бронзови (46) отличия на тази Олимпиада. Германската демократична република е страната с най-много сребърни медали (35) от Сеул 1988. Това е второто най-добро представяне на България на Летни олимпийски игри, надминато единствено от участието ни в Москва 1980, където успяваме да спечелим общо 41 медала. В Сеул българският олимпийски отбор печели най-много златни медали откакто участва на Олимпийски игри изобщо.

Корейска международна писта

Корейската международна писта е писта за провеждане на състезания от календара на „Формула 1“, намираща се в Йонгам, Южна Корея, на около 400 км южно Сеул.

Пистата е дълга 5615 km. Проектирана е от Херман Тилке.

Корейски полуостров

Корейският полуостров е полуостров в Източна Азия между Японско море на изток, Жълто море на запад, Корейския пролив на юг.

Територията на Корейския полуостров е 222 154 км². 70% от релефа е планински. Най-високата планина е Пектусан (백두산) (2744 м).

Линията на източното крайбрежие е сравнително мека и гладка, защото планинските вериги са разположени успоредно с бреговата линия. За разлика от източното крайбрежие, западното и южното са много нарязани. В южната част на Корея се намира Чеджудо (제주도), който с площ от 1847 км² е най-големият корейски остров. Общата сума на валежите през лятото варира от 500 мм в североизточната част на полуострова до 1400 мм на южното крайбрежие.

Климатът в Корея е влажен и се отнася към източноазиатския мусонен тип. Средната януарска температура в Сеул е -3.5 °C, а средната лятна – +25.3 °C. За мащабите си Корея има много реки, дължината на шест от тях надвишава 400 км, в това число дължината на река Амнокканг (압록강) е 790 км.

Корея се отличава с изключително богат животински и растителен свят, защото съчетава различни климатични условия. Поради тази причина на полуострова се срещат както алпийски растения от субарктичния пояс, така и вечнозелени видове, характерни за субтропичния пояс.

На Корейския полуостров са разположени Република Корея (РК) и по-голямата част на Корейската народно-демократична република (КНДР).

Летни олимпийски игри

Летните олимпийски игри са най-голямото международно спортно събитие, в което спортисти от цял свят се състезават в различни спортове. Провеждат се на всеки 4 години.

Модерните олимпийски игри се подновяват през 1896 г., когато се провеждат I летни олимпийски игри в Атина.

Следващите олимпиади са:

1900 — II летни олимпийски игри в Париж

1904 — III летни олимпийски игри в Сейнт Луис

1906 — Неофициални летни олимпийски игри в Атина

1908 — IV летни олимпийски игри в Лондон

1912 — V летни олимпийски игри в Стокхолм

1916 — Поради Първата световна война не се провеждат VI летни олимпийски игри в Берлин.

1920 — VII летни олимпийски игри в Антверпен

1924 — VIII летни олимпийски игри в Париж

1928 — IX летни олимпийски игри в Амстердам

1932 — X летни олимпийски игри в Лос Анджелис

1936 — XI летни олимпийски игри в Берлин

1940 — Поради Втората световна война не се провеждат XII летни олимпийски игри в Токио/Хелзинки.

1944 — Поради Втората световна война не се провеждат XIII летни олимпийски игри в Лондон.

1948 — XIV летни олимпийски игри в Лондон

1952 — XV летни олимпийски игри в Хелзинки

1956 — XVI летни олимпийски игри в Мелбърн и Стокхолм

1960 — XVII летни олимпийски игри в Рим

1964 — XVIII летни олимпийски игри в Токио

1968 — XIX летни олимпийски игри в Мексико

1972 — XX летни олимпийски игри в Мюнхен

1976 — XXI летни олимпийски игри в Монреал

1980 — XXII летни олимпийски игри в Москва

1984 — XXIII летни олимпийски игри в Лос Анджелис

1988 — XXIV летни олимпийски игри в Сеул

1992 — XXV летни олимпийски игри в Барселона

1996 — XXVI летни олимпийски игри в Атланта

2000 — XXVII летни олимпийски игри в Сидни

2004 — XXVIII летни олимпийски игри в Атина

2008 — XXIX летни олимпийски игри в Пекин

2012 — XXX летни олимпийски игри в Лондон

2016 — XXXI летни олимпийски игри в Рио де Жанейро

Летни олимпийски игри 1988

XXIV летни олимпийски игри (официално название „Игри на XXIV Олимпиада“) се провеждат в столицата на Южна Корея — Сеул от 17 септември до 2 октомври 1988 г. При избирането на игрите по време на 84. среща на МОК в Баден-Баден на 30 септември 1981 година Сеул печели срещу японския град Нагоя. Участват 8391 атлета от 159 страни, което е подобрение на дотогавашния рекорд за брой участници. Сред отличните спортисти са Кристин Ото, спечелила шест златни медала в плуването, Мат Бионди, с пет златни и общо седем медала от плуването, и лекоатлетката Флорънс Грифит-Джойнър с три златни медала.

Летните олимпийски игри през 1988 са първите, при които участва професионални спортисти и бележи края на бойкотите, след бойкотите на летните олимпийски игри през 1980 в Москва и през 1984 в Лос Анджелис. Все пак Албания, Етиопия, Куба, Мадагаскар, Никарагуа, Северна Корея и Сейшелските острови на изпращат отбори на игрите. Допингът е доминираща тема, след залавянето на лекоатлета Бен Джонсън. Олимпийските игри водят до „откриването“ на Южна Корея и спомагат за последващата политическа промяна.

Летни олимпийски игри 2032

XXXV-те летни олимпийски игри ще се проведат през 2032 г.

Нурсултан

Нурсулта̀н (на казахски: Нұр-Сұлтан), до 2019 г. Астана, е столицата на Казахстан, разположена е на река Ишим. През 2003 г. градът има около 500 000 души население, а през 2010 г. – 708 794 души.

Олимпийски игри

Олимпийските игри (на френски: Jeux olympiques; на английски: Olympic Games) или олимпиадата е най-известното международно състезание в света, в което атлети от над 200 страни и различни спортове се състезават за златни, сребърни и бронзови медали. Олимпиади се провеждат на всеки 4 години.

Световно първенство по футбол 2002

Световното първенство по футбол 2002 г. е международен футболен турнир, проведен в Южна Корея и Япония в периода 31 май 2002 – 30 юни 2002.

Световното първенство по футбол 2002 е 17-тия по ред мондиал и първият проведен извън континентите Европа и Америка.

Във финалния мач Бразилия побеждава Германия с 2:0, така бразилците си осигуряват първото място на световни финали за пети път.

Играчи, които получат жълт картон в два мача, биват наказани за един мач. Вследствие на наказанието на капитана на Германия, Михаел Балак, за финалния мач, е взето решение в бъдещи турнири на играчите с един от двата жълти картона преди полуфиналния мач този жълт картон да бъде опростен.

Таекуондо

Таекуондо (на корейски: 태권도, в свободен превод – „пътят на ударите с ръце и крака“ или „система от ръце и крака“) е вид източно бойно изкуство, развило се в Корея. Негов създател е генерал Чой Хонг Хи (1918 – 2002).

Двете най-големи таекуондо организации са Международната федерация по таекуондо (ITF) – със седалища в Северна Корея, Канада и Испания, и Световната федерация по таекуондо (WTF), която е създадена през 1973 г. и е със седалище в Южна Корея. Съществува и Българска таекуондо федерация (БТФ) и Българска асоциация по таекуондо (БАТ).

През 1955 г. таекуондо получава своето официално признание като бойно изкуство в Корея. Свикана е специална комисия от водещи майстори, инструктори, историци и известни деятели. Разглеждани са няколко варианта относно наименованието на новия вид бойно изкуство. На 11 април свиканата от генерал Чой Хонг Хи в Сеул комисия приема предложеното название – таекуондо.

През 1959 г. таекуондо се разпростира извън границите на Корея.

През 1960 г. се отбелязва бързо разпространение и популярност на таекуондо не само в Корея, но и в много страни по света. Първият демонстрационен отбор по таекуондо се е състоял от майсторите Хан Ча Кио, Ким Джунг Кеун, Парк Джунг Су и Куон Дже Хуа, които популяризирали новото бойно изкуство в девет страни. Това послужило като основа за създаването на Международната таекуондо федерация (ITF).

На 28 май 1973 г. Световната таекуондо федерация е създадена в Сеул с участието на Виетнам, Малайзия, Сингапур, Западна Германия, САЩ, Турция, Италия, Египет и Корея.

От 2000 г. таекуондо (версия WTF) е второто източно бойно изкуство, освен джудо, което е и олимпийска дисциплина.

Таня Богомилова

Таня Богомилова Дангалакова е българска спортна деятелка и бивша плувкиня, олимпийски шампион от Летните олимпийски игри в Сеул 1988.

Член е на Техническата комисия на плуване в открити води на ФИНА (Международната федерация по плувни спортове) и бивш Генерален секретар на Българска федерация за плувни спортове (БФПС).

Южна Корея

Репу̀блика Корѐя (хангъл: 대한민국; ханча: 大韓民國; Теханмингук), наричана по-често Ю̀жна Корѐя, е суверенна държава в Източна Азия, заемаща южната половина на Корейския полуостров или 100 210 km² от площта му.

На север граничи с Корейската народнодемократична република (КНДР), а по море е заобиколена от Китайската народна република на запад и север, Япония на изток и Тайван на юг. Територията ѝ е предимно планинска.Страната е урбанизирана на 92%, половината от населението живее в Сеулския национален столичен район във високи жилищни блокове. Столицата Сеул е глобален град с четвъртата най-развита икономика и седмият най-екологичен град в света.Най-ранните артефакти, или по-точно данни за корейска керамика, датират от 8000 г. пр.н.е. Първата корейска държава Кочосон датира от 2333 г. пр.н.е., а след като се разпада през I век, започва периодът на Трите царства. От едно от тези царства идва името Корея – Когурьо, което е било силно царство в Източна Азия и владеело територии на Североизточен Китай, части от Русия и Монголия и 2/3 от Корейския полуостров по времето на Гуангето Велики. След разпадането на Трите царства идва периодът на династиите Корьо (918 – 1392) и Чосон (1392 – 1910), при която е и обнародвана корейската азбука (хангъл) от Седжон Велики. Историята на Корея оставя списък от 17 нематериални културни наследства на ЮНЕСКО и 12 в Списъка на световно културно и природно наследство.

Република Корея е образувана през 1948 година от американската окупационна зона на Корейския полуостров, който до 1945 г. е управляван от Японската империя. Политическите различия със Северна Корея, заемаща територията на съветската окупационна зона, довеждат до напрежение на полуострова, което в крайна сметка прераства в пълномащабен конфликт през 1950 година. Корейската война довежда до смъртта на милиони хора и на практика задълбочава различията между двете държави. Тя формално приключва с примирие през 1953 г., но без официален мирен договор. И двете корейски държави биват приети в ООН през 1991 г.

Икономиката на Република Корея е част от Четирите азиатски тигъра, скачайки средно с 10% на година за повече от 30 години в период, наречен „Чудото на река Хан“. Благодарение на големия фокус над иновациите, периодът продължава толкова дълго. Днес Южна Корея е петият най-голям износител и осмият най-голям вносител в света, страната с най-голям бюджетен излишък от членовете на Г-20 и страната с най-висок кредитен рейтинг в Източна Азия. Република Корея има договори за свободна търговия със 75% от икономиките по света и е единствената държава от Г-20, която търгува едновременно с Китай, САЩ и Европейския съюз. През 1987 г. се въвежда многопартийната система и всеобщото избирателно право, с което страната се превръща в най-модерната демокрация в Азия, известна с прозрачност на правителството, високо ниво на здравеопазване и свобода на религията. Високото ниво на гражданска свобода води до широкото разпространение на културата, главно музиката, известна като кей поп и сериали, известни като корейска драма, наречени заедно „Корейска вълна“, които заливат Източна Азия (от 2000 г.) и Америка, и Запада (от 2009 г.). Седалищата на Зеления фонд на климата (към ООН) и Глобалния институт по зелен растеж се намират в страната и самата тя е лидер в опазването на околната среда с политика на нисковъглеродна икономика.

Според Индекса на човешкото развитие е най-развитата страна от Източна Азия. В световен мащаб Република Корея е на челните места и по лична безопасност, образование, сигурност на работното място, лесно развиване на бизнес, и е на първо място по качество на здравеопазването в света. Южна Корея обаче е на второ място по самоубийства в света, най-много в две възрастови групи – старческа и младежка. 32% от завършилите висше образование са дипломирани в естествени или инженерни науки, поставяйки страната на първо място в списъка на ОИСР. Република Корея е лидер в IT сектора – Samsung Electronics и LG са начело на световния пазар, а 88% от корейското население притежава смартфони. Освен това страната е с най-бързия интернет в света, а през 2005 става първата страна, минала напълно на широколентов достъп.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.