Севернокипърска турска република

Севернокипърската турска република, съкратено СКТР (на турски: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti или KKTC), е непризната държава, заемаща северната част на остров Кипър. Нарича се Турска федеративна държава Северен Кипър от 1975 до 1983 г.

Турция е единствената страна, признала независимостта на Северен Кипър. Съгласно международното право, Република Кипър запазва суверенитета си над цялата територия, влизаща в състава ѝ до 1974 г. Именно към това мнение се придържат всички останали държави и ООН.

СКТР е отделена от останалата част на Кипър посредством буферна зона. Линията, разделяща острова на два сектора (така наречената „Зелена линия“), се охранява от контингент на ООН (ЮНФИКИП).

Столицата на СКТР е северната част на град Никозия, чиято южна част съответно е столица на Република Кипър.

Севернокипърска турска република
на турски: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
— частично призната държава —
      
Герб
(герб)
Национален химн: İstiklâl Marşı
Местоположение на Северен Кипър

Местоположение на Северен Кипър
География и население
Площ 3355,0 km²
Столица Северна Никозия
35°10′ с. ш. 33°22′ и. д. / 35.166667° с. ш. 33.366667° и. д.
Най-голям град Северна Никозия
Официален език турски
Население
(пребр., 2006)
264 172
Гъстота на нас. 93,5 души/km²
Управление
Форма Полупрезидентска република
Президент Мустафа Акънджъ
Министър-председател Туфан Ерхурман
История
Независимост
от Република Кипър
15 ноември 1983
Икономика
Валута Турска лира (TRY)
Други данни
Часова зона UTC+2
Код по ISO CY
Телефонен код +90 392

Население

Населението на Северен Кипър наброява около 200 хил. души, живеещи на площ от 3355 кв. км, включително и в малкия ексклав Кокина. Мнозинството от населението на СКТР са етнически турци, които се делят на две общности: на местните кипърски турци и анадолски турци, преселници от Турция. В Северен Кипър има и малък брой кипърски гърци и маронити, живеещи в своите анклави.

В резултат на събитията от 1974 г. мнозинството от кипърските гърци от Северен Кипър е принудено да избяга в южната част на острова, като едновременно с това много кипърски гърци емигрират в Западна Европа, а в техните домове и имущество са настанени емигранти от Турция.

История на Република Кипър и СКТР

Създаване на Република Кипър

Република Кипър е създадена през 1960 г. след предоставянето ѝ на независимост от метрополията Великобритания. На гръцката и турска общност са им гарантирани равни възможности за участие в управлението на новата държава. Осигурени са им места в правителствените и граждански иснтитуции. Според Договора от 1960 г. гаранти за съществуването на новата държава са Великобритания, Гърция и Турция.

Междуобщностен конфликт и конституционна криза

През декември 1963 правителството на Кипър се разпада. Започва конфликт между кипърските гърци и кипърските турци. В резултат на правителствената криза кипърските турци губят постовете си в правителствените институции. С продължаването на конфликта кипърските турци, които населяват предимно селските райони, са блокирани в етнически анклави, заобиколени от компактно гръцко население. Това положение продължава 11 години до момента на разделянето на острова. В този период между двете кипърски общности избухват множество конфликти, в резултат на които на няколко пъти изострят отношенията между Турция и Гърция, които са на границата на обявяването на война, особено по времето на инцидента в град Кокина (Erenköy), а също и през 1967 г., когато кипърски гърци нападат районите с кипърско турско население в южната част на острова.

Превратът в Гърция и турското нахлуване

NorthCypriotBorder
Табела на границата между гръцката и турска част на острова

През юли 1974 г. при поддръжката на гръцката военна хунта на острова се извършва военен преврат. Кипърският президент архиепископ Макариос III е отстранен от власт, а контролът над острова преминава в ръцете на Никос Сампсон, представител на гръцката организация EOKA, която се бори за присъединяването на Кипър към Гърция, или така наречения еносис. Опасявайки се от действителното присъединяване на острова към Гърция и в съответствие с Договора от 1960, на 20 юли 1974 г., Турция изпраща свои военни части в Кипър. След турското нахлуване военният преврат претърпява поражение, което на свой ред довежда до падането на кипърската гръцка военна хунта и връщането на власт на архиепископ Макариос III. Въпреки възстановяването на статуквото Турция отказва да изтегли войските си, с аргумента за необходимостта от защита на кипърските турци. Този отказ е възприет от международната общност като нарушение на Договора за гаранциите и така остров Кипър се оказва разделен на северна част, контролирана от Турция и южна част, намираща се под контрола на кипърските гърци. През 1983 г. Севернокипърската турска република обявява независимост, но единствената държава, която я признава е Турция.

От федерация към независимост

На 13 февруари 1975 г. е провъзгласена Турска федеративна държава Северен Кипър, с което кипърските турци се опитват да поставят гръцката общност на острова пред необходимостта на създаването на нова обща федерална държава. Тази идея не намира подкрепа нито сред кипърската гръцка общност, нито в ООН или сред международната общност. След осем години неуспешни преговори с Република Кипър Северът обявява своята независимост през 1983 г. Новата самопровъзгласила се държава се нарича Севернокипърска турска република. Декларацията за независимост на Севернокипърската турска република е отхвърлена както от Република Кипър, така и от ООН.

Политика

Тъй като СКТР не се признава от нито един член на международната общност, освен Турция, която от своя страна не признава легитимността на правителството на Република Кипър, не могат да се смятат за легитимни никакви държавни органи на властта, създадени от страна на СКТР.

Съгласно Конституцията на СКТР страната е обявена за демократична република, начело с президент, избиран за срок от 5 години. Законодателният орган на СКТР е Палатата на представителите, състояща се от 50 депутати, избирани посредством пропорционални избори в пет избирателни окръга.

На изборите през февруари 2005 г. Турската републиканска партия, пропагандираща за обединението на Кипър, печели най-много места в парламента, но не успява да спечели достатъчно голямо мнозинство.

Международен статут

Cyprus map BG
Политическа карта на остров Кипър

Международната общност, с изключение на Турция, не признава Северен Кипър като независима държава. (независимостта на СКТР е призната само от Нахичеванската автономна република (Азербайджан), но самият Азербайджан не подкрепя това решение). На СКТР Организацията ислямска конференция ѝ предоставя статут на федерална държава (constituent state) и наблюдател.

Преговорите за обединение на острова продължават отдавна, но така и не носят резултат. Последният опит за обединение се проваля на референдума, който се провежда на 26 април 2004 под егидата на ООН. Против обединението гласуват 75 % от кипърските гърци, за разлика от кипърските турци, мнозинството от които гласуват за плана на Генералния секретар на ООН Кофи Анан (трябва да се отбележи, че на този референдум участват не само кипърските турци, но и преселниците от Турция, които според гръцките власти в Република Кипър превишават числеността на самите кипърски турци).

Планът „Анан“

Планът за уреждане на кипърския проблем, предложен от ООН (Планът „Анан“ – Annan Plan), предвижда създаването на острова на двуобщносттна и двузонална държава вместо унитарната Република Кипър, което според кипърските гърци означава фактическото признаване на турската окупация на северната част на острова.

Според този план Турция получава правото да запази своя военен контингент на острова. Освен това планът Анан предвижда юридическото узаконяване на договорите, сключени между СКТР и Турция, които позволяват на турската армия правото да използва всички кипърски пристанища, да се придвиждва по цялата територия на острова и на турските ВВС да летят над кипърското въздушно пространство.

Турската страна получава право на вето в бъдещото обединено кипърско правителство, като всички държавни структури на обединен Кипър трябва 95 % да се финансират от гръцката страна. Планът предвижда ограничения за кипърските гърци да оперират с имоти в северната част на острова, докато жизненото равнище в двете общности не се изравни.

На 1 май 2004 г. гръцката част на Кипър влиза в Европейския съюз. Всички привилегии и средства от фондовете на съюза, произитичащи от членството на Република Кипър в ЕС, са в сила само в гръцката част на острова. Европейският съюз продължава да разглежда територията на Северен Кипър като територия на ЕС, намираща се под чужда военна окупация и докато не се постигне окончателно решение на кипърския въпрос, на тази територия няма да са в сила законите на съюза. Република Кипър има 6 места в Европейския парламент, които са определени на базата на цялото население на острова.

Самият Кофи Анан отбелязва, че след референдума официалните контакти между ръководителите на гръцката и турска общност са прекратени, а надеждите, че влизането на Кипър в Европейския съюз ще ускори разрешаването на кипърския въпрос, не се оправдаха.

Вижте също

Външни препратки

Аканту

Аканту̀ (на гръцки: Ακανθού; на турски: Tatlısu) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 1459 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Алода

Ало̀да (на гръцки: Αλόδα; на турски: Atlılar) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 46 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Арнади

Арнадѝ (на гръцки: Αρναδί; на турски: Kuzucuk) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 344 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Ахна

А̀хна (на гръцки: Άχνα; на турски: Düzce) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото има 1952 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Васили

Васѝли (на гръцки: Βασίλι; на турски: Gelincik) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 496 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Ватилакас

Ватѝлакас (на гръцки: Βαθύλακας; на турски: Derince) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 524 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Вицада

Вица̀да (на гръцки: Βιτσάδα; на турски: Pınarlı) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 167 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Гайдурас

Гайдура̀с (на гръцки: Γαϊδουράς; на турски: Korkuteli) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 611 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Галинопорни

Галино̀порни (на гръцки: Γαληνόπορνη; на турски: Kaleburnu) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 333 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Гастрия

Гастрия (на гръцки: Γαστριά, Гастря̀; на турски: Kalecik) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 435 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Кридия

Крѝдия (на гръцки: Κρίδεια; на турски: Kilitkaya) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 172 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Леонарисо

Леона̀рисо (на гръцки: Λεονάρισσο; на турски: Ziyamet) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 739 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Макрасика

Макра̀сика (на гръцки: Μακράσυκα; на турски: İncirli) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 384 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Мелунда

Мелу̀нда (на гръцки: Μελούντα; на турски: Mallıdağ) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 182 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Платанисос

Платанисо̀с (на гръцки: Πλατανισσός; на турски: Balalan) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 89 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Сандаларис

Сандала̀рис (на гръцки: Σανταλάρης; на турски: Sandallar) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 28 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Стили

Стѝли (на гръцки: Στύλλοι; на турски: Mutluyaka) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 407 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Фамагуста

Фамагуста (на гръцки: Αμμόχωστος – Аммо́хостос); (на турски: Magusa – Магуса, Gazimağusa – Газимагуса) е град в Източен Кипър, край Средиземно море.

Намира се на територията на непризнатата Севернокипърска турска република.

Основан е от римляните. Има пристанище, архитектурни и исторически паметници. Развита е леката промишленост.

Фламуди

Фламу̀ди (на гръцки: Φλαμούδι; на турски: Mersinlik) е село в Кипър, окръг Фамагуста. Според статистическата служба на Северен Кипър през 2011 г. селото има 158 жители.Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Страни и територии в Азия
Държави
Зависими територии
Непризнати държави
Държави
Зависими територии
Непризнати държави

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.