Сараево

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Сараево.
Сараево
Sarajevo
— град —
Знаме
      
Герб
Sarajevo
Relief Map of Bosnia and Herzegovina
43.8667° с. ш. 18.4167° и. д.
Сараево
Страна Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Босна и Херцеговина
Ентитет Федерация Босна и Херцеговина
Регион Сараевски
Площ 141,5 km²
Надм. височина 518 m
Население 275 524 души (2013)
1947 души/km²
Кмет Aбдулах Скака
Основаване 1462 г.
Пощенски код 71000
Телефонен код 033
Официален сайт www.sarajevo.ba

Сараево (на босненски и на хърватски: Sarajevo; на сръбски: Сарајево) е столицата на Босна и Херцеговина и най-големият град в страната. Населението му днес е около 400 000 души, а през 1991 там са живели 429 672 души. Основан е през 1461, когато територията му е подвластна на Османската империя. В Сараево е убит ерцхерцог Франц Фердинанд, което става повод за избухването на Първата световна война. Там се провеждат и Зимните олимпийски игри през 1984. Градът е обсаден по време на войните през 90-те. През града тече река Миляцка.

История

В началото на 15 век на кръстопътя на римските пътища, където са живели хора още от каменната ера, възниква град Сараево. Градът е основан по времето на нашествието на османците на Балканите. Смята се, че основателят на Сараево е Ицхак бей Ицхакович. Той построява първата джамия, мост и няколко други обществени османски сгради.

Интензивното развитие на занаятчийството и търговията бързо превръщат Сараево от малко село в богат и добре развит град. Още през 16 век Сараево е един от най-богатите градове в Румелия. Тук османската власт построява много масивни сгради и други съоръжения, които днес представляват отлични образци на османската архитектура от това време. Именно по това време Гази Хюсрев бей отваря и медресе – училище при джамия, което обаче няма нищо общо с университетските университети.

Още от времето на своето създаване Сараево е космополитен град. В градът се заселват изгонените шпаньолски евреи, които построяват своя синагога, изграждат се и православни църкви, а също и католически катедрали. Подобно на малко градове в Европа, Сараево побира в себе си всички четири световни религии, култури и цивилизации. Вековното съжителство на тези различни религии и култури довежда до сътворяването на една нова култура и цивилизация, която е издържала на всички исторически превратности.

С установяването на австро-унгарската власт над Босна и Херцеговина дотогавашният предимно ориенталски град Сараево в края на 19 век влиза в Западна Европа.

Това е време на бързи промени, на навлизането на западноевропейските култура, икономика и обичаи. В Сараево се изграждат модерни фабрики, отварят се училища по западноевропейски образец, градът се обогатява със западноевропейска култура и архитектура, открива се Земалския музей, една от най-големите културни институции на Балканите.

След Първата световна война, която започва именно от Сараево, поради убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд, градът е обхванат от стагнация и изостава в развитието си.

След Втората световна война в Сараево се развививат промишлеността, икономиката, културата и много други обществени институции, които превръщат града в най-голям град на Босна и Херцеговина. В този период се основават и Сараевският университет, операта, много от музеите и галериите, научните институти и други. Населението на града достига над 400 000 жители. Сараево става град домакин на XIV зимни олимпийски игри, които се провеждат с голям успех през 1984 година.

Обществените и политическите промени на Балканите след 1991 година довеждат до кръвопролитна гражданска война, която води до създаване на независима и суверенна държава Босна и Херцеговина, чиято столица е съвременният град Сараево.

Градове партньори

Сараево е партньор с: [1]

Град Страна Знаме
Тирана Албания Flag of Albania.svg
Тлемсен Алжир Flag of Algeria.svg
Баку Азербейджан Flag of Azerbaijan.svg
Загреб Хърватия Flag of Croatia.svg
Тиендзин Китай Flag of the People's Republic of China.svg
Фридрихсхафен Германия Flag of Germany.svg
Магдебург Германия Flag of Germany.svg
Волфсбург Германия Flag of Germany.svg
Дейтън САЩ Flag of the United States.svg
Сер Шевалие Франция Flag of France.svg
Ковънтри Великобритания Flag of the United Kingdom.svg
Ферара Италия Flag of Italy.svg
Неапол Италия Flag of Italy.svg
Прато Италия Flag of Italy.svg
Венеция Италия Flag of Italy.svg
Калгари Канада Flag of Canada.svg
Кувейт Кувейт Flag of Kuwait.svg
Триполи Либия Flag of Libya.svg
Инсбрук Австрия Flag of Austria.svg
Стокхолм Швеция Flag of Sweden.svg
Барселона Испания Flag of Spain.svg
Анкара Турция Flag of Turkey.svg
Бурса Турция Flag of Turkey.svg
Истанбул Турция Flag of Turkey.svg
Будапеща Унгария Flag of Hungary.svg

Известни личности

Родени в Сараево
Починали в Сараево

Бележки

  1. Fraternity cities on Sarajevo Official Web Site

Топографски карти

  • Лист от карта K-34-I. Мащаб: 1 : 200 000. Указать дату выпуска/состояния местности.

Вижте също

Външни препратки

Баня Лука

Баня Лука (на сръбски: Бања Лука, Бањалука, Banja Luka или Banjaluka; на босненски: Banja Luka) е град в Босна и Херцеговина, столица на Република Сръбска. Населението на града през 2013 година е 199 191 души, втори по големина град в Босна и Херцеговина след столицата Сараево.

Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина е планинска държава, разположена в западната част на Балканския полуостров. Столицата ѝ е Сараево. Граничи на север, запад и юг с Хърватия, на изток със Сърбия, а на югоизток с Черна гора. Първата страна в света, признала на 15 януари 1992 година независимостта на Босна и Херцеговина, е България.

Босна и Херцеговина е една от шестте федерални единици, образуващи бившата Социалистическа федеративна република Югославия. Републиката успява да извоюва своята независимост по време на войните в СФРЮ през 90-те години на 20 век и според Дейтънското споразумение е протекторат на международната общност, който се администрира от Върховен представител, избиран от Европейския парламент. Страната е децентрализирана и в административен план е разделена на две части и един окръг: Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска и Окръг Бръчко. Самите Босна и Херцеговина са историко-географски райони, които днес нямат политически статут.

Бранко Цървенковски

Бранко Цървенковски е северномакедонски политик, неколкократен министър-председател и трети президент на Северна Македония (2004–2009).

Висша лига на Босна и Херцеговина

Висша лига на Босна и Херцеговина е лигата от най-високо ниво в босненският футбол. В него се състезават 16 отбора, като на края на всеки сезон последните 2 изпадат.

Шампионът влиза във втори квалификационен кръг на Шампионската лига. Носителите на купата и вторият в класирането влизат във втория квалификационен кръг на Лига Европа. Третият влиза в първия кръг на същото състезание.

Лигата е организирана от Футболната асоциация на Босна и Херцеговина. През 1998 и 2000 шампионът на страната се определя след плей-офф от два мача между босненски и босненско-хърватски отбори. През 2001 националната лига започва да функционира, като сръбските отбори отказват да участват в първите два сезона, но след като тяхното първество (Първа лига на Република Сръбска) не е признато от УЕФА се включват.

Владимир Прелог

Владимир Прелог (на хърватски: Vladimir Prelog) е хърватско-швейцарски органичен химик, който получава Нобелова награда за химия през 1975 г. заедно с Джон Корнфорт за изследванията си в областта на стереохимията и органичните молекули и реакции. Прелог се ражда и израства в Сараево, тогава в границите на Австро-Унгарската империя. По-късно живее и работи в Прага, Загреб и Цюрих.

Владимир Стойчев

Владимир Димитров Стойчев e български офицер, генерал-полковник, военен, политически и спортен деец.

Горажде

Горажде (на босненски: Goražde) е град в източна Босна и Херцеговина, административен център на Босненско-подринския кантон на Федерация Босна и Херцеговина. Населението му е около 12 500 души (2013).

Разположен е на 345 метра надморска височина в Динарските планини, на левия бряг на река Дрина и на 52 километра югоизточно от Сараево. Селището е известно от 1379 година и през следващите столетия е местен търговски център при пресичането на пътищата от Дубровник и Сараево] към вътрешността на Балканския полуостров. По време на Босненската война през 1992 – 1995 година Горажде е сред няколкото мюсюлмански анклава източно от Сараево, като градът е обсаден от сърбите в продължение на три години и половина, но не е превзет и не претърпява кланета, като тези в близката Сребреница.

Един Джеко

Един Джеко (на босненски: Edin Džeko) е босненски футболист роден на 17 март 1986 г. в Сараево). Играе като нападател за отбора на Рома и националния отбор на Босна и Херцеговина. Преди да пристигне на Фолксваген Арена през 2007 г., е играл и за Железничар Сараево и Теплице, също така и под наем в отбора на Усти на Лабе.

Зимни олимпийски игри 1984

Четиринадесетите зимни олимпийски игри се провеждат в Сараево, Босна и Херцеговина, Югославия от 8 до 19 февруари 1984 г. Това са първите и единствени зимни олимпийски игри организирани на Балканския полуостров и първите игри под ръководството на Хуан Антонио Самаранч. Поради продължаващата политика на МОК за забрана на участието на професионални спортисти в олимпийските игри олимпийските шампиони от Лейк Плесид 1980 Ингемар Стенмарк и Хани Венцел не са допуснати до участие. Това е последният път, когато МОК забранява участието на професионални спортисти.

Източно Сараево

Източно Сараево (на сръбски: Источно Сарајево; на хърватски: Istočno Sarajevo и на босненски: Istočno Sarajevo) е един от четирите служебни градове на Босна и Херцеговина. Съставен е от 6 градски общини. Източно Сараево e ново селище и е образувано след гражданската война в страната. Състои се от общини и територии от околностите на Сараево, чиято източна част след Дейтънското споразумение е присъединена към Република Сръбска. Населението на града през 2013 година е 98 489 души.

Любляна

Любляна (на словенски: Ljubljana) е столицата на Словения.

Разположена е в централната част на страната, близо до вливането на река Любляница в Сава. Населението на града е около 273 600 души (2012). Гербът ѝ е дракон, изобразен на нейния флаг.

Михайло Шушкалович

Михайло Шушкалович (на сръбски: Михаило Шушкаловић или Mihailo Šuškalović) е сръбски лекар, координатор на Сръбската пропаганда в Македония.

Олово (град)

Олово (на босненски: Olovo) е град и община в Босна и Херцеговина, в състава на Зенишко-добойски кантон от Федерация Босна и Херцеговина.

Разположен е на около 50 km североизточно от столицата Сараево. През града минава автомагистралата Сараево – Тузла. Населението му е около 7000 души.

Още от средновековието в района на града има залежи от олово и от там идва името на града. Оловните мини през XIV век са владение на рода Павловичи.

Република Сръбска

Република Сръбска (на сръбски: Република Српска или Republika Srpska), съкратено Сръбска (на сръбски: Српска или Srpska), е една от двете съставни части на Босна и Херцеговина. Възниква в хода на войната в бившата югорепублика и е утвърдена с Дейтънското споразумение. От 1998 г. официално седалище на Република Сръбска е град Баня Лука.

Сараевски атентат

Сараевският атентат е покушение срещу австрийския престолонаследник Франц Фердинанд и неговата съпруга Софи Хохенберг, извършено на 15 юни (28 юни нов стил), Видовден, 1914 г. в Сараево, главния град на Босна, от босненския студент от сръбски произход Гаврило Принцип. Убийството се превръща в непосредствена причина за започването на Първата световна война.

ФК Железничар (Сараево)

ФК „Железничар“ (NK/FK Željezničar) е футболен отбор от гр. Сараево, Босна и Херцеговина.

Отначало тим на железничари, днес той е сред най-силните в страната. Докато СФРЮ съществува, отборът редовно участва в Първа лига.

Основан е в Сараево през 1921 г. Стадион – „Гърбовица“ (20 000 места). Местният съперник е „Сараево“.

През сезон 1971/72 „Железничар“ печели първенството. През 2002/03 печели Купата на Босна и Херцеговина.

ФК Сараево

ФК Сараево (на сръбски: Fudbalski Klub Sarajevo / Фудбалски клуб Сараево) е футболен отбор от град Сараево – столицата на Босна и Херцеговина. Клубът се състезава на най-високото ниво на клубния футбол в Босна и Херцеговина – Премиер лигата, и е сред най-популярните отбори в страната.

ФК „Сараево“ е сред най-изявените участници в клубния футбол на Босна и Херцеговина, като е печелил 2 пъти Премиер лигата и е 4-кратен носител на Купата на страната. Мачът с градския съперник Железничар е известен като „Дербито на Сараево“.

Федерация Босна и Херцеговина

Федерация Босна и Херцеговина (на босненски: Federacija Bosne i Hercegovine) е една от двете съставни части на Босна и Херцеговина. Образувана е след подписването на Вашингтонските споразумения от 18 март 1994 година между Хърватия и Босна и Херцеговина. С тези споразумения е затвърден хърватско-бошняшкият съюз в Босна и Херцеговина.

На 30 март 1994 година в Сараево заседава Скупщината (Велико Народно събрание) на Федерация Босна и Херцеговина, която приема Конституция на Федерацията. Тази Скупщина заседава до 1996 година, когато са проведени избори за Парламент на Федерация Босна и Херцеговина.

Франц Фердинанд

Франц Фе́рдинанд Карл Лу́двиг Йо́сиф фон Ха́бсбург, е́рцхерцог д’Е́сте (на немски: Franz Ferdinand von Österreich-Este) е племенник на австро-унгарския импертор Франц-Йосиф и наследник на австро-унгарския трон от 1896 г.

Става широко известен след убийството му при Сараевския атентат, превърнал се в непосредствен повод за започване на Първата световна война.

Служебни градове в Босна и Херцеговина
Градове в Босна и Херцеговина  Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
На независими държави
На зависими територии
На непризнати държави

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.